Valeyman Valeyman komentáře u knih

☰ menu

Poslední let Poslední let Julie Clark

Líbil se mi námět. Líbila se mi obálka.
Tím superlativa ovšem končí. Celé to bylo takové ploché, bez emocí, bez napětí
Žádná z postav mi nepřišla zajímavá, nebyl tam nikdo komu bych fandil ani koho bych nenáviděl.
Od poloviny knihy to bylo navíc až k uzoufání nudný. Do čtení jsem se nutil a přistihnul jsem se několikrát, že jsem odpočítával kolik stránek mi ještě chybí než to budu mít konečně z krku.

22.06.2021 1 z 5


Mama milovala Gabčíka Mama milovala Gabčíka Veronika Homolová Tóthová

Velmi silné, velmi silné čtení. Kolikrát jsem se pozastavil nad odvahou a statečností těch lidí, kteří denně koukali smrti do očí ? Snad na každé straně.
Líbil se mi tam i románový prvek, který tam vkusně zakomponovala autorka. Díky tomu to bylo takové " stravitelnější ".
Materiálu o samotném atentátu a následné Heydrichiádě je vcelku hodně, ale tady díky této knize jsem konečně mohl nahlédnout pod pokličku Gabčíkova dětství, mládí a vojenského výcviku a celkově všeho co tomu předcházelo.
Jednoznačně velké doporučení všem.

22.06.2021 5 z 5


Ztracené střípky Ztracené střípky Tim Weaver

Logicky jsem si říkal : " Jaké to bude bez Davida " ?
Měl jsem i strach o mix survivalu s detektivkou střiženou rodinným dramatem.
Strach byl naprosto zbytečný. Tim to dokázal a napsal další bravurní román, všechno mělo přirozený spád, nikde netlačil na pilu a i závěrečné přistání proběhlo " hladce ".
Bonusem bylo ono tajuplné setkání, kdy jsem si říkal, že Tim je teda pěkný šibal a co na nás zase chystá.
Možná mě trochu mrzelo, že čas Rebeky na ostrově plynul rychle a nebyl podrobněji popisován její osud Robinsonky. Musím říct, že tahle dějová linka mě hodně chytla a bavila.
Stále se nemohu zbavit pocitu, že je Tim lehce nedoceněný v záplavě těch " střibrnonálepkových Bestseller " spisovatelů...
Moc se těším na jedenácté pokračování Rakera..

22.06.2021 5 z 5


Její konec Její konec Shari Lapena

Shari umí tyhle sousedský melodramata. Napsáno jednoduše, svižně, čtivě a každej kdo přečetl alespoň Honzíkovo cestu v první třídě se zdárně dostane ke konci.
V první polovině knihy na mě působilo vyloženě otravně neustálé zmiňování toho jak jsou všichni unavený.
Jsem nevyspalá. Dvojčata brečí. On je nevyspalý. Dvojčata brečí. Jsem nevyspalá. Potřebuji si odpočinout. Dvojčata nespí. On nespí. Nikdo nespí. Celej svět nespí. Všichni jsou unavený.
Ano, vezmu si to k vodě a můžu to číst klidně ve frontě na zmrzlinu a deset minut po zaklapnutí už nevím o čem to bylo.
Shari to umí líp. Ještě jednu hvězdu dolů za ten závěr.

22.06.2021 1 z 5


Lars útočí Lars útočí Daniel Gris

Lars dovršil hattrick a mě bavil snad ještě víc než v předchozích dílech. Jeho pohled na svět a ten cynismus bych mohl číst dokola do omrzení. Doufám, že další díly budou přibývat a že Lars ještě nehodlá paličku pověsit na hřebík. Opět plno ostrovtipu, čte se to samo, těžko něco vytknout..

12.10.2020 5 z 5


Útočiště Útočiště Jérôme Loubry

Hoo Hooo...to byla panečku jízda. Kniha schovaná ve stínu všech bestsellerů z výloh a přitom taková pecka. Přečteno za jedno odpoledne. Jerome Loubry se opravdu vytasil se skvostem. Dlouho mě nic nenutilo tak zběsile otáčet stránku za stránkou. Oči mi lítaly po papíře jak kola na závodní dráze formule 1. Mistrovský počin jednoznačně...

