VVendigo VVendigo komentáře u knih

☰ menu

Přestřelka Přestřelka Jan Procházka

Příšerně protivná kniha. Nekonečné producírování svazáckého edgelorda.
Někomu se to může zdát mile realistické, až existenciální. Já tam mezi řádky pořád četl: "Čumte, co si dovolím napsat," vyfutrované nenápadnou obligátní kritikou maloměšťáctví a "nešvarů".
A to jsem prosím o autorovi nic nevěděl.

29.07.2022 2 z 5


Stepní vlk Stepní vlk Hermann Hesse

Do poloviny jakási onanie buržoazního bohéma. Pak dojde na souložení a trochu se to zlepší.

17.06.2022 2 z 5


Smutní trubači (čtyři povídky) Smutní trubači (čtyři povídky) Sherwood Anderson

Velmi všední a přitom fascinující příběhy amerických venkovanů hledajících stěstí, zejména ve velkoměstech. Autor tématizuje i sebe jako jednoho z nich a své psaní.

06.03.2020 4 z 5


S geologickým kladívkem šesti kontinenty S geologickým kladívkem šesti kontinenty Jindřich Hauft

Ve své době kniha jistě potěšila nejednoho českého geologa. Dnes je to sbírka fousatých historek o neznámých lidech. Místy to až připomíná folkloristický sběr. Ale má to jisté kouzlo, pokud oblibujete nekonečný proud kratičkých anekdot o tom, jak se kdosi spletl, přeřekl, nebo cosi vtipného odvětil.

06.03.2020 3 z 5


Soumrak dne Soumrak dne Kazuo Ishiguro

Zajímavý kříženec, spojující anglické umění understatementu a japonskou práci s tím, co není v díle obsaženo. Ačkoli mi konec přišel poněkud polopatický, zůstává jakési tajemství a chuť přečíst si to znovu.

14.11.2019 4 z 5


Oldřich z Chlumu Oldřich z Chlumu Vlastimil Vondruška

Zápletky ani styl povídek nejsou žádný zázrak, ale je to dobré "čtivo". Z biografické části vyplývá, že autor postrádá soudnost (protiřečí si, srovnává kroniky a denní tisk, nevidí rozdíl mezi literaturou a tím co produkuje), takže jeho epopeje si rozhodně nechám ujít.

11.09.2017 3 z 5


Zápisky lékaře z pozdní noci Zápisky lékaře z pozdní noci David Rath

Kniha, která nutí k zamyšlení. Například: Jsou to vůbec povídky? Čte pan Rath něco jiného než Blesk? Nebylo by zajímavější prozkoumat okolnosti jejího vydání a vzniku nakladatelství, jekož byla prvním titulem? Koukám, že možná bylo: http://blisty.cz/art/10322.html (na konci)

12.08.2014 odpad!