Zouhee Zouhee komentáře u knih

☰ menu

Poslední orákulum Poslední orákulum James Rollins (p)

Už druhá kniha (ze tří), která mne velice zklamala... Moc. Moc všeho. Dějových linek, zápletek, tajemna, podivna, násilí... Nevím, zda půjdu ještě do některé z dalších knih, ale možná ještě zkusím tištěnou variantu- zatím jsem využila nabídky audioknih. Načteno panem Zavřelem, ale vůbec mi to nesedlo, chyběl tomu šmrnc a švih, možná, kdyby to bylo víc v tempu, tak by to bylo příjemnější. Než jsme se proposlouchali ke konci jednoho popisu, už jsem si nepamatovala začátek problému. Za mě bohužel nedobré.

07.10.2023 2 z 5


Mutace Mutace Robin Cook

Velice mne to zklamalo. Celé jakoby Moc na sílu... Vůbec nikdo z účastníků tohoto zájezdu mi nebyl sympatický, mám pocit, že se všichni chovali prapodivně, nesmyslně a nekompetentně- vzhledem ke svým profesím.

30.07.2023 3 z 5


Čarostřelec Čarostřelec Jan Horníček

Tak nevím co to vlastně bylo... jen jsem si jistá, že to nebylo dobré. Takže jedna hvězdička pouze za snahu. Nesmyslné od začátku do konce, a to opravdu netrvám Vždy na dobové autentičnosti. Tady ale bylo špatně snad všechno. Bohužel ani přednes pana Pechláta, kterého jako herce miluju, tomu nepřidal, spíš naopak...

09.07.2023 1 z 5


Labyrint z kostí Labyrint z kostí James Rollins (p)

Tak ještě Nikdy jsem nečetla akční thriller. Občas se na něco kouknu zfilmovaného, ale opravdu mě nenapadlo, že se dá ta akce převést vůbec do knihy... Ale bylo to Báječné! Tedy to není asi to správné slovo, ale já normálně čtu knihy hloubavější, založené na kráse jazyka a myšlenek, s filozofickým podtónem... To tato kniha asi není, ale to nevadí, protože to, co je, je perfektní!!! Mně se to tak moc líbilo, a jsem šťastná, že je celá série. Náhoda mě posunula někam, kam bych sama vůbec nevstoupila, a jsem fakt ráda, že jsem se do toho pustila. Napětí, příběh, postavy sice nejsou nějak extra prokreslené, ale v tomto provedení to nevadí, domýšlím si své a třeba bude i více informací v ostatních dílech. Za mě rozhodně plný počet hvězdiček :-) :-)

30.06.2023 5 z 5


Krev není voda Krev není voda Dominik Dán

Tak já tomu nerozumím... Před pár roky jsem dala jen 3 hvězdičky, ale ty jsem právě změnila na 5. Je ale možné, že mě tak uchvátil přednes audioknihy, protože pán Gaišberg je naprosto dokonalý a nepřekonatelný. Asi jo, - prostě si to v hlavě neumím tak přednést :-) :-)
Ne, vážně je to hooodně dobrá detektivka, v které je nejen napětí, ale i humor a lidovost a je to celé tak skutečné a uvěřitelné, že to chvilkami až děsí. Moc se mi to líbilo, a to jsem odpůrce detektivek argumentující tím, že většina detektivek nemá žádnou literární hodnotu, že jde o čistou, prostou jednodušší zábavu. Tahle detektivka mě přesvědčila, že i tento žánr může být napsát velice kvalitně a hodnotně.
Prostě se za ty 3 původní hvězdy omlouvám...