12.10.2020 5 z 5


Imaginární přítel Imaginární přítel Stephen Chbosky

Pro mě netradiční žánr, který prakticky nečtu. Zaujala mě masivní reklama na sociálních sítích a lákavý přebal. Úspěšný autor, který psal knihu přes 20 let. Knihu jsem koupil řekněme ze zvědavosti. Musím říct, že úvodních cca 300 stran se mi to líbilo, respektive mě zajímalo co z toho vyleze, prolínání dvou světů atd. Bohužel tam jsem se dostal na hranu a druhých 300 stran dočítal z donucení a s velkým problémem se prokousat až na konec. Jmenovitě od " Božího hodu " už to byla opravdu slátanina, kde se v tom ani autor nemohl snad vyznat. Doufal jsem, že mi to vynahradí nějaké brilantní rozuzlení na závěr, ale opak byl pravdou...

12.10.2020 2 z 5


X způsobů smrti X způsobů smrti Stefan Ahnhem

Autor se trochu vrací ve větší míře nelogičností k prvnímu dílu Oběti bez tváře.
Knihu hodnotím kladně, je to opět dynamické, strojově návykové, charaktery postav zajímavé.
V porovnání s přechozími autorvými počiny musím malinko shodit hodnocení. Je to možná tím, že jsem od autora zvyklý na vysoký nadstandard a mé nároky jsou na něj vyšší než u ostatních autorů. Tentokrát mi zde chyběl nějaký moment, který by mě donutil nevěřícně knihu odložit a zírat tupě do stropu. Moment, kdy vám mozek jede na plné obrátky a vy si říkáte - Cože ?? To snad ne ??
Ahnhem zůstává jednoznačně v mé TOP 5 autorů, ale zde jsem postrádal nějaký zvrat, nějaký obrat alespoň o 180 stupňů.

11.06.2020 3 z 5


Jeden z nás Jeden z nás Shari Lapena

V první půlce knížky mi to přišlo jako nějaká část scénáře pro realty show Netflixu ve stylu Too hot too handle.
Čtvrť o který každý říká, že je klidná, ale přitom tam měl poměr každý s každým a jenom jsem čekal, kdy tam autorka zařadí sexuální orgie do nichž se přimíchá i pošťák transvestita a homosexuální bernardýn jednoho ze sousedů.
Když pominu tento fakt, že jádrem a základním stavebním kamenem byla nevěra všech ze všemi ( originální že ? ) tak musím říct, že příběh byl opět nesmírně čtivý, svým způsobem až primitivně dokonalý nutící vás číst a číst a neodložit, no a to je asi spisovatelčinou pointou a cílem ne ?
Musím dát plné hodnocení, knihu jsem smlsnul prakticky za odpoledne a neuměl jsem si představit, že odejdu bez toho aniž bych věděl, kdo že tu nešťastnou Amandu sejmul kladivem.
Trochu mi naštval otevřenej konec, protože to nevypadá na pokračování..

11.06.2020 5 z 5


Nikdo není doma Nikdo není doma Tim Weaver

Šéfkuchař Tim opět navařil michelinské dílo. Hned ze začátku mě zaujalo báječně vykreslené prostředí tajuplné vesničky. Setmělá blata, helloweenský večírek, pár posledních fotek a....tři prázdné domy. Nemůžu dát jinak než 5 hvězdiček. Čtení jsem si opět užíval.

