LuNa2023 LuNa2023 komentáře u knih

☰ menu

Harry Potter a Tajemná komnata Harry Potter a Tajemná komnata J. K. Rowling (p)

Harry se chystá do druhého ročníku v Bradavicích, ale než začne školní rok, objeví se u něj doma domácí skřítek Dobby, který ho přemlouvá, aby do Bradavic nejel, že je to hodně nebezpečné. Harry ho nechce poslechnout, a když Dobby vidí, že jeho varování nestačilo, shodí pomocí kouzla (na manželku pána, který je v domě Dursleyových na obchodní schůzce) dort. Strýc Vernon Dursley zakáže Harrymu studium v Bradavicích a na Harryho okna přidělá mříže. Harryho přijedou zachránit jeho kamarádi v kouzelném autě. Vytrhnou mříže a odvezou ho autem k nim domů, k Weaslyovým. Další den dovezou Weasleyovi Harryho a svého syna Rona na nádraží, kde na ně čeká expres do Bradavic. Vchod na nádraží zablokoval skřítek Dobby a tak kamarádi ukradnou kouzelné auto svých rodičů a přepraví se jím se do Bradavic. Ředitelka Nebelvírské koleje – Minerva McGonagallová – rozhodne o školním trestu pro Harryho a Rona, za to, že před lidmi, kteří nekouzlí, vylétli s autem do vzduchu a při příletu do školy poškodily vrbu Mlátičku. Školní rok se ale opět neobejde bez problémů. Několik studentů náhle zkamení a na zdech se začnou objevovat vzkazy psané krví, a tak se Ron, Harry a Hermiona snaží najít příčinu těchto dějů. Studenty a profesory napadne, že je otevřena Tajemná komnata. Hermiona potom také zkamení, ale Harry u ní najde vytrhnutý list z knížky s faktem, že za zkamenění jejich spolužáků může had bazilišek. Harry a Ron naleznou vchod do tajemné komnaty, Harry řekne heslo, kterým se vchod do komnaty otevírá. S sebou si dovnitř vezmou profesora Lockharta, který ve stoce před tajemnou komnatou vezme Ronovi jeho zlomenou hůlku a vykřikne kouzlo Zapomeňte. Kouzlo se obrátí proti němu, protože je hůlka zlomená, narazí do stropu stoky a ten se začne sesypávat. Ron zůstane s omráčeným profesorem Lockhartem a Harry pokračuje dál. V tajemné komnatě se potká s Voldemortem, ten na něj pošle baziliška. Harrymu přinese pták Fawkes Nebelvírův meč a tím Harry baziliška probodne. Zubem baziliška, kterým ho kousl, probodne deník, který oživil Voldemorta a Voldemort znovu umře. Zkamenělé studenty se podaří vyléčit a vše je zase tak, jak má.

09.02.2023


Harry Potter a Kámen mudrců Harry Potter a Kámen mudrců J. K. Rowling (p)

Knížka vypráví příběh malého a postupem staršího chlapce , který se nazývá Harry Potter. Harry je dítě kouzelníku , ale nikdy své rodiče nepotká protože je zastihne hrozná nehoda . Proto nějaký čas vyrůstá u tety , která kouzelnice není. Je dost přehlížený , protože teta se strýcem mají stejně starého syna . Harry postupně přichází na to že vlastně není "normální'' . Zjistí že může mluvit s hady. Jednou v podvečer dostane snad 1000 dopisu že nastupuje do školy čar a kouzel v Bradavicích , ale jelikož jeho rodina ho nemá ráda dopis buď roztrhají nebo nějak jinak zničí . Nakonec přijde Hagrid aby Harryho vzal . Knížka postupně vypráví celý děj i to jak si Harry najde nové přátele a učí se všelijaká kouzla , ale ne všechno je pozitivní že?

15.12.2022 5 z 5


Slunečná Slunečná René Decastelo

Koukala jsem na Slunečnou a proto jsem si vybrala tuto knížku. Příběh byl stejný jako v seriálu. Bylo tam i pár obrazků z natáčení. Knížka se mi líbila.

04.10.2022 5 z 5