Lucy2211 Lucy2211 komentáře u knih

☰ menu

Lepší člověk Lepší člověk Louise Penny

Znáte ten pocit, kdy se na knihu těšíte tolik, že nemůžete skoro dospat? A když vám kniha přijde, pustíte se ihned do čtení, čtete dlouho do pozdních nočních hodin a po pár dnech, kdy knihu dočtete, vám je líto, že nebyla delší a že je další díl v nedohlednu? Tak přesně to je případ této knihy.

Vesničku Three Pines jsem si zamilovala již před několika lety. Tehdy jsem ještě netušila, jak moc ráda se sem budu vracet. Nyní nás čeká již patnáctý díl, ale na tempu napětí v příběhu to neubírá. Opět se setkáváme se "starými dobrými" známými, kteří se potýkají nejen se svými osobními problémy, ale hlavně s hrozbou rozsáhlé povodně, kdy hrozí, že vše, co léta místní obyvatelé budovali, bude zničeno. Do všech možných všedních starostí začne inspektor Gamache řešit zmizení mladé těhotné ženy, po které vyhlásí její otec pátrání. Když poté naleznou ženu mrtvou, Armand Gamache musí sám sebe přesvědčit, aby k případu nepřistupoval příliš osobně. Jenže, kdyby se něco podobného stalo jeho dceři Annie, jak by se zachoval?

Vesnička Three Pines je místo, které si zkrátka musíte zamilovat. Přívětiví lidé, vynikající jídlo a pití, malebná příroda kolem a ano, sem tam nějaká ta vražda. Máte-li rádi detektivky ve stylu Agathy Christie, neměla by vám tato série uniknout... Už aby tu byl další díl! Nemůžu se dočkat.

Velmi dojemný pro mě byl doslov autorky i nahlédnutí do autorčina soukromí, kdy nám poodhalila tajemství svého psaní.

Z příběhu si odnáším nejen příjemné pocity, ale také ponaučení. Především krásný latinský citát - "Noli timere" ("Neboj se").

27.02.2023 5 z 5


Emma Emma Jane Austen

Jane Austenová je jedna z nejznámějších spisovatelek na světě a dodnes má mnoho fanoušků, mezi které se hrdě řadím i já. Je to má vůbec nejoblíbenější autorka a Emma je má nejoblíbenější hrdinka. Když se vysloví jméno této autorky, asi si mnozí z nás vybaví jako první její nejvíc úspěšné romány - Pýchu a předsudek a Rozum a cit, ale já osobně si vždy vybavím jako první její román Emma.
Ke všem knihám Jane Austenové se každoročně vracím a nejinak tomu bude i letos.
Kdybych měla poskládat svůj pomyslný žebříček TOP tří knih Jane Austenové, byly by to tyto:
1) Rozum a cit
2) Emma
3) Pýcha a předsudek

Emma se mi četla ze všech knih nejsnadněji, její hrdiny jsem si zamilovala - obzvláště pana Knightleyho. Celá atmosféra příběhu nádherně vykresluje aristokratickou společnost, milostné vztahy i příjemné venkovské prostředí. Pokud hledáte knihu, u které si odpočinete a máte rádi romantiku, tato kniha je pro vás jako stvořená. Moc doporučuji.

09.05.2021 5 z 5


Poslední lov Poslední lov Jean Christophe Grangé

Tato kniha pro mě osobně byla nejočekávanější knihou tohoto roku. Netrpělivě jsem vyčkávala na den, kdy vyjde a jakmile vyšla, pustila jsem se do čtení. Byla to jízda, četbu jsem si moc užila a během dvou dnů byla kniha přečtena. Naplnila přesně ta očekávání, jaká jsem měla.
Děj napínavý do poslední kapitoly, žádná hluchá místa, vše do sebe skvěle zapadlo. Komisař Niemans opět bravurní, stejně jako v Purpurových řekách, které jsou pro mě osobně mimochodem nejlepší knihou, jakou jsem za loňský rok přečetla.
Všem fanouškům thrillerů a obzvláště knih tohoto výjimečného francouzského autora vřele doporučuji.
Z hloubi srdce doufám, že se dočkáme pokračování, protože jsem si sérii s komisařem Niemansem zamilovala.

