xoxo1736 xoxo1736 komentáře u knih

☰ menu

Zjizvený král Zjizvený král Leigh Bardugo

První přečtená kniha roku 2022 a musím přiznat, že nenaplnila mé očekávání. Leigh Bardugo je jednou z mých nejoblíbenějších autorek a Nikolaj jedna z nejlepších postav Grishaverse, takže očekávání jsem měla velké.
Ale, asi do 250 stran jsem se musela do čtení nutit, bylo to fajn napsané, ale nic se tam nedělo. Vůbec nic. Potom se to už rozjelo a já se nemohla odtrhnout, ale pak mě zase zklamal konec, protože mi přišel příliš zhuštěný a nelogický.
Jak už jsem říkala, nejvíc jsem se těšila na Nikolaje, ale nakonec mě mnohem víc bavily kapitoly Niny, kterých tam bylo ale o dost méně.
3*/5*

05.01.2022 3 z 5


Věřit znovu Věřit znovu Mona Kasten

(SPOILER) Po Začít znovu docela zklamání, Dawn mi zas tak nesedla a knížka mi přišla dost rozvleklá. Nemám nic proti sexuálním scénám, ale tady mi přišly takové zvláštní, nevím jestli popisem nebo tím, že se jejich "vztah" zakládal především na sexu, což se mi docela příčilo. Myslím že se mohl dát větší prostor Spencerově minulosti a Olivii. Další díly si přečtu, jen doufám že mi sednou lépe než tento díl.

3,5*/5*

06.07.2021 3 z 5


Holubice a had Holubice a had Shelby Mahurin

Od Holubice a hada jsem měla dost vysoká očekávání, dlouho jsem se na ni těšila... a nakonec se mi naplnila, protože jsem z knihy nadšená. Už teď můžu říct, že jsem tuto knihu určitě nečetla naposled.

Rozhodně nejlepší část knihy je slow-burn romance mezi hlavními protagonisty, která je krásně napsaná a uvěřitelná. Nadchla mě proměna, kterou oba hlavní hrdinové prošli, ve stylu vnímání světa a okolí a nevidění světa pouze černobíle. Lou i Reida jsem si od začátku zamilovala a příjemně mě překvapili také Coco s Anselem, kteří mi také přirostli k srdci.

A symbolika názvu knihy, která se ukrývá v detailech je prostě bravurní!

5*/5*

28.06.2021 5 z 5


Královna ničeho Královna ničeho Holly Black

Rozhodně nejlepší díl celé série! Měla jsem ho přečtený za dost krátkou dobu a teď mě na jednu stranu mrzí, že už to skončilo. Myslím, že mohl mít tento díl klidně i víc stran, některé části byly docela uspěchané. Ale jinak to má prakticky všechno, co jsem od závěrečného dílu mohla požadovat: chaotický vztah Cardana a Jude, který jsem si celou dobu užívala, akci, bojové scény, napětí, zrady...
Rozhodně jsem nečetla naposled!

Krutý princ 3,75*/5*
Podlý král 4,5*/5*
Královna ničeho 5*/5*

18.06.2021 5 z 5


Podlý král Podlý král Holly Black

"Chci ti říct tolik lží"

Podlý král se mi líbil o dost víc než Krutý princ. Víc jsem si oblíbila Jude a začala ještě víc nesnášet Taryn. Politikaření mě bavilo, nepřišlo mi to vyloženě vycpávkové, ale je pravda, že jsem se v tom někdy ztrácela. Miluju ten chaotický vztah Cardana a Jude, který ve mě v průběhu čtení dokázal vzbudit fakt dost různých emocí. A ten konec?? Pane bože! Jsem ráda, že mám po ruce závěrečný díl.

PS: Nevím jestli to přijde jen mě, ale Jude je podle mě o dost krutější než Cardan a podle standardů vílího světa mi přišel jako jeden z těch míň podlých.


"Ukážeme jí, že zas tak neschopný nejsem."
"A jak to uděláme?"
"Těžko. Protože se obávám, že má pravdu."

