pearlness pearlness komentáře u knih

☰ menu

Bez viny Bez viny Charlotte Link

Knihu Bez viny, 3. díl série Kate Linville a Caleb Hale, hodnotím jako nejlepší díl série. Nedalo se od ní odtrhnout. Námět i zpracování jsou originální. Autorka použila opět formu promluvy vloženou do jednotlivých kapitol, tentokrát ale nenechala promlouvat pachatele, jak tomu bylo ve 2. dílu.

Kate Linvillová přechází do Scarborough do týmu inspektora Caleba Halea, ale bez Caleba. Ten je suspendován kvůli své závislosti na alkoholu, když se prokáže, že byl pod jeho vlivem při vyjednávání s ozbrojeným pachatelem v jednom svém případu. Řeší se, zda mohl tento stav ovlivnit jeho úsudek. Kate se setká se zločinem na dovolené při cestě vlakem, kdy na poslední chvíli zachrání ženu před neznámým střelcem. Při výpovědi si je jistá, že tato žena něco skrývá. Mezitím dojde v okrsku Scarborough ke zvláštnímu zločinu: mladá učitelka Sofie, sportovkyně - cyklistka, je nalezena těžce zraněná po pádu z kola, který zapříčinilo natažené lanko přes cestu. Dokonce se pachatel chtěl pojistit ránou z pistole, ale vypadá to tak, že se buď nestrefil nebo na to neměl žaludek. Sofie je po pádu ochrnutá a nedokáže mluvit, ale všechno vnímá.

Kate je povolaná novým vedoucím týmu, který Caleba udal, aby pomohla odhalit pachatele. Složité vyšetřování, které v podstatě vede Kate, nakonec odhalí souvislost mezi oběma případy. Jenže jde o čas, obě ženy jsou v nebezpečí, Sofii někdo unese při převozu do rehabilitačního ústav a ženu z vlaku očividně někdo pronásleduje a necítí se v bezpečí ani u Kate doma ve Scarborough.

Bez viny je kniha o děsivém tajemství, tajemství, které stálo život několika lidí.

Doporučuji všemi deseti. Kniha se četla jedním dechem. Možná je to tím, že Kate dostala šanci ukázat se v "normálním" světle, bez mindráků a sebepochybování. Neskutečně jsem fandila Sofii.

Těším se na 4. díl.

07.08.2023 5 z 5


Zmizení Zmizení Charlotte Link

Po přečtení 1. dílu, který na mě až tak nezapůsobil, jsem dala Kate Linvillové ještě šanci a udělala jsem dobře. Zmizení se četlo o poznání lépe než předchozí díl, přestože v něm vystupovalo daleko více postav a námět - mizející 14leté dívky, které nasednou do tmavého auta a už je nikdo nevidí - je už tak trochu ohraný.

Rukopis 1. a 2. dílu série nese stejné rysy autorčina stylu - "oběti" ponechané napospas žízni a hladu na místech, kam nevkročí lidská noha, zahnívající zranění obětí a "nevysvětlitelný" instinkt u mnoha postav (naštěstí ne v takové míře jako v 1. díle).

Už v předchozím díle jsem měla problém se na hlavní hrdinku, Kate Linville, napojit. Připomíná mi slečnu Marplovou, která se vždycky tak nějak "náhodou" přichomýtne ke zločinu a která vše vyřeší. Slečna Marplová je ale silná osobnost, která dokáže dostat pachatele přesně tam, kam chce, což v případě Kate je to spíš naopak. V tomto mě autorka zklamala...věřila jsem, že Kate nechá dozrát jako ženu a posune ji v psychologické rovině, ale udělala přesný opak. (Nicméně si říkám, jestli to nebyl její záměr, aby čtenáře donutila Kate politovat). Také mi vadila postava Davida, který pro mě nebyl uvěřitelný. V každé promluvě jsem viděla ženské uvažování, resp. mluvil přesně tak, jak si každá žena v hlavě představuje, aby muž mluvil.

