MartinL MartinL komentáře u knih

☰ menu

Leningrad Leningrad Anna Reid

Nestačím se divit hodnocení knihy - nikoliv po stránce počtu hvězdiček, ale po stránce obsahu. Debilita lidí a jejich ovlivnění současným jednostranným viděním světa jsou skutečně nezměrné.

Dávat za vinu oběti v Leningradu Stalinovi je popírání historie, morálky a elementární lidské slušnosti a svědčí o ubohosti přispěvatelů, jejich pokřivenému myšlení a zejména o jejich duševní slabosti odolat vnějšímu tlaku.

Stalin byl nepochybně tyran a maniak, který napáchal děsné věci, nicméně jediný viníkem úmrtí v Leningradě byli, jsou a vždycky budou Němci se svým šíleným diktátorem. S odstupem 80 let se vše hodnotí poněkud jinak, než v době, kdy se události odehrály. I přes tragický začátek dopadly boje na východní frontě jednoznačně a zde tolik opovrhovaný Stalin dosáhl největšího vojenského vítězství v dějinách. Kdo ví, zda by se to povedlo jiné Rudé armádě než té, která to dokázala.

Svalovat vinu za úmrtí všech civilních obětí na kohokoliv jiného než na Němce a jejich fanatickou rozpínavost je analogicky na úrovni svalování viny na všechny vlády tehdejší Evropy, které mohly válce dávno zabránit. A to se neděje, byť by to bylo mnohem víc na místě. Taková Francie padla před Hitlerem na kolena a žebrala o milost během pár týdnů. A v její armádě žádné čistky pokud víme neprobíhaly. Anglii zachránil jenom kanál La Manche, jinak by dopadla navlas stejně.

Je mi na zvracení z názorů lidí, kteří ochotně naskakují na současné růžové vidění světa. Ještě pár desetiletí a děti se budou učit, že zlý Stalin rozpoutal válku proti hodnému panu Hitlerovi.

16.03.2023 3 z 5


Inferno Inferno Dan Brown

Ukrutně nudné a 100x opakované. Šifra byl vrchol, od té doby jde Brown z kopce, ale tohle je přímo pád z útesu do hlubin.

Zhruba od poloviny knihy čteno stylem "půl stránky četba, 3 stránky rychlé otočení". Při zbývajících posledních 100 stranách se už ani to nedalo, nakonec jsem otráveně nalistoval na posledních 5 stran a ukončil to trápení. Kniha mě absolutně nedokázala vtáhnout do děje, překombinované postavy a jejich prapodivné motivy, rádoby šokující zvraty.

S Robertem Langdonem jsem tímto definitivně skoncoval, až bude příště zachraňovat svět, budu doufat že při tom sám zhyne.

14.11.2018 2 z 5


Policie Policie Jo Nesbø

Už jenom očekávám, až v příštím díle přiletí z vesmíru Marťani, tak pochopitelně budou ve finále ohrožovat na životě Ráchel s Olegem.

Jo Nesbo se trochu zasekl jako starý gramofon. Knihu jsem přečetl rychle, ale pro mě je Policie zklamání. Slabší průměr.

26.06.2018 3 z 5


Čtrnáctá kolonie Čtrnáctá kolonie Steve Berry

Slabší průměr. Jediné, co je na knize opravdu je zajímavé, je shrnutí studené války a informace o ní.

Berry je ohraný autor a touto knihou jsem s ním skončil, protože jeho knihy jsou šité podle už asi 20 let starého kopyta. Cotton Malone všechny přepere a vyhraje.

11.10.2017 3 z 5


Marco Marco Jussi Adler-Olsen

Další z řady detektivek, kde si autor nedostatek schopnosti vymyslet reálný příběh pomáhá účelovou spektakulózností, která je ve finále trapná a otravuje. Ty opakované honičky popsané na 5-10 stranách jsem obracel vcelku.

Ve vývoji dějové linky případu kladivo na hřebíky je tu posun asi o 2,5 milimetru - a je to už druhá kniha za sebou. Patrně na to v těch 560 stranách nebylo místo.

Mám pocit, že pan spisovatel Adler-Olsen je placen právě za počet stran, takže v dalším díle bude možná citován recept na bábovku nebo přepsána dánská ústava - to už se ale nejspíš nedovím, protože Carl a jeho oddělené KVÉ mě silně nudí a je čas posunout se jinam.