27.12.2020 5 z 5


Ztracený král Ludvík XVII. Ztracený král Ludvík XVII. Deborah Cadbury

Poutavá, čtivá a nesmírně zajímavá kniha o nelehkém osudu francouzského dauphina Ludvíka, budoucího Ludvíka XVII. Nikdy nekorunovaného krále Francie, který dospíval v neklidné době francouzské revoluce.
I přes množství informací se četla dobře a mohu ji doporučit.

24.10.2020 5 z 5


Potrhaná křídla Potrhaná křídla Ruta Sepetys

Ruta Sepetysová je brilantní vypravěčka. Každý její příběh je promyšlený do sebemenšího detailu a i když je tato kniha odlišná od jejích ostatních knih (V šedých tónech a Sůl moře), rozhodně neztrácí na originalitě a kvalitě příběhu. Čte se velmi dobře, nenajdete zde hluchá místa, kde byste se vyloženě nudili. I když nemá takový spád jako Sůl moře, rozhodně stojí za větší pozornost, než jakou má doposud. Doporučuji a těším se na další knihy od mé oblíbené spisovatelky Ruty Sepetysové.

17.09.2020 5 z 5


Volba Volba Nicholas Sparks

Jedna z mých vůbec nejoblíbenějších od autora. Krásný a nezapomenutelný příběh Gabby a Travise se navždy zapsal do mého srdce. Postavy i prostředí si zkrátka zamilujete na prvních stránkách.

26.07.2020 5 z 5


Osudová zatáčka / Strážce / Odvaha uvěřit Osudová zatáčka / Strážce / Odvaha uvěřit Nicholas Sparks

Poklad v mé knihovně, dlouhou dobu jsem tuto knihu sháněla, až se mi poštěstilo v antikvariátu.
Kupovala jsem ji především kvůli příběhu ''Odvaha uvěřit,'' což byl jediný příběh, který jsem od autora ještě nečetla a mohu říct, že to všechno stálo za to. Ale všechny příběhy v této knize jsou nezapomenutelné.
Opravdu krásné tři příběhy od jednoho z nejlepších autorů dnešní doby.
Doufám, že ''Odvaha uvěřit'' jednou vyjde i jako samostatná kniha.

26.07.2020 5 z 5


Nejdelší jízda Nejdelší jízda Nicholas Sparks

Jedna z nejlepších knih od Nicholase Sparkse, jakou jsem četla. V mých TOP 3 knih je hned na třetím místě.
1) To nejlepší z nás
2) Volba
3) Nejdelší jízda
Ale já miluji úplně všechny Sparksovy knihy. Čtu je každý rok v letním období.
Prolínání dvou příběhů se krásně čte. Hlavní postavy jsou sympatické a i děj je originální a nezapomenutelný.
Na autora nedám dopustit, můj vůbec nejoblíbenější.

26.07.2020 5 z 5


Hora mezi námi Hora mezi námi Charles Martin

Výborná kniha, četla jsem ji před třemi lety a stále mám příběh v hlavě.
Charles Martin je vynikající autor, za pozornost rozhodně stojí i jeho ostatní knihy.

