vachtova.libena vachtova.libena komentáře u knih

☰ menu

Žhář: Život apoštola Pavla Žhář: Život apoštola Pavla Gerald Messadié

Tato kniha je dalším šperkem v truhličce skvostů Geralda Messadié. Nejen poutavé vyprávění, avšak i historická fakta, která autor musel nastudovat , svědčí o zápalu poznání této tématiky. A také o vlastních hlubokých duchovních vhledech. A navíc to nádherné prolínání s jeho knihami Člověk, který se stal Bohem a Případ Máří Magdalény, jakoby tvořili jeden celek jedné nejvýznamnější kapitoly dějin evoluce a lidství.

17.11.2020


Kniha o tichu Kniha o tichu Josef Formánek

Četla jsem všechny knihy pana Formánka. Ať už jsou to příběhy jeho vlastních prožitků, či převyprávěné, čímsi se dotýkají srdcí čtenářů.

17.11.2020


Šifra mistra Leonarda / Světlo severu / Návrat tanečního mistra / Rosie Šifra mistra Leonarda / Světlo severu / Návrat tanečního mistra / Rosie Dan Brown

Pěkná kniha, nejvíc mne oslovila část knihy Světlo severu - nádherný příběh dívky, na pozadí popisu těžkého života obyčejných lidí severu severní Ameriky z počátku minulého století. Mám ráda tyhle popisné příběhy, kde se vše tak lidsky prolíná, nikdo není úplně hodný a statečný, ba ani zase nedobrý či zlý. Každá motivace je jiná , a promítá se v různých lidských osudech v návaznosti na lidské povahy ; také se mi líbí rozmýšlení nad osudem, kolik máme jakési předurčenosti či svobodné vůle něco změnit, kdo ví ?........ prostě hezké, k zamyšlení- svým způsobem nadčasové. A také souvstažné k dnešní době- dnes může každá dívka/žena studovat a číst knihy dle libosti, jen o to mít ve světě současných jiných lákadel zájem; tohle jistě pro většinu dívek a žen bylo v minulých stoletích téměř nemyslitelné; takže važme si všech výdobytků našeho času/naší doby. :-)

04.07.2019


Král hranice Král hranice Sergiusz Piasecki

Píši sem totéž , co k prvnímu dílu "Milenec hvězd" : Četla jsem tuto knihu už někdy v osmdesátých letech m.s., kdy tato kniha u nás vyšla. Od té doby jsem ji četla již několikrát, nyní znova. Autor v podstatě líčí svůj vlastní příběh, který je tak syrový, jak syrová byla doba - žádné kudrlinky a přikrášlování. Pro mne stále zážitek a nádherná kniha, pravdivá v mnoha úrovních.

25.09.2018


Milenec hvězd Milenec hvězd Sergiusz Piasecki

Četla jsem tuto knihu už někdy v osmdesátých letech m.s., kdy tato kniha u nás vyšla. Od té doby jsem ji četla již několikrát, nyní znova. Autor v podstatě líčí svůj vlastní příběh, který je tak syrový, jak syrová byla doba - žádné kudrlinky a přikrášlování. Pro mne stále zážitek a nádherná kniha, pravdivá v mnoha úrovních.

25.09.2018


Člověk a jeho symboly Člověk a jeho symboly Carl Gustav Jung

Asi právě proto, že je tato kniha psaná pro "laickou veřejnost", je schopna poodhalit roušku toho, co každý v sobě v určité míře má , a jak jej to z hlubší úrovně každodenně ovlivňuje. Možná, že v tom širším proudu profesní úrovně je k lidské psýché jiný přístup ( a to při vší úctě k med. lege artis ) a volá po změně. :-).......... a nakonec protože v tomto světě jsou u všeho zastánci i odpůrci - to je v pořádku, tak vibrační hladina C.G. Junga svým poselstvím zasáhne připravené....jen tak, obyčejně........ :-)

22.06.2018


Galilejec Galilejec Kristýna Freiová

Historie je jistě bohatší a košatější, než by se na první pohled zdálo, a zde paní autorka nádherně nastoupila " mimo vyšplapanou cestičku" - klobouk dolů........... tolik modrosti a hlubokých pravd v jedné útlé knížce...........archandělé rozprostřeli svá křídla, aby ani nejmenší šelest nerušil Inspiraci s Intuicí..........opravdu krásné prožitky nad touto knihou.........takže díky............. :-)

14.04.2018


Druhá garnitura boží Druhá garnitura boží Willi Heinrich

O této knize jsem nedávno vyprávěla své mladší kamarádce, jak aktuálně je tato kniha napsaná i pro dnešek. Četla jsem jí někdy v roce 1975. A když pročítám komentáře níže, tak většina čtenářů má na její kvalitu a hlavně nadčasovost podobný názor.

07.09.2017 5 z 5


Soukromý život Heleny Trojské Soukromý život Heleny Trojské John Erskine

Pěkné počteníčko, zajímavý a nevšední úhel pohledu. Zpovědi pocitů nejen Heleny, leč i Meneláa v lecčems připomínají soudobé vztahy.........třeba jsme zrovinka od trojské války tolik nepokročili.....čas se jen poklopí do roviny prožívání teď , a pak je to jedno velké divadlo, kam chodíme na zkušenou zahrát si "své role" :-)) .........pěkná kniha.

