Marisol Marisol komentáře u knih

☰ menu

Deník japonské manželky Deník japonské manželky Veronika Ageiwa

Nejlepší na knížce je ten krásný obal. Bohužel. Za mě vyznívá tohle povídání o Japoncích velice negativně a vůbec je mi po přečtení jaksi divně. :-( Přestože název by dával tušit, že hlavní dějovou linkou bude manželství s cizincem a s ním spojená nedorozumění, odlišnosti a zejména vtipné situace, je to spíš popis rozdílů mezi Japonci a Čechy. A tak nějak stylem, kdo je teda z nich horší.

20.10.2023 2 z 5


Nové začátky Nové začátky Lilly Lucas

Nebylo to špatné, ale 5 hvězdiček fakt nemůžu dát. :-( A i ta čtvrtá je hlavně za vylíčení kouzelné přírody v Coloradu.

14.04.2023 4 z 5


Gerbešín a hezouni Gerbešín a hezouni Ivanka Devátá

Byť jsem na rozdíl od autorky výrazně mladší, stěží si s takovou přesností jako ona vybavím, co všechno jsem od dětství nosila. Zejména pak druhy látek, ze kterých bylo oblečení ušité. Nicméně dobře se to čte, zejména s přihlédnutím k tomu, že se kromě Ivanky objeví "na scéně" další známé osobnosti.

06.01.2023 4 z 5


Kouzlo rodinného stolu Kouzlo rodinného stolu Marie Kubátová

Útlá knížka propojující vzpomínání s recepty, ke kterým se dané vzpomínky vážou. Něco už jsem vyzkoušela a chystám se na další pokusy. Nicméně přiznávám, že hlavní důvod koupi této knížky nebyly recepty, ale fakt, že maminka Marie Kubátová byla v dětství moje nejoblíbenější spisovatelka. Vzpomínky na Amálii Kutinovou prostě můžu, samozřejmě také na Gabru. A tato knížka nabízí například recepty na vánoční cukroví "Málinčin slepenec" a "Gabřiných sedm jednou ranou". (Málinčin slepenec je opravdu dobrý. :-) )

06.01.2023 5 z 5


Hrad ve Skotsku Hrad ve Skotsku Julie Caplin

Vydat tuto knížku v listopadu byl skvělý majstrštyk. A zasadit předvánoční, vlastně i vánoční, příběh do romantického hradu ve Skotsku ještě větší. Jako obvykle Julie nezklamala. Jedná se o pozitivní a příjemné čtení, které dokáže vykouzlit vánoční atmosféru. (Byť píšu recenzi dnes, dočetla jsem ještě o adventu. :-) ) Líbilo se mi, že na Hrad také Julie "pozvala" kamarády z kurzu vaření v Irsku. Jason neměl chybu už tam, zde příběh také pěkně oživil.
Ještě bych ráda pochválila obálku. Je kouzelná. Mám několik Juliiných knih z cyklu romantických útěků v angličtině, ale takhle krásné obálky nemají. Kateřina Brabcová je opravdu jednička!

06.01.2023 5 z 5


Recept na dokonalou manželku Recept na dokonalou manželku Karma Brown

Čekala jsem takovou padesátkovou selanku a ono z toho nakonec vyšlo něco jiného. Klidně bych si přidala ke čtení další kapitoly ze života Nellie. I více receptů. Naopak o sebestředné Alice bych už číst nechtěla vůbec. To byla spisovatelka asi tak, jako já jsem kosmonautka. Jinak shrnuto: čtivé, překvapivé, smutné.... s hořkou pachutí na závěr.

06.08.2022 4 z 5


Domek v Irsku Domek v Irsku Julie Caplin

Julie se moc krásně čte. Milé, pozitivní, lidské... Moc se mi líbí, jak umí čtenářovi přiblížit zemi, kterou si vybere pro svůj přiběh a jak k ní přistupuje s úctou a pokorou.

05.05.2022 5 z 5


Kavárna v Kodani Kavárna v Kodani Julie Caplin

Moc příjemné čtení. Zatím jsem od této autorky četla jen Čajovnu v Tokiu, která se mi líbila, ale tahle je ještě lepší. Julie Caplin má dar nadchnout čtenáře a to až tak, že jsem po Čajovně zatoužila navštívit to úžasné Japonsko, které tak krásně představila. No, tak jsem si aspoň nakoupila několik knížek o Japonsku a jeho kultuře..... abych se mezitím začetla do její Kavárny v Kodani a měla zálusk zase na Dánsko. :D Julie prostě umí!

