martin9666 martin9666 komentáře u knih

☰ menu

Neznámá společnost: Pohledy na současné Česko Neznámá společnost: Pohledy na současné Česko Pavel Pospěch

Čtivá, místy velmi trefná a ozdrojovaná publikace. Kapitolky o privatismu, konfliktu města/venkov jsou velmi přesné a ačkoliv se autor určitě nedotkl všech aspektů daného tématu, vystihuje Česko velmi dobře až se člověk chytá za nos. Jak píší někteří hodnotící, je v knize několik odkazů na pandemii covid-19, kvůli kterým prý kniha neodolá zubu času. Jsem opačného názoru - dokud se nevyřeší problémy, které v pandemii teprve vyšly na světlo, kniha nezastará. A všichni víme, jak dlouho to bude trvat (a vůbec jestli).
V porovnáním s knihou Slepé skvrny od D. Prokopa jde o více autorskou knihu, mnohem čtivější, zábavnější a trochu lépe strukturovanou. Ovšem informací je v ní vlastně méně.
Bohužel jsem po dočtení měl pocit, že stále něco chybí. V knize nejsou nějaké návrhy řešení, možné scénáře nápravy a návody pro obyčejné lidi, jak z toho ven.

12.10.2023 4 z 5


Drby: O nejrozšířenější lidské činnosti Drby: O nejrozšířenější lidské činnosti František Koukolík

Kvalitně odzdrojováno. Jako samotná publikace působí trochu ve stylu velmi zdařilé diplomové práce s metaanalýzou. Lepší by bylo vydat obsáhlejší knihu o více tématech (např. spojit s dalšími menšími tituly Krása, Stupidita a Odolnost) a spojit je nějakou méně vědeckou omáčkou.

18.09.2023 3 z 5


Češi mezi pravdou a lží: Příběhy z české historie očima novináře Češi mezi pravdou a lží: Příběhy z české historie očima novináře Pavel Šafr

Zprvu je nutno říci: Kredibilitu ubírá fakt, že knihu píše novinář, nikoliv historik. Autor na to však sám upozorňuje na začátku knihy a zároveň je díky tomu kniha čtivější a možná i srozumitelnější, než kdyby byla psaná "pravým" historikem. Zároveň chápu možné rozčarování některých čtenářů, kteří dle názvu a obsahu knihy čekají dílo obsahující čistá historická fakta, která nebudou brát zřetel na názor levé či pravé strany. Opak je totiž pravdou - v celé knize a zejména pak v druhé polovině (Hodnocení prezidentů) jde o historii s názorem. Pokud se s tím smíříte, pak vás čeká velice čtivé a zajímavé dílo, které se ale čtenářům opačného názoru nebude moc líbit.

K samotnému obsahu: Téma knihy je v dnešní době strašně potřeba - už příliš dlouho jsou ve společnosti bez konfrontace pěstovány mýty a báje o české historii. Oceňuji autorovu schopnost kritiky historiků. Někdy do kontextu dává historické zajímavosti, o kterých běžný člověk netušil - buď se o tom vůbec neučí/nemluví (Postoloprtský masakr) nebo se o tom učí/mluví bez kontextu doby (Husitství). Autorův silný odpor k socialismu/komunismu je tu cítit více než k nacionalismu/fašismu, což může být ale dáno i délkou kapitol o daných etapách Česka, které však korespondují s dobou trvání. Byl jsem mírně zklamán druhou polovinou, ve které se do hodnocení prezidentů dostalo až příliš mnoho osobního vkladu a méně toho kontextu a událostí. Zároveň jsem v poslední kapitole o Zemanovi nepochopil, proč autor bagatelizuje Nečasovu aféru a zároveň spojuje organizace Rekonstrukce státu se Zemanem, jakoby oba subjekty stály na jedné straně v boji proti korupci a stylu boje, ačkoliv jsou právě polárně odlišné. Naštěstí je po této kapitole ještě zařazen dopis velvyslance USA, který bravurně zakončuje knihu a přináší čtenáři nadhled nad Českou kotlinu. Taková si myslím, že by kniha měla být. Jen se v průběhu psaní trochu pokřivila, ale naštěstí přiznaně. Zároveň obsahem slouží jako inspirace pro další čtení, aby si čtenář dohledal další publikace a mohl zjistit více faktů (a to je u knihy to nejlepší).

