zuzad zuzad komentáře u knih

☰ menu

Idiot Idiot Fjodor Michajlovič Dostojevskij

Opravdový znalec lidské duše... To je Dostojevskij. Kniha to není na jeden večer a určitě je potřeba, aby ji četl životem trochu znalejší člověk.

12.01.2024


Srdce tajgy Srdce tajgy Alexej Viktorovič Ivanov

Upřímně jsem na prvních stránkách nevěděla, co čekat. Trochu mě, pravda, ovlivnilo, že jde údajně o fantasy a tu já nemusím. Nicméně mé obavy se posléze rozptýlily a já se nechala unášet dějem až k samému konci,kdy mi bylo líto, že kniha již nepokračuje. I přes neustálé krvavé zteče je to totiž kniha dobře čtivá, poučná a i když většina hrdinů je zde záhy zabita, pár jich zůstává delší dobu a můžeme tak sledovat jejich osudy. Že nebyl přiložen slovníček vysvětlivek, mi nevadilo. Autor něco vysvětlí, něco si lze domyslet.

04.01.2024 5 z 5


Křik neviditelných pávů Křik neviditelných pávů Jarmila Loukotková

Tohle není román na jeden večer, četla jsem dlouho, ale i přesto jsem tomu ráda.

13.12.2023 5 z 5


Láska vandrovní apatykářky Láska vandrovní apatykářky Iny Lorentz

Klára zde opět vystupuje jako středověká (tentokrát těhotná) Xena :-)

15.09.2023


Vandrovní apatykářka Vandrovní apatykářka Iny Lorentz

Vím, že to je spíš pohádka, ale pěkná a historicky podklad to má. Ono, co by se taky mělo na pouti Kláry dít, aby příběh nebyl nudný. Za mě ano.

12.09.2023 4 z 5


Kde zrovna jsem Kde zrovna jsem Jhumpa Lahiri

Výborná kniha, pojednávající o osaměle žijící ženě bez dětí formou krátkých povídek.

06.09.2023


Komu zvoní hrana Komu zvoní hrana Ernest Hemingway

Mě to prostě nebavilo, i když je to klasika. Zdlouhavé, zdlouhavé a zase zdlouhavé. Námět také nic moc. Takové uspávadlo.

28.08.2023 2 z 5


Prázdniny v Evropě Prázdniny v Evropě Ladislav Zibura

Tohle fakt nepotřebuju číst, zibura a jeho Česko bylo v pohodě, ale tohle fakt ne. Žádná úcta k polské víře, jeho rádoby humor je fakt v tomto kontextu ubohý.

25.08.2023 odpad!


Sedm let temnoty Sedm let temnoty Čong Judžong

Mě se kniha líbila. Ani s jmény problém nebyl, zas až tak moc jich tam nebylo. Dobře vykreslené charaktery hlavních postav.

14.08.2023 4 z 5


Odkaz Odkaz Tabea Bach (p)

Celá série překvapila, má to kromě klasické romantiky i napětí a přidanou historickou a místopisnou hodnotu.

21.06.2023 4 z 5


Výrostek Výrostek Fjodor Michajlovič Dostojevskij

Váhala jsem mezi 4 a 5 hvězdiček. Ale vzhledem k tomu, že je to PAN Spisovatel mu těch 5 prostě musím dát. Občas může příběh nudit, jindy zase překotně pádí, ale je zde mnoho pravdivých slov ze života. Na mě - jako křesťana - pak velmi zapůsobil rozhovor hlavního hrdiny s jeho nevlastním otcem.

04.06.2023 5 z 5


Bílá Voda Bílá Voda Kateřina Tučková

Přiznám se že z knihy mám hodně rozporuplné pocity. Moc jsem se na ni těšila, ale měla jsem truchu (dost) jiné představy o tom, o čem bude pojednávat. Autorka si opravdu nevybrala lehké téma a údajně věnovala studiu dané problematiky velké množství času. Dále velmi kvituji její místy až básnicky vybroušené pasáže, které je prostě radost číst. Tím ale mé nadšení poněkud uvadá. Když pominu velmi zvláštní příběh mladší hrdinky knihy, tak ještě více mi připadá problematické tajné svěcení žen, které je zde i nadále uplatňováno a prakticky využíváno. Dalším problémem je velká míra fantazie, se kterou byla kniha sepsána. Obávám se, že už nemám chuť si knihu přečíst opakovaně, neboť mi nemá co dát.

29.05.2022 2 z 5


V pavučinách času: Dobrodružný život našich předků V pavučinách času: Dobrodružný život našich předků Jaroslav Čechura

Velmi zajímavé a poučné pojednání o našich dějinách, na jejímž základě je možno si opravit mylné představy o životě našich předků. Nelze než doporučit všem zájemcům o historii.

10.03.2022 4 z 5


Prázdniny v Česku Prázdniny v Česku Ladislav Zibura

Osobitý humor a pěkné povídání o navštívených českých luzích a hájích. Povedená kniha!

10.03.2022 4 z 5


Večer a jitro Večer a jitro Ken Follett

Co dodat? Velmi čtivé, i když místy velmi kruté, tak jako byl jistě středověk. Velmi se těším na další díly série.

10.03.2022 4 z 5


Eleanor se má vážně skvěle Eleanor se má vážně skvěle Gail Honeyman

V některých momentech jsem se v Eleanor poznala... asi jsem taky trochu netypická. Ale přesně tohle mě na knize bavilo. Nehledě na ten úžasný vývoj, na konci kterého vstane Eli jako Fénix z popela.

10.03.2022 4 z 5


Křik k nebesům Křik k nebesům Mons Kallentoft

Od té doby, co Malin přestala chlastat, se srovnala a je to znát. Tahle série je moje srdcovka, takže jen tak dál pane Kallentoft.

10.03.2022 4 z 5


Čajová dívka z Kolibříkové ulice Čajová dívka z Kolibříkové ulice Lisa See

Opět výborná kniha této autorky. Nejen že jsem se dozvěděla zajímavé informace o menšině Akhů, ale také jsem byla nucena koupit si onen slavný čaj Pu-erh.

07.02.2022 4 z 5


Ostrov žen moře Ostrov žen moře Lisa See

Velmi zajímavý náhled na tradiční korejské henjo a jejich nelehký život v rytmu historických událostí ostrova Čedžu. Mám ráda tyto knihy s tzv. "přidanou hodnotou", kdy se kromě příběhu můžu dozvědět i něco nového.

07.02.2022 4 z 5


Jmenuji se Maryte Jmenuji se Maryte Alvydas Šlepikas

Tohle je naprosto šílená kniha, šílená ve smyslu toho, co je v ní popsáno za hrůzy. Zlý sen, ze kterého se ti lidé nemohou probudit. Asi nikdy mě nepřestane překvapovat brutalita, které jsou lidé vůči lidem schopni.

07.02.2022 5 z 5