10.04.2022 5 z 5


Rodinná kuchařka Rodinná kuchařka Halina Pawlowská

Oblíbené recepty Haliny Pawlowské doplněné vyprávěním o jejích blízkých a přátelích. Samozřejmě v autorčině vtipném duchu. :-) Také zde nechybí spousta fotografií. Hodnotím kladně a brzy se chystám něco dobrého vyzkoušet. Jako první to vidím na boršč od Halinina tatínka.

23.02.2022 5 z 5


Tajemství vysmáté kozy Tajemství vysmáté kozy Shann Nix Jones

O velké lásce a pokoře. Nemám slov.... příběh naprosto úžasné a obdivuhodné ženy.

22.02.2022 5 z 5


Podivné počasí v Tokiu Podivné počasí v Tokiu Hiromi Kawakami

Dva osamělí lidé, touha po lásce, po blízkosti, filosofování, doslova zabíjení času po barech a spousta saké.... Starý pan učitel a jeho 37letá bývalá žačka. On věčně více či méně peskující a ona, nejprve tak nějak okouzlená, později zamilovaná. Ach tak.... Oba vlastně chtějí být spolu a přestože oba vědí, že tento vztah vzhledem k učitelovu věku může už brzy skončit, věčně se vzdalují, odcizují, vyhýbají se jeden druhému. Našinec by čekal, že si budou vážit každého dne, který můžou strávit spolu. A ejhle, ono je to úplně jinak.

19.02.2022 2 z 5


Tajemství krásy Korejek Tajemství krásy Korejek Charlotte Cho

Ale tak jo... sice jsem se nic závratného v péči o pleť nedověděla, ale to je spíš problém jiný, neboť jsem už měla celkem dost informací o tom, jak pečovat o pleť v rámci korejského přístupu. Jak už tu někdo přede mnou psal, uvítala bych, kdyby byla péče o pleť rozdělena podle typů pleti. Jinak oceňuju, že je knížka psaná lehkou formou, nenásilně, nic nevnucuje a ještě se dozvíte pár zajímavostí ze života Korejců.

06.01.2022 3 z 5


Šťastná za všech okolností Šťastná za všech okolností Ivanka Devátá

Na základě recenzí se mi nechtělo knížku kupovat, váhala jsem a nakonec ji nechala v regále. Nicméně Ježíšek ji tam nenechal, takže jsem ji našla pod stromečkem. Je pravda, že bych se určitě obešla bez detailů z intimního života paní Deváté, do kterých mi nic není a dle mého názoru knížku tak trochu "degradují". Také třeba pasáž o tom, jak nechávala svého malého syna samotného doma (byť byla tchýně v sousedním bytě), aby mohla za milencem, na mě dobře nepůsobila. Možná měla autorka důvod, proč tohle všechno zveřejňovala, možná se z toho chtěla vypsat.....netuším. Škoda, jinak se mi její autobiografická kniha líbila. Určitě stojí za přečtení.

03.01.2022 4 z 5


Moje cesta k Michelinu Moje cesta k Michelinu Pavel Pospíšil

Na knihu mám dost podobný názor jako Podravka. Fotky jídel jsou opravdu jak ze 70. let, kdybych si z nich měla vybrat, co si dám na jídlo, tak bych teda hodně váhala. A stejně jako již citovaný recenzent bych uvítala hlubší analýzu kuchařského řemesla a také více vzpomínek na autorovy profesní začátky. Jinak to bylo čtení zajímavé, přestože jsem opravdu čekala více povídání než receptů.

04.08.2021 3 z 5


Francouzky se umí otáčet Francouzky se umí otáčet Mireille Guiliano

Podtitul knížky Francouzky se umí otáčet je "rozum a cit zaměstnané ženy". Přiznám se, že pod termínem zaměstnaná žena si představuji úplně někoho jiného než bezdětnou generální ředitelku velké francouzské společnosti v newyorské pobočce. Prostě název knihy neodpovídá obsahu. Tak nějak bych čekala, že to bude čtení o tom, jak běžná francouzská žena zvládá rodinu, domácnost a zaměstnání a k tomu je chic každým coulem. Rady pro ženy, které se chtějí stát byznysmenkami na vrcholných postech a obětovat kvůli tomu mateřství, mě opravdu nebraly. Ano, najde se tu několik postřehů, které se dají využít i v běžném životě, ale celkově je to takový manuál pro začínající byznysmenky. No... já bláhová navíc čekala, že co se slibovaných receptů týče, to bude například nějaká dobrota pro rodinu z místních surovin (zelenina, sýry), které francouzská žínka "uloví" s odpolední slevou na trhu na cestě z práce apod., ale autorka se podělila o recepty na jídla, která jsou vhodná pro večeři v domácím prostředí pro šéfa či obchodní partnery. Prostě jsem šlápla vedle, tohle není čtení pro mě.