28.08.2023 4 z 5


LEGO: Rodinný příběh nejslavnější hračky na světě LEGO: Rodinný příběh nejslavnější hračky na světě Jens Andersen

Čtivé povídání o strastiplné historii společnosti LEGO, doplněné o vhodné historické snímky a anekdoty. První kapitoly jsou trochu dlouhé s detailním popisem každého roku. Následující kapitoly už berou historii hodně rychle, k začátku docela nepoměrně. Ke konci už není řeč ani tak o LEGO jako spíše o samotné rodině nebo o nejvyšších manažerech podniku. Když už je na rodinu dán velký důraz, vůbec by nevadilo dat na jednu dvojstranu rodokmen s fotkami, aby se čtenář dokázal vyznat v pěti generacích dědiců. Chyběl mi také historický plánek továrny (např. na konci každé kapitoly), kde by se dal sledovat vývoj areálu a celého Billundu, o kterém je mezi řádky mnoho slov. Čtení dobré, k dokonalosti má ale daleko.

19.06.2023 4 z 5


Naslouchejte! Naslouchejte! Dale Carnegie

Knihu jsem dočetl pouze do 3/4, dál už jsem to nedal, protože nechci příliš ztrácet čas. Člověk by po pohledu na obálku a autora čekal trochu jiné čtení - zhruba jak popisuje čtenář maja8148 níže. Kniha je zbytečně tlustá - "důležité informace" by se daly dát na max 5 stránek A5. (A to i ty "důležité informace" jsou spíše common knowledge než nějaké zázračné rady). Zbytek knihy jsou obecné kecy, umělé příklady a nefunkční selftesty. Pokud možno, knihu do ruky ani neberte a radši si běžte s někým popovídat - naučíte se mnohem víc.

16.05.2023 odpad!


Umění, kterému nikdo nerozumí: Historky z podsvětí výtvarné kultury Umění, kterému nikdo nerozumí: Historky z podsvětí výtvarné kultury Jan Vitvar

Kniha je skvělá pro otevření obzorů a nahlédnutí do (pro mě celkem cizího) světa výtvarného umění. Díky příběhům získávají díla daleko větší význam a když je pak vidíte viset na zdi v galerii, najednou díla dokážete ocenit mnohem více. Oceňuji krátké statě, tematicky členěné kapitoly, dobré zdrojování a několik příkladů děl dokonce v obrazové formě na konci knihy.

25.04.2023 4 z 5


Čísla nelžou Čísla nelžou Václav Smil

Členění na krátké kapitolky je příjemné na čtení. Jenže každá kapitolka je o jiném problému, a tak jen co se začínáte nořit do jednoho tématu, končí kapitola a začíná další, někdy tématem vůbec nenavazujícím. Smilovo postřehy jsou stručné, přesné, ale až příliš působící dojmem, že autor rozumí naprosto všemu na světě. Všehovšudy je kniha kvalitní, daty podložené, odzdrojované čtení, které mohu doporučit.

18.03.2023 4 z 5


Stát v rozkladu: Reportáže z oblastí, na které se od sametové revoluce zapomnělo Stát v rozkladu: Reportáže z oblastí, na které se od sametové revoluce zapomnělo Pavel Šplíchal

Kniha je novinářská - o problémech informuje (čtivou formou, většinou příběhy) ale nepředkládá hlubší analýzy nebo dokonce řešení (podobně jako Prokop - Slepé Skvrny). Pro zevrubný výklad budete muset do jiné literatury (Např. Koukolík - Češi: Proč jsme kdo jsme - a jak dál? nebo Klimeš - Česko versus budoucnost).
Ve své kategorii, kterou jsem definoval výše, je kniha OK. Problémy jsou protkány příběhy a rozhovory s problémem postiženými lidmi, díky čemuž dokážete empatičtěji pochopit jejich strasti, ale každá kapitola je pouze rozsáhlejší novinový článek. Záleží také na autorovi, jak Vám sedne.
Poučení z knihy pro mě? Na stáří se dobře zaopatřit a nejlépe nebýt starý příliš dlouho (třeba eutanázie?); investovat do vzdělávání sebe i ostatních a podporovat v tomto směru podobně smýšlející politiky; podporovat místní kulturu.