21.07.2020 5 z 5


Když zpívají cvrčci Když zpívají cvrčci Charles Martin

Před pár chvílemi jsem dočetla jednu z nejsilnějších a nejemotivnějších knih v mém životě.
Ano, přesně taková byla tato kniha.
Myslela jsem si, že po dočtení knih od mé oblíbené spisovatelky Sinéad Moriarty - Dobrá matka & Sedm dopisů z lásky (které mě též zasáhly), už mě žádná jiná kniha tolik nepřekvapí. Jak jsem se mýlila...
Číst jsem začala včera ráno a nemohla jsem přestat, jak mě každá kapitola nutila pokračovat.
Když jsem před třemi lety četla “Horu mezi námi” od Charlese Martina, věděla jsem, že jeho knihy jsou neobyčejné. Až nyní, když jsem dočetla knihu “Když zpívají cvrčci” chápu v plném porozumění svá již vyřčená slova.
Během čtení se ve mě mísily všechny pocity. Přes soucit, smích, radost, smutek, naději i slzy, které mi po tvářích stékaly hned několikrát.
Silný a originální příběh malé nemocné holčičky Annie, která prodejem limonády vydělává na svou akutní a velice drahou operaci srdce & osudem zkoušeného chirurga Reese, jejichž cesty se nečekaně střetnou, si mě získal a nikdy na tuto knihu, na tento příběh nezapomenu. ❤️
Maličká Annie vám přiroste k srdíčku a okamžitě si ji zamilujete. Sympatický Reese také.
Příběh byl představen vynikajícím způsobem, až jsem měla pocit, jako kdyby se odehrával přímo přede mnou.
Velmi doufám, že jednoho dne se dočkáme i filmového zpracování. Tato kniha by si ho rozhodně zasloužila.
Moc se mi líbí věta na obálce - “Naděje někdy přichází z nečekaných míst.” Jak pravdivá slova a pro tento příběh se skutečně hodí.
Když jsem se včera ráno do knihy pouštěla, nečekala jsem, že mě zasáhne natolik, že mě doslova emočně vyčerpá.
Ano, “Hora mezi námi” se mi moc líbila (mám v plánu si ji brzy přečíst znovu) a dodnes na ni vzpomínám, ale tato mi doslova vyrazila dech nejen námětem, ale především zpracováním.
Pokud hledáte příběh, který vám zůstane v mysli a srdci na dlouhou dobu, doporučuji vzít do rukou právě tento titul.

20.07.2020 5 z 5


To nejlepší z nás To nejlepší z nás Nicholas Sparks

Jedna z mých vůbec nejoblíbenějších knih od Nicholase Sparkse, co jsem četla. Dawson a Amanda jsou úžasní od samotného začátku. Příběh romantický, pohodový a nepředvídatelný. Čtu Sparksovy knihy každý rok v letním období, a tak se těším, až na tuto přijde řada tento rok.
Doporučuji všem, kdo hledají nenáročnou četbu.
Film je také moc zdařilý, ale kniha je kniha :-)

06.07.2020 5 z 5


Strážce Strážce Nicholas Sparks

Jeden z nejkrásnějších a nejsilnějších příběhů, jaký jsem od autora četla. Mám doma všechny jeho knihy a tuto se mi podařilo sehnat přes antikvariát. Jakou jsem měla radost, když mi dorazila tato kniha, ihned jsem se pustila do čtení a za dva dny jsem měla přečteno. Příběh je krásný, nečekaný, chytí za srdce a nepustí. Hlavní hrdinku, spolu s rozkošným pejskem si zkrátka zamilujete na prvních stránkách. Budete si děj pamatovat hodně dlouho. Já sama mám celý příběh stále před sebou a jsou tomu již dva roky, co jsem tuto knihu čela naposledy.
Doporučuji všem fanouškům toho autora, protože Nicholas Sparks zkrátka umí! Těším se, až si ji v budoucnu přečtu znovu, a i když vím, jak vše dopadne, nemohu se dočkat, až se znovu setkám s oblíbenými hrdiny.