07.06.2017


Krycí jméno Verity Krycí jméno Verity Elizabeth Wein

Není to špatné, ale měsíc předtím jsem četl Kavky od Folleta a tomu to nesahá ani po kotníky. Kniha je spíš pro dámy, které v příběhu najdou mimo historických souvislostí i cosi jako červenou knihovnu ;-)

30.11.2016 3 z 5


Velké obléhání Velké obléhání William Napier

Skvělý historický román a pro mě další objevené téma z historie. Kniha je skvěle čtivá od začátku do konce, vychází velmi věrně z historických pramenů. Ač je hlavní hrdina literární fikce, místy v roli nezranitelného Supermana a příběh je vystavěn okolo něho, nic to neubírá na reálném epickém boji dvou táborů - na jedné straně zbytkem křesťanského světa opuštění rytíři, kráčející nebojácně smrti vstříc a na druhé čiré zlo z Východu v podobě fanatických Turků.

Tohle by stálo za zfilmování!

30.11.2016 5 z 5


Stalker Stalker Lars Kepler

Strašná slátanina. Tak bezduchou knihu jsem opravdu dlouho nečetl, a tímto definitivně končím s celým Jónou Linnou. Zoufalost autorů vymyslet reálnou detektivku s reálnými postavami je nahrazena ubohou filosofií "jedna vražda je málo, dáme jich tam mámo nejmíň deset", naprosto nereálné postavy a jejich konání. Posledních cca 100 stran jsem přeskakoval ob 4 strany a knihu "dočetl" jen pro formu.

Chápu že A.C. Doyle nebo Agatha Christie byli jenom jedni, ale raději si přečtu po 1001. celou sérii knih o Holmesovi než podruhé vzít do ruky tenhle brak.

30.11.2016 2 z 5


Sedmá polnice Sedmá polnice Peter Tremayne (p)

Pro mě určitě nejslabší díl série. Děj nezajímavý, složitost postav a jejich rodů překročila únosnou mez. Překladatel nadužívá slovo "přítel", to je na každé straně snad 4x. Fidelma jako obvykle hysterická, nadutá a nepříjemná. Ta má snad permanentně krámy :-)

11.11.2016 3 z 5


Apokalypsa II Apokalypsa II Mario Giordano

Nic než slátanina a nastavovaná kaše. První díl mě opravdu bavil, ale pokračování je snad míněno jako parodie. Nedočetl jsem.

11.05.2016 2 z 5


Silo Silo Hugh Howey

Sám se divím co mě popadlo sáhnout v knihovně po tomto žánru, ale shodou okolností jsem si Sila všiml tady na Databázi a řekl si že ho zkusím.
Nevím jak ostatní hodnotí čtivost a záživnost, ale je mi jasné že s mnohými mám opravdu diametrálně odlišné vnímání :-) Tak zoufale vlekoucí se knihu, kde po 160!!!! stranách z děje nevím prakticky nic a za tu dobu jen někdo sejde po schodech dolů, takovou jsem ještě nezažil.
Jestli na tohle autor nalákal čtenáře a získal prostředky na vydání knihy, tak z toho mi zůstává rozum stát.

15.03.2016 2 z 5


Velký král Přemysl Otakar I. Velký král Přemysl Otakar I. Vlastimil Vondruška

Velmi zajímavé a poučné čtení z kapitoly historie, které mi zatím byly skryty. Po vyčpělém a opakujícím se Oldřichovi z Chlumu nová vlna Vondruškových děl. Velmi se těším na pokračování, ač má každá kniha 600 stran, je stravitelná a čte se báječně rychle.

04.01.2016 5 z 5


Apokalypsa Apokalypsa Mario Giordano

Velmi dobře čtivá kniha na obehraný motiv souboje dobra se zlem. Jako oddychovka výborná záležitost, určitě se chystám na další díl.

14.12.2015 4 z 5


Tajemství abatyše z Assisi Tajemství abatyše z Assisi Vlastimil Vondruška

Dle mého nejslabší díl série. Až příliš překombinované a nereálné - a věčný svůdník Ota už mi v tomto díle malinko lezl krkem. Tímto dílem dávám od Oldřicha z Chlumu ruce pryč a přecházím definitivně na Epopeje.

18.11.2015 2 z 5


Případ Pelikán Případ Pelikán John Grisham

Klasický Grisham, není co víc dodávat.

23.10.2015 4 z 5


Ptáčník Ptáčník Mo Hayder

Oproti nedávno přečtené Ženě v kleci méně čtivé. Přesto zajímavá a místy poněkud drsná krimi.

19.10.2015 4 z 5


Kalich krve Kalich krve Peter Tremayne (p)

Další kniha ze série o středověké miss Marplové ;-) Kniha svým stylem zapadá přesně do řady předchozích děl - čtivá a zajímavá, ovšem tentokrát i s dnes tak populárním tématem zpochybnění podstaty křesťanského náboženství.

24.09.2015 4 z 5


Žena v kleci Žena v kleci Jussi Adler-Olsen

Velmi čtivá detektivka, jejíž zápletka trochu kulhá v oblasti reálnosti. Přesto rozhodně doporučuji, pro mě nově objevený autor, na jehož další díla se rozhodně chystám.

15.09.2015 5 z 5