Olympia

Olympia https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/453995/bmid_olympia-otS-453995.jpg 5 112 35

Gereon Rath série

< 8. díl >

Uprostřed všeobecného olympijského nadšení musí Gereon Rath v utajení vyšetřovat vraždu v olympijské vesnici. Vládci Německa se obávají, že hry sabotují komunisté. O tom má Rath své pochybnosti a odvádí svou práci spíše apaticky, zvlášť když má své vlastní problémy: je hostitelem amerických turistů a jeho manželka Charly na protest odešla z domu. Poté v olympijské vesnici narazí na kolegu s komunistickou minulostí, který se také zdržoval na místě činu. Zatímco je podezřelý vystaven brutálním výslechům SS, dojde ke druhé vraždě. Rath horečnatě pátrá, aby zabránil další smrti, přičemž netuší, že již byl vynesen i jeho vlastní rozsudek smrti.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , MOBA (Moravská bastei)
Originální název:

Olympia , 2020


více info...

Přidat komentář

Denny456
18.02.2024 4 z 5

Sedmičku a osmičku, tedy Marlowa a Olympii jsem četl v jednom zátahu na dovče. A evidentě je jde i společně hodnotit. Rath je pořád super. Skvělý popis života v Německu. Trošku krkolomnější zápletky kriminalistické. To mi ale moc neva, protože na detektivky moc nejsem a ani si nejsem jistý, že toto pravé detektivky jsou. Proplétání historických postav a dějů je čím dál lepší. U Olympie mě začal vadit nepřekládání angličtiny. A slyšel jsem, že v dalším díle je to ještě horší.

Čmeláček
16.01.2024 5 z 5

Ani tenhle osmý případ s Gereonem Rathem a jeho Charly neztrácí na tempu. Zase to bylo skvělé čtení, fakt moc se mi líbila atmosféra olympijské vesnice v Mnichově v létě 1936. Kromě toho se bude muset Gereon vypořádat s americkými turisty, které si nedobrovolně nakvartýroval do bytu. Charly ho v tom nechá samotného a za to jsem jí fandil! :) No ale tohle nebude ani zdaleka všechno, co se tady stane, to je snad jako jasný :), protože nějaká ta vraždička nebude chybět taky. Dávám za pět a doporučuji!


PájaHája
06.12.2023 5 z 5

Opět další skvělý díl. Dobrá kriminální zápletka. Těším se na další pokračování a jsem zvědavá, jak to dopadne s Gereonem a Charly.

Mosofa
16.11.2023 5 z 5

Bavila mě linka o vyšetřování i výrazové prostředky autora. Je to dobrá kniha, díky které jsem se dozvěděla spoustu nových a zajímavých informací.

m_martina
08.07.2023 5 z 5

Zaujalo mne prostředí olympijské vesnice, ve které dojde k vraždě. Gereon Rath má navíc doma nezvané hosty z Ameriky a musí se o ně postarat sám, protože Charly na protest odešla. Ani tento díl mě nezklamal, je zase čtivý, stejně jako předchozí knihy z této řady.

Eidalon
12.06.2023 5 z 5

(SPOILER) Osmá kniha série nás zavádí do roku 1936 s přesahem do jara 1937, kde se opět setkáváme s dalším neblahým vývojem v dějinách Německa. Zároveň se v knize potkáváme s řadou postav předchozích sedmi dílů a jejich osudy, které jsou s hlavními hrdiny (Gereon, Charly, Fritze, Reinhold) propleteny mnohými vazbami, které sice čtenář nemusí znát, ale jejich znalost je u tohoto dílu potřebná více, jak u předchozích knih.

Osmou knihou autor tlačí vše do finále a snaží se uzavřít načaté příběhy, ale nakonec zcela otevřený konec knihy připouští obě dvě možnosti; série nebude mít pokračování a osudy hlavních hrdinů zůstanou zahaleny rouškou tajemna, ale pokud bude další pokračování, je na čem stavět.

V knize a ději postav se dostáváme do stavu, kdy celá utahující se mašinerie politického vývoje v Německu s říšským kancléřem Hitlerem v čele (od roku 1933) směřuje nenávratně k totalitnímu státu s cílem separovat a odstavit židy a tvrdě potlačit komunisty a všechny ty, kteří nepodporují tvrdý policejní stát. Kam to vše za 3 roky dospělo asi každý čtenář ví . . .

Ztráta poslední demokracie v Německu tak dává příležitost všem těm, kteří přes zanícenou politickou vstřícnost k režimu dělají závratné kariéry u Schutzstaffel (známější pod zkratkou SS) či tzv. tajné policie (Gestapo).