03.07.2020 5 z 5


Bezpečný přístav Bezpečný přístav Nicholas Sparks

Jedna z nejlepších a nejkrásnějších knih, jaké jsem od Nichlase Sparkse četla (a že jsem četla úplně všechny, které u nás vyšly)
Jeho knihy jsou pokladem v mé knihovně a tato je jedna z těch, které bych mohla číst znovu a znovu a nikdy by mě čtení neomrzelo. Příjemné čtení na léto. Pokud patříte k fanouškům romantiky, pohodových a nenáročných knih, tato je ta pravá pro vás :-)

24.06.2020 5 z 5


Zlo pod sluncem Zlo pod sluncem Agatha Christie

Agatha Christie patří mezi mé vůbec nejoblíbenější autorky a tato kniha je svým námětem jednou z nejlepších, jaké napsala. Přečetla jsem všechny její knihy, a i když asi nikdy přímo nepodlehnu kouzlu slečny Marplové a jiných postav, Hercule Poirot si mě dokonale získal, a to již v díle Záhada na zámku Styles. Nedám na něj dopustit. Zde se nám tento sympatický detektiv znovu představuje a ano, opět jsem vraha neuhádla, i když své tipy jsem samozřejmě měla. Doporučuji ji číst právě nyní, tematicky se na léto přímo hodí.

13.06.2020 5 z 5


Pilíře země Pilíře země Ken Follett

Jsou tomu již neuvěřitelné tři roky, co jsem Pilíře země četla poprvé a rozhodně ne naposledy. Ke knize jsem přistupovala jako ke klasickému románu, ale v této knize se skrývá daleko více...
Historické romány mám moc ráda, obzvláště ty, které se odehrávají ve středověkém období a v prostředí Anglie. Jakmile jsem se do knihy začetla, nemohla jsem přestat, a i když je kniha velice obsáhlá, měla jsem ji během několika dnů přečtenou. Zanechala ve mně tak velký dojem a zážitek z četby, že jsem si zakoupila téměř všechny autorovy knihy a přečetla je, ale Pilíře země u mě budou vždy na samém vrcholu pomyslného knižního žebříčku. Dech beroucí historický román plný lásky, přátelství, odvahy, ale i nenávisti, zrady a krutosti. Monumentální historický román o stavění katedrály na pozadí skutečných historických událostí. Těším se, až se do ní začtu znovu a opět prožiji příběh všech hrdinů :-)
Doporučuji, stejně tak všechny knihy od tohoto autora. Já mám nejraději sérii o městečku Kingsbridge - Pilíře země, Na věky věků a Ohnivý sloup.

06.06.2020 5 z 5


Než jsem tě poznala Než jsem tě poznala Jojo Moyes

Letos uplyne pět let od doby, kdy jsem tuto knihu četla poprvé. Tenkrát jsem vůbec nevěděla, jak moc příběh zasáhne do mého života i srdce. Když mi kniha toho dne dopoledne dorazila, okamžitě jsem se pustila do čtení. Ještě téhož dne pozdě v noci jsem měla dočteno, zlomené srdce a slzy mi stékaly po tváři. Přesně takové vzpomínky jsou na první čtení knihy "Než jsem tě poznala."
Autorka mě doslova okouzlila stylem psaní, čtivostí příběhu i brilantním vykreslením hlavních hrdinů a prostředí. Od spisovatelky jsem četla postupem času všechny její knihy, ale tato bude pro mě navždy jedna z nejlepších. I když už jsem jí od té doby četla znovu několikrát, pocity po dočtení byly stejné. Pokud tedy hledáte romantickou knihu, která změní váš pohled na svět i na lidi okolo nás, tato je ta pravá.
Doporučuji a autorce děkuji za skvělý čtenářský zážitek, který nikdy nevymizí z mé mysli.

