Moofy Moofy komentáře u knih

☰ menu

Sněhulák Sněhulák Jo Nesbø

Moje první Holeovka a zároveň i první detektivka vůbec. Příběh je čtivý a promyšlený, je těžké knihu odložit. Celkový dojem mi však kazí fakt, že jsem zabijáka odhalila lehce za polovinou knihy. Další knihu od Nesba si zřejmě přečtu, ale nebude to hned.

01.12.2013 4 z 5


Osudová hora. Nanga Parbat – bratrova smrt a samota. Osudová hora. Nanga Parbat – bratrova smrt a samota. Reinhold Messner

Opravdu strhující čtení! Kniha Vám dovolí nahlédnout do drsného světa horolezců, ale zároveň je i Reinholdovou osobní "zpovědí" a vzpomínáním na události, které vedly ke Günterově smrti. Bratři se na vrcholcích Nanga Parbatu setkávají nejen s nevyzpytatelností počasí, zrádností osudové hory německých horolezců, přeceněním vlastních sil, ale zároveň i s intrikami mezi členy vlastní expedice. Messnerovo vyprávění mi dává smysl, až na jeden nebo dva momenty, kterým nerozumím, i když jsem o nich dlouze přemýšlela. Nedokážu pochopit, proč se v jednom okamžiku zachoval tak, jak se zachoval (a tím ani nemyslím rozhodnutí sestoupit dolů nezajištěnou cestou do Diamírského údolí). Po přečtení knihy si stojí za to vyhledat názory ostatních účastníků expedice... Přikláním se k Messnerově verzi, ale několik věcí mi tam tak úplně nehraje... Tak jako tak, skvělý příběh. Jen škoda tragického konce velkého sympaťáka Güntera!

22.11.2013 5 z 5


Ryzáček Ryzáček John Steinbeck

Je až neuvěřitelné, jakou atmosféru dokáže Steinbeck ve svých dílech vytvořit. Příběhy o obyčejných lidech v obyčejných situacích, přesto velmi silné, nutící k zamyšlení nad vlastním životem, jeho smyslem a bezvýchodností některých situací.
Ze čtyř povídek obsažených v Ryzáčkovi se mi nejvíce líbily oba příběhy o koních - jak o klisně Nellie, tak i o Gabilanovi.
Zbylé dva příběhy (o starci Gitanovi a Jodyho dědečkovi) jsou o stáří, vztahu generací, nepotřebnosti a nedocenění starých lidí - téma v dnešní době velmi aktuální.

Knihu velmi doporučuji, stejně jako jiná díla od tohoto autora (i v angličtině, dobře se čte, povídky nejsou dlouhé, ideální na procvičení jazyka)... :)

31.05.2013 5 z 5


Na vine sú hviezdy Na vine sú hviezdy John Green

Krásný, citlivý příběh dvou dospívajících, kterým vesmír nedopřeje prožít bezstarostné rebelství příslušící jejich věku. Tomu, kdo si chce procvičit angličtinu, doporučuji originál. Čte se dobře, kniha není psána složitým jazykem.

09.05.2013 5 z 5


Národní parky Evropy Národní parky Evropy Miloš Anděra

Nejkrásnější encyklopedie v mé knihovně. Neustále touto knihou listuji, prohlížím, pročítám a dovídám se mnoho užitečných věcí. Kniha mě už inspirovala k návštěvě některých národních parků, do mnoha dalších bych samozřejmě ráda zavítala. Obsahuje opravdu všechny potřebné informace a zajímavosti včetně mapových podkladů a statistik, to vše doprovázené překrásnými fotografiemi. Pokoušela jsem se pro srovnání najít knihu podobného rozsahu (obsahující veškeré evropské národní parky) v angličtině nebo jiném jazyce, ale bez úspěchu, nic takového v žádném jiném státě nikdo nevytvořil! I když od doby vydání tohoto díla přibyly další nové národní parky, kvalitě knihy to vůbec neubírá.

Klobouk dolů před autorem tohoto veledíla!

17.02.2013 5 z 5