24.02.2023 4 z 5


Pú a management Pú a management Roger E. Allen

Pro milovíky medvídka Pů může být kniha nejen přínosná, ale i zábavná. Pro nemilovníky je to spíše jen 5 stránek manažerských tipů a rad zabalených do dalších 120 stránek zbytečného povídání o medvídkovi. Ilustrace jsou ale pěkné.

29.01.2023 2 z 5


Bohatý táta, chudý táta Bohatý táta, chudý táta Robert T. Kiyosaki

Někteří lidé (i zde v komentářích) vnímají tuto knihu jako svatý text, takovou kapitalistickou bibli. A opravdu, funguje podobně jako křesťanská bible - není lepšího textu pro ateistu, aby se utvrdil ve svých názorech.
Autor v knize tvrdí:
Studujete obor na vysoké škole, který vás baví? Ve svém vystudovaném oboru pracujete vpro nějakou firmu abyste domů přinesli plat? Tak to jste naprosté nuly! Musíte podnikat a investovat, ale jen do “pravých aktiv” na finančních trzích (Autor trochu zapomněl, že když lidé nebudou studovat a pracovat v jiných oborech, než jsou finance, svět nebude fungovat - nikdo mu nevyrobí jeho produkt, protože to nikdo nebude umět. Nebude firma, do které by mohl investovat…)
Vy platíte daně a hypotéku? Nebuďte bláhoví. Daně platí jenom chudáci. My bohatí je neplatíme! (Veřejné školy, zdravotnictví, dopravní infrastruktura... kapitalista to evidentně nepotřebuje)
Když investuju do akcií, tvořím hodnotu! Koupil jsem dům za 20, prodal ho za 60, zájemci se jen hrnuli. Ztrojnásobil jsem jeho hodnotu! (Hodnotu vytvořil člověk, který dům postavil, ty jsi ho jenom chytře přeprodal)
Autor se na mnoha stránkách vychloubá, jak je dobrý obchodník, když dokáže vykořisťovat jiné lidi, a nabádá čtenáře: "Dělejte to jako já, buďte také kapitalista a budete se topit v penězích." Ovšem pokud by si tohle řekl každý, už by nebyl člověk, kterého by mohl vykořisťovat a celý jeho byznys by byl v troskách. Doporučování kariéry v MLM už je jen třešnička na dortu.

Pokud máte aspoň trochu sociálního cítění a nejste sebestředná svině, pak doporučuji přečíst. Probudí to ve vás až skoro komunistickou nenávist vůči kapitalismu. Pokud už teď přemýšlíte, jak platit co nejméně daní a opovrhujete svými chudšími kamarády, kteří nestudují finance a nemají od 15 let svou vlastní firmu, doporučuji také. Potvrdíte si, jak jste správní. Je to prostě kniha pro všechny!

29.01.2023 1 z 5


Cesta k nesvobodě Cesta k nesvobodě Timothy Snyder

V audioverzi s Jiřím Dvořákem se poslouchá kniha velmi příjemně. Snyderovi postřehy jsou přesné a analýza hluboká. Škoda, že nepočkal s vydáním knihy na Putina, než začne další fázi války. Ale předpokládám, že o válce na Ukrajině vyjde zase něco dalšího, podobně komplexního ale čtivého jako Cesta k nesvobodě, možná druhý díl? Každopádně díky této knize mohou čtenáři pochopit aktuální motivy i historické důvody konfliktu na Ukrajině, což je cenná informace, která nám může pomoci tento konflikt eventuálně pomoci řešit, nebo minimálně alespoň zaujmout nějaký informovaný postoj.