07.09.2017 5 z 5


Kosmické grotesky  (12 povídek) Kosmické grotesky (12 povídek) Italo Calvino

Tuto knihu před nedávnem doporučoval ve své přednášce Pjér la Šéz ( Petr Knotek), jeho tipy jsou vynikající, tak jsem knihu sehnala přes net v nějakém antikvariátu. Ihned jsem se do ní pustila a nezklamala mne / jako mne v životě vlastně žádná kniha nezklamala, každá mne nějak obdarovala.....a že jsem jich přečetla.... :-)) /. Hned při čtení první a druhé kapitoly mi naskakovaly obrazy už z dětství , v podstatě zážitky/ vjemy/ vnory typu ........ JSEM......... Poznala jsem, že ten pisatel to zná také, proto mi to přišlo velmi blízké.

07.09.2017 5 z 5


Na hrudi obra obláček zlatý Na hrudi obra obláček zlatý Anatolij Ignaťjevič Pristavkin

Takovou "náhodou" na mne kdysi před lety tato kniha vypadla z regálu v knihovně, podívala jsem se na kartičku a zjistila jsem, že jsem asi teprve třetí, kdo si tu knihu půjčuje- takovéto průvodní znaky mi vždy signalizují "výjimku"- tak jsem si jí půjčila. No, slova opravdu nic nevystihují, přečetla jsem jí za jeden den a ještě po mnoho dní mnou proznívalo soucítění- soucítění se všemi. Když pak jednou vyřazovali knihy, tak jsem o ní poprosila, byla jsem poslední, kdo si jí v knihovně vypůjčil...........perly bývají někdy rozkutálené hodně daleko od sebe............. :-))

06.09.2017


Jeho království Jeho království Mika Waltari

Je to jedna z nejkrásnějších knih, které jsem četla. Možná, že se touto knihou inspirovali i tvůrci filmu " Ve jménu Krista "- velmi krásný film, dostupný už i v českém dabingu.

06.09.2017 5 z 5


Klan velkého medvěda 1 Klan velkého medvěda 1 Jean Marie Auel

Celý cyklus Děti Země je skvěle napsán, tuším, že když autorka dílo psala, některé detaily z pravěkého života nebyly úplně tak známé, zřejmě autorka měla jisté hlubší vhledy, proto také brilantní a zažité popisy změněných stavů vědomí a vůbec povědomí o úrovni otevření vědomí lidí z pravěku; velmi se mi celý cyklus líbí.

06.09.2017 5 z 5


Černé tajemství Karla IV. Černé tajemství Karla IV. Lev Tygr (p)

.................fakt nááááááááááádhera.......... a koho pobouří hovno či jiný výraz, tak má ještě čas................. je to četba duchovní skrz naskrz...........

06.09.2017


Milarepa: tibetský rošťák Milarepa: tibetský rošťák Marcel Vanek

...........tohle totiž lze brát vážně, a když to pochopíte, tak už i nevážně, jen z pozice středu jsou vidět obě polarity......... a ani na středu neulpívat................. krááááááááááááááásně jsem se nasmála................

06.09.2017 5 z 5


Internetový farář - Ruda Špaček Internetový farář - Ruda Špaček Rudolf Špaček

Je to skvělá kniha, obohatí Vás.

06.09.2017 5 z 5


Zrcadlo prostých duší Zrcadlo prostých duší Markéta Porete

.....dát výhost ctnostem.......Je to o pochopeném a žitém Kristovství (= stav vědomí) v praxi........ asi i proto byla nazývána kacířkou a jako taková upálena....... už jenom tyto tři teze musely být pro církev jako červená látka pro býka v aréně, cituji:
"1. že nicotná duše dává výhost ctnostem a není už v jejich službě, neboť jich už neužívá, ale ctnosti ji dokonale poslouchají;
2. že tato duše se nestará o božské útěchy ani se nepotřebuje a nemůže starat o jeho dary, neboť je cele zaměřena na Boha, a toto by jí v jejím zaměření na Boha bránilo;
3. že znicotnělá duše v lásce Stvořitele může a má bez výčitek a hryzení svědomí dopřát přirozenosti vše, po čem zatouží."
.......je to stále živé slovo............

05.09.2017


Jak to vidí Ivanka Adamcová Jak to vidí Ivanka Adamcová Olina Táborská

Cituji slova Ivanky z korespodence: "....základem všeho je to, že Bůh na sebe nemůže nikdy zapomenout, .....a tak ať se narodíte kdekoliv, budete vždy mít učení , které bude obsahovat Pravdu univerzální, schovanou věky věkův pod povrchem běžného života a buďme rádi, že dnes je doba , kdy se smí DNA otevřít a vypustit jisté množství lidstva do vyššího stavu vědomí........",
ano, je to tak prosté...........a obyčejné....... :-)

05.09.2017