michalsch michalsch komentáře u knih

☰ menu

Doba jedová Doba jedová Anna Strunecká

Kniha má jistou informační hodnotu, ale nesmí ji číst člověk příliš úzkostlivý. Autorka některé škodlivé látky zveličuje, u jiných si myslím, že tvrzení o škodlivosti je určitě na místě. Ale chybí tam to základní - být v pohodě a řešit to, co mohu ovlivnit.

12.03.2024 3 z 5


Sám sobě doktorem Sám sobě doktorem Jiří Cingroš

Kniha obsahuje větší množství kratších kapitolek na různá zdravotní témata, většinou psána alternativně a s vtipem. Plusem jsou zejména osobní zkušenosti autora s půsty. Každý si vybere, co by zkusil sám na sobě.
Rozhodně bych nezavrhoval hladovku a urinoterapii, protože právě tyto dvě metody jsou starší, než veškeré komerční produkty. Ovšem musí se vědět, jak na to.

12.03.2024 5 z 5


Cesta do středu Země Cesta do středu Země Jules Verne

Mě ta kniha bavila jako kluka, a pak mě bavila i při přečtení v dospělosti. Jedna z nejzajímavějších Verneovek od začátku do konce. A rozhodně nesdílím názor, že by začátek nebyl zajímavý.

22.06.2023 5 z 5


Manželské zrcadlo Manželské zrcadlo Vlastimil Vondruška

Psát detektivky autor moc neumí. Je to takový šroubovaně psaný příběh, jediné plus je zasazení do historie, takže je to alespoň poučné z pohledu dějepisu.

22.06.2023 3 z 5


Ze Země na Měsíc Ze Země na Měsíc Jules Verne

Příběh na svou dobu vymyšlený poměrně odvážně, ale takto unikátní námět mohl být sepsán o něco lépe a záživněji (zejména samotná cesta a návrat zpět). Oproti jiným Verneovkám je tam trochu zvláštní pokus o humor, který však dnes už nepobaví.
Věcné chyby nehodnotím - těžko mohl Verne mít znalosti dnešních astrofyziků.

22.06.2023 3 z 5


Ďáblova čísla Ďáblova čísla Vlastimil Vondruška

Dobrá kniha, mohla být klidně delší. Pěkně vykreslené postavy, královský písař - to je úředník, jak má být :) Neuškodil by slovníček staročeských slov

19.05.2023 4 z 5


Kronika zániku Evropy: 1984–2054 Kronika zániku Evropy: 1984–2054 Vlastimil Vondruška

Nepíšu to často, ale tohle je téměř dokonalá kniha. Autor píše čtivě příběh o sebedestrukci Evropy, což vlastně v přímém přenosu sledujeme i my. V některých věcech se moc nespletl (psal to před 4 lety). Samozřejmě je třeba to brát jako román zasazen do reálné doby, a budoucnost se může, nebo nemusí vyplnit. Za mě výborné čtení.

12.05.2023 5 z 5


Zdraví člověka Zdraví člověka Sergej Nikolajevič Lazarev

Kniha je přínosná, leckteré souvislosti poměrně jasně vysvětluje. Co mi však vadí, jsou občasné náboženské bláboly. Duchovno autor spojuje s náboženstvím, s čímž nesouhlasím

12.05.2023 4 z 5


Nůž Nůž Jo Nesbø

Kniha byla dramatická, četla se dobře. Mám rád tlusté knihy, to beru jako výhodu. Akorát dle mého názoru byl v kontextu s minulými díly autorem špatně zvolen vrah. Je to velice nepravděpodobné rozuzlení případu. Stejně tak Harryho putování v rozmláceném autě pod ledem zmrzlé řeky a pád z vodopádu bez vážného úrazu- to je už hodně přitažené za vlasy, přitom úplně zbytečně.

12.05.2023 4 z 5


1984 1984 George Orwell (p)

Velice působivá kniha. Bezradnosti a zoufalství je tam více, než naděje na dobrý konec.

06.04.2023 5 z 5


Oceánem na kře ledové Oceánem na kře ledové Jules Verne

Kniha čtivá, zajímavé dobrodružství převážně v oblastech okolo polárního kruhu. Vedle knihy jsem míval při čtení atlas severní Ameriky a následně severní Asie, což mi pomohlo se zorientovat v zeměpise popisované krajiny. Nebyl jsem knihou zklamán. Pouze bych vytkl nesmyslnou nenávist hlavního hrdiny (a mezi řádky i autora) ke všemu anglickému.

06.04.2023 4 z 5


Dobrodružství tří Rusů a tří Angličanů v Jižní Africe Dobrodružství tří Rusů a tří Angličanů v Jižní Africe Jules Verne

Kniha je v úvodní třetině trošku méně záživná- příliš podrobné popisování zeměměřičských prací je pro laika hůře pochopitelné. Chyběla mi tam i jednoduchá mapka, kde se cestování odehrávalo. Přece jen - v povodí řeky Oranje člověk trochu tápe. Postupně se však děj zdramatizuje a dá se říci že druhá polovina knihy je nadprůměrná, dramatická, a závěr také nezklamal.

24.03.2023 3 z 5


Žízeň Žízeň Jo Nesbø

Děj je dramatický, nudit se při čtení nebudete, ovšem je to až přehnaně přitažené za vlasy. Myslím si, že by mohl autor své detektivky zasadit více do reálného světa. Takhle dělá z Osla město s extrémním počtem sériových vrahů a z osloské policie největší packaly na světě. Alespoň, že tentokrát Harry Hole nevypadl z okna hotelu do čirou náhodou otevřeného kontejneru s papírem, jako v jiném díle.

21.02.2023 4 z 5


Tajuplný ostrov Tajuplný ostrov Jules Verne

+ příjemně dlouhé, dobrodružné čtení, návrat do mládí :)
+ pěkné příběhy a vykreslení lidských charakterů a zjištění, co vše potřebujeme k přežití
- málo pravděpodobný konec to trochu kazí

18.01.2019 5 z 5


Hvězda jihu Hvězda jihu Jules Verne

objednal jsem si z antikvariátu tuto méně známou Verneovku, ale byl jsem příjemně překvapen. Za 3 dny přečteno, odpočinkové čtení.

17.01.2019 5 z 5


Mlýn Mlýn Michal Vaněček

oceňuji jednoduchou dějovou linii, čtivost, ukázky z dobového tisku, dávku humoru i tvrdé reality
akorát by mě zajímalo, co si tam pan kníže v mlýně nechal schovat za materiály, to autor zapomněl v závěru objasnit

17.01.2019 5 z 5