Soumrak dne

Soumrak dne https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/47165/bmid_soumrak-dne-PBA-47165.jpg 4 664 167

Lze se celý život opájet iluzí o důstojnosti našeho úkolu? Majordomus Stevens si s ní bohatě vystačí. S buldočí zaslepeností si předsevzal sloužit svému pánovi do roztrhání těla, až tím neméně svědomitě promarnil i vlastní vyhlídky. Největší potíž je však v tom, že tento toporný lokaj není tak docela „mužem bez vlastností“. Když před zraky čtenářů bilancuje své předválečné působení na panství lorda Darlingtona, působí dojmem navýsost oddaného, předvídavého a za všech okolností delikátního sloužícího. Chybí mu nicméně to lidsky podstatné – osobitý názor, špetka hrdosti i schopnost projevit plnohodnotný cit –, a tak zasévá smutek a zkázu všude tam, kde by namísto kamenné tváře byly zapotřebí selský rozum či vlídné srdce. Ishigurův tragikomický, krutý, ale také nádherně stylově vycizelovaný příběh značně narušuje tradici ostrovního „komornického románu“, založenou zábavnými prózami Jane Austenové nebo P. G. Wodehouse. Nejslavnější kniha jednoho z nejpozoruhodnějších britských spisovatelů současnosti, jehož dílo vytrvale poukazuje na ostrovní snobismus a všeničící uzavřenost, byla roku 1989 odměněna Bookerovou cenou a patří k nejpůsobivějším psychologickým románům poslední čtvrtiny 20. století. Její stejnojmenná filmová adaptace se sirem Anthonym Hopkinsem a Emmou Thompsonovou v hlavních rolích, kterou v roce 1993 natočil režisér James Ivory, získala osm nominací na Oscara a čtyři nominace na Zlaté glóby.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Leda , Rozmluvy
Originální název:

The Remains of the Day , 1989


více info...

Jazzminator
Jazzminator
předevčírem 3 z 5

Kazuo Ishiguro se obecně řadí mezi mé oblíbence, ale musím se přiznat, že tato kniha mi úplně nesedla a dočíst ji byl pro mne jeden velký boj. Po Neopouštěj mě a Klára a Slaunce jsem čekala něco úplně jiného, což zahrnovalo rozhodně i více akce, jíž je zde opravdu poskrovnu. Veškeré dění se v podstatě odehrává ve vzpomínkách majordoma, který se svému pánovi a tedy i své práci oddal natolik, že mu jeho vlastní život zcela protéká mezi prsty. Musím ovšem vyzdvhnout vynikající psychologické vykreslení a vývoj hlavní postavy, což zcela jistě pohání příběh dopředu. Příběh, do jehož hloubi se však čtenář musí pracně propracovat tak trochu oklikou a číst mezi řádky; a především překonat to dlouhosáhlé, někdy téměř nekonečné vzpomínání na dění v panství. To zahrnovalo nejen povídání o důležitých hostech a politickém dění, ale i každodenních okolnostech v životě majordoma, jako např. záležitost leštění stříbra, a tak dále - což není zrovna něco, o čem by mě bavilo číst.
Naprosto rozumím tomu, proč má román tak vysoké hodnocení; rozhodně se jedná o kvalitní četbu, která je ve své podstatě geniální (svým jednoduchým námětem, rozvíjejícím se na základě dokonale zpracované psychologie hlavní postavy), pro níž jsem prostě jen nebyla to správné cílové publikum.

Péťa1950
Péťa1950
04.03.2024

Nedočteno. Dvakrát jsem se ke knize vrátila. Jak naivní jsme byli před Mnichovem. Připadala jsem si jak zavřená v některém sídle z detektivek Agáty Christie. Příliš depresivní. Rekapitulace dosavadního života Majordoma věrně sloužícího svému pánu.


morienhithwen
morienhithwen
07.02.2024 5 z 5

Jedna z takových těch knih, kdy od prvních pár vět víte, že čtěte jednu z Těch Knih. Mistrovsky napsáno. Vrstva na vrstvě na vrstvě.

markulina711
markulina711
05.02.2024 5 z 5

Pan Stevens se nejspíš už narodil v livreji, s mateřským mlékem sál i důstojnost majordoma panského sídla a výchovou pozbyl veškeré emoce a schopnost elementárních projevů citu ve chvílích, kdy je potřeba vystoupit z role a jednat empaticky.
Nádherný ,vytříbený text, skvěle hlavně působí to nevyřčené. Moje první setkání s autorem a určitě ne poslední.

