StvN StvN komentáře u knih

☰ menu

Dlouhý levandulový pohled Dlouhý levandulový pohled John D. MacDonald

Hodnotím s ohledem na dobu, ve které kniha vznikla, takže přivírám oko nad tím, že žena byla v té době popisována v lepším případě jako naivní v tom horší jako hloupoučká, ale za všech okolností nadržená a hledající ochranu v silných mužových pažích. Ale McGee je sympťák, myslím, že je to utajený dědeček Jacka Reachera.

01.01.2022 5 z 5


Poslední sbohem Poslední sbohem Lee Child

Po dlouhé době zase Reacher. A zase stejně dobře. Na jednu stranu všechny tři akční sekvence byly naprosto nerealistické a kdo se v tom trochu vyzná, pozná, že takhle by to nešlo. Na druhou stranu nejlépe popsaná milostná scéna za hodně dlouhou dobu, co jsem četl. Kdo se v tom trochu vyzná, pozná, že takhle to je :) Četlo se to skvěle, takže nebudu jako někteří zdejší uživatelé, kteří hledají mouchy a hrají si na velké literární kritiky, a dám pět hvězd.

17.10.2020 5 z 5


Štít času Štít času Poul Anderson

Před lety jsem četl povídkovou sbírku Stráž času. Byl jsem z ní doslova unešený. Když jsem se dozvěděl, že vznikl plnohodnotný román, neváhal jsem ani vteřinu a sáhl po něm. Bohužel nenaplnil moje očekávání. Možná v tom hraje roli věk, nebo to, že kniha už má svůj věk. To co mi jako teenegerovi připadalo fascinující, mi ve středním věku připadá divné. Viděl jsem spoustu nelogičností, ani styl psaní mi tak nesedl. Škoda, ale dvakrát do stejné řeky prostě nevstoupíš.

24.11.2019 3 z 5


Prachožrouti Prachožrouti Paolo Bacigalupi

Výtečný román. Skvěle navozená atmosféra postapokalyptického světa. Na rozdíl od většiny jiných, ve kterých čteme většinou o jaderných válkách, tady autor staví na realitě a na tom, co lidstvo (pravděpodobně) skutečně čeká a nemine. Postavy skvělé, jak Nita, tak drsný puberťák Nailer. Autora možná inspirovala Alang Beach, kde se v tichosti a stranou očí Západu rozebírají staré vraky.

31.07.2019 5 z 5


Skleněný pokoj Skleněný pokoj Simon Mawer

Skvěle vystavěný příběh jediného baráku. Překvapilo mě, jak lehce a svižně se četl.

10.04.2019 5 z 5


Císařovna Císařovna Roman Bureš

Půjdu asi proti proudu, ale nemůžu si pomoct, mně se vývoj hlavni hrdinky líbí. Je na ní pěkně vidět, jak si najednou neví s tou mocí rady a pořád přemýšlí jako člověk 21. století a ne jako vládce starověké říše. Konečně český autor, který si jde vlastní cestou.

15.02.2018 5 z 5


Propast času Propast času Roman Bureš

Já dávám pět zasloužených hvězd a vůbec se za to nestydím :)

15.02.2018 5 z 5


Kmotr Kmotr Mario Puzo

Klasika, kterou jsem si dal již podruhé. Skvěle popsané prostředí mafie, dokonce tak dobře, že FBI nasadila na Maria Puza agenty.

24.02.2017 5 z 5


Inferno Inferno Dan Brown

Rozhodně nejslabší díl série. Předvídatelné, nezáživné. Langdon stále někam putuje a cetou se mu stávají „pozoruhodná“ dobrodružství. Po přečtení okamžitě zapomenete, o čem to bylo. Pro mě docela ztráta času, asi si pro zlepšení nálady dám znovu Šifru mistra Leonarda. Přijde mi, že kniha byla napsaná hlavně proto, aby pěkně vydělala. Což se zřejmě povedlo.

04.09.2016 2 z 5


Lolita Lolita Vladimir Nabokov

Lolitu znám z filmového přepisu s J.Ironsem. Takže jsem věděl, do čeho jdu. I když mi styl psaní nesedl tak úplně, místama jsem se dokonale nudil, přesto jsem knihu a tu dvanáctiletou potvoru, věděl jsem totiž, že je to potvora hned od začátku, nemohl pustit z hlavy. Snad to o mě nic nevypovídá :) Každopádně celkem dobře zpracované kontroverzní téma, každý jsme holt nějakej. Nebýt těch nudných pasáží, dám plný počet.

04.09.2016 4 z 5


Dlouhý pochod Dlouhý pochod Stephen King

Naprosto skvělá kniha! Ano postavy stále jdou a jdou (viz komentář níž), ale přitom se vyvíjejí, a rozhodně to není nuda! Je to drsné psychologické drama, jedno z nejlepší, které jsem vůbec četl. A konec? Perfektní!

01.08.2016 5 z 5


Krvavý poledník aneb Večerní červánky na západě Krvavý poledník aneb Večerní červánky na západě Cormac McCarthy

Příliš popisné, příliš filosofické, nikdo s kým bych se dokázal ztotožnit a komu bych mohl fandit. Naopak temná atmosféra výborná, ale to samo o sobě nestačí.

23.05.2016 3 z 5


Meč osudu Meč osudu Andrzej Sapkowski

Ještě lepší než první díl.Trochu drsnější, ale na vtipu to neztrácelo.Závěrečný epilog byl skvělý!

17.01.2016 5 z 5


Poslední přání Poslední přání Andrzej Sapkowski

Tak jsem se nakonec i já pustil do Zaklínače. Chvíli mi trvalo, než jsem si zvykl na styl a jazyk, ale jakmile jsem do toho pronikl, četla se už sama. Polský autor je příjemnou alternativou oproti angloamerické produkci, kterou jsme zavaleni. Přesto nevím, zda se pustím do dalších dílů.

06.01.2016 4 z 5


Ohnivá brána Ohnivá brána Steven Pressfield

Skvělá kniha! Asi Pressfieldova nejlepší. Bez zbytečného patosu a realistický obraz života ve staré Spartě a slavné bitvy u Thermopyl.

06.01.2016 5 z 5