Hlavní dějovou událostí knihy jsou OH v Německu (2507_0308_36), které právo pořádat Německo získalo v době, kdy ještě nacistický režim nebyl u moci a které měly být příležitostí nového režimu ukázat Německo s novou tváří a pevným řádem a pro nacistický stát se staly výrazně prestižní událostí.

Na pozadí toho všeho se odvíjí příběhy hlavních postav. Gereon Rath je držen v šachu SS (přes tajné odposlechy ho má vysoký důstojník SS a bývalý policejní rival Sebastian Tornow v hrsti), Reinhold Gräf se stává jeho nadřízeným a taktéž pohlavárem v SS a sehraje v dalším příběhu důležitou roli.

Gereon je nasazen na případ záhadné smrti v olympijské vesnici, kdy je otráven jeden z funkcionářů výpravy USA Morgan. Vyšetřování má být diskrétní a v utajení, smrt prohlášena za přirozenou a aktéři vyšetřování za policii včetně nežádoucích zasvěcených pak mají být odstraněni a umlčeni, což ale Rath pochopí až mnohem později.

Rozkrývání záhadného úmrtí zavádí Ratha na správnou cestu a s pomocí Charly se jim podaří rozkrýt motiv a provedení smrti pana Morgana, která se později ukáže osobní pomstou a především skrytým řešením situace v Morganově firmě v USA, kde za jeho odstraněním stojí nejbližší rodina s využitím situace v Německu spojenou s OH.

Kniha ale řeší i další záhadná úmrtí bývalých členů speciálních jednotek nejvyššího velitele SS Hermanna Wilhelma Göringa, u nichž Rath nachází souvislost s předchozími událostmi kolem bývalého šéfa berlínského podsvětí Marlowa a úmrtím jeho syna.

Do celé situace se zamotá i jejich bývalý svěřenec Fritze, jako dobrovolník v olympijské vesnici, objeví se i další známá postava z předchozích knih, nájemný vrah Golstein a nová motivace amerického podsvětí, zakázaný produkt firmy Bayer heroin.

I když se konec celé série zdá být jasný (Gereon a Charly společně s Fritzem chtějí na falešné pasy odjed s koncem olympiády do Československa a tak emigrovat z Německa), je nakonec vše jinak.

Epizodou jen tak na okraj je příběh stevarda Ehlerse, který je v první fázi vyšetřování zatčen a vyslýchán SS jako bývalý člen komunistů s obviněním za smrt pana Morgana a který je nakonec krutě ubit v koncentračním táboře, i když je jeho nevinna zřejmá z další fáze Rathova vyšetřování. Tato epizoda se ale stává nosnou pro devátý díl série.

Kniha začíná prologem z jara 1937 a postavou záhadného muže, kterého dohnala minulost a touto situací i končí. Na poslední stránce příběhu se dozvídáme o havárii chlouby německého letectví vzducholodi Hindenburg při přistání v USA začátkem května 1937, na jehož palubě opouští Německo záhadný muž se svoji společnicí. Kdo jsou tyto postavy se v knize dozvíte, ale jak dopadly je již ponecháno na fantazii čtenáře. Havárie Hindenburgu si vyžádala oběti na straně personálu i cestujících, ale mnohým se podařilo přežít (35:62).

Autor v době ukončení osmé knihy nebyl zřejmě o pokračování série zcela ještě rozhodnut, ale v době kdy píši tyto řádky již čtu knihu devátou Transatlantik. Zde se k záhadnému muži a jeho společnici vrací autor mnohem podrobněji, pak ale zkratkovitá pasáž v knize osmé byla jaksi navíc.

Celou sérii mohu jen doplnit : krásné, poučné, zábavné a určitě doporučuji k přečtení. Skvěle se pobavíte, knihy odložíte až s poslední stránkou a poučíte se o smutné části německých dějin, které vyvrcholily druhou světovou válkou.

Jen doufám, že jsme přeci jen o 85 let chytřejší a moudřejší a nenecháme zvůli diktátorů a zájmy mnohých politicko průmyslových skupin dojít tak daleko . . .

