Stát v rozkladu: Reportáže z oblastí, na které se od sametové revoluce zapomnělo

Stát v rozkladu: Reportáže z oblastí, na které se od sametové revoluce zapomnělo https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/476763/bmid_stat-v-rozkladu-reportaze-z-oblasti-Qvo-476763.jpg 4 38 7

Proč naše země stále nevzkvétá Koronavirová pandemie v plné nahotě ukázala ochablé tělo Česka. Stát není pořádně schopen postarat se o své chudé, nemocné a ohrožené. Navzdory novinovým komentářům však nejde o selhání té či oné vlády, toho či onoho politika. Kolabující zdravotnictví, porouchaný sociální systém i vyosené školství jsou důsledkem jejich dlouhodobého odsouvání na vedlejší kolej, ať už kvůli ústupkům průmyslové a ekonomické lobby, nebo z čisté ignorance a politické pohodlnosti. Nad čím se v době konjunktury daly přivírat oči, to se v době krize hlasitě ozývá: v hroutících se nemocnicích, absurdních exekučních výpisech i na křičících náměstích. Stát v rozkladu reportážní formou zachycuje dopady dlouhodobé politické rezignace na koncepční řešení oblastí, které možná nemají okamžitý ekonomický potenciál, avšak zásadně určují podobu a důstojnost života v Česku. Za abstraktními slovy jako zdravotnictví, vzdělávání, péče nebo kultura totiž vždy stojí živý člověk a jeho příběh.... celý text

Přidat komentář

martin9666
24.02.2023 4 z 5

Kniha je novinářská - o problémech informuje (čtivou formou, většinou příběhy) ale nepředkládá hlubší analýzy nebo dokonce řešení (podobně jako Prokop - Slepé Skvrny). Pro zevrubný výklad budete muset do jiné literatury (Např. Koukolík - Češi: Proč jsme kdo jsme - a jak dál? nebo Klimeš - Česko versus budoucnost).
Ve své kategorii, kterou jsem definoval výše, je kniha OK. Problémy jsou protkány příběhy a rozhovory s problémem postiženými lidmi, díky čemuž dokážete empatičtěji pochopit jejich strasti, ale každá kapitola je pouze rozsáhlejší novinový článek. Záleží také na autorovi, jak Vám sedne.
Poučení z knihy pro mě? Na stáří se dobře zaopatřit a nejlépe nebýt starý příliš dlouho (třeba eutanázie?); investovat do vzdělávání sebe i ostatních a podporovat v tomto směru podobně smýšlející politiky; podporovat místní kulturu.

palka452
21.02.2023 5 z 5

Bohužel... také jsem o jeden OKD byt přišla... Zdeněk Bakala tunelář prvního řádu


Vlašule
06.10.2022

Nedovedla jsem to dočíst. Čtu asi pro to, abych se spíš odpoutala od reality a tato knížka je TAK reálná, pravdivá a současná, až mi z toho nebylo dobře...

momo67
19.05.2022 4 z 5

A bude horšie. Ale netreba sa báť. Nie všetci schudobnejú. V priemere sa budeme mať lepšie.

DarkLady
10.05.2022 4 z 5

Chcete přijít o iluze o této zemi? Čtěte!

P.S.: souhlasím s názorem níže - na speciál časopisu akorát, ale do knihy tomu pořád chybí nějaká ta hloubka i šíře

Nasko
21.03.2022 3 z 5

Stát v rozkladu je souborem reportáži od čtveřice novinářů.

Jejich statě jsou citlivě psané, na ty správné otázky se ptají těch správných lidí a obecně texty přinášejí různorodé pohledy a považuji to kvalitní novinařinu, ačkoliv se s některými názory úplně neztotožňuji.

Nemůžu se však zbavit dojmu, že na knihu je to ale málo. Bylo by to super speciální číslo časopisu, to rozhodně… Ale aby to byla samostatně fungující knížka, na to mi tam furt něco chybí.

Tímto považuji oblast 'Literatura faktu' ve čtenářské výzvě za splněnou a vrátím se asi zase k fikci.

Metcheque
09.02.2022 3 z 5

Redaktoři a redaktorky internetového deníku A2larm zúročili své reportážní zkušenosti z regionů a vytvořili kompilaci textů o tom, „proč naše země nevzkvétá“. Odhalit chatrnou konstrukci tabuizovaných oblastí v podobě bydlení, gentrifikace, zdravotnictví či školství pomohla paradoxně epidemie koronaviru, která již tak podfinancovaný veřejný sektor podlomila úplně. Desítky let přehlížené a neřešené problémy vyhřezly na denní světlo. Exkluzivitu sborníku trochu znehodnocuje fakt, že některé texty již vyšly online, nicméně řada postřehů vnáší do problematiky originální a neotřelé vhledy.

Autoři knihy

Jan Bělíček
česká, 1986
Pavel Šplíchal
česká, 1983
Saša Uhlová
česká, 1977

Kniha Stát v rozkladu: Reportáže z oblastí, na které se od sametové revoluce zapomnělo je v

Právě čtených3x
Přečtených50x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených2x
Knihotéce11x
Chystám se číst55x
Chci si koupit18x