vinetka vinetka komentáře u knih

☰ menu

Bezbarvý Cukuru Tazaki a jeho léta putování Bezbarvý Cukuru Tazaki a jeho léta putování Haruki Murakami

Ještě se mi nestalo, že by se mi nějaká Murakamiho kniha nelíbila. Ani tato není výjimkou, nicméně rozhodně se nekonalo stejné nadšení jako u Kafky, IQ84 nebo Konec světa. To, že se spousta věcí opakuje, mi vůbec nevadí, naopak, když si autorovu knihu otevřu, očekávám to. Samotný příběh mi ovšem přišel slabší, i když hlavní dějová linka je sama o sobě zajímavá. Pro mě ovšem příliš nefungovala, možná kvůli mírné antypatii k Cukuruovi? Celkově na mě kniha působí moc odměřeně. Mám z toho dojem, jako by se jednalo o povídku, kterou autor později rozpracoval na román.

13.04.2020 3 z 5


Prokletí Prokletí Chuck Palahniuk

Tak tohle byla jízda! Chuck to na čtenáře vybalí od první stránky, a je jen na něm, jestli si užije tuto nekonvenční, lehce úchylnou a svižnou knihu. Madison, se do pekla dostane kvůli předávkování marihuanou, a nebo taky ne? Ale její pobyt zde, rozhodně není ve znamení utrpení a věčného zatracení. Dozvíme se dokonce pár osobních tipů, něco jako peklo „starter pack“. Pokud by si čtenář měl z knihy něco odnést, tak rozhodně, že do pekla jen v kvalitních neplastových botách (teplo je prevít), s kapsami plnými sladkostí (platí na démony). Výjevy z pekla hezky doplňuje kritika dnešní společnosti, která je velmi aktuální. Kniha má určitě pár much, ale hodnotím velmi kladně, i když určitě nebude pro každého.

25.02.2018 4 z 5


Ostře rudá Ostře rudá Gabriel Weston

Zajímavá kniha, která se četla velmi dobře. Pro mě inspirativní příhody ze života mladé lékařky, která si získala mé sympatie. Jediné, co musím vytknout, je členění knihy. Kdyby to bylo napsáno ve formě chronologického příběhu, četla by se mi ještě lépe.

02.04.2017 4 z 5


Pád Pád Simon Mawer

Kniha hodně předčila mé očekávání. Skleněný pokoj se mi líbil, ale Pád mě okouzlil. Při čtení budete příběh prožívat s hlavními hrdiny. I když jsem zrovna nečetla, neustále jsem se ke knize vracela myšlenkami. Je to kniha o lásce, přátelství (hranice mezi nimi může být dost neostrá),válce a hlavně o horách, jejichž krutost a velkolepost dokresuje zajímavě propletené vzathy.

25.02.2017 5 z 5


Platící hosté Platící hosté Sarah Waters

Kniha se mi četla dobře, nicméně první třetina mi příliš nesedla, do čtení jsem se musela i nutit. Poté se děj pěkně rozvinul a kniha se četla sama. Prostředí poválečné Anglie bylo velmi zajímavé a zvrat, ke kterému v knize došlo jsem opravdu nečekala. Taktéž mě překvapil konec.

11.09.2016 3 z 5