Císařovna

Císařovna https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/310156/mid_propast-casu-2-cisarovna-QkW-310156.jpg 4 289 80

Propast času série

< 2. díl >

Na konci prvního dílu jsme hrdinku Antonii opustili ve chvíli vítězství – se svými římskými legiemi se díky pomoci futuristického vojenského robota ubránila nacistům a založila Nový Řím. Vládnutí už ale tak jednoduché není. Kdo to kdy viděl, aby Římu vládla žena! Na problémy naráží i její spojenec generál Laudon, který spravuje Toskánsko, kde se uchovalo 18. století. K narůstajícím vnitřním rozporům přibude i další nepřítel vnější – sicilský chalífa Jusuf, militantní islamista konce 21. století se svou ideologií i supermoderní výzbrojí. Kartami zamíchá také nevyzpytatelný Viktor – plod vojenského experimentu z daleké budoucnosti. Jenže proti největšímu nepříteli se Antonie nakonec zdá málem bezmocná… a tentokrát jí nepomůže ani Serena a její neporazitelný robot.... celý text

Přidat komentář
mi-380
mi-380
19.03.2024 5 z 5

Druhý díl nezklamal. Autorův nápad (Země rozřezaná na různé časové osy) slibuje nekonečné množství originálních střetnutí a naštěstí mu nechybí dovednosti k tomu, aby nabídl napínavé a poutavé dílko, od kterého jsem se těžko odtrhával. Už sahám po trojce.
90 % (286 hodnotících s průměrem 89 %).

allart
allart
02.03.2024 5 z 5

Akčnejší diel ako jednotka. Skvelé čítanie, užil som si to na 100%. Trochu som sa obával vzťahu Sereny a Toni, či to nebude nejaká násilná propaganda, ale v pohode, úplne normálne, tak ako to aj v bežnom živote chodí. V závere som bol presvedčený, že to happyendom neskončí a nedočítam to, ale padol mi riadny balvan zo srdca, takže dúfam že dovŕšenie trilógie bude v podobnom duchu. V poslednej dobe jedny z najlepších kníh, čo som prečítal.


apq
apq
19.08.2023 5 z 5

Skvělý díl, který se mi snad líbil víc než Propast času. Kniha je napínavá od začátku do konce.

Maraiser
Maraiser
16.04.2023 5 z 5

V pohodě, bál jsem se jak autor naváže a dobrý.
Postava Viktora mne hodně překvapila.
Marano mne štval neskutečně.
Severa jsem do jisté míry chápal.

harena
harena
20.02.2023 4 z 5

Stejně jako v prvním díle jsou tu hlavně boje a bojůvky. Antonia založila Nový Řím a stala se i díky robotu (Serena) polobohyní, ale stále hrozí, že ji někdo podrazí, sesadí a zavraždí. Ještě že jim Číňan dává nanoroboty za své krve, díky kterým neumírá tolik vojáků. Mužské části lidstva se knížka asi bude líbit víc

Chajda69
Chajda69
31.10.2022 4 z 5

(SPOILER) Dva komentáře přede mnou hodnotí jako 1) na stejné úrovni jako první díl a 2) lepší než první díl. Tak dodám třetí možnost - za mě byla Císařovna o něco horší než první díl.

Bavila mě politika na začátku, opatrné našlapování, ale přesto dost radikální změny. Bavila mě (dost děsivá) vize sicilského chalífátu. Ale ukrutně mě nebavil Viktor. Produkt vědeckého bádání a nová verze superválečníka, která je poháněna v zásadě jen touhou zabíjet, resp. touhou poměřovat se v souboji na život a na smrt, se po zlomení rukou docela dobře spokojí s životem v tlupě neandrtálců (nebo homo sapiens, teď si nejsem jistý) a jejich ochranou. No, já nějak nevím. Pak si - shodou šťastných okolností, nebo možná tak trochu jako deus ex machina - vzpomene, že by se přece jen ještě jednou rád popral s robotem a ejhle, dorazí zrovna v okamžik, kdy Antonie dodělává a vypadá to, že progresivní Řím prohraje souboj o život s konzervativním. Opět, stejně jako u prvního dílu, bych se obešel bez tak podrobných popisů brutality, ale beru to jako součást žánru braku, takže to nijak nereflektuji ve svém hodnocení.

