Pejsek007 Pejsek007 komentáře u knih

☰ menu

Město přeživších Město přeživších Thomas Thiemeyer

Je to takové hodně jednoduché čtení, skoro naivní. Šestnáctiletí Einsteinové a Rambové, kteří vše rozkódují, řídí autobus jak Schumacher a odolnost mají Stevena Seagala. Hlavní hrdina typický Němec ze smíšeného manželství Němky a Afroameričana, ale především napravený šibeničník, to aby to bylo trendy a výchovné.... Jinak ale námět knihy, její krásný, lákavý přebal a především popis bio postapo Ameriky za nějakou hvězdu stojí. V každém případě z prvního dílu série by se dalo udělat tak 5 až 6 kapitol spojené a celkově nabušené knížky pro mládež, ale lepší je to rozdělit kvůli zisku z prodeje, chápu. 300 stránek, velká písmena a obří okraje všemi směry za bratru 350 Kč...... Další díly si přečtu, ale investovat do koupě už určitě nebudu.

19.03.2019 3 z 5


Morgenland - Za největším tajemstvím Třetí říše Morgenland - Za největším tajemstvím Třetí říše Richard Sklář

Já byl tedy s knížkou hodně spokojen. Hlavně s historickou linkou a jejími hlavními hrdiny, které tedy autor vůbec nešetřil. Ale prostě ta doba musela být šílená, a to pro všechny její účastníky ze všech stran konfliktu, bestialita lidí a doby měla výrazně navrch nad lidskostí. Určitě se teď někdy musím podívat do Malé Morávky a třeba tam i někde narazím na "zarámovanou studnu".

03.09.2018 5 z 5


Němý křik Němý křik Angela Marsons

Němý křik se mi opravdu líbil. Sice jsem se opět musel setkat s rozevlátou osobností policejní inspektorky Kim s trýznivými traumaty z dětství, naštěstí bez závislosti na alkoholu, ale práce jejího celého týmu mi přišla celkem sympatická a uvěřitelná. Co mne však poměrně šokovalo, byl totálně syrový a velice podrobný popis vražd mladých dívek přímo ústy jejich pachatele. Jsem zvyklý na leccos, ale tohle vskutku zapůsobilo. Druhá "sesterská" zápletka mi sice přišla trochu přitažená za vlasy, ale jo, celkově to byl hodně dobrý start nové detektivní série.

14.05.2017 5 z 5


Ďábelské hry Ďábelské hry Angela Marsons

Ďábelské hry doktorky Alex mne zas tak moc neuchvátily, určitě mám radši klasický formát, kdy není hlavní padouch dopředu znám. Tady se krom vydatných lekcí psychologie a představení panoptika nevyrovnaných osobností hledala nakonec pouze identita jednoho onanisty schovaného za skříní, navíc s dost divokým rozuzlením. Němý křik byla prostě mnohem větší pecka....

14.05.2017 4 z 5


Dívka v ledu Dívka v ledu Robert Bryndza

Četlo se to dobře, ale asi jsem od Dívky v ledu čekal víc. Na detektivku z Londýna hned 3 důležité slovenské postavy v ději, zavražděné vyjma Andrey zase pouze dívky z východní Evropy a v rámci současné vlny samozřejmě lesbická kriminalistka, patolog gay a černošský kolega kriminalista. Takové trošku korektní čtení... POZOR spoiler!! Navíc nevím jestli jste si někdo také všiml. Já jsem se ještě nakonec vracel k předchozímu textu, kdy Vrah-postava hodnotí vzezření Fosterové jako hubenější než v novinách a přitom se s ní již v předchozím ději osobně setkal, což mne trochu mátlo v rozluštění, jinak totiž dle mého názoru bylo odhalení pachatele čtenářem poměrně předvídatelné. Motivace vraha, provedení vražd a důvod míst nálezů mrtvol chtělo možná taky ještě trochu rozvést, stejně jako zbytečně neuspěchat finále, kdy se tedy Vrah-postava choval hodně hloupě. Autorovi vzhledem k tomu, že se jednalo o jeho prvotinu, dám určitě ještě šanci, ale na pět hvězdiček to tedy nebylo.

08.01.2017 4 z 5


V lese visí anděl V lese visí anděl Samuel Bjørk (p)

Recenze předchůdců nelhaly, skutečně je to hodně dobré, jen ten konec možná trochu moc urychlený. Určitě mne bude zajímat pokračování série a další osudy hrdinů, včetně těch vedlejších. Hlavně ale v knížce narazíte na jednoho z nejvíc hustých padouchů, alespoň mé čtenářské historie. Stojí to za to.