19.01.2023 4 z 5


2036 - Jak budeme žít za 20 let? 2036 - Jak budeme žít za 20 let? Tomáš Sedláček

Sborníky rozhovorů nebo esejí od mnoha lidí z mnoha oborů většinou nefungují jako dobré koherentní čtivo. Tato kniha je jedna z těch lepších (snad díky tématu knihy), trpí ale stejnými neduhy podobných sborníků. Eseje jsou „předpovědí“ života v příštích 20 letech. Některé vám něco dají (téma jídlo), některé jsou jen zbytečně popsané strany (téma móda). Některé jsou typu "dnes už je špatně, tak doufejme že nebude ještě hůř". Některé předpovědi jsou naprosto ustřelené (už dnes v r. 2022, natož pak za dalších 14 let), některé zní dost pravděpodobně. Některé jsou spíše přání než předpovědi. Nejlepší jsou však ty, které reflektují minulých 20 let do své předpovědi, neboť se dozvíte i něco málo z historie a vývoje daného tématu. Vložené fotky z minulosti knihu dobře doplňují. Je vidět, že se nad grafickou stranou knihy také někdo zamyslel.

16.01.2023 3 z 5


Ropa: Průvodce pro začátečníky Ropa: Průvodce pro začátečníky Václav Smil

Už původní vydání v češtině z roku 2018 potřebovalo aktualizaci, natož pak o čtyři roky novější verze s "hezčí" obálkou. Jedna z nejdůležitějších částí knihy - statistiky - jsou hodně zastaralé. Vydávat v roce 2022 knihu o faktech původně vydanou roku 2008 (napsanou 2007, významné statistiky z 2005) nedává bez revize moc smysl, zvláště v tak turbulentnim odvětví, které v poslední dekádě vstřebává ohromné tlaky zájmových skupin. Zároveň chybí zdroje udávaných čísel a statistik.
V knize není moc tabulek, grafů taky není dostatek. Nerozumím, proč autor v textu popisuje na 2 stránkách něco, co by se krásně vešlo do jedné tabulky nebo jednoho grafu a ještě by to bylo přehlednější. Kapitola o technologii vrtů je bohužel bez obrázků jen těžko pochopitelná. Kapitola o původu ropy je jen změtí geochemických pojmů, kterým laik nedokáže porozumět a čtenář úplně ztrácí přehled a chuť pokračovat.
Sice kniha popisuje ropu komplexně, z mnoha úhlů (každý si najde nějaký, který ho baví), a je až obdivuhodné, jak moc informací dokázal autor o tomto tématu shromáždit. Bohužel je to ale i kámen úrazu - příliš mnoho (někdy i zbytečných) informací, což pro laickou veřejnost, pro které kniha asi měly být míněna, moc nefunguje. Pro odbornou veřejnost zase bez přehledných tabulek a grafů příliš těžkopádná kniha, aby se z ní dalo smysluplně čerpat.

16.01.2023 2 z 5


Stopařův průvodce Galaxií Stopařův průvodce Galaxií Douglas Adams

Nesmírně zábavná kniha. Neobyčejně náhodné vtipy, unikátní příběh a zvrácené postavy. Audioverze v podání Vojty Dyka ještě umocňuje komediální chvilky a postavy ožívají, řekl bych i lépe než ve filmové verzi. Otevřený a vlastně žádný konec směřují čtenáře k dalšímu dílu série, a tak směle pokračuji dál.

28.11.2022 4 z 5


Deset let s Václavem Havlem Deset let s Václavem Havlem Ladislav Špaček

Špačkovi vzpomínky připomínají vyprávění vašich prarodičů o jejich milovaných kamarádech nebo rodičích, kteří je občas hodně vytáčeli a měli s nimi plno starostí, přesto je však chovají hluboko v srdci. Z textu je cítit obrovská vřelost, obdiv a přátelská láska, kterou Ladislav Špaček k Havlovi choval. Poslední kapitoly mě přiváděli k dojetí. Špaček nevynechává ani některé smutnější příhody a buduje tak sice zabarvenou, ale věrnou podobu Václava Havla. Dotýká se velmi okrajově i kontroverzí, např. bombardování Jugoslávie, kdy uvádí věci na pravou míru (výrok humanitární bombardování je novinářská zkratka) a tvrdě brání postoje Havla. V těchto chvílích mi trochu chybí nějaké uznání chyby typu: bylo to správné rozhodnutí, ale provedení už se NATO nepovedlo. Nejde o přesný memoár ale spíše o tematicky seřazené anekdoty, což však sám autor uznává. Vyprávění je citově zkreslené, kontroverzních či „bojovných“ témat se vyhýbá. Velmi příjemné, lehké čtení, bravurně napsané, plné vážných i zábavných historek. Napsaná je velmi čtivě a na konci knihy už je vám líto, že jste s Havlem nemohli prožít takové krásné chvíle jako Ladislav Špaček. Zvláště v této době je hřejivé číst o roztomilých neduzích či osobních bojích českého prezidenta, ovšem bez jakéhokoliv zlého podtextu.

