Neri Neri komentáře u knih

☰ menu

Matkou ze dne na den Matkou ze dne na den Rowan Coleman

Jedna z knih, která mě ani v nejmenším neoslovila. I když jsem po ní sáhla s vědomím, že půjde o ryze odpočinkovou četbu, přesto jsem cítila zklamání. Pro mě bez nápadu, s koncem příliš sladkobolným a s postavami, které lze potkat opravdu jen v knihách.

04.03.2016 2 z 5


Volání anděla Volání anděla Guillaume Musso

Knihu jsem vlastně vzala do ruky jen proto, abych zjistila, o čem asi bude ten romantický thriller. Slovní spojení romantický thriller mi totiž přišlo samo o sobě natolik vtipné, že se nedalo odolat.
Autorovi se rozhodně nedá upřít hodně čtivý a srozumitelný styl. To považuji asi za největší klad knihy. Děj je svižný, obě hlavní postavy sympatické, těch zvratů a náhod už na mě ale ke konci bylo trochu moc. Musím ale uznat, že jde o příjemnou směs romantiky a napětí, vyloženou oddechovku, která se čte téměř sama.

28.01.2016 4 z 5


Pusinka Pusinka Sophie Hannah

Tak nevím, moc velkou radost mi autorka knihou neudělala. Kapitoly s Alicí a její rodinou byly ještě v rámci možností snesitelné, ovšem kapitoly věnované vyšetřování případu, to bylo hodně slabé. Směr příběhu se dal vytušit už od prvních stran, celé to zachraňovaly celkem zajímavé charaktery a autorčina vypsaná ruka. Do další knihy S. Hannah už asi nepůjdu, je to průměrné čtení.

03.01.2016 2 z 5


Pamatuji si vás všechny Pamatuji si vás všechny Yrsa Sigurðardóttir

I když nečtu moc ráda knihy, kde se to hemží nadpřirozenem a temnými silami, ráda jsem udělala výjimku, když jde o knížku od mé oblíbené autorky. Perfektní směsice nadpřirozena, temných stránek lidských povah i skutečných kriminálních případů sahajících do minulosti, vše výborně propojeno do napínavého, houstnoucí atmosférou strachu a neklidu propojeného celku.
Moc mě to bavilo.

27.12.2015 5 z 5


Báječné nakupování v Hollywoodu Báječné nakupování v Hollywoodu Sophie Kinsella (p)

Becky je zpátky....a já si najednou vůbec nejsem jistá, zda z toho mám radost.
Mám hrozně ráda celou Shopaholic sérii, i když to rozhodně není nejintelektuálnější typ literatury na světě. Pro mě ale S. Kinsella a její Becky byly zárukou pohodově stráveného času, smála jsem se bláznivému humoru, milovala jsem ty velmi zvláštní lidské charaktery i všechny ty happyendy.
Ti z vás, kteří pociťovali mírné rozpaky u předchozího Mininakupování, tohle už není o rozpacích, to je hodně přímý sešup do nejnižších pater ženské literatury bez vtipu a nápadu, kde jasně převažuje trapnost nad čímkoliv jiným.
Nevzdávám se ale naděje, že příště to bude lepší. Moc bych si to přála....

22.11.2015 2 z 5


Sluneční bouře Sluneční bouře Åsa Larsson

Nevím, proč jsem tak dlouho odkládala čtení Sluneční bouře a vůbec všech knih této autorky. Bylo to skvělé! Rebecka Martinssonová je pro mě jedna z nejlepších ženských postav, které jsem v současné literatuře objevila. Houstnoucí atmosféra, církevní skandál, komunita, kde každý má své tajemství a všude kolem mráz a sníh - vůbec jsem se nedokázala od knihy odtrhnout ( pracovní den jsem pak prožila v mírných mrákotách ). Vyhovovalo mi i pomalejší tempo bez velkých zvratů a akce. Odkládám všechny knihy plánované k přečtení a vrhám se na další autorčinu knihu.

30.10.2015 5 z 5


Biomanžel Biomanžel Michal Viewegh

Jedna z mála knih, kterou jsem nedokázala přečíst do konce. Pochyby byly od začátku, silně se zvyšovaly každou přečtenou stránkou a po polovině knihy - už to prostě nešlo dál.
Nejsem kritikem Viewegha a jeho tvorby, líbilo se mi i tolik zatracované Zpátky ve hře, ale Biomanžel - to už je úplně jiná kapitola. Jsem, myslím, tolerantní člověk, dovedu tedy pochopit, že se autor potřebuje vyrovnat se svým zdravotním stavem i novou životní situací, ale jako čtenáře mě to už nebaví, ba přímo obtěžuje. Navíc vše tak klouže po povrchu, žádné hlubší city a prožitky, sem tam pokus o vtip - nic víc.
Jedna hvězdička za úpornou snahu o další literární vklad.