4,5*/5*

16.06.2021 5 z 5


Všechny malé zázraky Všechny malé zázraky Jennifer Niven

(SPOILER) Z knihy mám tak rozporuplné pocity, že se vůbec nemůžu rozhodnout jak ji hodnotit. První tři čtvrtiny mě moc nebavily, nic moc se tam nedělo a děj neubíhal. Ve Finchových myšlenkách jsem se vůbec nevyznala, což byl samozřejmě záměr, ale i kvůli tomu jsem se nemohla vůbec začít. Poslední čtvrtina byla úžasná, i když jsem odhadla jak to skončí už na začátku.
Do hodnocení výstižnosti zobrazení bipolární poruchy se pouštět nebudu, protože s ní nemám přímou zkušenost, ale přišla mi škoda, že nebyla zobrazená depresivní epizoda. Celkově myslím, že bych neuhodla že se jedná o bipolární poruchu, kdybych si to nepřečetla v anotaci, ačkoliv o duševních onemocněních vím poměrně dost.
Věc kterou jsem vyloženě nepochopila je, že Violet dost intenzivně truchlí pro svoji sestru i po 9 měsících, ale po smrti Finche to působilo tak, že s tím byla smířená po pár dnech.

Abych to nějak shrnula, bavilo mě to, ale neměla jsem vyloženě pocit, že bych se od knížky nemohla odtrhnout. Styl psaní mi úplně nesedl, ale krásných citátů tam byla spousta, to musím uznat.

"Někdy je pravda to, co cítíme uvnitř, i když to tak ve skutečnosti není."
"Díky tobě se cítím nádherně, tak nádherně, že mohu být nádherným pro toho, koho miluju..."

3*/5*

12.06.2021 3 z 5


Bílá nemoc Bílá nemoc Karel Čapek

Doporučuji k maturitě! V dnešní době z toho obzvlášť mrazí...

02.06.2021


Aristokratka u královského dvora Aristokratka u královského dvora Evžen Boček

Předchozí díly Aristokratky jsem hltala, tak jsem se dost těšila i na tento díl. Ale pro mě teda obrovské zklamání. Myslím, že autor to měl ukončit po třetím dílu, protože tyto poslední dva už jsou dost o ničem, nic se tam neděje, vtipy už jsou ohrané a stereotypní. V tomhle díle mi taky hrozně vadila postava Marie, která mi ve všech předchozích dílech byla sympatická, ale tady se chovala celou dobu jak namyšlená nána.
Byla jsem rozhodnutá dát 3 hvězdičky, ale ten konec? Co to bylo??
Mám z toho pocit, že se autor snaží vydolovat nějaký výdělek na úkor kvality.
2*/5*

31.05.2021 2 z 5


Krutý princ Krutý princ Holly Black

(SPOILER) Na tuhle knížku jsem slyšela za poslední dobu spoustu chvály, tak jsem si říkala, že ji taky zkusím. Nejsem tolik nadšená jako ostatní, ale propadák to rozhodně nebyl. Měla jsem docela problém s Jude, která kolem sebe máchala tím, jak jsou k ní všichni krutí a nespravedliví zatímco ji dělalo potěšení způsobovat lidem (vílám) bolest. Rozhodně mi přirostl k srdci víc Cardan než Jude. Zvraty mi přišly často průhledné a odhadnutelné a některé věci procházely Jude až nesmyslně snadno ( když je schovaná pod křeslem, popisuje jak se Cardan tváří, ale nikdo ji neodhalí? )
Čtení jsem si užila (hlavně teda druhou část, ta první nebyla nic moc), ale že bych z toho byla nějaká ohromená se říct nedá. Ale další díly si určitě přečtu, zajímá mě jak se bude příběh vyvíjet a třeba mi další díly sednou líp.
3,75*

26.05.2021 4 z 5


Poslední oběť Poslední oběť Richelle Mead

Skvělé zakončení série! Tuto sérii jsem objevila teprve loni a jsem moc ráda, že jsem si ji přečetla. I několik měsíců po dočtení na knížky vzpomínám, což se mi nestává tak často.

"Člověk se někdy zaměřuje jen na detaily a uniká mu celkový obraz. Nejde jen o tvoje šaty nebo vlasy. To ty. Ty celá jsi krásná. Tak krásná, že mě to až bolí."

