Haredim přehled

Haredim
https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/399132/bmid_haredim-MDZ-399132.png 5 9 9

Fotografka Eliška Blažková osm let dokumentovala život ultraortodoxní židovské komunity v jeruzalémské čtvrti Mea Šearim. Muži v kaftanech a s dlouhými vousy jsou oblíbeným motivem, který si zde fotografují turisté. Autorka knihy Haredim však směrovala mnohem dál. Chtěla nahlédnout do každodenního života uzavřené společnosti, která má svá vlastní pravidla a zákonitosti, pro vnější svět jen těžko pochopitelné. Tato publikace je důležitým svědectvím nejen o židovství, ale také o práci fotografky, která šla za hranice možného.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Haredim. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (4)

intueri
02.04.2021 5 z 5

Výborné nahlédnutí do kultury, která bývala kdysi součástí i našich měst a čtvrtí. V jeruzalémské Mea Šearim, obývané charedim - nejultraortodoxnějšími židy, se doslova zastavil čas. Dodržování prastarých židovských zákonů, předpisů a tradic.. Chudobná a těsně uzavřená komunita.. Nezájem o dění v okolním světě a nesouhlas s existencí státu Izrael.. Dojem kontrastů ještě umocní černobílé provedení fotografií s krátkými popisky. Kniha je rozdělená do kapitol zobrazujících a výstižně líčících jednotlivé židovské svátky i život žen společenství, do kterého se autorka kousek po kousku snažila pronikat a několik let jej dokumentovat. Určitě doporučuji - k prohlédnutí si i přečtení!

petrarka72
14.03.2021 5 z 5

Vynikající, nezastupitelná vizuální zpráva o ultraortodoxní židovské komunitě, obývající jeruzalémskou čtvrť Mea Šearim. Fascinující fotografie, vypovídající o světě s pravidly tak odlišnými, že je těžké mu porozumět - a přitom v sobě skrývá hloubku, tradici a prostotu. Doplněno stručnými informacemi o židovských svátcích a výživným rozhovorem s autorkou, který leccos doplnil. Díky, Eliško. p.s. Velký dík patří nakladatelství Blízko. Publikace tohoto typu si neumím představit v běžné distribuci - a přitom jsou tolik, tolik potřebné.


kopretina21
23.12.2020 5 z 5

Beze srandy. Tohle je hluboký a jedinečný zážitek!

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Haredim v seznamech

v Přečtených14x
ve Čtenářské výzvě7x
v Doporučených1x
v Knihotéce2x
v Chci si koupit4x

Autorovy knížky

Eliška Blažková
česká, 1983
2018  100%Haredim