Pralines Pralines komentáře u knih

☰ menu

Kapky na kameni Kapky na kameni Gabriela Futová

Kniha se mi moc líbila - hlavně v porovnání s rebelkami, z které jsem byla spíš zklamaná.
Některé příběhy byly zvláštně uspořádané nebo se nečetly tak svižně, jako většina. Ale vyhovovala mi jednotná délka příběhů, realističnost (úmrtí, sebevražda, životní překážky) a hlavně absence přehnaného "dokážeš naprosto cokoliv chceš" - to mi dost vadilo v Rebelkách.

17.12.2023 4 z 5


Lumír včelaří Lumír včelaří Aneta Františka Holasová

Obrázky jsou opravdu krásné, celostránkové ilustrace pohádkové.. ale z knihy jsem vlastně celkem rozpačitá. Některé naučné knihy pro děti dovedou spojit příběh s encyklopedickou částí, ale tady jsem z toho ten pocit neměla. Až na ilustrace, u kterých se dá vymýšlet příběh, kniha žádný děj nemá, přitom se tak tváří a snaží se o to. Ráda bych si s dětmi přečetla povídání, co Lumír po celý rok dělá, a stejně tak si pořídila naučnou knihu se stejnými ilustracemi. Tahle kniha byla pro mě příliš nesourodá, nedrželo mi to pohromadě a tím se mi i špatně četla dětem.

09.10.2023 3 z 5


O statečném Tobiášovi O statečném Tobiášovi Petra Jánská

(SPOILER) Půjčili jsme si z knihovny a nezaujala nás. Bohužel to s gamebooky nemá nic společného - na konci kapitoly máte na výběr vždy A/B, ale obě možnosti vás dovedou zase ke stejnému výběru. Váš výběr nemá vliv na postup v ději, takže ani nemá smysl číst znovu.. Říkala jsem si, zda jsem to špatně nepochopila, jako gamebook se kniha nikde neprezentuje - ale ani anotaci neodpovídá, protože vůbec nezávisí na rozhodnutí, zda Tobiáš překoná překážky a princeznu zachrání. Děj je daný s celou zápletkou a dítě si pouze vybírá zda půjde hlavními dveřmi nebo poleze oknem.
Umím si představit, že učitelka ve školce vypráví podobně laděný příběh, v hlavě má vymyšlené ponaučení i závěr, a dětem dává pouze na výběr, zda má jít hrdina lesem nebo raději podél řeky.

07.08.2023 2 z 5


Kočka, kam se podíváš Kočka, kam se podíváš Lorna Scobie

Nerozumím tak nízkému hodnocení, vysvětluji si to jedině tím, že čtenáři netušili, že jde o knihu pro děti (jak také někdo v komentářích zmínil).
Jako kniha pro děti je opravdu povedená, vtipná a ilustrace jsou krásné. My jsme se s dětmi nasmáli. Nejde o žádný hluboký příběh, text je spíš doprovodný a kniha je hned prolistovaná. Ale pokud se s dětmi rádi smějete a máte rádi kočky, pobaví myslím při společném čtení mladší i starší.

07.08.2023 5 z 5


Co vyprávěla Dlouhá chvíle Co vyprávěla Dlouhá chvíle Viola Fischerová

Těžko se mi kniha hodnotí. Ilustrace byly opravdu snové a klidně bych si je doma pověsila, ale myslím, že se více líbily mně než dětem. Námět byl moc zajímavý, ale asi jsem od knihy čekala něco jiného (což není chyba knihy), hrozně těžko se mi četla, dětem špatně poslouchala a moc je to nezaujalo. Možná to bylo moc "hutné" a umělecké, i když čteme s dětmi poezii, máme radši "vzdušnější" provedení. Nápad "dlouhé chvíle" i pozadí jednotlivých příběhů se mi vážně líbilo, nejspíš nám nesedl jen styl psaní.

10.07.2023 3 z 5