Síma031 Síma031 komentáře u knih

☰ menu

Tajemství rodiny M. Tajemství rodiny M. Pavlína Jurková

Skvěle napsaný příběh o životě jedné obyčejné rodiny se třemi dětmi. Hlavní hrdinka Matylda je takový dvanáctiletý smolař, na kterého se lepí samé problémy. Doma, ve škole i na atletice. Hledá si své místo v rodině i v celém životě. Konec je výborně vygradovaný, dojemný.

25.05.2022 5 z 5


Hledání ztraceného tatínka Hledání ztraceného tatínka Arnošt Goldflam

Knížky Arnošta G. nejsou pro každého. Dětem se dlouhá souvětí špatně čtou a mohly by se v nich ztrácet. Knížka je proto lepší ke společnému čtení, kdy rodič čte dětem a ony poslouchají. Knížky A. G. máme moc rádi, jsou velmi specifické a mají své kouzlo.

25.05.2022 4 z 5


Luisa a Lotka Luisa a Lotka Erich Kästner

Klasika z mého dětství. Kouzlo knížky se přeneslo i na děti. Je fajn vidět, že některé knížky fungují i po tolika letech.

06.05.2022 4 z 5


Co by můj syn měl vědět o světě Co by můj syn měl vědět o světě Fredrik Backman

Velmi vtipná čtivá knížka. Milý humor, sprostými slovy šlo více šetřit. Jako oddechové čtení rodičům doporučuji.

06.05.2022 4 z 5


Já chci taky do školy Já chci taky do školy Astrid Lindgren

Milá knížka pro první čtení. Snad jen ty písmenka mohla být větší, aby se tím děti lépe prokousaly. Pro prvňáčky (kluky i holky) ideál. Hezké ilustrace.

28.03.2022 4 z 5


Nanynka a Málinka Nanynka a Málinka Betty MacDonald

Milá knížka pro holčičky.

17.03.2022 4 z 5


Gump – pes, který naučil lidi žít Gump – pes, který naučil lidi žít Filip Rožek

Čtivá knížka, která splnila svůj účel. Lidé se začali víc zajímat o život zvířat, utrpení psů z množíren, útulků, atd... Jazyk je velice jednoduchý, konec nedotažený. Série o psích dobrodružstvích např. Psí poslání nebo Zákon smečky je mnohem povedenější.

17.03.2022 3 z 5


Viktor a záhadná teta Bobina Viktor a záhadná teta Bobina Pavlína Jurková

Kouzelná knížka o mezigeneračním poznávání a sbližování. Forma napínavé detektivky děti moc bavila. Z knížky pro mě čišela vůně starých časů, prázdnin a trávení léta u babičky a dědy. Moc hezký jazyk i ilustrace.

17.03.2022 5 z 5


Clayův most Clayův most Markus Zusak

Zlodějka knih byla skvělá, tato mě však nijak neoslovila. Děj se vlekl, nebavil, vlastně to bylo celé o tom "dám tomu ještě chvíli šanci"...

17.03.2022 2 z 5


Jak jsem přišel na svět Jak jsem přišel na svět Kateřina Janouchová

Moc pěkně zpracovaná knížka pro malé zvídavé děti... Některé výrazy zněly podivně, možná nepovedený překlad.

17.03.2022 4 z 5


Babička drsňačka Babička drsňačka David Walliams

Skvělá knížka plná humoru, která vás na konci rozpláče... Pro děti i dospělé.

17.03.2022 5 z 5


Eliška andílek Eliška andílek Pavlína Jurková

Jestli hledáte knížku pro dítě 1.-3. třída, na které by se rozečetlo, tahle vás určitě nezklame. Poutavý příběh, který děti nutí pokračovat dál a dál, krátké kapitoly, hezký jazyk, sympatická hlavní hrdinka, pěkné ilustrace. Ideální i na střídavé čtení. Přečteno za 5 večerů.

22.01.2022 5 z 5


Volání netvora Volání netvora Patrick Ness

Knihu jsem četla na doporučení nejstarší dcery, která ji oplakala. Příběh ji silně zasáhl. Je to taková ta kniha, u které si spousta rodičů klade otázku: Patří smrt do knížek pro děti? Za mě určitě ano. Opravdu krásný a dojemný příběh o loučení se syna a matky, která umírá na rakovinu.

22.01.2022 5 z 5


Hra o sen Hra o sen Pavlína Jurková

Hra o sen pro mě byla naprostá pecka! Nejenže jsem se od ní celou dobu čtení nedokázala odtrhnout, ale neustále mě nutila se zamýšlet nad chováním dětí, vztahy mezi nimi, nad reakcemi hlasujících diváků. Děj byl překvapivý, zvlášť vypadávání dětí ze soutěže v první části. V druhé části už jsem musela být hodně pozorná, aby mi neunikly i vedlejší zápletky.
Jediné, z čeho jsem byla zaražená byl epilog knížky. Čím dál víc mě ale nutil přemýšlet a to i několik dní po dočtení knihy. Nakonec se mi to všechno poskládalo. Bohužel i v politice musí být DOBRO řádně zmedializované a často se děje proto, aby se nějaký politik zviditelnil. Pomáhá slabším (v tomhle případě dětem, které nemají peníze) jen pro svoji kariéru. Tak jsem to alespoň pochopila já. Každý si ale závěr mohl vyložit jinak a to mám u knížek ráda. Ne, když je vše na první dobrou a nemám pak prostor pro vlastní fantazii a výklad knížky. Dávám jednoznačně 5 hvězdiček

09.06.2020 5 z 5