20.04.2021 1 z 5


Čajovna v Tokiu Čajovna v Tokiu Julie Caplin

Tohle je moje první přečtená z cyklu Romantických útěků, takže zatím nemám s čím srovnávat. Nebylo to špatné, ale prostě jsem čekala víc. Víc o japonských čajovnách, víc o japonské kultuře a Japonsku vůbec. Na druhou stranu to propojení s fotografováním bylo nápadité. Konec byl předvídatelný, i když to náhlé Gabeovo procitnutí bylo teda trošku moc.

15.04.2021 4 z 5


Guadalupe: Největší poutní místo světa Guadalupe: Největší poutní místo světa Pavel Karel Mráček

Útlá knížka menšího formátu, ale velice zajímavá. Kromě popisu událostí kolem zjevení Panny Marie v Guadalupe je hodně zajímavé zkoumání svatého obrazu. Myslím, že zaujme nejen ty, co se zajímají o mariánská zjevení, ale také ty, kteří mají rádi Latinskou Ameriku. Doporučuji. :-)

08.12.2020 5 z 5


S elegancí ježka S elegancí ježka Muriel Barbery

Ne že bych chtěla opisovat z předchozího komentáře Amazonky72, ale na na knížku mám dost podobný názor. Velmi zvláštní. Jedna z mála knih, do kterých jsem se musela nutit. V první třetině jsem si říkala, že to asi zabalím a někdy se k ní možná vrátím. Čekala jsem, že bude kniha víc pozitivnější, na mě z ní hodně čišel pesimismus. Co mi přišlo hodně zvláštní (jako bylo toho v knize víc), bylo to, jak žena, která vnímá krásno a umění v tak jemných nuancích a je schopna si je uvědomovat ve velice obyčejných a prostých věcech, o sobě neustále říká, že je ošklivá, obtloustlá s kuřími oky, nemá kromě neforemných domovnických zástěr prakticky žádné jiné oblečení a do svých 54 let nenavštívila kadeřníka. Jasně dle autorky nesmí vypadnout ze své role - prostá a nevzdělaná domovnice, ale i tak. Paloma mi zase přišla na svůj věk až příliš znalá a informovaná. Disponovala vědomostmi, které běžný (spíš vzdělaný) člověk nemá, navíc chápala souvislosti až příliš filosofické a učené. Kdyby byla "jen" hodně sečtělá, vedle té japonštiny, kterou se učila, byla by na věk 12,5 roku uvěřitelnější.
Děj mě začal bavit vlastně až po nastěhování se pana Ozua do domu. Od této chvíle nabírá kniha trochu jiný spád. Je v ní víc toho krásna, umění a věcí souvisejících, kterými se Renné kochá ve svém příbytku poté, co nechá za dveřmi svoji masku prosté ženy z venkova. Přiznám se, že závěr mě hodně překvapil. Překvapil, ale nepotěšil. Bohužel.

28.11.2020 3 z 5


Cukrářova dcera Cukrářova dcera Laura Madeleine

Přiznám se, že podle názvu a obálky jsem čekala trochu jiné čtení, ale i tak se mi kniha líbila. V komentářích čtu, že se víc líbila část odehrávající se na počátku 20. století. Jasně, byla barvitější, pro knihu zásadní a ta z 80. let jen taková doplňková. Nicméně byla jsem ráda za každou tuto druhou kapitolu. Bylo to takové odpočinutí si od toho zlého, co bylo popisováno v kapitolách ze začátku 20. století. Ano, život může být krutý a v dřívějších dobách byl často strašný, ale i tak mě při čtení děsilo, jak může být tolik lidí tak zlých na jednoho člověka, který nikomu neubližoval, snažil se všem pomáhat a dřel jak mezek. Naštěstí to bylo alespoň částečně vykompenzováno pár dobrými lidmi, zejména z té "horší" společnosti.

05.11.2020 5 z 5


Rostliny v léčbě, kuchyni a kosmetice Rostliny v léčbě, kuchyni a kosmetice Marie Mičánková

Moje oblíbená knížka. Před nějakými 20 lety jsem šla do prodejny SEVT a úplně náhodou tam objevila tento poklad a to ještě za 20 Kč! Myslím, že to už bylo i po nějaké slevě. Podle této knížky už mnoho let vařím pampeliškový a bezový med. Také jsem vyzkoušela i jiné recepty, kterých je v knížce hodně. Knížka je rozdělena do kapitol, kdy každá je věnovaná nějaké rostlině, jejímu původu, historii, využití v kuchyni, léčitelství a kosmetice. Každé vyprávění je doplněno pěknou ilustrací a zajímavostí z dob našich předků. Pokud na ni někde natrefíte, neváhejte!

21.10.2020 5 z 5