martin.janac martin.janac komentáře u knih

☰ menu

Plavčíci kapitána Bontekoea Plavčíci kapitána Bontekoea Johan Fabricius

Skvělá kniha, u které jsem se nenudil snad ani chvíli. Vřele doporučuji každému.

09.11.2011 4 z 5


Stmívání Stmívání Stephenie Meyer

První a druhý díl jsem přečetl, nejde o nic skvělého, ale myslím, že si zas tak špatné hodnocení nezaslouží. Musím uznat že kdybych viděl nejprve film a pak měl číst knihu, nejspíš bych se do toho vůbec nepustil.

09.11.2011


Máj Máj Karel Hynek Mácha

Neříkám, že se mi nelíbila, ale podle mně jde o moc přeceňované dílo, o filmu ani nemluvě.

09.11.2011 3 z 5


Kytice Kytice Karel Jaromír Erben

Klasika české literatury, v dětství mně vůbec nebavila a měl jsem k ní odpor (zejména když jsem se musel úvodní báseň učit nazpaměť), ale po čase jsem si uvědomil, že můj názor byl zcela mylný. Moje nejoblíbenější básně jsou asi Zlatý kolovrat, Poklad a Vodník.

09.11.2011 4 z 5


Na západní frontě klid Na západní frontě klid Erich Maria Remarque (p)

Takhle vypadá kniha o válce. Erichovi se povedlo, co zamýšlel - podat zprávu o generaci jenž byla zničena válkou, ale unikla jejím granátům. V knize vyličuje poměry na vojně, zákopy při boji i klidu a pocity vojáka, jenž se vrací po měsících napjetí do běžného života, byť jen dočasně. Zvlášť se mi líbili rozhovory - parta v čele s Katzou řešící příčinu první světové války a čí vina to vlastně je. Na druhé straně profesor němčiny (tuším) klábosí v "místech klidu a míru" o situaci na frontě, byť vůbec netuší, jaká je válka ve skutečnosti.

Kniha mně hodně bavila, však jsem jí přečetl hned dvakrát za sebou.

09.11.2011 5 z 5