27.05.2020 5 z 5


Stříbrná zátoka Stříbrná zátoka Jojo Moyes

Jojo Moyesová patří mezi mé vůbec nejmilejší spisovatelky a všechny její knihy jsou u mě na prvních příčkách žebříčku. Stříbrná zátoka byla druhou knihou od autorky, co jsem četla. Bylo tomu již před více než pěti lety. První z nich byla kniha "Než jsem tě poznala." Všude jsem tenkrát slýchávala samá zklamání a že se téměř nelíbila. Neměla jsem tedy velká očekávání, ale nakonec jsem byla příjemně překvapena. Stříbrná zátoka stále zůstává mezi TOP knihami, co jsem kdy četla. Příběh odpočinkový, nenáročný a přitom ke konci více než zajímavý. Hlavní hrdinové vám přirostou k srdci po prvních stránkách a vy se jen necháváte unášet na vlnách romantiky, různých zvratů a téměř se cítíte, jako byste se ocitli v Austrálii. Přesně tak to Jojo Moyesová umí.
Pro milovníky romantiky, odpočinkových a romantických příběhů je Stříbrná zátoka jako dělaná, už se těším, až si v létě dám re-reading všech jejích knih a znovu se setkám s oblíbenými hrdiny, příběhem i prostředím.
Velké doporučení!

27.05.2020 5 z 5


Dobrá matka Dobrá matka Sinéad Moriarty

Právě jsem dočetla knihu Dobrá matka od irské spisovatelky Sinéad Moriarty. Nic moc jsem od knihy neočekávala. Narazila jsem na ni úplnou náhodou, když jsem hledala knihu, kterou bych mohla přihodit do košíku společně s knihou Sedm dopisů z lásky od stejné autorky. Tím, že jsem ke knize přistupovala jako k běžnému společenskému románu, jsem udělala velkou chybu, protože se v ní skrývá silný příběh, který vám z mysli jen tak nezmizí.
Číst jsem začala před několika dny a i přestože některé knihy většinou během dvou dnů mám přečtené, tuto jsem si musela “dávkovat” po kouskách.
Když jsem se pustila do čtení, nenapadlo mě, že čtu jednu z nejemotivnějších knih ve svém životě. Jak pravdivý se zdá po dočtení být popis na obálce - “Nejtěžší rozhodnutí dokáže udělat pouze matka.” Přečtěte si knihu - poté pochopíte.
Posledních 150 stran (možná ještě dříve) jsem přes samé slzy neviděla téměř na řádky. Vlastně na ně skoro nevidím ještě teď. Hlavní hrdinové - obzvláště Luke, Jess & Kate - mi přirostli k srdci a donutili si uvědomit, jaké štěstí každý z nás má, když je živý a zdravý. Že bychom si měli vážit každé vteřiny, kterou trávíme se svými nejbližšími a že vše může být z minuty na minutu jinak.
Prosím, přečtěte si tuto knihu, která dlouhou dobu (možná navždy) zůstane v mém srdci a mé mysli jako jedna z nejlépe napsaných knih vůbec.
Teď si musím dát pauzu, abych příběh rozdýchala, ale brzy se chystám rozečíst další knihu od autorky - Sedm dopisů z lásky. Věřím, že mě čeká další silný příběh.
Tímto bych chtěla poděkovat vám všem za doporučení. Díky vám jsem objevila báječnou spisovatelku, kterou budu moci doporučovat dál.

18.04.2020 5 z 5


Starověké Řecko - Encyklopedická příručka Starověké Řecko - Encyklopedická příručka Lesley Adkins

Stejně jako Antický Řím i tato kniha je pokladem v mé knihovně. Všem historikům, studentům historie i zájemcům o období je skvělým pomocníkem. Vše podstatné tu naleznete. Od užitečných map a popisu vojenství až přes popis obyčejného života Řeků.
Autoři této knihy jsou zkušení archeologové, kteří vědí naprosto přesně, o čem píší a styl psaní je velmi příjemný a nenáročný.
Vřele doporučuji! Rozhodně se budu k této knize často v budoucnu vracet.

15.04.2020 5 z 5


Antický Řím Antický Řím Lesley Adkins

Jedna z nejlepších odborných knih, jakou jsem kdy četla. Je to poklad v mé knihovně. Vše důležité je v této publikaci obsáhlé a do nejmenšího detailu rozebrané.
Doporučuji nejen zájemcům o období, ale především studentům historie, mezi které se hrdě řadím i já sama :-)

15.04.2020 5 z 5