25.05.2020 5 z 5


Otevřený hrob Otevřený hrob Angela Marsons

Angela si mě bohužel nezískala ani další knihou. Prostředí farmy mrtvol je zajímavé, ale tím asi superlativa budou končit. Nevím, jestli jsem proti autorce zaujatej ( doufám, že ne, protože třeba první díl se mi líbil a hodnotil jsem ho kladně a je vlastně důvodem proč v sérii pokračuji ) , ale bylo to hodně strohé, všední a nelogické. Napínavých a akčních bylo snad jen cca posledních 20 stran jinak to byl road trip Kim a Bryanta, kterej narušoval telefonát, že " na farmě mrtvol " našli další tělo. Celé to bylo proložené tisíckrát informací, že celej tým opět obětoval osobní život kvůli případu a pije hodně kafe. Kim byla na každýho nepříjemná, odsekávala a ani tentokrát ani jednou neuposlechla rozkaz svého šéfa.
SPOILER !
------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------
Teď SPOILER a zajímá mě, zda někdo z vás, kdo už má přečtené si pokládal stejné otázky :
- proč vrah nechal Isobel ( Mandy ) naživu ? Jestli se pletu nebylo vysvětleno, zda ho někdo vyrušil nebo zda opravdu oběť patřila do oné třídy
- proč vrah některé oběti ( Louise ) pohřbil pečlivě a jiné jenom tak pohodil ( Jemima ) ?
- nedává absolutně smysl tam nechávat Jemimu jen tak pohozenou, pokud by jí pohřbil, tak má další volné pole působnosti dokončit co chtěl ne ? Zvlášť, když měl v areálu komplice. Tohle bije do očí
- Policie ví, že jsou vraždy inspirovány jedním incidentem ze školy, ale nezjistí si ihned identitu všech dětí co tehdy chodili do třídy, ale shánějí pomocnou kuchařku ?? Vážně ??
Pokud měli Jemimu, Lousie, Tracy, tak je přece jednodušší si najít ve škole v archivu jména všech dětí ne ?
- Inspektorka očekává příjezd vraha, ale jde na odlehlé místo neozbrojená v doprovodu jedné civilistky a pak doufám, že jako zbraň bude moci použít baterku ?? To je jako kdyby armádní odstřelovač jel na akci a na místě zjistil, že nemá pušku a doufal by, že bude moci místo toho házet po terči klacek.
KONEC SPOILERU
------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------
Musím bohužel navázat na negativní hodnocení knihy Tichá modlitba, knížka mě zklamala. Nicméně za čas si asi neodpustím pokračování a budu doufat, že série bude gradovat.

19.05.2020 1 z 5


Krvavý anděl Krvavý anděl Franck Thilliez

Je vidět, že Thilliez se zlepšoval knihu od knihy. Postupně se mu dařil najít balanc mezi brutalitou a řekněme nějakou celistvostí děje. V jeho debutu je vidět snaha šokovat nadměrným násilím. Bohužel, kdo čte díly, tak jak vycházely v českém překladu ( asi nás bude většina ) prakticky ví, kdo je pachatel, za což ovšem autor nemůže. Za mě je krvavý anděl z dosud vyšlých knih v překladu nejslabším počinem.

11.05.2020 3 z 5


Robert Šlachta: Třicet let pod přísahou Robert Šlachta: Třicet let pod přísahou Josef Klíma

Moc hezky napsané. Nečekal jsem nějaké "WOW" informace ani "Šlachtovu zprávu " jak sám autor uvádí v proslovu. Čekal jsem popis života člověka, jenž zasvětil svůj život policii a přesně to jsem dostal. Panu Šlachtovi jsem fandil vždy a tato kniha mě v tom jenom utvrdila. Líbí se mi, že to není jenom uraženecké kritizování a pomlouvání všeho. Pokračování bych si rád zakoupil. Bestsellerem se kniha stala oprávněně.

11.05.2020 5 z 5


Zmizení Stephanie Mailerové Zmizení Stephanie Mailerové Joël Dicker

Joel Dicker je opravdu velmi talentovaný vypravěč, což opět potvrdil. Moje nejoblíbenější knížka sice stále zůstává kniha o Baltimorských, ale i zde jsem si přišel na své. Tajemství je odkrýváno velmi postupně, příběh je rozvrstven a vyprávěn z pohledu několika postav v různých obdobích, takže čtenář musí dávat neustále pozor. Nemohu tomu vytknout prakticky nic. Těším se na další knihu.

