pilulka pilulka komentáře u knih

☰ menu

Vnučka Vnučka Bernhard Schlink

Vyborne napsana kniha, ktera me svym tematem strhla a prekvapila. Neonacisticke vesnice v byvalem NDR bylo tema, se kterym jsem se setkala poprve. Zaroven doslov na konci me privedl k dalsimu zamysleni, jak se divat na hlavniho hrdinu.

15.01.2023 5 z 5


Démoni balkánské války (komiks) Démoni balkánské války (komiks) Zdeněk Ležák

Vyborne napsane. Neverila bych, ze mohu mit u komiksu stazeny zaludek.
Autor dobre vysvetluje ucast mirovych jednotek v prubeho konfliktu v byvale Jugoslavii.

02.01.2023 5 z 5


Baletky Baletky Miřenka Čechová

Skvele napsana knizka, ktera nadchla tematem, otevrenosti, popisem bez obalu. Pripomela jsem si dospivani v 90. letech. Vypraveni v 2. os. j. c. bylo pro me uplne nove a chvilku mi trvalo si na nej zvyknout, ale dodalo to textu spad.

22.09.2020 5 z 5


Zatím dobrý Zatím dobrý Jan Novák

Strhujici!

10.04.2020 5 z 5


Za Alpami Za Alpami David Zábranský

Tema zajimave, ale naturalisticky a prilis rozvlacny styl mi nesedl. Knihu jsem po temer 200 stranach odlozila.

07.03.2020 1 z 5


Stanice odložených lásek Stanice odložených lásek Hana Marie Körnerová (p)

Mile cteni do sediveho pocasi.

07.03.2020 5 z 5


Zmizet Zmizet Petra Soukupová

Mrazilo me pri predstave takovych vztahu mezi sourozenci. Nastesti jsem mela krasne detstvi a jsem vdecna za svou sestru a bratra.

02.11.2019 4 z 5


Totál Balkán Totál Balkán Blanka Čechová

Brilatne a hlavne humorne napsana kniha, ze ktere ma clovek zaroven husi kuzi, kdyz cte, jak to chodi v OSN.

21.10.2019 5 z 5


Pokoj bez dveří Pokoj bez dveří Karolina Tůmová

Zachyceni osudu jednoho neobvykleho rodinneho prstenu napric nekolika generacemi zen je uzasne tema. Bohuzel by zaslouzilo dukladnejsi rozpracovani obzvlaste v prvni polovine knihy. V druhe me kniha bavila mnohem vice asi i proto, ze se autorka vice rozepsala. Za sebe, jako vasnivou ctenarku, ale literarniho lajka, je skoda, ze se autorka nevratila po poslednich radcich na zacatek a ten jeste nedopilovala.

08.09.2019 2 z 5


Deník šílené markraběnky Deník šílené markraběnky Zita Pallavicini

Knihu jsem si precetla na zaklade zajimaveho rozhovoru s Pallavicini v jednom casopise. Jeste zacatek tak za 40%, ale konec uz byl sled myslenek bez vyznamu. Autorka se bohuzel vidi na piedestalu spolecnosti, ale k tomu jaksi jen aristokraticky puvod nestaci. Tema by mohl byt namet romanu o zajimavem slechtickem rodu, avsam napsany nekym jinym.

17.06.2019 odpad!


Honest Guide Praha Honest Guide Praha Janek Rubeš

Prahu mam proslaplou, ale i tak jsem v pruvodci nasla spoustu mist, kterych jsem si ani nevsimla. Internetovy styl psani tomuto pruvodci jen zveda dalsi body. Diky za skvelou praci.

15.06.2019 5 z 5


Mandľovník Mandľovník Michelle Cohen Corasanti

V Izraeli jsem byla nekolikrat, ale nechapu, jak jsem si nemohla klast otazky, ktere mi vyvstavaly na mysl pri cteni Mandlovniku. Jsem rada, ze se mi dostala do rukou a otevrela mi oci. Kniha se mi cetla sama.

04.06.2019 5 z 5


Hlas kukačky Hlas kukačky Hana Marie Körnerová (p)

Pohled na dobu kolem 2. sv. valky ocima zen, se kterymi si osud nebral servitky. Krasne napsana ctiva kniha.

14.05.2019 5 z 5


Tyranie: 20 lekcí z 20. století Tyranie: 20 lekcí z 20. století Timothy Snyder

Knihu jsem přečetla raz dva. Téma mě zajímá, ale tato kniha mi dala mnoho informací do souvislostí. Kdyby tak šlo, aby si ji přečetl každý.

02.04.2019 5 z 5


Mistr úniků Mistr úniků Brad Meltzer

Brilantni vypraveni, ktere me pohltilo a na konci vyplivlo.

17.03.2019 5 z 5


Haredim Haredim Eliška Blažková

Do Izraele jsem se podívala na obchodních cestách několikrát, ale měla jsem možnost vidět pouze tu modernější tvář. Nikdy bych nevěřila, že mě kniha fotografií dokáže tak vtáhnout. Eliška Blažková nám otevírá úplně jiný svět, na hony vzdálený tomu našemu. Díky popiskům a stručnému vysvětlení čtenář získá rámcový přehled o židovských svátcích, tradicích a zvycích a možná mu pomůže alespoň trochu nahlédnout na život komunity, která tu s námi ještě před desítkami let žila.

11.02.2019 5 z 5


Osm Osm Radka Třeštíková

Knihu jsem přečetla rychle, ale hlavně proto, abych to měla za sebou. Přestože čtení nebylo nijak napínavé, nedokázala jsem ji odložit (hvězdička navíc). Nejvíc jsem postrádala pozitivní charakteristiky postav. Všichni včetně dětí jakoby měli nějak narušenou psychiku.

11.02.2019 1 z 5


Mlýn Mlýn Michal Vaněček

Kniha mě naprosto strhla. Mimo zajímavý příběh jsem byla vděčná za náhled do jednotlivých let socialismu.
Závěr s citací K. Čapka hovořil za vše: "Mnoho se změnilo, ale lidé zůstávají stejní, jenomže teď víme líp, kdo je kdo. Kdo je slušný, byl slušný vždy, kdo byl věrný, je věrný i teď. Kdo se točí s větrem , točil se s větrem i dřív, kdo myslí, že teď přišla jeho chvíle, myslel vždy jen na sebe. Nikdo se nestává přeběhlíkem, kdo jím nebyl vždcky, kdo mění víru, nemá žádnou ... Národ nepředěláš, ledaže bys měl na to století, jenom davy můžeš vést dnes tak a zítra tak. Kdo nenávidí, měl v sobě tu nenávist vždycky, kde by se v něm tak najednou vzala! Kdo sloužil, bude sloužit dál, kdo chtěl dobré, bude zase chtít dobré. Ani vůle se nemění. Nedívej se do tváře, která se změnila, nikdo se nestane krásnějším tím, že změnil tvář."

20.01.2019 5 z 5


Ella & Kandinský Ella & Kandinský Mary Bassonová

Lehké odpočinkové čtení.

05.12.2018 3 z 5


Slavík Slavík Kristin Hannah

Nadherna napsana kniha.

30.10.2018 5 z 5