5*/5*

24.05.2021 5 z 5


Nasterea Nasterea Petra Stehlíková

Četla jsem dost zklamaných recenzí, tak jsem knihu otvírala trochu s obavami, ale za mě to nebylo vůbec špatný. Něco bych tomu samozřejmě vytkla ( Kapitán mohl mít víc prostoru a mohlo tam být méně opakování "Pět srdcí tluče v podzemí...", na to už jsem začínala být alergická). Prasečí řiť mi ani nějak nevadila, ale co mi vadilo hodně byl ten prolog. Vadí mi spoilery a tady jsem jich dostala spoustu přímo od autorky. Myslím, že toho bylo vyzrazeno až moc, že to ve finále knize spíš uškodilo. Nebo alespoň já bych si knížku bez něj užila víc a byl by tam větší moment překvapení.
Začátek mi nepřišlo že by se nějak vlekl, naopak jsme se tam dozvěděli nové informace o světě. Co mi spíš přišlo, že konec neměl takový wow efekt jaký jsem po čtení několika recenzí očekávala.
Třetí díl nebyl tolik nabitý akcí, částmi je to dost zmatené, ale tahle série je prostě moje guilty pleasure a já si to čtení zase strašně užila. A trochu si přeju abych bývala objevila tuto sérii až dokončenou, protože to čekání mě zabije :D
4*/5*

23.05.2021 4 z 5


A proto skáču A proto skáču Naoki Higašida

Moje první kniha o autismu a musím říct že mě nadchl způsob jakým autisté nahlížejí na svět. Rozhodně doporučuji pokud se o tuto tematiku zajímáte a nebo máte sami autistické dítě.

23.05.2021


Faja Faja Petra Stehlíková

Čteno podruhé a opět přečteno za den. Spisovatelka má prostě úžasnou fantazii! Nížiny mě tolik nebavily, ale po přejití skáry se to rozjelo a nešlo se odtrhnout.
5*/5* a povinnosti nepovinnosti, otvírám Nastereu! :D

20.05.2021 5 z 5


Naslouchač Naslouchač Petra Stehlíková

Četla jsem podruhé, abych si osvěžila děj před čtením Nasterey. A udělala jsem dobře, že jsem Naslouchače nerozečetla během zkoušek, protože i přes největší snahu jsem ho zase přečetla za dva dny. A bylo to opět boží!

!SPOILER!

Jasně, mám pár výtek, (například, proč celé pětadvacítce na Ilan(ovi) tak moc záleží, když za celou dobu nebyl moment, kdy by potřebovali jeho schopnosti (úlohu pasarely pominu) ), ale žádná kniha není dokonalá.

!KONEC SPOILERU!

Obdivuju autorčinu fantazii, protože ten worldbuilding je prostě luxusní. Mě osobně dlouhé popisy na začátku vůbec nevadily, i napodruhé jsem hltala historii a fungování světa.
5*/5* a vrhám se na Faju!

18.05.2021 5 z 5


Světlo a stíny Světlo a stíny Leigh Bardugo

Před pár lety se mi do ruky dostala kniha Šest vran, ale nijak mě nezaujala, tak jsem Leigh Bardugo hodila do šuplíku "nic pro mě". Nedávno se ale začal všude objevovat seriál Shadow and Bone a z různých fotek a editů jsem usoudila, že by se mi mohl líbit (a hraje tam Ben, co víc si přát:D). Tak jsem se teda poctivě pustila jako první do knížek. Kdybych neměla tolik práce, měla bych ji přečtenou za dva dny. Jasně, byla to taková oddechovka, žádné extra velké zvraty, typický sexy záporák, ale mě se to prostě líbilo. Alina mi sedla, akorát Mala jsem zas tak nemusela. Určitě zde mohlo být víc popisů jak funguje svět, moc Grišů atd., ale třeba se dočkám v dalších dílech.

Akorát mám teď morální dilema, jestli začít seriál hned po Griša trilogii (protože se nemůžu dočkat až si ho pustím) a nebo dát nejdřív znovu šanci Šesti vranám, protože skoro od všech jsem slyšela, že se jim Šest vran líbilo víc. :D

11.05.2021 4 z 5


Červená, bílá a královsky modrá Červená, bílá a královsky modrá Casey McQuiston

(SPOILER) Tato knížka se poslední dobou objevovala všude, všichni ji vychvalovali a slibovali roztomilý enemies-to-lovers románek. S tímhle očekáváním jsem se do knihy pouštěla, ale roztomilý to moc nebylo a enemies-to-lovers už vůbec ne.

