Andrejsa Andrejsa oblíbené citáty

☰ menu

Za každého počasí, v kteroukoli denní či noční hodinu snažím se dychtivě vnímat sebemenší záchvěv času a jako do kůry stromu vrýt si jej s užitkem do kůry mozkové. Stát tam, kde se stýkají dvě věčnosti, minulost a budoucnost, což je přesně přítomný okamžik.
Henry David Thoreau

Sny tě nemohou uspokojit z toho prostého důvodu, že nekladou odpor.
Antoine de Saint-Exupéry

Některý ptáci nejsou předurčený k pobytu v kleci, nic víc. Jejich peří je příliš pestrý a jejich písně příliš krásný a divoký. A tak je buď pustíte, nebo vám uletěj, když otevřete klec a chcete je nakrmit. A tak ta svobodomyslná část vaší osobnosti, která věděla od začátku, že je nesprávný je věznit, zajásá, ale váš příbytek bude po jejich odletu šedej a práznej.
Stephen King

"Nostalgie, ta touha vrátit se tam, kde jsme nikdy nebyli."
Ivan Blatný

Být dítětem, to znamená.. Celý svět v zrnku písku zřít a nebe v polní květině, nekonečno do dlaně uchopit, věčnost žít v pouhé hodině.
William Blake

Bohatým není ten, kdo má zlato a stříbro, ale ten kdo se spokojí s málem.
Mika Waltari

"Hnili v iluzi štěstí, jež viděli v majetku. Štěstí však spočívá jen v žáru činů a v tvůrčím uspokojení. Ti, kdo se přestali za něco směňovat a berou svou potravu od jiných, ať byla jakkoli jemná a vybraná, ano, ti zjemnělí, kdo naslouchají cizím básním a vlastní básně nepíší, ti, kdo se těší z oázy, aniž jí sami poskytují cokoli živého, a kdo sahají po zpěvech dodaných odjinud, ti přivazují sami sebe k chlévském žlabu a proměněni v pouhý dobytek, jsou zralí pro otroctví."
Antoine de Saint-Exupéry

Řeč je pramenem nedorozumění.
Antoine de Saint-Exupéry

Život není ani prostý ani složitý, ani jasný ani temný, ani rozporuplný ani vnitřně jednotný. Život prostě je.
Antoine de Saint-Exupéry

Vedu-li válku proto, abych dosáhl míru, vytvářím válku. Mír není stav, jehož by se dalo dosáhnout válkou. Jestliže uvěřím v mír dosažený zbraní, pak zemřu, sotva odzbrojím. Mír mohu nastolit jen tehdy, pokud ho sám vytvářím.
Antoine de Saint-Exupéry

Lety jsem zmoudřel. Co je moudrost – nevím.
Jan Skácel

A nepřijde-li trest hned vzápětí, musíš si vinu odžít životem.
Jan Skácel