Mayla Mayla komentáře u knih

☰ menu

Vítejte v Pekle Vítejte v Pekle Roman Bureš

Opět vynikající čtení.Tohoto autora se nikdy nenabažím :)

01.12.2022 5 z 5


Svědivá kunda aneb Už ani nejsem nasranej Svědivá kunda aneb Už ani nejsem nasranej Lucia Klein Svoboda

Takže, za prvé teda nerozumím, proč se to jmenuje svědivá kunda :) Nicméně mě to zaujalo natolik ( možná to byl úmysl s tím názvem, aby nalákal čtenáře), že jsem knihu musela mít a přečíst. Vždy mne k sobě přitáhne to, co se nějakým způsobem vymyká a je originální, což tato kniha určitě je. Ten, kdo ji označil za odpad podle mne vůbec nepochopil, co tím chtěla autorka říct a předat dál. Příběh anděla, co bloudí po světě a poznává život lidí má s kundami pramálo společného :) Přesto bych vás chtěla varovat, ta bytost není tak dokonalá a čistá, jak si mnozí z vás představují. I anděl má své potřeby, city, strach, starosti a nakonec i lásku k člověku, kterou má svým způsobem zakázanou. Příběh je psaný hovorovým syrovým jazykem a to mu dodává vlastní kouzlo, které mne oslnilo. Rozhodně doporučuji všem, kteří se nebojí výzvy poprat se s něčím tolik netypickým a podle mne skvostným.

23.10.2022 5 z 5


Mojenka Mojenka Olga Stehlíková

Ta kniha je naprosto dokonalá a kouzelná,i když je na konci smutná a člověk musí zatlačit slzu.Autorka bravurně vykreslila svět 12 leté dívky,kterou fascinuje příroda a vše kolem ní.Je to napsané tak krásně a barvitě,všechno jsem to viděla před sebou,cítila přitom vůni lesa a měkoučký mech pod nohama.Jako kdyby ke mě promlouvala babička,která přesně tímto způsobem přírodu milovala.Je to poklad do mojí knihovny a určitě budu číst znovu.Možná už zítra :)

01.09.2022 5 z 5


Tamařino souhvězdí Tamařino souhvězdí Anna Musilová

Už ČERNOOKÁ mě svým příběhem a stylem psaní ohromila. Tamařino souhvězdí mám ale ještě raději - je to nádherně propracovaný příběh plný přátelství, citu, něhy a souznění dvou spřízněných duší. Skládám poklonu ( a vděk) autorce, která vytvořila něco tak emočně nabitého a reálného s tak odvážným tématem. Dnešní společnost moc potřebuje knihy tohoto typu. Ukázat tak lidem, že jsme si všichni rovni bez rozdílu, a že není nutné topit se v textu věnovanému sexuálním praktikám dané komunity = v čemž si libují především homofóbní jedinci,aby nás pak za to mohli odsuzovat,ale já jim snad taky koukám do ložnice? - jistě,já jsem jedna z těch vámi odsuzovaných, vážení :) Tamařino souhvězdí nám představuje podle mě hlavní hodnoty vztahů - lásku k druhému s jeho klady i zápory, v nejčisčí a nejupřímnější zpověďi, s projevy radosti, smutku, starosti a péči o druhého pod taktovkou absolutního splynutí duší. Možná jsem snílek ,ale co je v partnerském vztahu důležitější? Záleží pak na tom, jestli takhle žije heterosexuální pár nebo dvě ženy?

05.04.2022 5 z 5


V zahradě zášti V zahradě zášti Camilla Bruce

Opravdu perfektně zpracovaný skutečný příběh se všemi zajímavostmi, psychologií postav a popisem života v té době - pro mne opravdu čtenářský požitek.Autorka na konci připojila poznámky o tom,co byla fikce a co ne,což mi přijde super. Doporučuji.

12.03.2022 5 z 5


Zlovolné bytosti Zlovolné bytosti Nelly Černohorská

No,co na to říct...ačkoliv všichni chválí,já se přiznávám,toto rozhodně není šálek mojí kávy.

17.02.2022 1 z 5


Černooká Černooká Anna Musilová

(SPOILER) Ta kniha mi prostě vzala dech.Výborně napsané,napínavé,temné,tak jak mám ráda.Sice je to také smutné a bez nějakého šťastného happyendu,ale o tom život je.Není jednoduchý a mnohdy je to prostě nekonečný boj.Nemůžu uvěřit,že je to autorčina prvotina. A kdyby autorka náhodou objevila svět,kde je věčný podzim,prosím - pošli mi Aničko mapu.Doufám,že jednou moje kniha bude stejně tak dobrá jako ta tvoje :)

15.02.2022 5 z 5


Nebe nad Perninkem Nebe nad Perninkem Štěpán Javůrek

Já jsem se namlsala na Chaloupkách a teď jsem zklamaná.Musím se připojit k několika předchozím komentářům - kniha typu červené knihovny není nic pro mne.Snad bude další dílo lepší.

