Riccia Riccia komentáře u knih

☰ menu

Mág z Monterey Mág z Monterey Nora Roberts

Nedávno jsem četla knihu Okouzlená šamanka a dozvěděla se, že patří do série Rodinný klan Donovanových, z níž už jsem před delším časem ozkoušela Mága z Monterey. I když jsem zjistila, že beru sérii vlastně od konce, rozhodla jsem se znovu si Mága osvěžit a stálo to za to :-) Velice příjemné čtení, zajímavá zápletka, prostě sympatický společník na několik předjarních večerů, kterého mohu jen doporučit. (A pro mě bonus navíc: již jednou přečtená kniha ze série - tj. splněný bod č. 11 z letošní výzvy. )

04.03.2024 5 z 5


Okouzlená šamanka Okouzlená šamanka Nora Roberts

I já si během této pohádky pro dospělé pěkně odpočinula. Občas to bylo sice na mou toleranci malinko příliš "nadpozemské", ale většina se "mezi mantinely" vešla. Asi se v knihovně poohlédnu po předchozích dílech.

17.02.2024 5 z 5


Sucho Sucho John Creasey

No, start byl docela zajímavý, vydrželo to do poloviny, pak se autor pokusil o "celosvětový dopad" a chvíli těkal po kontinentech, pro zvýšení dramatičnosti k suchu ještě přidal zemětřesení a následně mi přišlo, že už nevěděl, "co s tím". Závěru a vysvětlení jsem moc nerozuměla, ale co je důležité, podařilo se napárovat potenciálně perspektivní jedince, takže život bude zachráněn :-) Ne vážně, přes ty všechny "zápory", má kniha i své klady. Je velice inspirativní pro fantazii - ta knížka ve mě zanechala velice plasticky a barevně vyvedenou krajinu, která mě přitahuje i děsí...

04.01.2024 4 z 5


Podobizna Podobizna Nikolaj Vasiljevič Gogol

Skvělá :-)

31.12.2023 5 z 5


Jak vytrhnout velrybě stoličku Jak vytrhnout velrybě stoličku Marie Poledňáková

Dohledáno kvůli výzvě, ale rozhodně toho nelituji :-) Úžasný film a skvělá kniha, ze které film přímo dýchal. Každou chvíli jsem se přistihla, že čtu, ale přitom v hlavě slyším, jak to znělo ve filmu. Díky knížce jsem některé scény ještě lépe pochopila :-)

29.12.2023 5 z 5


Vetřelec Vetřelec Kristýna Trpková

Udělala jsem tu chybu, že jsem si tuhle knihu střihla po Lesu v domě. Po tamtom zoufalství tahle detektivka, jejíž čtvrtá pětina byla pro mě slzavým údolím. Takže žádná oddychovka. Jinak ale z mého pohledu skvělé, promyšlené a napínavé čtení. Jen kromě té "komplikace se Škodovkou", o které se zmiňoval/-a v předchozím komentáři hanzmb, mi nejde na rozum ještě jedna věc. Jak taková bravurní kriminalistka s tak excelentní intuicí může vyrazit na akci naprosto nevybavená a při takovém vývoji situace, jaký nastal, se chovat tak nedovtipně až laicky. Co se dá dělat. Nic. ještě štěstí, že si Laura vychovala zdatnou nástupkyni :-)

15.07.2023 5 z 5


Pečeť smrti Pečeť smrti Vlastimil Vondruška

Za mě skvělé čtení. Tenhle příběh patří k těm, které se mi z této "Oldřichovské" série líbily nejvíc. Oldřich byl jako vždy skvělý, Ota se tentokrát obešel bez sklepnic a že tam bylo malinko víc nadpřirozena, než je v realitě běžné, to mi zase nijak zvlášť nepřekáželo. Kdo ví, jak to vlastně "mezi nebem a zemí" přesně funguje :-)

