Tila Tila komentáře u knih

☰ menu

Na divoké jízdě s Janis Joplin Na divoké jízdě s Janis Joplin Peggy Caserta

Chytlavá kniha. Vtáhne a nepustí! Pokud to čte někdo jen kvůli Janis, bude možná zklamán, ale za sebe mohu říct, že osobnost Peggy nepotřebuje Janis k tomu, aby zaujala. Tohle byla fakt divoká jízda! Příběh o tom, že existují lidé s opravdu tuhým kořínkem. Hodně zajímavý vhled do zajímavé doby. Baví mě biografie výrazných žen, a tahle byla super.

31.08.2023 4 z 5


151 dní Pacifickou hřebenovkou – Dobrodružství Holky s bucket listem 151 dní Pacifickou hřebenovkou – Dobrodružství Holky s bucket listem Lucie Kutrová

Takhle - tu knížku jsem si přečetla ráda, a jsem moc ráda, že ji někdo napsal. Podobné knihy z cest mě hodně baví, tato byla napsána čtivě. Nemohu ani říct, že by postrádala vtip. Chci také zdůraznit, že smekám před Lucií, že toto dobrodružství zvládla - chce to fakt kuráž. Ale ... pro mě je ta kniha nesmírná přehlídka sebestřednosti. Nemá cenu to tady konkrétně rozmazávat, ale taková porce jájínkovství, kterou tato kniha obsahuje, se jen tak nevidí. Časem jsem začala obracet oči v sloup, kdykoliv autorka neopomněla zdůraznit, že je legenda, že ji všichni milují, že je jedinečná a skvělá. Takže na každé druhé stránce. Uf!

29.08.2023 3 z 5


Tři ženy a člun Tři ženy a člun Anne Youngson

Mně se zdá, že tahle knížka má nezaslouženě nízké hodnocení. Mně se to fakt líbilo. Bylo to neotřelé, originální, mělo to myšlenku. Zároveň to nebylo podáno těžkopádně, nehrálo si to přemoudřelou hloubku. Milé, svěží, ale ne plytké. A bavila mě Trompette :)

14.08.2023 4 z 5


Šikmý kostel Šikmý kostel Karin Lednická

Inspirativní kniha, napsaná krásným jazykem. Takové poctivé literární dílo. Z toho těžkého, čím prochází hrdinky a hrdinové, mám paradoxně pocit “nakopnutí”. Když oni zvládli tohle, já určitě zvládnu to své. Objednávám druhý díl.

09.05.2022 5 z 5


Dobrodruhům Dobrodruhům Tereza Ramba

Mě tato kniha potěšila, vyvolala emoce, rozhořela ve mně cestovatelský oheň. Nevadí mi, že to není literatura faktu. Já jsem si cestování užila i skrze snové popisy a emoce. Bylo to poetické až meditativní, a umím si představit, že stránkami zalistuji znovu. Každý má právo na názor, ale zrovna tady bych netrvala na tom, aby se švec svého kopyta držel. Myslím, že Tereza hraje dobře, a že i toto se povedlo. Za mě ano!

09.05.2022 5 z 5


Francouzský manžel Francouzský manžel Klára Janečková

(SPOILER) Čte se to dobře, ale mám k tomu vícero výhrad. Mnohé dialogy jsou jako laciná červená knihovna, chyběla mi uvěřitelnost, moc jsem se nesžila s charakterem hlavní hrdinky. Mnohdy jsem se sama sebe ptala, kam dala malou dceru, to nějak nebylo vysvětleno, jindy jsem byla fascinována její podivnou lehkomyslností, která se měla skrýt pod popis “divoká” (to zde bylo zdůrazněno asi dvacetkrát, mám dojem). Celkově mi to přišlo nevyvážené - některé pasáže napsané dobře, jiné kostrbatě. Ale jako odpočinková četba je to v pohodě, i napětí bylo, zvědavost jsem cítila, takže pro jednou proč nakonec ne!

25.04.2022 3 z 5


Marťan Marťan Andy Weir

Dobré to bylo! Bavilo mě to, příběh i humor. Nicméně musím strhnout hvězdu za ty šílené chemicko-fyzikálně-matematicko technické popisy. Je jich příliš, jsou dlouhé a pro mě strašně nudné. A to dokonce tak, že jsem zpočátku myslela, že knihu vůbec nedám. Jsem ráda, že jsem to překonala, oceňuji autora za to, jakou si s tím dal práci, ale z pozice čtenáře, kterému je fyzika buřt, byly tyto pasáže úmorné. Jinak paráda. Ještě o hvězdu víc se mi líbil Spasitel.

14.04.2022 4 z 5


Kdo jinému jámu kopá Kdo jinému jámu kopá Marie Rejfová

(SPOILER) SPOILER! Tak tohle mi nesedlo. Největší potíž byla asi v hlavní postavě, která mě iritovala. Nebylo mi také úplně jasné, z jakého titulu má Josefína pocit, že má právo strkat nos do vyšetřování? A proč jí to Tvrdík trpí - protože s ní párkrát spal? Další kámen úrazu je slibovaný humor, který šel nějak mimo mě. Vadily mi i dějové linky, které vyšuměly tak nějak do ztracena (obraz lesa s bubákem, třeba). A ve finále to bylo příliš neuvěřitelné. Spousta nesmyslných náhod, nereálný běh věcí. Jeden příklad za všechny - komisař se na konci zhuláká, usne, neprobudí jej ani Josefína, která s ním cloumá. Do podzemí ale komisař spolu s ostatními policisty dorazí. Jak se to stalo? Josefína jej neprobudila, ale kolegové policajti se mu dovolali, a pak ho opilého v noci vyzvedli a vzali na výjezd? No nic. Další díl netřeba. Ale abych nebyla jen kritická - je to alespoň napsáno čtivě.

21.03.2022 2 z 5