Co bych na knize vyzdvihla, jsou kapitoly, ve kterých nechává autorka promlouvat samotného pachatele a nechává nás proniknout do jeho nitra. Promluvy většinou končívají zmínkou o sklepě. To jsem cítila mravenčení a zježily se mi chloupky na zádech. Protože vám je jasné, že ve sklepě nic dobrého nebude.
Také má autorka ode mě palec nahoru za pachatele. Nepřišla jsem na něj.

Celkově bych hodnotila tak na 75 %. Jsem zvědavá na další díl.

05.08.2023 4 z 5


Podvedená Podvedená Charlotte Link

I pro mne bylo setkání s autorkou Charlotte Link náhodou. Koupila jsem si v "super akci" její knihu Zmizení nevědouc, že se jedná o 2. díl. První díl, knihu Podvedená, nebylo lehké sehnat. Nová kniha už na pultech není.

Nemohu říct, že by se kniha Podvedená, slibující mysteriózní zločin, četla špatně. Autorce se velmi dobře podařilo propojit dvě příběhové linie, a nedá se ani vytknout námět, který byl, v dnešní záplavě thrillerů, originální. Nicméně ... mám ke knize tři výhrady (za které strhávám hvězdičky):

1) Hlavní postava, vyšetřovatelka Kate. Už dlouho se mi nestalo, že by mi byla hlavní hrdinka tak nesympatická. Zakomplexovaná od hlavy až k patě, a na to, že je vyšetřovatelkou ze Scotland Yardu, což autorka několikrát nezapomene zmínit, dělá jednu chybu za druhou. A co mě úplně dostalo, stačí v půlce knihy změnit účes a z hlavní postavy se stává zcela jiný člověk i detektiv.

2) Intuice všude, kam se podíváš. Téměř všechny postavy, od vyšetřovatelů po bezdomovce, mají "nevysvětlitelnou" intuici. I když to by spadalo pod termín "mysteriózní", mám takový pocit, že když Charlotte Link neví, jak něco vysvětlit, rozuzlit, vnukne postavě šestý smysl. S tímto darem by mohla autorka více šetřit.

3) Chyby v textu. Chybějící písmenka ve slovech, nesmyslná slova a gramatické chyby. Chápu, že se sem tam dá něco přehlédnout, ale na mě je jich na jednu knihu hodně.

Autorce dávám ještě druhou šanci, nejen kvůli tomu, že už 2. díl mám :-D Třeba mě nová Kate překvapí.

25.07.2023 3 z 5


Dokonalá oběť Dokonalá oběť Emma Kavanagh

Kniha Dokonalá oběť je 1. díl trilogie s hlavní hrdinkou, Alicí Parrovou, londýnskou policejní vyšetřovatelkou. Nečte se špatně, ale u mě “wow” efekt, takovéto když pouštíte z ruky knihu nad ránem, protože v práci nevysvětlíte, že se prostě nedalo odtrhnout, kdy čtete v autobuse, na WC, při čištění zubů, kdy si řeknete kapitolu…ještě jednu … a přečtete dalších 100 stran, tak tento efekt u mě bohužel nenastal. Možná u 2. dílu??? Uvažovala jsem, co mi na knize vadilo, a došlo mi, že jsem se nedokázala napojit na hlavní postavu. Něčím mě od sebe odrazovala, přestože autorka se opravdu snažila důkladně popsat Aliciny vnitřní pochody. Teď něco k ději…Alice se při cestě do práce přichomýtne k pokusu o vraždu. V parku leží čerstvě podřezaná a pobodaná neznámá žena, nad ní bojuje o její život záchranář. Alice mu pomáhá, než přijede sanitka. Tyto chvíle s ní natolik zamávají, že si v případu nedokáže držet citový odstup. Svědkyně viděla nad obětí obtloustlého chlapa v baseballové čepici. Alice se se svým týmem pouští do pátrání po tomto pachateli. Jak ale zjistí, umí se vyhýbat kamerám a umí splynout s davem. Ať Alicin tým narazí na jakoukoliv stopu, pachatel je vždy před nimi, umí za sebou dokonale zamést a jde i přes mrtvoly. Pátrání, které se pro Alici stane víc osobním, než si připouští, ji dovede až za Atlantik, kde narazí na sympatického detektiva. Jenže v novém prostředí se stává Alice zranitelnější, obzvlášť když zná pachatel její slabiny. Kniha má otevřený konec a 2. díl nikde:-( snad se dočkáme.