29.06.2023 5 z 5


Les v domě Les v domě Alena Mornštajnová

V životě jsem nečetla tak depresivní knihu. Mockrát jsem jí chtěla vzdát a odložit, ale vždycky jsem se k ní musela vrátit a pokračovat, i když četba byla pořád těžší. Kniha je psána v "ich formě", jako výpověď děvčátka, které se dějí hodně zlé věci. Má to určitě svůj cíl a své výhody, jen mi úplně neseděly ty hodně "dospělé" a promyšlené důvody jednání u malého šestiletého dítěte. Proto dávám bodík dolů. Na rozdíl od dalších čtenářů, které v komentářích pode mnou mrzelo, že ani na konci nebyla jiskřička optimismu a naděje, tak já bych naopak řekla, že ta jiskřička naděje tam přeci jen byla. Jít s pravdou ven a začít situaci nějak řešit sice Cácoru nepřiměl Jakub, ale dokázala to situace malé sestry. Řešení bylo sice hodně dramatické, ale "vřed se otevřel" a třeba alespoň ta akce, kterou kniha končí, mohla nastartovat pozitivní změny.

17.06.2023 4 z 5


Vražda pro zlatého muže Vražda pro zlatého muže Václav Erben

Nalezeno mezi vyřazenými knihami v naší městské knihovně a po přečtení zařazeno do mého domácího "zlatého knižního fondu" :-) Vřele doporučuji pro klidné a pohodové večery a podvečery.

22.05.2023 5 z 5


Město plné oken Město plné oken Robert Pobi

Myslím, že líp, než předchozí Lamanai bych to nenapsala - až na ten závěr. Já nechám body všechny :-)

02.05.2023 5 z 5


Měla jsi vůbec někdy rodinu? Měla jsi vůbec někdy rodinu? Bill Clegg

Malá knížka - velké puzzle. Každá kapitolka je jako jeden dílek a ještě navíc osvícený z jiného úhlu a jinou intenzitou, tak jak měsíc postupuje svým cyklem. Chvíli se ztrácíte v množství postav, ale pak se najednou začne objevovat obraz, který vás chvíli vede k jednomu dojmu, ale s další kostičkou je všechno zase trochu jinak. Až s tím posledním kouskem je obraz úplný. Za mě úžasně propracovaný a promyšlený příběh.

22.04.2023 5 z 5


Záhada zlaté štoly Záhada zlaté štoly Vlastimil Vondruška

Bylo to super jako vždycky - královský prokurátor se svými pomocníky opět každou nepravost a záhadu, které mu přišly pod ruku, bravurně vyřešil, každému pomohl a to všechno s elegancí sobě vlastní :-) Jak já se ráda do téhle pohody vracím. Od knížky se příliš nedalo odcházet, všechno pěkně navazovalo a bylo to i docela uvěřitelné (až na osud pana Zdeňka - tam na mě bylo těch náhod až příliš, ale to panu Vondruškovi mile ráda prominu).

01.02.2023 5 z 5


Plzeňské mordy / Nepohřbený rytíř / Případ s alchymistou Plzeňské mordy / Nepohřbený rytíř / Případ s alchymistou Vlastimil Vondruška

S touto řadou jsem se setkala poprvé a trefila jsem to správně přímo od začátku. Oldřicha z Chlumu už znám několik let, takže jsem se občas neubránila srovnání, například když jsem se dočetla, že i bakalář Petr "má vlasy nakadeřené podle poslední módy" :-) Určitá podobnost mi ale rozhodně nevadí, mám radost, že kromě sympaťáka Oldřicha z Chlumu můžu trávit čas ve společnosti dalšího neméně sympatického spravedlivého muže - pána z Dobronína a jeho pomocníků. První případ se četl skvěle, ve druhém jsem se malinko ztratila v logice finále, jako bakalář Petr v lese, ale nevadilo, zase jsem se našla. Třetí případ byl také příjemně čtivý. Kdo ještě nečetl - doporučuji :-)

12.01.2023 5 z 5


Nejlepší víkend Nejlepší víkend Patrik Hartl

Ze začátku jsem si připadala jako když stojím nad podlahou plnou střepů - spousta jmen a situací, které se zdály být zcela nesouvisející. A do toho ještě navíc sem tam čínština. Být to za normální situace, možná bych to vzdala. Jenže jsem byla zavřená s covidem v "domácí izolaci" a nic jiného jsem neměla "na práci". A tak jsem spala a nebo se prokousávala touhle knížkou, střepy se postupně spojovaly do větších celků, situace začaly dávat smysl a z kousků nakonec vznikl docela pěkný celek. Nakonec musím přiznat, že tahle knížka byla docela milým společníkem, za kterým si možná ještě někdy na chvíli zaskočím :-)

04.12.2022 4 z 5


Výbor z díla Výbor z díla Karel Havlíček Borovský

Školní klasika, o které jsem si myslela, že mne nemá čím překvapit. Omyl - převezl mne Havlíčkův skvělý smysl pro humor a obrovský pozorovací talent a Ladova preciznost, se kterou k ilustrování Havlíčkova díla přistoupil. Že u Tyrolských elegií nakreslí téměř detailní kresbu domu, ve kterém Havlíčka v Brixenu ubytovali, to pro mne bylo další velké překvapení. Za mne oběma - spisovateli i malíři - patří palec nahoru.

