Stardust Stardust komentáře u knih

☰ menu

Underground Underground František Kotleta (p)

Takový klasický Kotleta v postapo kulisách. Asi má strach že by knihu čtenáři odložili po dvou stránkách bez koz a střelby. Ve výsledku je to i trochu nuda: každý myslitelný problém hrdina prostě vyřeší s pistolí v ruce bez ohledu na přesilu. Průměr.

28.12.2023 3 z 5


Transatlantik Transatlantik Volker Kutscher

V předchozích dílech mě dynamika Charly-Gereon moc nebavila, takže oceňuju emancipaci a Charly v hlavní roli. Klasicky dobře napsané, ale už trochu repetitivní. Už zase odposlech? Už zase přestřelka na mostě ve třech? Snad bude poslední díl stát za to.

19.09.2023 4 z 5


Fonogram 2 - Výlety k počátkům historie záznamu zvuku Fonogram 2 - Výlety k počátkům historie záznamu zvuku Gabriel Gössel

Velice vydatné, faktograficky i vizuálně a přitom velmi čtivé. Velmi zasvěcený úvod do ranných dějin domácího i světového gramoprůmyslu.

09.06.2023 5 z 5


Nekorektní literatura: Politická korektnost v české literatuře a literární komunikaci Nekorektní literatura: Politická korektnost v české literatuře a literární komunikaci Stefan Segi

Místy trochu ukecané, ale kde jinde si člověk přečne kvalitní literárněvědnou stať o Kotletovi a Kulhánkovi? Vondruška to schytal po zásluze. Bavila mě i kapitola o literárních cenách a boomerech.

23.05.2023 4 z 5


Pavouk Pavouk Lars Kepler

Jako vždy: děj vcelku nepravděpodobný, ale 100% návyková četba. V kontextu tvorby autorů spíš nadprůměr.

10.11.2022 4 z 5


Motýlí křik Motýlí křik Jan Tománek

Zajímavý pokus o konspirační thriller. Postavy vcelku sympatické, pražské i rakouské prostředí hezky zachycené. Vadily mi nelogičnosti, kterých je v ději roztroušeno víc než dost. A jedna důležitá věc. Konspirace elit? Proč ne. Ale k literatuře obecně patří, že showing je mnohem lepší než telling. V románu bohužel telling jednoznačně převládá: postavy sedí a neustále filosofují a svěřují se se světovládnými myšlenkami. Nemám problém s využitím konspirace pro literaturu, ale tady to místy bylo jako čtení Parlamentních listů.

27.12.2021 2 z 5


Chyba Chyba Marek Šindelka

Skvělý nápad, skvělá atmosféra a skvěle napsané. Vadily mi některé zbytečné nelogičnosti, myslím, že je šlo vychytat.

06.07.2021 4 z 5


Olympia Olympia Volker Kutscher

Stále méně detektivka a stále více politický thriller. Navíc tentokrát až příliš spoléhající na náhodu. Ale řemeslně stále velmi vysoko. Navíc ten úplný závěr... Nic nebude jako dřív.

14.05.2021 4 z 5


Osada mladých snů Osada mladých snů Vilém Neubauer

Chtěl bych vo***at Billa Stína! Jinak těžko hodnotit. Moralizující nepravděpodobná limonáda, ale asi dobře zacílená na cílovku. Frekventovaně parodována v Bohatýrské trilogii.

29.03.2021


Spiknutí oběšenců Spiknutí oběšenců Vlastimil Vondruška

Na konci detektivky očekávám, že si řeknu "Aha! Takhle to tedy bylo!" Tady jsem si řekl "FTW?!?" Autor se svěřil, že neplánuje zápletky dopředu. Měl by.
Ale plusové body za #MeToo, to bych od Mistra nečekal.

25.02.2021 2 z 5


Bílá komnata Bílá komnata Vojtěch Matocha

Plusy: stále příjemně temná atmosféra, věrohodné postavy a nově trochu protimoderní osten.
Mínusy: schéma výprava - zajetí - útěk už je poměrně ohrané a místy docela trčí.