15.06.2023


Pytel kostí Pytel kostí Stephen King

Nechápu. Prostě nechápu, co na tom kdo vidí (resp.čte).
Kdybych to neměla ve verzi audioknihy s perfektním přednesem, a Kdybych nebyla v absolutní nouzi o jakékoli jiné čtivo (poslech), NIKDY bych to nedočetla. Jen prvních 8 hodin poslechu bylo absolutně o H...ě, jazyk průměrně dobré středoškolské eseje, nezajímavé informace podané nezajímavou formou, nezajímavý děj protkaný nezajímavými (a naprosto nedůležitými a nepodstatnými!!) detaily, napětí (kterého se tam dalo vecpat podstatně víc!) úplně odbyté, příběh bez jakéhokoli náboje. Poslouchám poslední zbývající asi 3 hodiny, a dala jsem si svazácký závazek, že to dokážu, ale opravdu se těším, až to skončí. Tohle mám být vzývaný a adorovaný autor?? Tak to tedy vskutku není. Rozhodně ne pro mě. Do dalších knih mě muže dostat jen podobně zoufalá situace bez jiné možnosti, ale určitě ji velmi pečlivě zvážím, a raději si myslím přečtu nějaký pěkně rafinovaný návod na vaflovač. Dvě hvězdy proto, že jsem jednu dávala za fakt srač..y, jenom za to, že se vůbec někdo snažil něco sepsat, a tohle bylo dlouhé, takže to dalo víc práce. Takže vlasně spíš jedna hvězda + jedna hvězda za nechutnou délku této brilantní nudy.

20.04.2023 2 z 5


Vzpoura mozků Vzpoura mozků Václav Šorel

Jako velkého milovníka sci-fi mě románová verze potěšila a určitě nezklamala. Sice původní zpracování bylo geniální, ale i teď po 30 letech od doby, kdy jsem měla v ruce komiks, jsem nadmíru spokojená. Hravě strčí do kapsy některé moderní sci-fi, a uspokojuje co se tempa, příběhu, napětí i jazykového zpracování týče. Udělala jsem si moc hezky :-)

04.12.2022 4 z 5


Babičky: Mrtvý kuchař Babičky: Mrtvý kuchař Minna Lindgren

Sice jsem dala jednu hvězdičku, ale přiznám se, že jen za to, co se mi podařilo doposlouchat. Ani načtené to není přijatelné, je to nudné, nemá to žádný styl, vtip, hloubku, prostě jaksi povídkově- povrchně popsaný život v pečovatelském domě. Ani ty postavy nejsou ničím extra zajímavé... No, bohužel.

01.12.2022 1 z 5


Nevracej se Nevracej se Lee Child

jéééžiš mě to děsně zklamalo! Jako 1. jsem četla bohužel si už nepamatuju název knihy ve verzi Světové čtení, a to bylo super, potom viděla film Poslední výstřel s Tomikem, potom audioknihu Jatka,a teď Nevracej se opět jako audioknihu. A kdyby mi to pan Fridrich tak hezky nečetl, v tištěné verzi bych to nedala... Moc překombinované, moc akce "na sílu", ale především konec byl vyloženě zbrklý, za každou cenu, a jaksi - vzhledem k celému komplikovanému ději- naprosto zjednodušeně vyřešený. No, nenechám se odradit, protože Jack Reacher je mi vyloženě sympatický tím, jak se s problémy nemaže, a nebere si servítky. Zlobíš? Končíš. Tečka. Žádné extra moralizování, žádné psychologické pindy kolem. A není to tak násilně temné jako třeba Kepler, Reacher prostě řeší po svém, hlavou i silou to, co je potřeba vyřešit. Takže do dalších knih určitě jdu, možná mi jen tahle prostě nesedla.... :-)

29.11.2022 2 z 5


Čtvrtá ruka Čtvrtá ruka John Irving

Tak Irvinga mám ráda, ale... Nebýt toho, že mi knihu četl můj milovaný pan Mrkvička, bych ji nikdy nijak a za žádnou cenu nezvládla. Nudné, divné, bez čehokoli, co by mě opravdu zaujalo a těšila se na další stranu. Chodila jsem v průběhu čtení mimo místnost a vůbec mi to nijak nevadilo, vlastně šlo jen o ten hlas, který mluvil.

04.11.2022 2 z 5


Low carb recepty na zhubnutí a snížení hladiny cukru Low carb recepty na zhubnutí a snížení hladiny cukru Giancarlo Caldesi

Kuchařka určitě pro zkušené a ty, co nebudou počítat každou kačku. Nicméně krásně zpracované a pro inspiraci opravdu vynikající.

17.10.2022 4 z 5


On je fakt boží On je fakt boží Louise Rennison

Často se mi nestane, abych omylem přečetla knížku pro puberťáky, ale tato se Opravdu povedla. Vtipné, svižné, dovedu si dialogy a situace představit reálně a živě. Není to nic hlubokého samozřejmě, ale přečetla jsem na jeden zátah a zkusím se kouknout v knihovně po nějakém dalším dílu/ díle autorky :-)

17.10.2022 4 z 5


Záhada žlutých žabek Záhada žlutých žabek Halina Pawlowská

Tak s literaturou to má společné jen to, že je to vytištěné. Knihu jsem přečetla ze zoufalství, kdy jsem zapomněla vlastní zdroj zábavy, a pocit zoufalství ve mně zůstal i po přečtení- paní Pawlowská už opravdu mele z posledních zásob invence.

