Tadam.120 Tadam.120 komentáře u knih

☰ menu

Gričská čarodějnice 1. - Tajemství Krvavého mostu Gričská čarodějnice 1. - Tajemství Krvavého mostu Marija Jurić Zagorka (p)

Neuvěřitelně napínavá kniha. Napsaná umě a svižně do ssamotného konce netušite jak tose bude. A nebýt katitol klidně by jste to přečetli na jeden zátah.

16.02.2018 5 z 5


Drakula (skrátená verzia) Drakula (skrátená verzia) Bram Stoker

Četla jsem ho v angličtině a přišel mi dost strašidelný.

10.06.2017 4 z 5


Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Jonas Jonasson

Kniha je vtipná a má šmrnc ale jak se Alan dostane na bali trochu strácí svou čtivost. I tak je to ale skvělí požitek :D

10.06.2017 4 z 5


Společenstvo Prstenu Společenstvo Prstenu J. R. R. Tolkien

Je to jedna z těch knih, do kterých musíte dorůst. Když jsem ji četla poprvé přišla mi neuvěřitelně složitá furt nejaká jména a vsuvky z historie Středozemě.

Na druhé přečtení je to už něco jiného. Kniha má švih. Neustále se něco děje a působí to reálně. Čehož je ve fantasy těžké docílit. Akční části jsou přiloženy odpočinkem (v Roklince, Lotlorienu) kdy má čtenář čas zpracovat předchozí akci a hrdinové se zároveň dozví něco podstaného. Postavy zrcadlí reálné charaktery a tím vzniká občas krásný humor.

Nejvíc mě překvapilo, že v knize v Morii na můstku Gandalf nepronese to své slavné 'Neprojdeš dál'. Kniha se mi líbí vřele doporučuji.

12.03.2017 4 z 5


Jozova Hanule Jozova Hanule Květa Legátová (p)

Skvělí náhodou objevený klenot (třeba doplnit maturitní seznam). Nepřidala bych ani neubrala jediné písmeno. Strhující začátek jak post-apokalyptické literatury (Divergence, Hunger games,...), kterou velmi ráda čtu. Příjemné překvapení v oblasti literatury ke které už mám předem negativní předsudky.

Moc se mi líbí ukázala introvertní povahu a volby hlavní hrdinky které by pro mě byli asi jinak dost nepochopitelné. I přes zdánlivý nedostatek akce po příjezdu do Želar je kniha stále poutavá .

Skvělé a pravdivé úvahy nad láskou, pěkné slovní obraty.
"Láska je náš osobní problém , trofej či tragédie, a nezáleží na tom, je - li opětovaná."

"Láska je nejneváženější slovo v lidském slovníku. Dá se tak nazvat skoro vše. Všechny chtíče, sobecké návyky, závisti, dokonce i nenávist a arogance."

"Lidé mě zdravili, ale zdravili mě způsobem, jakým očichává pes pochybné individuum."

11.02.2017 5 z 5


Báječná léta pod psa Báječná léta pod psa Michal Viewegh

Podle mě velmi pozoruhodná kniha, která nenechá čtenáře si ji" zašuplíčkovat" až do konce. Celkově se mi kniha líbí. Nicméně úvod mi přišel poněkud chaotický.

11.02.2017 4 z 5


Bylo nás pět Bylo nás pět Karel Poláček

Knihu jsem četla v rámci povinné četby. Po takových kalibrech jako Nana (Èmile Zola) nebo Jméno růže (Umberto Eco) to byl pro mě dost velký skok.
Pokud bych knihu nutně nemusela číst asi bych ji odložila už po první straně, což by byla škoda.
Je to moc pěkná kniha na odreagování. Taková ta co čtete, když máte chuť na něco jednoduchého.
Po jazykové strance se ale jedná o knihu dosti náročnou. Vyskytuje se zde dost archaizmů, místních výrazů a zkomolenin (To se vr!, prouda), které mají doplnil pohled malého chlapce na svět. Nejnáročnější je asi dostat se přes četné inverze (záměrně spřeházený slovosled).
Celkově jeto však pěkné vyprávění jednoho útočníka, které mě vedlo k úvaze nad rozdílem dětství s moderními technologiemi a bez nich. Myslím si, že je to vhodná knížka na rozšíření slovní zásobu a čtení dětem před spaním. (Jeden oddíl má okolo tři stran písma vel. 16)

08.01.2017 3 z 5