01.02.2023 4 z 5


Tvá vina Tvá vina Claire McGowan

Kniha Tvá vina byla první, kterou jsem od autorky četla. Možná proto jsem si musela zvyknout na autorčin styl psaní. Jednu hvězdičku v hodnocení jsem strhla kvůli začátku - mnoho jmen - myslím, že mám hodně načteno, ale zde jsem se opravdu místy ztrácela. Nicméně po zhruba 100 stranách se kniha rozvine v poměrně slušný thriller.
Šest přátel (z toho dva manželské páry) z vysoké se po dvaceti letech setkává na neformální párty, kterou organizuje Ali, hlavní vypravěčka příběhu. Ali se angažuje v problematice znásilnění a násilí na ženách, pracuje jako členka správní rady jednoho útočiště pro ženy a vystupuje v této otázce před médii. Párty se rozjede - vzpomínky na univerzitní časy, alkohol, laškování. Unavená hostitelka jde spát dřív. Když se nad ránem probudí, zjistí, že její manžel ještě nepřišel. Vydá se ho hledat a zároveň zkontrolovat “stav domácnosti” po party (ženské pochody v hlavě autorka zachytila opravdu věrohodně, jen si nejsem jistá, jestli to opravdu bylo pro příběh nutné). V této situaci se objeví její kamarádka Karen, která se ten večer hrozně opila, s obviněním, že byla znásilněna na jejich zahradě Alininým manželem, Mikem. Všechny důkazy a slovo otřesené a škrcené nejlepší kamarádky svědčí o Mikově vině. On ale tvrdí, že to neudělal. Celý život se Ali náhle převrátil. Přichází o práci, o nejlepší kamarádku i o manžela, který jde do vězení. Všechno, co se zdálo tak dokonalé, má najednou trhliny, a každý, kdo na místě činu byl, včetně dětí přítomných, má svá tajemství. Někdo potřebuje uchránit svou temnou stránku, která se projevila už tenkrát na univerzitě, kdy došlo k vraždě. Ali si není jistá, jestli ji nespáchal její manžel. Tehdy mu totiž poskytla alibi.

30.01.2023 4 z 5


Temné ozvěny Temné ozvěny Loreth Anne White

Do knihy jsem se pustila s chutí, protože i prvotina, Temné vábení, se mi (až na pár výhrad) líbila. Tento díl je ale lepší, uvěřitelnější, na první navazuje jen pozvolna.

Rebeca Northová, úspěšná policistka, se vrací po smrti svého otce po dlouhé době domů, do oblasti panenské přírody rezervace Cariboo, odkud utekla kvůli nešťastné lásce. Otec údajně spáchal sebevraždu, ale ona tomu nevěří. Volal jí totiž před smrtí a svěřil se jí, že má strach, že ho někdo sleduje a že ten někdo byl asi u něj doma a ukradl i věci ze spisu nevyřešeného případu, ke kterému se jako policista v důchodu vrátil. Hned od prvního dne Rebeku v domovině provází jedna podivná náhoda za druhou, jako by někdo nechtěl, aby se zde zdržela. Může v tom mít prsty Ash, její bývalý milenec, který ji zlomil srdce? Rebeka neví, komu má věřit, obzvláště když se ten nevyřešený případ, který otec před smrtí řešil, dotýkal přímo jí samotné a Ashe a svědkyně, kterou otec v daném případu kontaktoval, zemřela za podivných okolností. Minulost se začíná pomalu ale jistě ozývat.

Knihu doporučuji, je promyšlená od začátku až do konce a čte se jedním dechem (a to doslova, celkem necelých 6 hodin). Úplný závěr jsem nečekala, bylo to tak trochu ve stylu řeckého “Deus ex machina”. U některých situací lze vycítit ženský pohled na věc (např. temné ozvěny minulosti u Ashe), ale není to nic, co by až moc rušilo. Doporučuji milovníkům thrillerů.

18.01.2023 5 z 5


Muž bez tváře Muž bez tváře Dennis Jürgensen

Po hodině psaní komentáře, jsem zjistila, že se nenahrál‍️ .Tak se do toho pouštím znovu…autor si to zaslouží.