23.10.2015 1 z 5


Zpátky ve hře Zpátky ve hře Michal Viewegh

Po všech varováních a upozorněních na to, jak je kniha slabá, nudná a nezáživná, jsem byla velmi mile překvapena. Ač nemám povídkové knihy zrovna v lásce, tuhle jsem si užila. Některé povídky pobavily více, některé méně, ale jako celek mě rozhodně nezklamala. Až mě udivuje ta míra zatracení, kterou tady v komentářích čtu.

23.08.2015 4 z 5


Řecká ruleta – Příběhy lidí v nejisté době Řecká ruleta – Příběhy lidí v nejisté době Pavla Smetanová

Mnoho z postřehů, které jsou obsaženy v Řecké ruletě, autorka už zpracovala ve svých předchozích knihách. Vůbec mi to nevadilo - se stejným zaujetím a údivem si znovu přečtu třeba o naprosto selhávajícím řeckém školském systému. Pavlu Smetanovou mám moc ráda, naprosto srozumitelným způsobem dovede vysvětlit mnohé z toho, co se v Řecku odehrává, je vtipná, její povídání laskavé, s láskou k zemi, kde našla svůj druhý domov.

12.08.2015 4 z 5


Ostrov šedých mnichů Ostrov šedých mnichů Michaela Klevisová

Zatím jsem všechny autorčiny knížky přečetla s chutí a rychle. Do Ostrova šedých mnichů jsem se ale dlouho začíst nedokázala. Chybělo mi napětí, překvapení, postavy, kterým bych fandila nebo je naopak nesnášela, všechno mi přišlo nějaké nemastné, neslané, nedotažené. Škoda, moc jsem se na autorčinu novou knihu těšila.

10.08.2015 3 z 5


Z pohledu jezevčíka Z pohledu jezevčíka Frauke Scheunemann

Trochu nekritických 5 hvězd....ale mám velkou slabost pro jezevčíky a ty hrubosrsté obzvlášť.
Je to moc milý příběh, taková pohádka pro dospělé. Potěšilo mě, že autorka už napsala několik dalších pokračování a tak pevně doufám, že se jich dočkám i u nás. Sice nejde o žádnou "velkou" literaturu, ale právě takových pohodových knížek , bez velkých dramat, násilností a obhroublostí, přitom vcelku originálně napsaných, moc nevychází. Ideální dovolenkové čtení.

26.07.2015 5 z 5


Babička pozdravuje a omlouvá se Babička pozdravuje a omlouvá se Fredrik Backman

Úžasná, dokonalá, dojemná, vtipná, nezapomenutelná kniha! Očekávání byla veliká - Ove mě nadchl - Babička to ovšem dokázala stejně, možná dokonce o trošičku víc. Frederik Backman znovu vytvořil nezapomenutelné postavy a vyvolal ve mně během čtení bouřlivé emoce, pláč i smích ( a často oboje dohromady). Kniha nejen o holčičce, která vnímá svět trochu jinak než její vrstevníci a babičce, která se vymyká tomu, co si představíme pod pojmem babička. Kniha o rodinných vazbách, o tom, že každý v sobě nese svou vlastní bolest, že vše není jen černobílé. Kniha plná pohádek, přání a zázraků. Vřelý dík autorovi.......a jeho knihám, které jsou plné nadhledu, laskavosti, pochopení. Přesně toho, co nám dnes a denně chybí.

06.06.2015 5 z 5


Spi sladce Spi sladce Rachel Abbott

Opravdu povedený thriller! Co dělat, pokud po letech manželství zjistíte, že jste na každém kroku sledováni, že vaše soukromí neexistuje? Co dělat, pokud člověk, který vás měl chránit je tím, kdo vlastně ubližuje? Kdy už se láska stává posedlostí, chorobou a diagnózou? Téma nikterak výjimečné, ale autorka si s ním poradila víc než dobře, napíná, zkouší náš úsudek, do poslední chvíle je každý ve hře jako adept na podezřelého i oběť. Početla jsem si.....a doporučuji.

02.05.2015 5 z 5


Kouzlo všednosti Kouzlo všednosti Táňa Keleová-Vasilková

Tohle bylo opravdu špatné. Zoufalá hlavní hrdinka, která si ani v nejmenším neví rady s běžným životem a střídavě svaluje vinu za vlastní nespokojenost na své okolí nebo vede nekonečně dlouhé a neskutečně otravné vnitřní monology. Nevím, čím mě kniha měla obohatit - snad stokrát mě utvrdit v tom, že to ženy s malými dětmi mají obtížné na trhu práce, že obvykle jedou nadoraz a větší díl domácích povinností leží na nich? Myslím, že to většina z nás dobře zná a často se i polituje, ale číst o tom knihu v rozsahu 240 stran? Bez náznaku vtipu, nadsázky, čehokoliv, co by z knihy učinilo alespoň milé oddechové čtení? Dvě hvězdičky dávám z úcty k autorce, která rozhodně umí lepší příběhy.