30.11.2020 4 z 5


Zrcadlový muž Zrcadlový muž Lars Kepler

Lars Kepler vyvinuli charakteristickou literární formu plnou krátkých kapitol, rychlých střihů, brutálního násilí, duševních poruch, traumat a společenské angažovanosti. Výsledek je řemeslně dokonalý až vykalkulovaný. Ale jednou za rok se to snese. Míra napětí je opravdu obrovská.

P. S. Nevím o jiném románu, kde postavy dobrovolně sledují přenos ženského fotbalu.

29.10.2020 3 z 5


Marlow Marlow Volker Kutscher

Z detektivky se stal špionážní thriller (vrah je jasný prakticky od začátku). Ale kvalitní thriller. Jsem zvědavý, jak daleko do historie hodlá Kutscher Ratha zavést.

14.10.2020 5 z 5


Právo první noci Právo první noci Vlastimil Vondruška

Pan Vondruška musí být nadržený jako puberťák. Ženy ve středověku zřejmě nevydržely bez penisu ani pět minut v klidu.
Bez nadsázky:
A: Pomoc, právě mi někdo obzvláště brutálním způsobem zavraždil manžela! Jeho tělo je ještě teplé!
A: Mohl by mě někdo rychle osouložit než vychladne?

Jinak autorova klasika, spousta obstojných bromance dialogů a dost nepravděpodobná zápletka.

11.05.2020 2 z 5


Sestra smrt Sestra smrt Daniel Petr

Plusy: některé docela věrohodné a zajímavé postavy, cit pro prostředí
Mínusy: Velmi překombinované a nepravděpodobné. Některé postavy se chovají jako po lobotomii. Přehršle děje navíc nenechávají dost místa kvalitním postavám. Zkrátka kvantita zválcovala kvalitu.

06.04.2020 2 z 5


Vlci Sudet Vlci Sudet Petra Neomillnerová

Od autorky jsem dosud nic nečetl a tato kniha mě příliš nenalákala. Fikční svět je vcelku hezky vymyšlený a různé dominance/submission motivy jsou fajn. Ale co naplat, když se děj vleče a schází napětí. Dialogy jsou repetitivní a navzdory frekventnímu sexu ústřední dvojice chybí vzrušení. Tedy přinejmenším se mnou to nic nedělalo.

10.03.2020 2 z 5


Devět let zdánlivě mrtvým Devět let zdánlivě mrtvým František Stanislav Huml-Čechrovský

Mimořádně bizarní novelka založená na hromadění nejfantastičtějších náhod a nelogičností. Od popisu zločineckého doupěte přes rozbor nevěry se sekretářkou až po trip do vesmíru. Autor nic neřeší a věci se prostě ději. Nejspíš byl na tripu. Alespoň to tak působí.

10.03.2020 3 z 5


Lunapark Lunapark Volker Kutscher

Příběh z roku 1934 je méně detektivkou a více politickým thrillerem či gangsterkou. Vzhledem k vývoji celé série (a doby) se nic jiného ani čekat nedalo. Opět velmi čtivé a napínavé čtení. Kdyby se mi ale tato kniha dostala do ruky jako první, asi bych se k sérii nevrátil. Mám raději detektivky než romány o temných stránkách dějin. Předpokládám, že bude už jenom hůř.

04.03.2020 4 z 5


Vytěženej kraj Vytěženej kraj Veronika Bendová

Autorka má cit pro jazyk a pro dialog, ale vlastně nevím, co chtěla psát. Začíná to velmi zajímavě, jako dekonstrukce módního traumatického severu. Tato pošklebující se linka mě bavila nejvíc. Ale pak se do toho dostala opravdová detektivní zápletka, poněkud naivní milostný příběh, trocha katolické meditace. Některé motivy by mě bavily zvlášť, ale takhle není pořádně rozvinutý žádný z nich. Snad kromě milostného příběhu.

Místy jsem si jen říkal, jestli detektivní zápletka není ironická. To bych dal bod navíc.

10.02.2020 3 z 5


První padlí První padlí Volker Kutscher

Volker Kutscher přitvrdil (místy docela brutální popisy mučení), ale přitvrdila i doba (1933). Zajímavý je i důraz na Prahu jako město německé emigrace. Jsem zvědavý, jak daleko to autor s hrdiny potáhne. Nechtěl bych číst o tom, jak Rath vyšetřuje drobnou kriminalitu v lágru.

20.12.2019