17.10.2022 1 z 5


Sestra Sestra Jáchym Topol

Na tuto knihu musí mít člověk něco "odžito", a ještě navíc na ni musí mít tu správnou náladu. Ale potom si ji vychutná do posledního písmenka a doslova ji pak fyzicky vnímá. Trvalo mi dlouho, než mi zachutnala, začínala jsem ji číst několikrát, a vždycky odložila, ale jsem ráda, že jsem dozrála a opět se k ní zkusila vrátit. A najednou to šlo, a já jsem si ji opravdu užila.

20.07.2022 5 z 5


Amerika! (Duluth) Amerika! (Duluth) Gore Vidal

Myšlenka na prolínání dějů a postav a stylů...a toho "všeho" je možná zajímavá, ale zpracování je nezáživné, nepřehledné a totálně chaotické. Nezaujalo mne na té knize v podstatě nic, kromě té myšlenky, což je bohužel málo. Jazykově a stylisticky to je asi nezařaditelné.

20.07.2022 1 z 5


Deník odbarvené blondýny Deník odbarvené blondýny Božena Svárovská (p)

Asi bych tu knihu měla brát jen jako obyčejnou oddechovku, ale ona je mi hlavní hrdinka tak nesympatická, že se nedivím, že je sama. A že nemá dobré kamarádky. A že se jí dějí divné věci, které se normálním lidem nedějí...Bohužel kniha bez valné hodnoty po všech stránkách. Dočetla jsem jen narychlo, abych se ujistila, že to bude i nadále stejné. Další díly nehrozí.

05.07.2022 1 z 5


Moudré z nebe Moudré z nebe Richard Skolek

Knihu jsem slyšela načtenou přímo autorem, a opravdu moc se mi líbila. Milé a příjemné na poslech, číst bych to ale asi nezvládla. Jedna hvězda dolů za trochu moc jednoduchý styl, nevěděla jsem, jestli to je primárně pro děti nebo pro dospělé.

01.04.2022 3 z 5


Muž bez ženy není člověk Muž bez ženy není člověk Pavel Brycz

Zpočátku nicmoc, přesně styl moderního románu- novely, který běžně nečtu. Ale nic jiného nebylo po ruce, tak jsem si řekla, že to zkousnu už proto, abych se dozvěděla, jak z poměrně zašmodrchané životní situace pan hl. hrdina vybruslí. Ovšem v druhé půlce už to dostává šmrnc hodně odfláknuté a naprosto nezvládnuté slátaniny, kdy se důležité děje odehrávají bez vysvětlení, dochází k opravdu absurdním situacím, které působí jako psychedelický sen (a ona to má být skutečnost- a nemluvím o tom divočákovi!) a celé to "uteče" úplně do... no někam jinam prostě. Do jiné autorovi knihy se už dobrovolně nepustím.

09.07.2021


Jak jsem se zbláznila Jak jsem se zbláznila Ivanka Devátá

Achjo. Tak sice je to první kniha autorky, a asi na dlouho i poslední... A to jsem ji dávala v audio formě, jinak bych ji nedala ani náhodou vůbec. Téma mě zpočátku vysloveně nudilo, brzy ale doslova otravovalo. Bohužel jen nářky, stesky, stížnosti, klasické pro ty protivnější ze starší generace. (Je mi 50, takže nejsem až tak úplně mimo.) Kniha je psána hezkou a velmi líbivou a lahodnou češtinou, nicméně obsah je prostě mimo můj zájem a nedokážu ho ocenit.

06.05.2021 1 z 5


Položte ji mezi liliemi Položte ji mezi liliemi James Hadley Chase (p)

Přiznám se také k "četbě" audioknihy, ale.... do prčic nikdo by to nepřečetl líp než pan Hyhlík. MOC se mi to líbilo, ačkoli nejsem fanda dedektivek, ale tahle má šmrnc, spád, a hlavně báječné nápady i vtip. Velké JO.

25.08.2020 5 z 5