Platící hosté přehled

Platící hosté https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/249055/bmid_platici-hoste-GHW-249055.jpg 4 105 105

Píše se rok 1922 a v Londýně panuje napjatá atmosféra. Váleční veteráni se jen obtížně vracejí do normálního života, všude zástupy nezaměstnaných a v mnoha rodinách chybí muži. K takovým patří i paní Wrayová a její dcera Frances, před válkou dámy z lepší společnosti, jež nyní zápolí s chudobou, a proto musí do rodinného sídla přijmout nájemníky. S příchodem Lilian a Leonarda Barberových, mladých manželů patřících k nové "úřednické vrstvě" se jejich monotónní životy rychle změní - do domu vtrhnou hudba, barvy, kýč i vášeň. Ale vášeň může být i nebezpečná...... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

The Paying Guests , 2014


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Platící hosté. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (22)

amaenium
28.10.2020 3 z 5

Od autorky jsem již četla dvě knihy, takže jsem věděla zhruba co čekat a na knihu jsem se těšila.
První část knihy mě velmi bavila, vtáhla mě a já se často těšila opět na čtení, abych viděla kam se příběh hlavních hrdinek posouvá. Ze začátku mi bylo jasné co se odehraje mezi hlavními hrdinkami, avšak zvrat v druhé části mě překvapil. Co se třetí části týče, zkrátila bych ji klidně o sto stran. Soudní proces byl zdlouhavý a nudil mě. Knihy autorky mám hrozně ráda – líbí se mi zasazení do doby, jenž se děj odehrává a celkově vždy nacházím v autorčiných knihách zvláštní kouzlo a atmosféru, škoda jen, že tady soudní proces naprosto zabil události, jež se udály na začátku knihy a dal na začátek vlastně zapomenout.

Mr.Fox
02.05.2020 5 z 5

Tato kniha pro mě byla velkým překvapením. Od autorky jsem dosud nic nečetl a nikdy o ní neslyšel, ale anotace knihy mě zaujala a knihu jsem si přečetl. Čekal jsem, že se mi bude líbit, jelikož jde o obsáhlou bichli a anotace věštila zajímavé prostředí, lehce napjatou atmosféru, zápletku i vášeň. A asi to byla právě touha po vášni, která mě dohnala k jejímu přečtení. - Nelituji! Autorka dokázala barvitě vykreslit postavy a vtisknout jim charaktery, které jsou naprosto uvěřitelné a s příchozími zápletkami a zvraty se krásně propojují. Ten styl, s jakým je psána, vás nutí se vcítit do jednotlivých postav, prostředí i okamžiků. Vše je vystavěno zlehka, s citem a na pevných základech, ze kterých se v závěru první části knihy přehoupne do nebezpečného vášnivého spádu. Nemálo komentářů poukazuje na fakt, že se zde autorka vypsala - nemám s čím porovnat, ale jistě tomu tak je. S anotací v hlavě jsem se snažil celou knihu odhadnout, co bude následovat a jak se bude vyvíjet. Nedařilo se mi - lépe řečeno se dařilo autorce maskovat hlavní aktéry a přicházet s odhalováním faktů po celou knihu postupně, v momentech, které jsem nečekal. První polovina knihy mě bavila krapet více, jelikož byla zahalena tajemstvím a já si mohl jen domýšlet, jak se bude vyvíjet. - Nastěhovali se do domu manželé Barberovi za účelem vystrnadění chudých Wrayových a jeho získání? (indicií k tomuto závěru je požehnaně, když Leonard často obchází dům, zkoumá jej a začíná se o něj starat) Nehalí náhodou manžele Barberovi tajemství, jako např. že nejsou bezdětní? (i k tomu jsem se chvíli přikláněl, když se při návštěvě Lilianiny rodiny Lilian zachovala tak výrazně k malému synovci) Či vše schyluje k nespoutané vášni mezi manželi Barberovými a Frances, či pouze mezi Leonardem a jí? (to když ji Leonard tak často od dveří pozoruje, či když ji opíjí a všichni společně hrají Hady a žebříky) Mnoho dalších indicií mě svádělo k neustálému přemýšlení a předbíhání děje, které nakonec vyústilo ve zvrat, který jsem vůbec nečekal. Shrnu-li své poznatky z dočtení a bez spoileru - závěrem jsem lehce zklamán. Sedělo by mi více odhalení, se kterým by si autorka jistě poradila a dotáhla by tím knihu k naprosté dokonalosti. Děj měla vystavěný právě k tomuto konci, proto se divím, že jej nevyužila. Každopádně nic to nemění na 5* a doporučení knihy k přečtení. Na své kvality je o ni projevováno příliš málo zájmu!


eiramka
16.02.2019 3 z 5

Některé knihy nedokážu odložit (i když bych možná měla:), přestože mi hrdinky jdou v podstatě na nervy a tuším, jak to dopadne. A ono to pak skutečně tak dopadne a žádný moc velký posun v sympatiích pro hrdinky se nekoná. Takže proč přesto tuhle nezatracuji? Jsou tam pro mne úžasné pasáže popisu života žen po první světové válce v Británii. Celý ten třídně rozdělený svět , společnost, která se ještě nevzpamatovala z Velké války a která zoufale lpí na konvencích a tradicích. Autorka píše poutavě, to se jí musí nechat, a tak jí snad i těch 595 stránek odpustím. .

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Platící hosté v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených124x
ve Čtenářské výzvě20x
v Doporučených9x
v Knihotéce76x
v Chystám se číst82x
v Chci si koupit16x
v dalších seznamech4x

Štítky knihy

anglická literatura poválečná doba LGBT, queer, LGBT+

Autorovy další knížky

Sarah Waters
britská, 1966
2008  82%Zlodějka
2010  85%Špičkou jazyka
2010  77%Malý vetřelec
2013  74%Náklonnost
2015  76%Platící hosté