Celkově musím říct, že mě Císařovna bavila. Ne tak, jako první díl, ale stejně jsem jí přečetl za nějaké tři, čtyři dny. A fakt mě zajímá, co bylo za náhlou změnou počasí, jestli se bude opakovat, jak to dopadne se Serenou, co Neffi a jak antický Řím využije technologie konce 21. století. Takže Impérium je samozřejmě další v pořadí.

Johny_H.
Johny_H.
30.10.2022 5 z 5

Tak druhý díl je překvapivě lepší než první. Nic méně hlavní hrdinka ztrácí mé sympatie. Upřímně nepostaví hradby kolem města a nechá naživu zrádce a tak dál. Jde to k její postavě, ale je to k vzteku.

midloch
midloch
23.09.2022 4 z 5

Druhý díl za mě na stejné úrovni jako první díl. Nechci spoilovat, takže snad jen drobné výtky: Start mě moc nebavil - byl pomalý a do čtení jsem se nutil. Na druhou stranu, konec byl zase překotně rychlý. Trochu vybalancovat a bylo by to OK :-)

morpheus
morpheus
19.07.2022 5 z 5

Zacnu vtipem, ten k tomu uplne pasuje, protoze toto je masakr :
Pohádá se chlápek se svojí ženou, práskne dveřma, posadí se na balkón, smotá jointa, vyhulí ho... a najednou: zuuummm - oblohou proletí žlutá koule.
Chlápek sedí, kouká a říká si: „Ty vole...” A ubalí si ještě jednoho.
Vyhulí ho... a zase: zuuummm - oblohou proletí žlutá koule.
Chlápek sedí, vůbec nechápe, tak si ubalí třetího špeka, vyhulí ho... a zuuummm, zase proletí žlutá koule.
Chlápek už vůbec nechápe, a najednou se otevřou dveře, v nich stojí manželka a říká: „Franto, pojď domů, sedíš tu už tři dny.”
...
Pratele, ctenari, toto si musite opravdu precist, toto snad uz ani nejde komentovat. Proste si tu trilogii kupte a ctete, je to mnohem kulhankovitejsi, nez sam Kulhanek. S prvni casti budete mit problem, nejde sehnat, ale knihovny ji zatim maji a doposud neni rozkradeno, ale ke koupi je k mani dvojka a trojka tak nevahejte. Pobavite se stejne jako ja. Ted k druhemu dilu : Kdyz jsem si myslel, ze jednicka je dobra, tak dvojka je jeste o 100% lepsi a myslim, ze p. Bures na tom dobre zapracoval. Muzu s jistotou tvrdit, ze ve dvojce se i nejaka ta "pikosekunda" najde a tudiz autor je velkym fandou Mistra Kulhanka, jenze Mistr Bures to vymyslel a propracoval k uplne dokonalosti. Za me jako vzdy za dobrou knihu plny pocet hvezd. Diky Mistre ! A jdu se vrhnout na nove zakoupeny 3. dil - Imperium, verim, ze nezklame.

kikies
kikies
28.04.2022 4 z 5

Ten WOW efekt, který se dostavil u prvního dílu už odezněl, takže dvojka mnohem méně baví a překvapí. Čtení je to pořád zajímavé a určitě budu ještě pokračovat, ale je to zde víceméně jen o politikaření, posléze válčení.... a jak už bylo zmíněno vícekrát, ten rozjezd ke konci to docela dost zachraňuje, jinak by mé hodnocení bylo výrazně nižší.

puczmeloun
puczmeloun
16.02.2022 3 z 5

První díl na steroidech. Už ale bez toho WOW momentu... Je to čtivé, zajímavé a zábavné, ale stejně jako u #1 je to holt stále o válce a boji. Tady tedy ještě s hrátkami ohledně tématu náboženského radikalismu (nejen islám, ale i křesťanství...) a pobavila i jedna stránka o "římských fake news". Jinak prostá "popcornovka" (existuje nějaké takové slovo pro knížku?), jako nedávno čtený SPAD od F. Kotlety.

pazdy15
pazdy15
29.10.2021 4 z 5

Parádní pokračování. Jednička o malilinko lepší ale to je skoro zanedbatelné. Kvalitně a poutavě napsaná knížka. Velice mě baví ta pseudohistorie... legionář s kulometem a kevlarovou helmou :D Už se těším na poslední díl.