Do té doby, než dal Henry pusu Alexovi to bylo fajn... ale pak se to nějak zvrhlo. Henry s Alexem na sebe vlítli při každé příležitosti přičemž si řekli tak dvě slova. V jeden moment řešili dost závažný problém, Henry začal brečet a vy si řeknete, že by to mohli vyřešit jako normální lidé. Ne, nevyřeší nic, místo toho se spolu zase vyspí. (??) Když se neviděli na živo, tak to bylo trochu lepší, ale stejně si prakticky většinu času psali jak se těší, až na to zase vlítnou. Jo, a všichni tam mluví hrozně sprostě. Od královské rodiny po prezidentku. A hlavně dva zamilovaní lidé. Teda asi spíš "zamilovaní", protože do cca 150 stránek před koncem to byla vyloženě jen fyzická přitažlivost, až ke konci začali vypadat, že jsou opravdu zamilovaní (vidíte tu ironii?).

Některé věci byly taky dost přitažené za vlasy a postavy se někdy chovaly dost nelogicky, ale to tady rozebírat nechci. A některé postavy jsem si opravdu chtěla oblíbit, třeba Zahru, ale kdyby aspoň nemluvila jako dlaždič...

3*/5*, protože přes ty všechny věci, které jsem téhle knížce vytkla, jsem si ji užila. Ale užila bych si ji víc, kdybych se do ní pouštěla s nulovým očekáváním a nebyla všude vyzdvihována jako sladký románek.

08.05.2021 3 z 5


Nimbus Nimbus Neal Shusterman

Knihu jsem otvírala se smíšenými pocity, bála jsem se, že nebude tak dobrá jako první díl nebo že to bude jen výplňkový druhý díl v trilogii jak tomu někdy bývá. Ale nemohla jsem se víc plést! Nimbus se mi líbil ještě víc než Smrtka, bavily mě nové postavy, odkrývání nových věcí okolo Nimba a fungování světa. Kniha je nabitá akcí a když už máte pocit, že jste se zorientovali, tak přijde úplný obrat, který vás nechá stát s otevřenou pusou. Zároveň je v knize spoustu věcí k zamyšlení, hlavně prostřednictvím Nimbových myšlenek.
Nemůžu jinak než 5*/5*

04.05.2021 5 z 5


Na co slova nestačí Na co slova nestačí Brigid Kemmerer

Na Revův příběh jsem se těšila už od té doby, co jsem dočetla Dopisy a rozhodně naplnil moje očekávání. Emu jsem si neoblíbila tolik jako Reva, ale nemůžu říct, že by mi tam vyloženě vadila. A příjemně mě překvapila postava Matthewa a postupné odhalování jeho minulosti. Každopádně, bylo to opět čtivé jako předchozí díl, nemohla jsem se odtrhnout (oba díly přečteny za den). Doufám, že se dočkáme dalších knih od téhle skvělé spisovatelky.
5*/5*

28.04.2021 5 z 5


Kouzla rodu Thornů Kouzla rodu Thornů Margaret Rogerson

Tak tohle bylo boží! Mrzelo mě, když jsem knihu dočetla, protože bych prostě mohla číst pořád dál a dál. Svět je originální a hezky propracovaný, bavilo mě odkrývat různé detaily a zjišťovat souvislosti. Je tam tak akorát akce, minimum hluchých míst a hezky se to čte. Jedinou výtku, kterou mám byl začátek. Nemám moc ráda dlouhé popisy na začátku knih, kdy se nic neděje, což není tento případ, ale možná by to v tomto případě neuškodilo. V průběhu knihy Elizabeth bojuje s tím, že jí od malička vštěpovali, že magie je špatná a démoni vůbec nejhorší, ale pořád jsem na to zapomínala, protože na začátku takovéto vysvětlení chybělo. Ale Kouzla rodu Thornů si určitě přečtěte, stojí to za to.
Joo, a Nathaniela se Silasem si prostě nejde nezamilovat
5*/5*

26.04.2021 5 z 5


Smrtka Smrtka Neal Shusterman

Na knize mě nejvíc překvapil originální svět. Člověk se může zamyslet nad tím, jaké by to asi bylo bez smrti, vlády, přírodních katastrof... Na jednu stranu to vypadá jako dokonalý svět, ale když se podíváte pod pokličku zjistíte, že tak dokonalý není. Za mě moc super a těším se na další díly!
4,5*/5* za některé nudnější pasáže

23.04.2021 5 z 5