06.04.2015 2 z 5


Pod sněhem Pod sněhem Petra Soukupová

To tedy nebylo právě veselé čtení. Já se tam ale viděla, viděla jsem své sourozenecké vztahy, viděla jsem tam všechny ty manželské ústupky, obhajování něčeho, co se obhájit nedá, jen abych zakryla svou slabost. V podstatě jsem ten úděsný den prožívala společně s hlavními hrdinkami, cítila jsem všechny ty křivdy a představy, které se nesplnily a asi už nikdy nesplní i ten pocit, že není kam utéct před ostatními ani před sebou. Kniha se čte skoro sama a s pocitem, že přesně tohle se mohlo klidně stát a určitě se v různých obdobách dnes a denně děje.

06.04.2015 5 z 5


Trofej Trofej Steffen Jacobsen

Autor píše přímo dokonale, nutí obracet každou stránku, vnímat celou tu hrozivou zápletku jako reálnou hrozbu. V mých očích je Trofej nejen velmi svižný thriller, ale také kniha o lidské chamtivosti, o touze po moci, o společnosti, kde skupiny privilegovaných již zcela ztrácí lidskost a morální zábrany. Ústřední dvojice hlavních hrdinů příběhu naopak dodává lidský rozměr a pocit, že spravedlnost ještě není prázdné slovo. Hodně dobré, myslím že každý, kdo má rád severské krimi a dobrý thriller vůbec, si tady přijde na své.

02.04.2015 4 z 5


Není zač Není zač Daniel Glattauer

Pan Glattauer umí a nejen romány formou emailů. Není zač je zábavná a neskutečně milá kniha, jedna z těch, po jejímž přečtení se z vás alespoň na okamžik stane lepší člověk. Kniha o tom, že je lepší dávat než brát, o tom, že začít znovu a lépe není nikdy pozdě. A také o tom, že dobří lidé mohou být tam, kde je nejméně čekáte.

23.03.2015 5 z 5


Mráz Mráz Bernard Minier

Trochu váhám s hodnocením knihy. Stejně tak jsem váhala i s tím, zda ji mám vůbec číst, protože lákadla typu "mimořádný mezinárodní bestseller" nebo "jeden z nejlepších 50 thrillerů" na mě působí přesně opačně než by měla. Okamžitě jsem pak ke knize skeptická. Mráz mě ale pohltil po pár stránkách, čtení mě bavilo, ač některé momenty byly tedy hodně za vlasy přitažené a hlavní vyšetřovatel se jevil trochu jako kočka se sedmi životy, navrch ve vypjatých momentech perlící latinskými citáty. To bych autorovi ráda a s přehledem odpustila, nevšední prostředí, atmosféra i momenty překvapení mi za přečtení rozhodně stály. Ale co ten závěr knihy? Proč tolik nesmyslných akčních scén a k tomu tolik nedotažených rozuzlení? Přikláním se proto ke komentáři uživatele ondrula, ovšem s tím rozdílem, že já ze zvědavosti sáhnu po další knize z této série. Asi i proto nakonec hodnotím 4*.

18.03.2015 4 z 5


Na co Alice zapomněla Na co Alice zapomněla Liane Moriarty

Po velmi dlouhé době kniha, která mě opravdu bavila, těšila, měla jsem naprostý pocit uspokojení z každé řádky. Žádné rozpaky, žádný pomalý rozjezd, od dychtivého čtení odvádějící odstavce nebo postavy působící jako z jiného světa. Jak s námi dovede zamávat 10 let života, kam se ztrácejí naše dobrá předsevzetí, jak vnímáme mateřství v jeho počátcích a jak po letech obyčejných, starostí a péčí o potomky naplněných dnech - autorka dokázala vše tak přesvědčivě popsat, že jsem knihou přímo žila. Místy trocha sentimentu, ale toho příjemného, který vám vhání do očí zdravé slzy dojetí nebo vás nutí nad určitou pasáží hloupě se usmívat, protože tak to vidíte i cítíte také. A každý se při čtení této knihy určitě zamyslí sám nad sebou, zda směruje tam, kam v mládí chtěl nebo ho život semlel a teď jde cestou zcela odlišnou od svých představ.
Výborná, ba přímo skvělá kniha a bezchybných 5*....v tomto případě mě skoro mrzí, že nelze hodnotit výš.

09.03.2015 5 z 5


Kavky nad městem Kavky nad městem Vlasta Dušková

Knihy, kde se prolínají dějiny s životními příběhy běžných smrtelníků mám moc ráda. Kavky nad městem mezi takové knihy patří. Tématem smíšené česko-německé rodiny, obdobím postihujícím dobu předválečnou, válečnou i poválečnou a postavou hlavní hrdinky, která se zmítá ve vlastních představách o životě, naráží na tvrdou realitu a selhává v rodičovské i manželské roli, se autorčin příběh podstatně vymyká dnešní nám běžně předkládané tvorbě. Při pasážích o chování hlavní hrdinky ke svým vlastním dětem mi co chvíli zatrnulo, její citová odtažitost byla pro mě asi ještě nepochopitelnější a hůř stravitelná než celé komplikované období našich dějin, o kterém se v knize píše. Téma je citlivě zpracované, autorka nevnucuje svůj názor, nechává prostor vlastním závěrům.....kniha má rozhodně co nabídnout, mě si získala a ráda ji budu doporučovat dál.

05.03.2015 5 z 5