28.11.2022 5 z 5


Atómové návyky Atómové návyky James Clear

Ačkoliv je velká část rad a zásad popsaných v knize trochu "common knowledge" (když chci něco umět, musím to trénovat; sejde z očí, sejde z mysli; dopamin je skvělá droga) tak forma, kterou jsou informace prezentovány, vám pomůže přenést rady do reality. Zároveň kniha obsahuje praktické tipy, na které byste možná časem také došli, ale díky knize nemusíte vynalézat kolo. Stručná shrnutí na konci každé kapitoly jsou velmi praktická a díky nim lze knihu otevřít kdykoliv a osvěžit si popsané zásady. Krátký epilog a praktické dodatky skvěle knihu ukončují. Samozřejmě není každá kapitola skvělá: najde se několik "natahovačů", kde se opravdu nedozvíte něco, co už byste nevěděli ze základní školy. Celkově je však kniha hodně přínosná i pro lidi jako já, který tyto "self-improvement" knihy čte jen z důvodu, abych v nich hledal faktické chyby či nepoužitelné nesmysly, a mohl se smát chudákům, kteří mají tyto knihy jako osobní bible. Tohle sice taky bible není, stojí však za přečtení a především za vyzkoušení tipů a triků, neboť to je to hlavní, co kniha nabízí.

22.11.2022 5 z 5


Kladenský tulák Kladenský tulák Jaroslav Vykouk

Velmi hluboký historický průzkum je úctyhodný, ale až do té míry, že mi občas chyběli ty "nedávné" události z přelomu tisíciletí. Nečekaně jsou některé příběhy či informace celkem veselé a díky tomu je mezi nezáživnými bájemi, tahanicemi o majetek a svazky knížat o zábavu postaráno. Jako náplavě mi velice chybí v knize mapa s označením zmiňovaných místních názvů pro snadnější zorientování, případně i historické mapy dokládající rozvoj daných lokalit. Musel jsem si tak pomáhat mobilem v druhé ruce a složitě hledat na mapách názvy, které občas ani Google nezná. Pro místní je to překvapivě historií nabytá publikace, díky které se dozvědí o místech, kterými chodí denně, ale o jejich bohaté historii moc netuší. Pro přespolní je to ideální příležitost vžít se do tamního koloritu, získat pár tipů na výlet a možnost zamachrovat před rodilými Kladeňáky.

08.11.2022 4 z 5


Kladenská mozaika: Střípky zajímavostí z regionální historie Kladenská mozaika: Střípky zajímavostí z regionální historie Jaroslav Vykouk

Zajímavosti se drží historické tématiky a čtenář je často zavalen množstvím neznámých jmen a letopočtů. Jako brožura nebo poster v muzeu v pořádku, kniha se z toho tolik nepovedla.

08.11.2022 3 z 5


Politické ideologie Politické ideologie Andrew Heywood

Jde v podstatě o encyklopedickou četbu. Členění textu není nejšťastnější, neboť je často souvislý text přerušován "encyklopedickými vsuvkami", což ruší čtenářovo pohodlí, Chronologické seřazení kapitol je však smysluplné. Každá kapitola provádí historií daného směru, obsahuje medailonky významných zástupců a logicky postupně vykládá vývoj směru a jednotlivé vedlejší myšlenkové proudy. Zároveň se zde objevují srovnání toho, jak jednotlivé ideologie chápou pojmy jako svoboda, trh, ekonomiku, rovnost apod. Konec kapitoly o socialismu, kde autor shrnuje, že "socialismus je v podstatě mrtvý", je trochu mimo.

08.11.2022 3 z 5


Šikmý kostel Šikmý kostel Karin Lednická

Dobře navozená atmosféra knihy, zajímavé historické zasazení děje.

08.11.2022 3 z 5