Janadvorackova
Janadvorackova
05.02.2024 2 z 5

Chce to nejen umění takový příběh napsat, ale i ho přečíst.
Ačkoli chápu sdělení, jeho vzpomínky mě nebavily.
Jenomže jinak to napsat nešlo, takže je to spíš moje chyba.

rabor
rabor
01.01.2024 5 z 5

Kniha je výborná byť není úplně pro čtenáře, kteří si u knih potrpí na takové zhýralosti jako je akce a dějovost. Odehrává se v podstatě během několika dní, během nichž se hlavní hrdina majordomus Stevens každou chvíli zamyslí, zahledí kamsi do prázdna a zavzpomíná na událost před dvaceti lety a dá nám nahlédnout do svých pocitú? No..., spíš je to tak, že i ty pocity musíte luštit trochu mezi řádky, jelikož Stevens je takový ten anglický majordomus ze staré školy, oddaný, s kameným ksichtem, dokonale zpúsobilým podávat čaj o páté a znalým toho, kde přesně má ležet lžička na dezert. Vyrústal ve světě, kde jeho otec byl majordomus, otec jeho otce byl majordomus i otec otce jeho otce byl majordomus. Dává nám čtenářúm nahlédnou do světa, kde největší pocity štěstí a uznání zpúsobí profesionálně zvládnutá situace a drobný kompliment lordstva na vyleštěnou sadu stříbrných příború. Což většina z nás odsoudí jako promarněný život z nevědomosti. Problém je, že Stevens není tak úplně nevědomý a mezi řádky, teď myslím ještě víc mezi řádky než co jsem psal předtím, jsou cítit pochybnosti o smyslu toho všeho. Nebyl by Stevens šťastnější, kdyby zbouchnul tu žábu co se tam kolem něho motala? Všichni přece víme, že rodina a hypotéka jsou univerzálním receptem na štěstí nebo ne? Na tomto příběhu se mi líbí právě ta balance na pomezí dvou světú aniž by autor nějak tlačil na jednu nebo druhou stranu a je na čtenáři aby hodnotil, posuzoval, ...a myslel.

jaroiva
jaroiva
04.12.2023 4 z 5

Čistá melancholie. Majordomus, který vzpomíná na staré dobré časy a jakoby mimochodem tak odhaluje bezútěšnost osudu sluhy, který dbá hlavně na "důstojnost". Ponuré. Výborně vykreslené.

Kackac77
Kackac77
21.08.2023 5 z 5

Audiokniha
Knížka se mi moc líbila. Celá kniha je vyprávění majordoma Stevense, dovedu si představit jak se svými zásadami a stylem jednání, dokáže tato postava jít na nervy. Ale já jsem pro něj měla pochopení a snad mi ho bylo i líto. Jaký by prožil život, kdyby dokázal pustit své pocity ven? V knize se nic "velkého" neděje a přesto se tam děje všechno.
Krásně se to poslouchalo, hlas pana Vlasáka se skvěle hodil.

andrii24
andrii24
25.07.2023 4 z 5

(SPOILER) Krasosmutnění ruměnců pod prachovkou salonní oddanosti. Livrej = roucho, všechno. Komorní bytí. V klopě šero. Tam není žádné místo pro vonný šeřík.

Ronnie68
Ronnie68
24.06.2023 3 z 5

Bohužel tato kniha mi nějak nesedla ...

