Vědmed Vědmed komentáře u knih

☰ menu

Možnosti milostného románu Možnosti milostného románu Jan Němec

Děkuji za mnohá zrcadla vlastních milostných románů.

Děkuji za Ninu, byť zprostředkovaně promluvila její esence přeci a odkryla nové možnosti pochopení záležitostí minulosti i přítomnosti.

Uvědomění, že zklamání je nesouladem lásky. Ačkoliv tušíme, že se máme očekáváním vyhýbat, nemůže si pomoci. Když převáží ta nenaplněná – zklamání, ztrácí se důvěra. Bez důvěry je těžké lásku uchovat.

01.03.2024 4 z 5


Noci běsů Noci běsů Kateřina Šardická

Ti citliví, co na ně temné síly dorážejí nejvíce, v sobě ukrývají mocný dar je zahnat a zároveň silný potenciál se jim poddat.

19.12.2023


Rytmus války Rytmus války Brandon Sanderson

Naděje ukazuje svoji největší sílu ve chvilích beznaděje. Pomyslné dno je bohužel pro každého jiné, tak některé pády vypadají nekonečné. Naštěstí nejsou.

17.09.2023 5 z 5


Meč Přísahy Meč Přísahy Brandon Sanderson

Přijmout bolest plynoucí z chyb, které jsme učinili, přehnodnotit svůj pohled na svět a nést břímě odpovědnosti. Otevřít se cestě.

Nejdůležitější je vždy další krok.

28.07.2023 5 z 5


Hon na ovci Hon na ovci Haruki Murakami

Naše nedokonalost nás činí tím, kým jsme. Cesta k lidství je začít přijímat své slabosti. Nebo je dokonce jako Myšák mít rád.

15.06.2023 4 z 5


Faja Faja Petra Stehlíková

Často vynášíme soudy, přestože neznáme celý příběh. Přísně střežená tajemství nám mlhou zakrývají vidění a my se potácíme – skryti sami před sebou.

16.02.2023 4 z 5


Lakomec Lakomec Molière (p)

Vše, co držíš moc pevně, bude vystaveno zkoušce pádu. Ta ověří, zda jsi držel láskou, nebo sobectvím.

04.02.2023 4 z 5


Naslouchač Naslouchač Petra Stehlíková

Zažehnutá nenávist vytváří prostor pro ničení. S křivdou se nese pocit ospravedlnění – je tu důvod, který dává možnost šířit nemoc dál. Nakonec nezáleží, na jaké straně se stojí, všichni požili stejný jed.

15.01.2023 4 z 5


Poslední absolvent Poslední absolvent Naomi Novik

Osud je odrazem možností, který nám dává a bere sílu dokázat nemožné.

Děkuji za tvůj další insight, Galadriel.

31.12.2022 4 z 5


Cesta králů Cesta králů Brandon Sanderson

Věř sám sobě, ale neustále o sobě i pochybuj. Tam, kde si jsi skálopevně přesvědčený o pravdě, prověřuj. Kde nevíš, potvrzuj. I nejlepší skutky mohou být motivovány sobectvím stejně tak jako alturismem. A váhy jsou neustále v pohybu.

28.12.2022 5 z 5


Kafka na pobřeží Kafka na pobřeží Haruki Murakami

I nejpevnější hradba lze překročit, ať už odděluje svět od světa, či člověka od světa. Strach ukázat světu své skutečné já pramení z nepřijetí sebe sama ve své celosti. Je útěk hon za vlastním stínem?

15.11.2022 4 z 5


Jonathan Livingston Racek Jonathan Livingston Racek Richard David Bach

V pár slovech nahlédl jsem do vlastní omezenosti svého učení. Nechť započne má cesta vědomého učení.

18.08.2022


Duše moderního člověka Duše moderního člověka Carl Gustav Jung

Ještě nikdo ke mně nemluvil tak čistě a harmonicky. Takřka každý okamžik s těmito slovy byl v souznění s hlasem mojí duše a já žasnul nad tím, jak někdo může tak přesně vyjádřit slovy to, co uvnitř cítím, a co jsem nevěřil, že slovy vyjádřit jde. Mnohé díky za Váš kontakt s proudem, velký pane.

30.07.2022 5 z 5


Kniha zvláštních nových věcí Kniha zvláštních nových věcí Michel Faber

Změna s sebou přináší i pohled zpět. Člověk pohlíží novým pohledem na skutečnosti, které byly až do této chvíle jeho součástí. Některé zkušenosti nás změní natolik, že není návratu zpět. I mě tato kniha změnila, pronikla do mé duše a dala mi nový pohled na skutečnost.

24.07.2022 4 z 5


Bláznova moudrost Bláznova moudrost Lion Feuchtwanger

Kniha, která mnou hnula a několikrát mne zastavila a nechala stát v hlubokém okamžiku. Dává nahlédnout, že výklad skutečnosti se může u rozličných jedinců lišit, byť nazírají zdánlivě stejný podnět. Kniha je prostoupená naplňující rovnováhou kontrastů zvoucí k širšímu pochopení své individuality.

10.07.2022 5 z 5


Sedm smrtí Evelyn Hardcastlové Sedm smrtí Evelyn Hardcastlové Stuart Turton

Mysl v tělech s myslí odkrývá tajemství, které dlouho spalo. I já se někdy cítím jako mysl v těle s myslí, když probudí se vnitřní dítě a odkrývá tajemství, která dlouho spala.

27.06.2022 4 z 5


Komturova smrt Komturova smrt Haruki Murakami

Některá díla nemusí být dokončena, některá dokončená díla mají zůstat nespatřena. Spolu s hrdinou vydal jsem se na cestu do hlubin a napínal se krásně.

17.06.2022 5 z 5


Nekonečný příběh Nekonečný příběh Michael Ende

Stejně jako Středozem i Fantázie v sobě ukrývá hlubokou pravdu o lidství, přehlídku archetypů a možnosti uzřít své já v celé jeho plnosti. Jsem velice vděčný za tuto sondu do nitra své duše.

26.05.2022 5 z 5


Probuď se a zpívej Probuď se a zpívej Zdeněk Zapletal

Připomnělo mi to moji cestu. Vypadá to, že všechny cesty v sobě nesou kus osamělosti, cár melancholie a obrovskou dávku přítomnosti, kdy je člověk spojen se vším.

10.05.2022 5 z 5


Smrtící vzdělání Smrtící vzdělání Naomi Novik

Opakujicí se motiv dívky na okraji společnosti z milujicí rodiny opanující nesmírnou mocí tentokrát ve školním prostředí.

Odmítnou lákavý společenský vzestup a nepodpořit tím tak na nerovných příležitostech založený systém, se kterým nesouhlasíme, vyžaduje velkou míru odvahy a upřímnosti k sobě samému. Privilegovanost pokryvá naše vidění závojem, nicméně život nám přináší situace, kdy jej můžeme odhodit a spatřit realitu takovou jaká je. I když to bolí, stojí to za to. Schopnost vidět rozdíl mezi hrdostí a egoismem chce velkou míru sebereflexe. Být vůči sobě pravdivý je předpokladem růstu.

18.04.2022 4 z 5