Kronika zániku Evropy: 1984–2054 přehled

Kronika zániku Evropy: 1984–2054 https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/410510/bmid_kronika-zaniku-evropy-9fC-410510.jpg 3 312 312

Román vypráví o osudech rodiny Wagnerů, která prožívá postupný úpadek evropské civilizace. Kniha je rozdělena na dvě části. První díl nazvaný „Jak to celé začalo“ popisuje léta 1984–2019 a vychází z reálného vývoje Čech a Evropy. Druhý díl „Jak by to celé mohlo skončit“ modeluje formou utopie jeden z možných vývojů společnosti po roce 2020, který by mohl vést až k zániku evropské civilizace. Zakladatel rodu Adam Wagner, sociolog a odborník na Orwellovo dílo, předvídá budoucí rozpad západoevropské demokracie, a proto s členy rodiny a přáteli budují malé chráněné sídlo, za jehož hradbami se hodlají bránit, až dojde k sociálnímu rozvratu, hospodářské krizi a bojům o přežití.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kronika zániku Evropy: 1984–2054. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (128)

Pall11
18.04.2024 3 z 5

Pana Vondrušku čtu rád. A díky tomu,že se mi styl jeho psaní líbí jsem toto dílo dočetl. I když mě to v závěru už vůbec nebavilo. Už několikrát jsem tu v mých hodnoceních obsáhlých knih psal,že někdy méně znamená více a za tím si stojím i ted'. Docela jsem se těšil na to jak pan Vondruška dystopii pojme a zpočátku se mi jeho pojetí líbilo. Líbilo se mi i to,že se nebál mluvit o muslimech a romech a jejich ne-přínosu společnostem do kterých se snaží dostat a na kterých chtějí jen a pouze parazitovat. Jenže ten příběh byl zbytečně dlouhý a ke konci už mě nebavil. Dočetl jsem ho jen s velkým vypětím svých duševních sil. V každém případě se těším na další historickou detektivku z pera pana Vondrušky.

murdoch
05.03.2024 4 z 5

Pan Vondruška ukazuje, že studium historie skutečně může vést k porozumění lidským dějinám. A mohlo by vést i tomu, aby se lidé poučili a neopakovali minulé chyby... Ovšem pochybuji, že by to četl třeba někdo z politiků, kteří mají možnost v tomto směru jednat. Ty zajímají jen jejich koryta... Čte se to dobře i jako akční příběh - jen doufejme, že popisující opravdu jen fiktivní buducnost.


Rose-Mary
13.02.2024 4 z 5

Mistrně zpracované dějiny našeho státu a Evropy od roku 1984. Jde o fiktivní příběh sociologa Adama Wagnera a průběžně dalších členů jeho rodiny, i dvou přátel, se kterými později založil společnost České lesy. Děj se odehrává v rozmezí let od roku 1984 do roku 2054.
V první části jsou popisovány skutečné události z doby totalitního režimu v letech 1984 až 1989, následně pak doba po sametové revoluci a veškeré politické dění až do roku 2019, kde spisovatel skončil s obdobím skutečných událostí. Následuje pak druhá část knihy s názvem „Jak by to mohlo skončit“.
Když se mi dostala do rukou tato objemná a příliš těžká kniha o 776 stránkách, nevěřila jsem, že se do ní začtu, a dokonce budu ve čtení pokračovat. Velkým přínosem pro mne byly události od roku 1984, popis doby totalitního režimu, příchod roku 1989 a události, které byly důkladně popsány na zážitcích hlavních hrdinů, jak se všechno seběhlo, což jsem já dříve nikdy dobře nechápala. Další politické události, rozvíjející se problém ilegální migrace do Evropy, až po dobu její eskalace od roku 2015. To všechno byly události, které jsem zažila, ale jelikož jsem politice příliš neholdovala, moc věcí mi zůstávalo nesrozumitelných.
Sledovala jsem osudy hlavního hrdiny, sociologa Adama Wagnera a jeho rodiny. K nim přibyli dva další, František Hrouda, bývalý komunista a estébák, který po revoluci otočil, stal se podílníkem nově vybudované Společnosti České lesy, a třetí partner advokát Vojtěch Zýka. Vzájemnou důvěru mezi sebou upevnili rodinnými vazbami. František Hrouda dohodil Adamovi za ženu svoji příbuznou Miladu, a Adamova dcera Barborka se provdala za syna Vojtěcha Zýky, Kamila. Vytknout bych mohla jedině příliš ideální vztahy hlavních osob a jejich rodin, kdy každý se oženil s tou skutečně pravou, všichni byli neskutečně bohatí, měli se moc dobře a byli šťastní.
Už méně užitečné bylo čtení druhé části, kdy se jen spekulovalo, kam by se mohla Evropa po roce 2019 ubírat. Do dnešní doby to známe, jsme svědky, co se za poslední čtyři léta stalo. Co bude dál, je jen hypotéza. Věřila bych ale, že spisovatel s jeho popisem, jak do Evropy zasahovala „Německá islámská republika“, nebude zřejmě daleko od pravdy.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (1)

Žádná květina není sama o sobě krásná. Krásnou se stává teprve ve chvíli, kdy ji uzří oči člověka, který v ní dokáže najít to, co on za krásu považuje.


Kniha Kronika zániku Evropy: 1984–2054 v seznamech

v Právě čtených25x
v Přečtených411x
ve Čtenářské výzvě49x
v Doporučených26x
v Knihotéce171x
v Chystám se číst131x
v Chci si koupit37x
v dalších seznamech2x