Vidlička
Vidlička
16.05.2023 4 z 5

Já jsem stejnej trotl jako Stevens, tak jsem pro něj měla pochopení. Navíc, výchova dělá ranec, takže když jste vychován jako sluha, tak jako sluha taky myslíte. Dneska samozřejmě všichni hrozně víme, že osobní zodpovědnost bejt musí, přes to vlak nejede, ale šáhněme si na nos - kolik z nás dělá ve firmě, kde nám nejde úplně všechno pod nos, a přece neodejdeme... Každopádně ale úžasný psychologický náhled.

(taky si myslíte, že byl do slečny Kentonové přece jen trochu zabouchnutej??

Chesterton
Chesterton
04.05.2023 5 z 5

Bála jsem se, že to nedám. Zbytečně. Dokonalý jazyk a vyjadřovací styl autora (a překladatelky) mě vtáhly na první dobrou.
Jemné popisy krajiny, vnitřní svět osamělého majordoma z něhož postupně plasticky vystoupí souzvuk japonského a britského ostrovního pokrytectví a strachu o "ztrátu tváře".
Bublá to ve vás nesympatií, ale i díky mnohým životním zkušenostem s rudým pokrytectvím a pokřivenostmi různymi lidskými 'systémy' naleznete snad i soucit s mužem, co se tolik snaží ze svojí škrobenosti a až falešné poslušnosti nevystoupit?
Ale, kde je hranice mezi loajalitou a přisluhování zlu?
Skvěle vystavěný děj. Nastavené zrcadlo.
6/6

misssicccka
misssicccka
14.04.2023 2 z 5

Byl to zapas. Zapas s formou. Forma vs. Ja 10:0 ;)
Zpocatku to bylo fajn, zacetla jsem se a asi byla chyba, ze to casove neslo na jeden zatah a pak uz to neslo. Bylo utrtenim to docist. Oddany sluha pysny na svou dustojnost, kterou ovsem nemel, stejne jako poztracel i duvtip a krhticke mysleni. Tento styl psani mi nesedi, neznam film a budu rada, pokud bude lepsi nez kniha.

Starmoon
Starmoon
02.02.2023 5 z 5

Myslím, že pán Stevens sa stal mojím obľúbeným nespoľahlivým rozprávačom – a bolo pre mňa veľmi príjemné (ako čitateľku) i bolestivé (ako človeka) čítať jeho príbeh medzi riadkami; príbeh človeka, ktorý svoj život zasvätil chimére, no prišiel na to príliš neskoro. Alebo vlastne ani neprišiel. Bojí sa prísť. A preto sa bojí odísť – odísť zo sveta svojich zvykov, svojej roly, svojej „dôstojnosti“. A čitateľ (netrpezlivo) čaká, či napokon naberie odvahu...

Oprávnená Bookerova cena.

mnohoknih
mnohoknih
04.12.2022 5 z 5

Výborné čtení, pokud umíte číst mezi řádky a pochopit nevyřčené. Majordomus nám celým příběhem vysvětluje, co je to důstojnost. A přitom mám dojem, že pláče nad svým zmařeným životem, nevyužitými možnostmi být něčím víc než "majordomem na prvotřídní úrovni".

lynxir
lynxir
26.04.2022 2 z 5

Hlavní postava, majordomus Stevens, mi celou svou osobností mnohem víc než Angličana připomíná typického Japonce. Zvláštní. Zjevně není jednoduché překročit vlastní stín.