08.12.2015 5 z 5


Vražda v Průhonickém parku Vražda v Průhonickém parku Martin X

Pěkné počtení, které zpočátku obsahuje poměrně odvážné publikování řešení ožehavého případu s jasným přesahem do velice aktuální současnosti, chování nepřizpůsobivých minorit s vlastními pravidly života i následného odsudku hrdiny od příslušníků samozvané "elity" národa. Od zbytku knížky jsem ale asi čekal po nadějném začátku více. Častečně uvěřitelné (ne)vyřešení známé průhonické tragédie Dity Hrabánkové sice v ději nechybělo, ale krom životních osudů pro mne paradoxně velice sympatické postavy recidivisty Dannyho toho již v ději už moc dramatického nezaznělo, navíc závěr mi přišel až zbytečně rodinně melodramatický. Proto pouze za "čtyři".

21.10.2015 4 z 5


Bez svědomí Bez svědomí Petr Cerman

Zajímavé a hodně mrazivé čtení, především o nekonečném rozhodujícím vlivu opravdu zvrácených a zlých lidí i přes změny společenských poměrů. Tajemný autor z ještě tajemnějšího nakladatelství do děje vložil poměrně dost mystiky, naštěstí ale reálie převažují. Poměrně dost mi to připomínalo díla Františka Niedla, konkrétně sérii o Pavlu Venclovi. Pro knihu je však velkým mínusem obrovské množství chyb, třeba i ve jménech hlavních hrdinů, překlepů a někdy i na sebe navazujících silných nelogičností a špatné časové posloupnosti. Je to škoda, protože knížka mne hodně bavila, ale opravdu tak redakčně odfláknutou knihu jsem ještě nečetl.

03.09.2015 4 z 5


Hráč Hráč František Niedl

Hezky se to četlo, mnohdy příjemně nadlehčeno, hodně černého humoru, prostě pěkné "dobrodrůžo". Co mne však zaujalo asi nejvíc, že autor v obou románech krásně ukazuje, že parchanti, kteří umí zneužít v podstatě jakýchkoli historických změn a samozřejmě i svého postavení jsou vždycky na všech stranách barikád - u nás doma, na východě Evropy stejně jako na západě a samozřejmě také i v takřka nedotknutelném zámoří, i když to spousta lidí nechce vidět. Nechtěl bych jednou muset také takhle utíkat jako Pavel Vencl....

27.07.2015 5 z 5


Krev prvorozených Krev prvorozených Juraj Červenák

Pěkně čtivé, odsýpající a místy i hodně vtipné. Úplně mě odboural popis gastronomické úrovně v Jedové chýši a poznámka notáře k rozseklému břichu protivníka: "Přísahal bych, že jsem ucítil česnek.". Navíc jsem ocenil přítomnost mapy staré Prahy, na které jsem si zhruba přiřazoval jednotlivá místa konání děje do současnosti. Nemám tedy určitě důvod netěšit se na další pokračování této série.

10.07.2015 4 z 5


Mrtvý na Pekelném vrchu Mrtvý na Pekelném vrchu Juraj Červenák

No žádný Tolstoj to není, ale čte se to dobře, má to švih. Vyslýchat Jarošem bych se asi nechtěl nechat, i když možná tento přístup k vyšetřování by v současnosti určitě hodně zvedl objasněnost trestné činnosti a možná by i působil hodně preventivně....

12.06.2015 4 z 5


Mráz Mráz Bernard Minier

Musím napsat, že jsem spokojen. Knížka se mi líbila. Samozřejmě některé motivy šlo spojit s jinými knihami, ale to už lze nakonec vypozorovat u hodně dalších knížek tohoto žánru. Otazníky, které zůstaly u některých hlavních, ale i vedlejších postav, budou, jak očekávám, zodpovězeny v dalších částech trilogie, takže jsem zvědav, jak se to bude vyvíjet dál.

07.05.2015 5 z 5


Labyrint: Útěk Labyrint: Útěk James Dashner

Rychlé, jednoduché čtení, ale zajímavé prostředí, napětí, spád a otevřený konec. Jenom na ty rmuty jsem se musel jít podívat do kina. Nějak jsem si je nemohl při čtení pořádně představit.

02.03.2015 5 z 5


Já, Poutník Já, Poutník Terry Hayes

Skutečně pěkné počteníčko.

02.03.2015 5 z 5