Na hrudi obra obláček zlatý

Na hrudi obra obláček zlatý https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/39247/bmid_na-hrudi-obra-oblacek-zlaty-xVq-39247.jpg 5 55 15

V roce 1987 vychází nejslavnější kniha Na hrudi obra obláček zlatý. Je v ní popisován osud dvou chlapců, kteří se jako chovanci dětského domova ocitnou v roce 1944 na Kavkaze, odkud těsně před tím Stalin deportoval původní čečenské obyvatelstvo do stepí Kazachstánu. Příběh je částečně autobiografický. Kniha byla paradoxně oceněna i Státní cenou SSSR, přestože tvrdě kritizovala sovětskou politiku.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Lidové nakladatelství
Originální název:

Ночевала тучка золотая (Nočevala tučka zolotaja) , 1985


více info...

Přidat komentář

Miloš333
09.02.2022 5 z 5

Zpočátku pro mě spíše obtížné čtení, neuměl jsem si ty Kuzmiňáky pořádně představit...
Postupně nabralo tohle dílko grády, a když byli tihle zoufalí bezprizorníci přesunuti ke Kavkazu, začínal si měl pan Pristavkin získávat.
Některé situace jsou tak bezútěšné a některé rány osudu tak kruté, až srdce usedá. Dostala mě scéna, kdy něco podstatné zmizí (nechci spoilerovat) a hlavně to, jak se s tím nešťastná dětská duše snaží vyrovnávat...
A pak se objeví další chlapeček, komolící ruštinu a rázem je tady symbolická spojnice mezi Rusy, Čečeny, Inguši atd.
Působivé je také loučení s krásnou a zlomenou vychovatelkou...
Závěr knihy je její nejsilnější pasáž.

peří
23.07.2021 3 z 5

Kniha vtáhne do děje ale, jak se občas stává, trošku odvádí od zdravého myšlení. Nejde o to, že autor píše: "Tenhle román je určitě můj poslední výkřik do prázdna" (s.34) a že pak vydal i další knihy, např. Kukúčatá (1989), Dolina smertnoj teni (2002). Ti kdo "hledají pravdu" a dali by knihu za povinnou četbu, ve skutečnosti hledají jen názor, se kterým by se mohli ztotožnit. (Pokud si teď někdo řekne: "chm, zajímavý co tady plácá, ale pravda je o dost složitější", tak to je můj člověk!)
Vůbec neříkám, že máme pohrdat odlišným názorem, nebo jakkoli soudit jeho nositele. Přesto Pristavkinovi vyčítám právě to, za co ho Kardin obdivuje (s.261): "rád by se dopátral cizí pravdy". Pokus o analýzu řízenou vlastním morálním pohledem v knize však moc nevidím. Chápu, kluci na to neměli, a spisovatel? Není to málo, jen vzpomínat a popisovat? Třeba není, ale hodně lidí to splete, dosadí si tam nelidskost stalinského režimu a podobná klišé, mají jasno. O tom ale kniha není, je totiž o neschopnosti - nebo nemožnosti - vyrovnat se s otřesnými vzpomínkami z dětství.


douchová
23.01.2021 5 z 5

Silný čtenářský zážitek, srdce mi u toho usedalo...

K.O.
09.09.2020 5 z 5

Nemám co vytknout... Tohle vůbec nebylo jednoduché čtení. Těžko uvěřit, že se něco takového opravdu dělo.

Tomot
19.06.2020 5 z 5

Opravu kniha až na dřeň toho ci může osud připravit.... surové, kruté s krásné zároveñ...

666Jitka
29.05.2020 5 z 5

Tato kniha mě doslova rozsekala - opravdu velice silný příběh, ze kterého člověka bodá u srdce.

katerina8118
29.08.2019 5 z 5

Nádherná kniha!