85098211
04.04.2023 5 z 5

U každé další knihy z této série mám pocit, že nám autor zraje jako víno ;-) - a případy s Gereonem Rathem a jeho ženou Charly jsou čím dál lepší. Tentokrát se ocitáme v létě roku 1936, kdy se v Berlíně koná olympiáda a kdy v olympijské vesnici dochází k podezřelému úmrtí. Hodně brzy se ukáže, že šlo o vraždu, ze které nacisté okamžitě obviní jednoho bývalého komunistu, a jejímž vyšetřením je pověřen Gereon Rath. To, že se jednalo o násilnou smrt, je ovšem nutné zatajit a světu ono úmrtí prezentovat jako přirozenou smrt. To jen aby z toho hnědokošilatí vyšli s čistým štítem... Čirou náhodou byl přímým svědkem této události Fritze, s nímž ovšem manželé Rathovi byli donuceni přerušit kontakt. Ve stejné době se z bytu ke své kamarádce Gretě odstěhuje Charly, protože jí vadí, že k nim Gereon přijal olympijské turisty z Ameriky. No a poté dochází k další vraždě, která ale (jak je poměrně záhy jasné) nemá žádnou souvislost s prvním případem...
Musím přiznat, že kniha je zase doslova skvělá a neodložitelná. Poslouchala jsem ji opět jako audio v jazyce originálu a bohužel se mi ani trochu nelíbilo a dost mi i vadilo, že autor do příběhu vložil celé pasáže v angličtině, které mohl - aspoň podle mého názoru - klidně přeložit, protože ne každý čtenář je v tomto jazyce kovaný. Přesto knihu hodnotím plným počtem, protože jí až na tuto drobnost nemohu vytknout naprosto nic! ;-) Případ jako takový byl totiž (zase) výborný, kromě toho jsem si manžele Rathovi a hlavně Charly už dávno oblíbila - proto hodnotím bez rozmýšlení plným počtem a také se už nyní opravdu moc těším na další díl...

Forrest
18.02.2023 5 z 5

Opět vynikající román, ostatně jako všechny předcházející. Danke schön Herr KUTSCHER.

Vojslava
08.01.2023 5 z 5

Atmosféra olympiády, ve které do sebe zapadávají dílky předchozích příběhů, o nichž jsem rozhodně neočekávala, že přijdou ještě někdy ke cti, jako dobře nasekané puzzle, by i bez toho byla dusná a děsivá. Mrtví přibývají, potenciální mrtví také... a na konci jsem si říkala, kolik postav vůbec může zbýt, a dozvím se to? Dobře, nedozvěděla, ale vlastně si myslím, že jsem ráda, že nevím, jak někteří mí oblíbení hrdinové dopadli. Nelituju četby všech dílů, určitě se za pár let k celé sérii vrátím, udělala na mne svou atmosférou a líčením meziválečného Berlína velký dojem.

konicekbily
02.11.2022 5 z 5

Zatím poslední díl mě nezklamal, autor si podržel vysoký standard z předchozích dílů série. Podle mne to není pouze detektivka či krimi, ale společenský román o předválečné situaci ve společnosti v Německu. Doufám v další pokračování - určitě to tak nezůstane!

kahuda01
10.08.2022 5 z 5

Kniha se četla jedním dechem, teď už jen čekám na překlad pokračování. Moc jsem si to s Gereonem užil, jediné co mi trochu vadilo, byly anglické pasáže, ale zas nic tak hrozného to nebylo.

Makowy
18.06.2022

(SPOILER) Já už se těším na říjen :) https://www.lovelybooks.de/autor/Volker-Kutscher/Transatlantik-4949350328-w/ . Série se mi čte jedním dechem a jsem zvědav, co bude na jaře 37, neb laťka je vysoká. Pro neněmčináře bude záležit na MOBě a panu Butalovi, jestli budou české Vánoce :)

ivoiro
20.05.2022 5 z 5

Mám za sebou pravděpodobně poslední díl této série. Kniha měla spád a četla se velice dobře. I když ... na konci mi bylo smutno. V Německu již řádilo veliké zlo.

markulina711
10.04.2022 5 z 5

Tak jsem chtěla,aby Charly,Gereon a Fritze odjeli do bezpečí. A žili šťastně až do smrti. ... úžasná série... Končit se má v nejlepším. Je mi to sice líto,ale aspoň nehrozí nastavování kaše. Nebo jo?