kristleko
kristleko
14.04.2022 5 z 5

(SPOILER) Stárnoucí majordomus Stevens se nesměle vydává na svou první dovolenou za dlouhé dekády služby pro slavný panský dům a při projíždění anglickým venkovem přemítá o událostech uplynulých roků. Taková byla „stará dobrá Anglie“ ještě v první půli minulého století – přísná společenská hierarchie a toporné lpění na konvencích a zdvořilosti bez ohledu na emoce, které ale člověka beztak stravují zevnitř, zkrátka nejsme stroje. Stevens to vše ještě korunuje filozofováním o důstojném vystupování „velkého“ majordoma a až psí oddaností své práci a svému pánovi (bohužel s příklonem k nacistickému Německu hraničícím s kolaborací). Jeho emocionální prkennost dohání k slzám – někdy ze smíchu, častěji však ze soucitu. A to hlavně v momentech, kdy mu jeho vyhrocený smysl pro povinnost ani nedovolí důstojně se rozloučit s umírajícím otcem, protože lord Darlington zrovna pořádá politickou sešlost celosvětového významu (zárodek blízkých vazeb britských politiků kolem Chamberlaina a Halifaxe na německou diplomacii, jež mohly být pro celý svět fatální, kdyby se v květnu 1940 nestal premiérem Winston Churchill), ani projevit vstřícnost vůči slečně Kentonové, jež ve vypjatých chvílích tolik potřebovala aspoň špetku citu. Kniha o hranici mezi „důstojností“ a naprosto nedůstojným, nelidským lokajstvím nebo o životech, které jsme mohli mít, kdybychom se méně vázali na druhé a více mysleli na vlastní štěstí. Kniha plná emocí, nenápadně probublávajících až nezúčastněným Stevensovým vyprávěním o svém životě. (9/10)

huhuhu
huhuhu
21.03.2022 4 z 5

Nejdřív mě kniha moc nezaujala, protože téma anglických lordů a jejich sluhů mi není příliš blízké. Ale protože autorem je Ishiguro, věřila jsem, že stojí za to pokračovat ve čtení. A ano, stálo to za to. Jakmile jsem pochopila, že věci nejsou takové, jak se zdají (resp. jak nám je předkládá vypravěč - majordomus Stevens), kniha mě pohltila a už se četla sama. Líbí se mi, jak autor ukázal, že člověk může podporovat zlo a ubližovat lidem kolem sebe (i sám sobě), přestože je přesvědčen (a hrdý na to), že dokonale plní své povinnosti a svěřené úkoly. (Můj dodatek: Vždyť i ta největší zvěrsta, jako např. koncentrační tábory, se mohla dít jen díky tomu, že spousty lidí plnily své povinnosti a poslouchaly rozkazy.)

katpas76
katpas76
09.02.2022 3 z 5

(SPOILER) Knihu jsem četla do letošní výzvy. Od autora je to první věc, kterou jsem si přečetla a vzhledem k tomu, že je autor laureátem Nobelovy ceny jsem opravdu čekala velkou parádu. Ta se bohužel nekonala. Hlavní hrdina byl perfektně vykreslený, jeho suchý a pragmatický přístup k životu ve mně ale vyvolával takový odpor, jako už jsem dlouho k žádnému hrdinovi necítila. Asi nejhorší scéna, kdy jsem myslela, že knihu nedočtu, byla, když mu zemřel otec a on neprojevil ani náznak emocí. Celou knihu jsem také čekala, že se něco "začne" dít. Že bude v knize nějaký zajímavý děj nebo zápletka, ale v podstatě se celou knihu nic neudálo. Ačkoliv je Kazuo Ishiguro vyzdvihován za jazykovou preciznost, narazila jsem mnohokrát na časté opakování slov, které mi vadilo. Celkový zážitek z knihy je více než rozpačitý. Po dalších autorových dílech už nesáhnu.

eiramka
eiramka
19.01.2022 5 z 5

Stevens, majordomus lorda Darlingtona, se vydá na cestu, při které vzpomíná a přemítá o svém životě. Celý svůj život zasvětil službě, jeho touhou bylo stát se perfektním majordomem a tomuto cíli obětoval vše - svůj osobní život beze zbytku. V jeho pojetí služby nebylo místo na osobní hluboké vztahy - jeho ambice byla, sloužit naprosto dokonale Lordu Darlingtonovi , tak aby on mohl svým vlivem a jednáním zasáhnout do chodu dějinných událostí. Nyní, na sklonku dne, bilancuje . Je to nádherně napsaná kniha, příběh plný melancholie a nostalgie. Stevens je snad představitelem zmizelého druhu, vedl život pro nás dnes nepochopitelný, ale otázky, které si klade, si budeme jednou klást všichni...