Elrond
13.08.2019

Ночевала тучка золотая... World-wide English title: Children of the Storm (též sovětský film Sulambeka Mamilova) - jen pro srovnání jak je český název, překlad Lermontova , poetický - správný doslovný překlad by byl Nocoval zlatý obláček.....(Ne "Na čele obra obláček zlatý" jak se mi taky podařilo vyhledat...) .
Knížka mi ke konci perestrojky unikla (vydáno 1989), ačkoliv sovětskou literaturu jsem tehdá sledoval a četl... Ajtmatovo Popraviště ap. Když jsem to tedy nyní schrastil vypadalo to velmi lákavě - Lermontov, Kavkaz, Elbrus, ódy a komplimenty uživatelů v kritikách na databázích. Ovšem zatím se prokousávám tou materiální válečnou bídou a chandrou těžce ....ty popisy honby Kuzmiňáků za kůrkama chleba a nakládanejma okurkama na prvních asi 60ti stránkách není úplně to co jsem čekal . Není to u mně rozhodně "za den přečteno" . Ale přece jen mě to nutí se ke knížce vracet a po příjezdu na ten Kaukaus to přece jen dostává trochu spád, tak uvidíme. Aspoň těm děckám měli dát pořádně nažrat....

sika444
26.07.2019 5 z 5

Velký zážitek, kniha je opravdu působivá. Zdařilá je i filmová verze Sulambeka Mamilova z roku 1989. Je to pomník zabitých Čečenců a Ingušů i všech, kdo byli v roce 1944 deportováni z Čečenska. Škoda, že knihu i film zná tak málo lidí.

markyticka
08.01.2019 5 z 5

Knihu jsem sháněla pro svoji kamarádku, která ji moc chtěla získat, protože ji kdysi četla. Když už se mi povedlo knihu sehnat, tak jsem si ji přečetla :) a musím říct, že je mi líto dát ji kamarádce. Příběh je velmi silný a k tomu podle skutečných událostí. Knihu jsem přečetla za den, rychle mne vtáhla do děje a nechtělo se mi nakonci opouštět příběh bratrů Kuzmiňáků. Co mne naopak silně nebavilo, byl dovětek od V.Kardina.

vachtova.libena
06.09.2017

Takovou "náhodou" na mne kdysi před lety tato kniha vypadla z regálu v knihovně, podívala jsem se na kartičku a zjistila jsem, že jsem asi teprve třetí, kdo si tu knihu půjčuje- takovéto průvodní znaky mi vždy signalizují "výjimku"- tak jsem si jí půjčila. No, slova opravdu nic nevystihují, přečetla jsem jí za jeden den a ještě po mnoho dní mnou proznívalo soucítění- soucítění se všemi. Když pak jednou vyřazovali knihy, tak jsem o ní poprosila, byla jsem poslední, kdo si jí v knihovně vypůjčil...........perly bývají někdy rozkutálené hodně daleko od sebe............. :-))

Jackjelly
27.07.2017 5 z 5

Silná kniha, další kamínek do mozaiky běsů a hrůz které přinesl komunistický zločinný režim do všech oblastí lidského života. A neušetřil ani děti.
Mimochodem následky událostí popisovaných v této knize jsou v dnešním Rusku stále aktuální a ten konflikt vlastně stále neskončil.

Ronny
06.10.2016 5 z 5

Vzhledem k tomu, že je příběh částečně autobiografický, jsou okolnosti otřesné. Autor vzpomíná na to, co jako dítě sirotek prožil za 2.světové války, otřesný nedostatek jídla,přesun sirotků na Kavkaz, kde byly sice pole s úrodou a vesnice, ze kterých vyhnali Rusy Čečeny kvůli údajné spolupráci s nacisty, ale hrozilo neustálé nebezpečí od Čečenů ukrytých v horách.
Těžko odsuzovat Čečeny za krutosti páchané na nedobrovolných přistěhovalcích usídlených v jejich domovech, protože násilí plodí zase jen násilí a přerušit tento nekonečný kruh může jen láska - což v tomto románu představují dva chlapci, Rus a Čečen, kteří se k sobě bratrsky přimknou ve světě, ve kterém přišli o všechno.

MichelleS
28.03.2015 5 z 5

Tady je každý komentář málo, musíte příběh přečíst a nechat se jím chytit za srdce a nikdy nezapomenout....

Ječmínek
20.04.2012 5 z 5

Ve všech žebříčcích by tahle kniha měla být hodně nahoře. Ale ona je téměř neviditelná. Nepochopitelné!