RůžovýHroch
RůžovýHroch
29.03.2021 4 z 5

Začátek odbíhal trochu pomaleji (ale nic hrozného), nicméně o to rychlejší a napínavější byl konec. Téměř jsem u něj napětím nedýchala. Tato série rozhodně patří mezi mé nejoblíbenější knihy vůbec. Super!

sgjoli
sgjoli
05.03.2021

Přiznám se, že jsem u této knihy dost na rozpacích. Zatímco první díl mne dost bavil a já ho hodnotila velmi vysoko (4 hvězdy), tak tady jsem bůh ví proč narazila. Nevím, jestli je to mým momentálním rozpoložením, nebo knihou samotnou, ale při čtení Císařovny jsem měla dost problémy se začíst.
Hodně politikaření, spousta nových postav, ke kterým jsem si jakoukoliv cestu nacházela dost těžko, a celkově děj, do něhož jsem se nedokázala ponořit - to vše pro mne představovalo překážky, s nimiž jsem se při čtení potýkala. Výsledkem tak je, že jsem se dostala cca na stranu 130 a knihu odkládám jako nedočtenou. Protože s každou další stranou jsem čím dál víc pociťovala, že se do čtení musím nutit. A když jsem knihu na chvíli odložila, měla jsem po každé čím dál větší potíž se k ní zase vrátit, jelikož mne kniha lákala čím dál tím méně. A je mi to fakt strašně moc líto, protože jak jsem zmínila, ten první díl série se mi hodně líbil. A tak mne o to víc mrzí, že jsem u tohoto pokračování narazila.
Hvězdičkové hodnocení samozřejmě nedávám, neb jsem nedočetla. Knihu si zatím ponechám v knihovně a třeba na ni časem dostanu chuť, ale teď ji dočíst bohužel nedokážu.

jaroiva
jaroiva
15.01.2021 3 z 5

Jsem na rozpacích.
První díl jsem přečetla za dva dny, druhý mi trval dva týdny. Až ke konci mi připadalo, že to začalo mít jakžtakž spád. Vlastně bych souhlasila se Severem: "Řím musí patřit Římanům a ne nějaké cizince, které teprve nedávno začaly rašit chlupy mezi nohama."
Hodně jsem přemýšlela o tom, jaké lidské hodnoty vlastně jsou univerzálně platné nezávisle na čase a historické éře. Samotnému ději knihy jsem nevěnovala tak moc pozornost. Takže pokud mě to mělo donutit k zamyšlení, pak to účel splnilo, jinak mě ale tento díl moc nenadchnul. Snad si příštím dílem spravím názor.

Schary
Schary
25.12.2020 5 z 5

Začátek slabší,ale od půlky opět jízda, nestačím se divit. Super!!!

flare
flare
19.08.2020 5 z 5

Zajimavy pribeh se vali neuprosne dal...

Jipe01
Jipe01
09.08.2020 5 z 5

Tohle je prostě pecka.Než jsem se do druhé knihy pustil trochu jsem se bál úpadku a jsem rád že jsem se spletl. Tak hurá do třetí knihy.

Jejda
Jejda
06.02.2020 3 z 5

Dobré, ale první díl mě bavil o dost víc. Hlavně celý ten nápad je skvělý.

jiri6468
jiri6468
09.12.2019 4 z 5

Kostky jsou vrženy, první "boss" poražen. Druhým dílem vlastně začíná hlavní vyprávnění.

Štítky knihy

roboti cestování časem Římané bitvy české sci-fi

Autorovy další knížky

Roman Bureš
česká, 1975
2015  86%Propast času
2019  90%Inferium
2016  89%Císařovna
2020  84%Říše
2018  92%Impérium

Kniha Císařovna je v

Právě čtených3x
Přečtených391x
Čtenářské výzvě33x
Doporučených32x
Knihotéce163x
Chystám se číst87x
Chci si koupit44x
dalších seznamech2x