03.10.2022 5 z 5


Sněhulák Sněhulák Jo Nesbø

Zajímavá, poutavá, strhující, skvěle propracovaná detektivka, kde každý i sebemenší detail má svůj důvod a svůj význam, na který někdy v průběhu příběhu dojde. Což vyžaduje velké soustředění a perfektní paměť, jinak člověk každou chvíli hledá a loví v minulých stránkách :-) To by ale nebyl ten důvod ztráty jedné hvězdičky (či spíš jen půlky z jedné hvězdičky). Tato knížka v mém hodnocení spíš doplácí na fakt, že jsem už hodně dlouho nečetla detektivku, ve které by byl hlavní vyšetřovatel bez závislostí. Jako by už všichni detektivové poslední doby museli být alkoholici, či ještě něco "vydatnějšího". Jinak ale super - vřele doporučuji k přečtení.

07.07.2022 4 z 5


Skočný příliv Skočný příliv Rolf Börjlind

Prvních 150 stránek pro mne bylo trochu náročných. Připadala jsem si jako v pramenném prostoru Amazonky a deptalo mne přespříliš malých pramínků, ze kterých se posléze měl stát mohutný proud děje knihy. Chvilkami jsem i uvažovala o tom, že to vzdám. Jenže už jsem znala Zmrazené zlato, a tak jsem tušila, že brzy přijde zlom, a pak už to "pojede". Zlom opravdu přišel, a pak už to byla super jízda se zajímavým vyústěním a velmi dobře vymyšleným koncem :-)

17.06.2022 4 z 5


Vzácná dáma Vzácná dáma Anne Ashley

Klasická "červená knihovna", která tentokrát nebyla příliš přeslazená. Odpočinkové čtení, které nebylo špatné, jen bylo na začátku trochu nepřehledné a posledních 15 - 20 stránek se moc nepovedlo.

09.06.2022 4 z 5


Zmrazené zlato Zmrazené zlato Rolf Börjlind

Měla jsem trochu obavy, severské detektivky jsou hodně drsné a temné a to není úplně můj šálek kávy. Byla jsem ale velmi příjemně překvapená - čtení bylo velmi příjemné, napínavé a "drsné" tak akorát. Navíc se děj částečně odehrával v kulisách severských fjellů, po kterých jsem se kdysi také pár týdnů toulala a nyní se mi u čtení na tuto dobu velice krásně vzpomínalo. Postavy i situace, kterými jednotliví aktéři procházeli, byly velice lehko uvěřitelné - tedy až na jednu výjimku, při které jsem si říkala, že se tam autorům připletl James Bond, agent 007. Děj byl velice dobře promyšlený, parta policistů dobře sehraná a velmi sympatická. Bylo to moje první setkání s Olivií, Tomem, Mette, Lisou, Bossem a dalšími, ale určitě ne poslední.

12.05.2022 5 z 5


U zpívajících vod U zpívajících vod František Xaver Boštík

První část knížky připomíná Erbenovu Kytici - jde o pověsti v podobě básně. Autor vypráví stejně dramaticky jako K. J. Erben, jen jeho básnický jazyk je trošku čtenářsky náročnější. Básně druhé části jsou řečeno "ošklivě" hodně stejné - okouzlení řekou Doubravkou v každém ročním období a v každé podobě. Do některých básní se promítá i tušení blízké války a číhající smrt. Každopádně až někdo vyrazíte na výlet do kaňonu Doubravky, můžete si útlou knížku přibalit do batohu a u Sokolova, Čertova stolku, Točitého víru nebo v Mariánském údolí si k mnoha dalším zážitkům přidat i ten literární :-)

08.02.2022 4 z 5