Noci běsů přehled

Noci běsů https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/445520/bmid_noci-besu-I8p-445520.jpg 4 645 645

Před dvanácti lety v zapadlé vesnici v pohraničí, kde platí vlastní pravidla a lidé stále věří ve staré bohy, zmizely beze stopy čtyři děti. S jejich ztrátou se rodiny vyrovnaly po svém, nikdo však nedoufal, že se po letech tři ze čtyř ztracených vrátí. Astrid Mahlerová je jedním z nich, její bratr však tolik štěstí neměl, doposud k němu nevedou žádné stopy a nikdo nedokáže odpovědět na otázku, co se Maxovi stalo. Během podivných zimních nocí na přelomu roku, kdy se podle pověr stírá hranice mezi světem skutečným a magickým, kdy vesnicí po setmění kráčí stvoření, která do jejich světa nepatří, Astrid při pátrání po bratrovi čelí pohřbeným rodinným tajemstvím i stále děsivějším nočním můrám, které se stávají opravdovými...... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Noci běsů. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (200)

Scheron
09.05.2024 3 z 5

(SPOILER) Noci běsů nejsou žádný majstrštyk, ale na zabavení ve volné chvíli postačí. Čte se to velmi dobře a příběh nutí čtenáře, aby pokračoval dál - zvědavost, kam autorka děj směřuje, je silná. Atmosféra by byla výborná nebýt jakéhosi podivného pokusu o nářečí, které z knížky nepřirozeně vyčnívalo a naopak mě vždy z nabyté atmosféry nepříjemně vytrhlo. Stejně nepřirozená byla samotná výstavba světa, jako by si autorka nedokázala ujasnit reálie ani pozadí děje své knihy. Postavy jsou jedna jako druhá bez hlubší psychologie, takže se na žádnou z nich nemůžete napojit. Nic z toho však příběh vysloveně nenarušuje, a pokud nebudete šťouralové, můžete si knížku s přivřenýma očima užít. A zajímavě, i když také trochu nepřirozeně, vyznělo pojetí tradičních slovanských vesnických rodin - autorka zde zcela jasně varuje před psychickým i fyzickým násilím, a za to má u mě velké plus. Další knížce od autorky dám šanci, něčím mě zaujala. Nicméně to nezakryje fakt, že Noci běsů měly obrovský potenciál, který, bohužel, zůstal nevyužit. Otevřený konec mi, vzhledem k předchozímu stylu knížky, nevadil.
SPOILER ->
Anotace ani recenze nejsem zvyklá studovat před čtením dané knížky, jdu takzvaně "naslepo". Tudíž jsem celou dobu čekala, že pro nadpřirozené události bude realistické vysvětlení, což mě hodně táhlo, protože mám takové typy thrillerů / detektivek ráda. Ve dvou třetinách byla moje naděje definitivně zadupána, a kdyby se mě někdo ptal, o čem tato knížka je, tak s klidným svědomím řeknu, že jde o kopírku světa Upside down ze Stranger Things, akorát zasazenou do slovanské mytologie. A čím dřív vám tento fakt dojde, tím dřív vás už nic nepřekvapí.

MíšaS.
03.05.2024 4 z 5

Příběh parádní, možná se mi to líbilo o něco více než Zmizení Sáry L. .


ivca79
30.04.2024 3 z 5

Tuhle knížku mám nachystanou od vydání, že si přečtu, ale vždycky jsem měla strach, že se budu fakt bát. Nakonec na ní došla řada. nebyla špatná, ale Zmizení Sáry Linderové pro mě bylo o stupeň lepší.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (39. týden)

20.09.2020


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

2020 - HumbookAwards (Česká kniha roku - 2. místo)


Kniha Noci běsů v seznamech

v Právě čtených10x
v Přečtených766x
ve Čtenářské výzvě242x
v Doporučených54x
v Knihotéce296x
v Chystám se číst406x
v Chci si koupit130x
v dalších seznamech15x