10.02.2022 1 z 5


Půlnoční knihovna Půlnoční knihovna Matt Haig

Nooooooo,tak to teda byla pecka. Kniha má rozhodně dost depresivní začátek - Nora najde svého milovaného kocoura mrtvého a pláče.Nepláče však nad svou ztrátou,ale ze závisti,že kocour je mrtvý a ona ne.To je hoooodně tvrdý a určitě to není pro každýho.Ten kdo zná život s depresí, bude této knize dost rozumnět. Ostatně příběh má depresivní nádech celou dobu,avšak i přesto v sobě má nesmírnou inspiraci k zamyšlení a nadějný závěr,takže by se dalo nakonec říct,že to má i svůj happyend. Hned mne napadá několik přátel,kteří by si měli knihu pořídit,protože je jedinečná,divná,plná úvah,myšlenek,povzbuzení,plná rozčarování,pádů i vzletů,předsudků,probuzení,smutku i radosti.A můžete v knize prožít nesčetněmoc životů.Kdo by to nechtěl vyzkoušet žít jinak,jinde,s někým jiným...???Jak moc může život člověka ovlivnit rozhodnutí učiněné jinak než předtím?

09.02.2022 5 z 5


Majonéza k snídani Majonéza k snídani Markéta Lukášková

Ačkoliv mne anotace vůbec nenalákala, knihu jsem přečetla jedním dechem. Zapůsobilo to na mne moc romanticky a to není můj šálek kávy. Ale kniha samotná mne přesvědčila, o tom, že příběh zas až tak "sladký" není. Já jsem to vnímala jako citové drama, plné emocí, prožitků, úvah, propletených příběhů a zjištění jedné mladé ženy, že láska je životní téma, které se nedá jednoduše rozluštit a mnohokrát ani pochopit. Mezi řádky jsem si sama pro sebe domýšlela, co se autorka snažila světu říct, a někdy jsem měla pocit, že psala o tom, co jsem prožila já sama. V tom jsou mi knihy paní Lukáškové velice blízké a ráda se k nim vracím. Co kniha, to další perla (teda aspoň pro mne). Sama také píšu a tato autorka je mým velkým vzorem. Kéž bych jednou mohla být v psaní tak skvělá jako ona. Těším se na další knihu a moc doporučuji.

05.09.2021 5 z 5


Listopád Listopád Alena Mornštajnová

Paní Mornštajnová je pro mne TOP. Její knihy jsou skvosty, které ukládám s radostí do své knihovny. Na Listopád jsem se moc těšila a byla jsem zvědavá, jak si autorka poradí s příběhem, který se opírá hlavně o její fantazii. Kniha se výborně čte, paní Alena rozhodně nezapře svůj styl a talent pohrát si s dějem. Nicméně, pro mne je dílo zklamáním. Tentokrát se mi autorka netrefila do noty, jak se říká. V knize mi chyběly oblíbené detaily a propracování postavy Marie, která prožila dvacet let ve vězení. Až na pár dopisů domů, jsem se vlastně vůbec nedozvěděla, co ve vězení prožívá, co se jí honí hlavou, jaké má starosti atd. Naopak svět její dcery v "nápravném zařízení" je popsán výborně a nic mi v něm nechybělo. Takže to zas musím pochválit. Očekávala jsem, že můj celkový dojem napraví závěr knihy, ale bohužel se tak nestalo. Nebudu zde psát, jak to celé dopadlo, abych nepřipravila čtenáře o zážitek, ale já jsem prostě čekala víc.

15.04.2021 3 z 5


Zpívá, zpívá, každý pták Zpívá, zpívá, každý pták Evie Wyld

Opravdu nemám slov. Knihu jsem koupila ve výprodeji, protože mne zaujala tajemně vyhlížející anotace. Vůbec jsem netušila, že jsem si domů přinesla poklad. Přestože někdo knihu vůbec nepochopil, odložil a nedočetl, já se k ní budu ráda vracet a pořád obdivovat. Excelentní zpracování příběhu ve čtyřech dějových liniích, navíc psáno od konce směrem na začátek, takže až v závěru knihy se vlastně dozvíte - co se všechno přihodilo, a co to následně způsobilo. S každou kapitolou musíte přemýšlet nad tím v jaké dějové linii se ocitáte a musíte umět navázat. To mi přišlo prostě geniální. Moc doporučuji všem, kteří rádi čtou netradiční a originální díla. Autorka patří mezi 12 nejlepších autorů Velké Británie a určitě si to právem zaslouží.

27.03.2021 5 z 5


Skříň plná Diora Skříň plná Diora Natasha Lester

Výborné čtení stejně jako Pařížská švadlena.Doporučuji!

27.11.2020 5 z 5


Jidáš byl Ufon...a jiné příběhy Jidáš byl Ufon...a jiné příběhy Štěpán Kučera

Mrzí mne,že kniha nemá žádný komentář,i když si ho fakt zaslouží.Název u mne vzbudil zvědavost a jsem za to vděčná.Byla to výzva.České autory moc nevyhledávám a jsem i dost vybíravá,takže jsem čekala,že to ani nedočtu.Ale dočetla jsem a považuji za kousek vhodný pro gurmánského čtenáře.Moc chválím autorovu nápaditost,zpracování,rozhled a originalitu.Doporučuji!

26.08.2020 5 z 5