pomponia pomponia komentáře u knih

☰ menu

Ruce v mouce: Domácí pečivo s kváskem i droždím Ruce v mouce: Domácí pečivo s kváskem i droždím Iva Trhoňová

Kniha v úvodu obsahuje podrobné návody jak udělat kvásek a jak ho vést(pěkně podrobně pro začátečníky). Pokračuje kapitolou jak zadělat a upéct kváskový chleba(postup rozepsán opět do nejmenšího detailu se spoustou rad), poté navazují kapitoly ,které se věnují kváskovému pečení(chleba+sladké a slané drobné pečivo) a pečení z různých typů prefermentů(rovněž chleba i drobné pečivo). Nakonec nechybí ani pečení z kvasnic a i recepty na pár kousků pečiva ze světa. Musím říct, že mám už z této knihy dost napečeno a recepty opravdu fungují.

20.03.2019 5 z 5


Fika: Sladká švédská kuchařka Fika: Sladká švédská kuchařka Kristina Lund

Recepty jsou jednoduché bez exotických surovin,řazené podle ročních období, v úvodu je pár poznámek k technologickým postupům. Kniha obsahuje i odkazy na švédské zvyky,fotky švédské krajiny(ale ne na úkor receptů, jen je mile doplňují). Zvládne podle ní vařit i začátečník. Celkově hodnotím jako moc povedenou.

13.03.2019 5 z 5


Deník šílené novinářky Deník šílené novinářky Dagmar Dandová

Právě ta absurdnost a děj zcela mimo realitu mě na tom dost bavil.

02.09.2017 5 z 5


Hora hoře Hora hoře Samuel Shem (p)

Zpočátku to byl šok, čekala jsem cynický humor "Domu Páně " ,který jsme zde marně hledala,až jsem měla chuť knihu odložit. Ale jsme moc ráda, že jsme to neudělala, ta katarze v posledních pár kapitolách knihy za to opravdu stála.

23.02.2017 4 z 5


Golet v údolí Golet v údolí Ivan Olbracht (p)

Příjemné překvapení,nevěděla jsme, že je to knížka tak poetická a místy i humorná (Zázrak s Julčou a událost v mikve).

19.02.2017 5 z 5


Připravte operační sál Připravte operační sál Zdena Frýbová

Prostředí kardiochirugie popsané skvěle, příběh s kriminální zápletkou napínavý. Minusem je psychologie hlavních postav, jednoznačné dělení na černo-bílé, novinářka Barbora - dokonalá žena , rodina profesora Talicha - žena totální slepice, dcera protiva, rodina kardiologa Tromlera - správňáci. Rozhodně přečtu ještě někdy.

19.02.2017 4 z 5


Skleněný pokoj Skleněný pokoj Simon Mawer

O knize jsme dopředu nic nevěděla, zaujala mě vila Tugendhat na obálce a to bylo to poslední. Reálie vily jsou asi popsány dobře, ale příběh fiktivní rodiny je pro mě těžko uvěřitelný, vadí i množství erotických scén, které jsou jakoby bokem,děj moc dopředu neposouvají,vlastně si říkám, proč tam jsou. Víckrát číst nebudu.

19.02.2017 1 z 5


Marta v roce vetřelce Marta v roce vetřelce Petra Soukupová

Marta zkazí na co sáhne, většinou vlastní vinou, nedá na dobré rady ani prosby rodičů, prostě by se někdy chtělo říct dobře ti tak. Ale nejde to, Martě jsem musela fandit a pořád číst dál, abych věděla jestli se odrazí ode dna a uspořádá si život. Deníková forma knihy se mi líbila. Za mě lepší než kniha Zmizet.

19.02.2017 5 z 5


Bábovky Bábovky Radka Třeštíková

Vyprávění má spád,zajímavě se proplétají osudy jednotlivých hrdinek,jenže ten zmar a deprese vystupující z každé stránky ve mě nevyvolával příjemný pocit. Není to kniha, kterou bych si chtěla přečíst znova.

19.02.2017


Jídlo jako životní styl Jídlo jako životní styl Petra Lamschová

Na této knize je velmi přínosná první část , kde jsou otázky, které napadnou každého, kdo chce přejít na zdravý životní styl. Druhá receptová část je využitelná již méně.

19.02.2017 3 z 5


Lassie se vrací Lassie se vrací Eric Knight

Příběh o psí věrnosti, který vás vtáhne a najednou zjistíte, že máte na konci slzy v očích. Mám vydání z 90. let s barevnými ilustracemi z filmu, které příběh krásně dokreslují.

19.02.2017 5 z 5


Atentát na Reinharda Heydricha Atentát na Reinharda Heydricha Miroslav Ivanov

Byla to první kniha o atentátu, kterou jsme četla. A ano, musím uznat, že je čtivá a že se od ní těžko člověk odtrhává, ale je tu jedno velké ALE. Postupem času jsem zjišťovala, že ne vše se v této knize zakládá na historických faktech, některá svědectví jsou smyšlená, samotná postava L. Vaňka je kontroverzní (to ovšem přiznává i autor). Spolu se studiemi Čestmíra Amorta se zasloužil autor o vznik spousty mýtů a polopravd kolem atentátu, které se tradují a předávají dále.

19.02.2017 2 z 5