15.04.2020 5 z 5


Tichá modlitba Tichá modlitba Angela Marsons

Celkem asi chápu proč jsou knihy autorky tak populární, prodávané a dobře hodnocené. Přirovnal bych to trochu ke knihám Shari Lapeny. Je to takový středněproudý mainstream co si přečtě každý a nemusí u toho moc přemýšlet. Knihu začnete číst ráno u snídaně a dočtete jí během přípravy oběda, kdy jí držíte v levé ruce zatímco pravou rukou mícháte polívku. To nemá být ani tak kritika jako fakt na koho je ona detektivní série cílena. Já jsem si čtení řekněme užil, přečetl jsem to za jeden den za hezkého počasí na balkóně, ovšem nemohu říct, že bych si z toho příběhu něco odnesl, něco na co si vzpomenu ještě třeba za rok. Mám rád případy různých únosů a především kvůli psychologické bitvě Únosce vs. Policejní vyjednavač. Ovšem tady v té knize nic z toho nebylo. Postava Matta byla sympatická, ale naprosto nevyužitá. Celá komunikace se vešla do tří textových zpráv, což byla škoda. Baví mi tam to blafování, úskoky, tahání o čas atd.
POZOR ! MOŽNÝ SPOILER !
Asi bych dal i knize více hvězd nebýt totálně zpackaného konce, nebál bych se použít slovo brak. Inspektorka jede do hlavního doupěte únosců, kde předpokládá výskyt nadměrně schopného a násilnického pachatele, ale jede tam neozbrojena ? Dva chlapi nechá hlídat desetiletou holku a opět neozbrojena jde sama do domu. Přijde o všechny kosti v těle, v ruce střepy a pak ještě vynáší rukojmí a já nevím co všechno. Pak jí zničehonic ozáří duch svatý a prakticky bez jakékoliv indicie rozlouskne pachatele jako skořápku vlašskýho ořechu ? Motiv pachatele absolutně zcestný, tomu snad nikdo nemůže věřit, stejně tak jako provedení. Chápu, že detektivní žánr je plný superhrdinů co přežijou všechno, ale co je moc to je moc. U thrillerů nebo detektivek mě baví rozplétat pavučinu příběhu, tipovat si pachatele, bavit se nad tím jak si se mnou autor hraje, ale tady nic z toho neproběhlo. Po celou dobu knihy jsme neměli snad jediný náznak, podle kterého by se dal pachatel odhalit. Celý příběh dokola čteme, že Kim potřebuje kafe a že je celý tým k smrti unavený a nevyspalý. Po celou dobu vyšetřování nenastane prakticky jediný velký průlom. To, že se nedostavil žádný wow efekt ani říkat nemusím.
Celkově určitě zklamání, nicméně další díl zakoupím a budu doufat, že časem autorka začala psát trochu propracovanější příběhy.

10.04.2020 1 z 5


Růže bílá, černý les Růže bílá, černý les Eoin Dempsey

Hodně čtivé, hezky a jednoduše napsané. Román měl nádherně vybudovanou atmosféru. Přečetl jsem to prakticky za jeden večer. Doporučuji všem, kteří chtějí něco nenáročného. Opravdu ideální kniha na jeden hezký deštivý večer strávený s knížkou a čajem u lampičky pod peřinou. Výrazné minus byla chybějící gradace děje / zvrat. Těším se na další díl Najdi Rebeccu, na který si vyhradím rovněž jeden krásný večer.

26.02.2020 4 z 5


Kdo zavraždil účastníky Djatlovovy expedice? Kdo zavraždil účastníky Djatlovovy expedice? Martin Lavay

Zklamání. Náhodou jsem na internetu narazil na článek o této záhadě a nedalo mi to spát. Celé odpoledne jsem hledal a přečetl desítky dalších článků. Zjistil jsem, že relativně nedavno vyšla kniha od českého autora a hned si pro ní jel. Naprosto zbytečně natahované jakousi vatou o technické parametry autobusů, popis počítačové hry a x dalších kravin co s tím nemají prakticky nic co dočinění. Nejzajímavější byl pro mě začátek knih. Popis cesty skupiny vlakem atd. Tady bych uvítal rozsáhlejší a podrobnější popis cesty / pochopení celé skupiny. Nejzajímavější částí pak byly přepisy deníků. Samozřejmě jsem nečekal rozuzlení záhady, ale očekával jsem nějaké nové informace. Dost věcí se opakovalo snad padesátkrát. Myslím, že toto bylo dílo o padesátí stránkách, ale na knihu to je prostě málo.

17.02.2020 2 z 5


Písečný muž Písečný muž Lars Kepler

Nejvíce se mi líbil děj z psychiatrické léčebny. Napětí to mělo, čtivé to bylo = přečtu i další díly i navzdory supermanství Jureka Waltera

16.01.2020 3 z 5


Křížová palba Křížová palba Štěpán Kopřiva

Fantazie po všech stránkách. Příběh. Hlášky. Prostředí.
Tady nelze jinak než plnej počet a doufat, že se dočkáme co nejdřív další PALBY

16.01.2020 5 z 5


Ana Ana Roberto Santiago

Santiago je velmi dobrý spisovatel. Krásně napsaný román. Neměl jsem dojem, že by těch stránek bylo zbytečně moc. Děj jsem hltal, především popis jednání v soudních síních. Jsem za ty léta a stovky přečtených knih alergický na hlavní hrdiny závislé na chlastu a práškách, ale tady mi to nevadilo. Nádherná knížka a zaslouženej plnej počet !

16.01.2020 5 z 5