Kerberos
02.02.2022 5 z 5

Olympiáda velkolepá podívaná obzvlášť v zfanatizovaném Německu. Na pozadí vyšetřování podivného úmrtí amerického turisty, kterým je pověřen Gereon Rath. Popis složité situace ve společnosti, intriky nacistů. Opět skvělý díl až na to zakončení, opravdu má tato skvělá série takto končit?

mats379
12.01.2022 5 z 5

Skvělé zakončení výborné série detektivek v předválečném Německu s výstižnou atmosférou, která rok od roku houstne, tak jak se nacisti dostávají k moci. Mně na rozdíl od jiných recenzentů přirostla nejvíc k srdci právě Charly, proto jsem i dala plný počet hvězdiček. Za minulé dva roky jsem přečetla řadu knih, kde byly ženy hlavními postavami, ale žádná z nich mě nezaujala a neoslovila tak jako paní Rathová!!! Možná je až trošku zidealizovaná, ale to mi neva, už bylo na mě moc různých ženských povahových deviací. Někdy se autorky/ autoři předhánějí v tom, jak podivnou osobu vytvoří. Charly pro mě byla ztělesním inteligence, charakteru, humoru a lidskosti...díky za to, pane Volkere.

Hade
05.01.2022 5 z 5

Ale jestli opravdu už nebude pokračování, smažu hodnocení a za ten epilog dám ODPAD :-)

Boby17
09.10.2021 5 z 5

Osmé a asi i poslední pokračování příběhu Gereona Ratha, jeho manželky Charly a dalších postav, které více či méně zasahovaly do děje. Hitlerovské Německo v době konání olympiády, politické tlaky na vyšetřování případů a brutální hledání nepřítele i tam, kde není. Autor opět dokázal skvěle navodit atmosféru, stránku za stránkou jsem hltal a nemohl se odtrhnout. Opravdu výborně napsané, ale je nezbytně nutné číst jednotlivé díly v jejich pořadí, protože na sebe navazují. Konec byl úplně příznačný a bohužel asi nedává moc šancí na pokračování. To je škoda, na druhou stranu, nastavovaná polévka už bývá jalová. Takže pane Kutschere, děkuji Vám za celou sérii. O její kvalitě svědčí to, že všechna pokračování jsou k dnešnímu dni hodnocena nejméně na 83 % a to opravdu nebývá obvyklé.
S komentářem jaroivy k angličtině v textu bez výhrady souhlasím.

Gracian1964
07.10.2021 5 z 5

Dávam plný počet, lebo nemôžem inak, ani nechcem, i keby som mohol, hihi... Moje očakávania to teda splnilo. Zaujímavé, napínavé, podnetné, vzrušujúce. Autor si udržuje latku kvality vysoko, nepodlieza ju, obdivuhodné, ako dokáže prekvapovať. Hádam sa séria týmto neskončila. To by mi bolo ľúto. Kto chce čítať Kutschera, musí začať pekne od začiatku, prvou knihou Mokrá ryba, inak to nedáva zmysel, chce to trpezlivosť, i keď sa zdá, že sú to hrubé knihy, čo ony aj naozaj sú, ale stránky sú úzke a čítanie ide bohužiaľ veľmi rýchlo, takže statočný čitateľ to dá aj za dva - tri dni. Možno aj skôr, čomu by som sa vôbec nečudoval, hm...

broskev28
26.09.2021 4 z 5

Velmi výstižná mi v tomto okamžiku připadá cimrmanovská hláška: prvky očekávání se neustále střídají s prvky zklamání.
Tolik jsem se na pokračování těšila, předválečná olympiáda je navíc skvělé a velké téma, ale tenhle díl se podle mého opravdu moc nepovedl. Nedokážu zformulovat své výhrady tak věcně jako JanusRay, bližší je mi spíše komentář Martin8550, ale v obou případech souhlasím, že tentokrát to nebylo to pravé ořechové. Pořád je to zajímavé čtení, i nadále mě zajímají osudy hlavních hrdinů, k tomu ten rozporuplný konec, ale . . .
Navíc, pokud nemáte přečteny předešlé díly, tak se moc nechytáte; to sice platí o celé sérii, ale tady je to asi nejmarkantnější. Anglické pasáže mi nevadí, na to mám doma odborníka, ale určitě tuhle možnost nemá každý, a google překladač je v případě literárního díla hanebným plagiátem, co si budeme namlouvat.
Závěr mě opravdu šokoval a jsem zvědavá, jaké překvapení si pro nás autor nachystal v dalším dílu. Určitě si ho přečtu, ale už teď jsem mírně skeptická.

"Reichsführer SS und Chef der Deutschen Polizei - říšský vůdce SS a šéf německé policie, tak zněl Himmlerův celý titul. Pro interní písemný styk existovala zkratka: RFSSuChDtPol. Třináct písmen. Zkratka o třinácti písmenech. Rath to nejdřív považoval za vtip, ale nacisté to mysleli vážně."