Když zmizí beze svědků malá holčička na venkově, kde se nezamykají dveře, protože se všichni znají, místní to zasáhne. Rodina zmizelé se rozpadne a místní policisté, kteří na nic nepřijdou, dostanou nálepku “neschopných”. Život se v Melumu pomalu vrací do normálu, když po roce zmizí ve stejné oblasti další dítě - chlapec. Tentokrát je u toho ale svědek, chlapcův učitel, který ho doprovázel, a únosce se zhmotňuje - obří muž bez tváře. Situace se ale zkomplikuje, protože těsně před únosem objevil učitel s chlapcem na odlivem odhaleném dně mělčinového moře v písku zahrabanou mrtvolu muže, který nezemřel přirozenou smrtí. Vypadá to, že únosce chlapce ji hlídal. Mrtvý byl příležitostný dealer, který mohl mít nepřátele v podsvětí. Na pomoc místním “neschopným” policistům přijíždí dánská asistentka státní policie, která shodou okolností mrtvého osobně znala, a zkušený německý kriminalista, protože mrtvola ležela na hranici obou států. Lykke a Rudi si padnou hned do oka (mé sympatie mají hned od začátku taky) a rozjíždí se pátrání po únosci/únoscích dětí a vrahovi/vrazích. Přitom vypadává jeden kostlivec ze skříně za druhým a dochází i k dalším vraždám. Lykke a Rudi jsou tedy na správné stopě, někdo se snaží “ochránit” své temné tajemství.

Autor je pro mě příjemným překvapením. Únosce jsem tušila už zhruba od první třetiny knihy, přesto byl pro mě závěr nečekaný. Přízraky z minulosti obou vyšetřovatelů určitě autor nenastínil jen tak a znovu se vynoří. Předpokládám, že to budou náměty pro další pokračování románu. A víte co? Už se těšíííím!!!

18.01.2023 5 z 5


Hypotéza zla Hypotéza zla Donato Carrisi

Carrisi si mě získal svým prvním dílem, Našeptávačem, neobvyklým uchopením tématu - hrou na indicie. Neváhala jsem ani na chvilku s přečtením druhého dílu. Autorovo psaní zraje jako víno. Příběh je promyšlený do každého detailu, dokonce i úvodní pasáž, která působí, jako by tam vůbec neměla být, v průběhu textu zapadne jako poslední dílek skládačky. Postava Mily Vasquezové mě překvapí, dostane pro mě lidštější podobu a je pro mě jednodušší se do ní vcítit. Námět je zajímavý - pohřešovaní vracející se po letech, když už se na ně dávno zapomnělo, na sebe upozorní šíleným způsobem - zavražděním druhého. Zlo ze samotného názvu provází celý příběh a autorův otevřený závěr vás nutí nevěřícně kroutit hlavou a ptát se: Vyhraje? Doporučuji všemi deseti.

01.08.2022 5 z 5


Našeptávač Našeptávač Donato Carrisi

Autora jsem objevila náhodou a jsem za to ráda. Po přečtení série knih od Ellison Cooper jsem “zmlsaná” a jen tak něco v žánru krimi / thriller mě nezaujme. Carissi to ale dokázal. Abych pravdu řekla, trvalo mi nějakých pár desítek stran, než jsem se začetla, ale pak už jsem knihu téměř neodložila a hned na ni navázala i druhým dílem a už otevírám třetí:-) Téma obou knih je lov za “pokladem”. Každý jsme ho jako dítě hrál. Dostanete vytyčenou cestu a na ní úkoly, které vás po vyřešení nasměrují dál k cíli. Tyto indicie nechává vrah na místech činu (často brutální scény) pro hlavní hrdinku. Mila Vasquezová je typ policistky, která nerespektuje stanovená pravidla, není zvyklá důvěřovat druhým a spoléhá jen na svou intuici, která ji nejednou vede do průseru, ze kterého vyvázne jen tak tak. Postupně s každou kapitolou odkrýváme její kostlivce ve skříni (a není jich málo), ale přesto si vybojuje vaše sympatie. Všem milovníkům thrillerů doporučuji přečíst, kniha je plná zvratů.

30.07.2022 5 z 5