Potrhaná křídla

Potrhaná křídla https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/185200/bmid_potrhana-kridla-185200.jpg 4 1022 282

New Orleans padesátých let – zábava, saxofony, intriky i černá ruka mafie. Josie Moraineová přišla do města „velké pohody“ s matkou. S matkou, která jí slibovala panenku, když bude hodná, ale nikdy si na to pak nevzpomněla, s matkou, která byla prostitutkou a milovala drahé šperky, s matkou, která se o ni neuměla a možná ani nechtěla postarat. Josie se ale dokázala postavit na vlastní nohy a má hlavu plnou snů. Dokáže si je však splnit? Dokáže se vymanit z bahna Čtvrti, které se jí snaží stáhnout dolů? A dokáže se vyrovnat s lidskými slabostmi, zradami a křivdami a poznat, kde je pravda? Další kniha od autorky světově uznávaného románu V šedých tónech, která vás nenechá chladnými, s postavami, které vám budou ožívat před očima. Ruta Sepetysová svou druhou knihou dokázala spisovatelsky vyspět a právem se zařadila mezi významné autory současnosti.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Dívčí romány , Historické romány

Vydáno: , CooBoo
Originální název:

Out of the Easy , 2013


více info...

Přidat komentář

verculka
12.03.2024 3 z 5

Úplně jiný typ knihy než ostatní knihy autorky. Nebylo to špatné, ale spíše taková červená knihovna...

Máša10
02.03.2024 3 z 5

Tak zase jedna pohádka. Čekala jsem něco úplně jiného, ne takový "románek". Hlavní hrdinka má sice dost velké problémy, ale má kolem sebe tolik lidí, kteří jí pomáhají, že by nemusela být tak zoufalá a nešťastná. Ale knížka se dobře četla, chvilkama byla i napínavá


Miroslavacte
29.02.2024 5 z 5

Skvěle podané. Jižní část USA, hudba, ale taky problémy s mafiány. Je to napínavé, dojemné a s postavami je snadné se sžít, přestože toho málokdo z nás má společného s prostitutkou. Postava dcery je mimořádně dojemná.
Strašné téma p nepovedeném vztahu matky s dcerou. Kdy je ta matka podaná a ž příliš sobecky, její povaha trýzní. Charaktery postav ale vyznívají lidsky. Chválím.

JankaV80
16.02.2024 5 z 5

I když smutný, tak velmi krásný příběh chytré Josie, která se přes nepřízeň osudu - zákeřná matka, špatné prostředí (mafie a prostitutky), nepříliš kamarádek, ... - nevzdává a chce si splnit svoje sny, tedy odejít na vysněnou vysokou školu.
Moc se mi líbilo, jak si Josie s Patrikem v knihkupectví domluvili znamení, kterými hádali, jakou knihu si zákazník koupí. K srdci mi přirostla i Willie, která Josie hodně pomáhala a měla ji ráda.

Parwana
15.01.2024 5 z 5

Tuhle knihu jsem doslova zhltla na posezení. Napínavý příběh o děvčeti, které se v životě snaží něco dokázat, bez ohledu na prostředí, v němž vyrostlo, mě úplně pohltil.

Marekh
16.12.2023 5 z 5

Autorčiny knihy mám moc rád a časem si přečtu její novinku TVŮJ PŘÍBĚH. O POTRHANÝCH KŘÍDLECH jsem už uvažoval dlouhou dobu, ale až nyní jsem se pustil do četby a kniha se mi líbila. Jedná se o druhou autorčinu knihu. O této knize jsem slyšel, že není tak dobrá jako ostatní autorčiny knihy a není potřeba knihu číst, ale mě se kniha líbila. Je to stará dobrá Rut Sepetys. Postavy působily uvěřitelně a do příběhu jsem se začetl. V knize se vyskytují také smutné události. V závěru se nenachází nějaký velký zvrat jako v dalších autorčiných knihách, ale přesto jsem byl napnutý, jak příběh skončí.

Hlavní postavou je JOSIE, která přišla se svou mamkou do New Orleans. Příběh se odehrává v 50. letech 20. století. Její mamka je prostitutka a nestará se o Josie moc dobře. Její táta je neznámý. Bohužel děti si nevybírají své rodiče a některé děti nemají pěkné dětství a dospívání, jak tomu bylo v případě Josie. Líbilo se mi, že Josie se postavila na vlastní nohy a chce žít jiný život než její mamka. Pracuje v knihkupectví. Má hlavu plnou snů. Chce studovat na vysoké škole. Jestli se to Josie podaří či nikoliv a co se všechno v jejím životě přihodí se už dočtete v tomto románu.

Oblíbil jsem si také postavu WILLIE, která je bordelmamá a která Josie hodně pomáhala. Byla jako její druhá máma. Na jedné straně byla přísná, ale měla Josie ráda a Josie se jí mohla se vším svěřit. Měl jsem rád COKIEHO, který je řidičem. Rovněž jsem měl v oblibě PATRICKA, který pracoval v knihkupectví společně s Josie. Když přišli zákazníci do knihkupectví, měli Josie a Patrick tajné znamení, při kterém odhadovali, jaký žánr si dotyční zákazníci vyberou. V románu se nachází další zajímavé postavy.

V závěru knihy se nachází PODĚKOVÁNÍ.

Safrika
07.12.2023 3 z 5

Rutu mam moc rada a tak nejak jsem cekala, ze to bude stejny zanr jako ostatni mnou prectene knihy. Nevadi, kniha byla dobra, dobre se cetla.

Tamten
08.11.2023 4 z 5

Čtivý styl, pěkně vykreslené prostředí a postavy. Bohužel děj není úplně nejlepší a závěr to úplně nezlepší.

Hana62
28.10.2023 4 z 5

Zajímavý román, ale chybělo: Jiskra, napětí, vyvrcholení... Ale určitě neodkládám, že se nelíbila, spíš jsem po přečtení Musím tě zradit, čekala něco jiného.

kalinka99
05.10.2023 4 z 5

Zajímavý příběh, ale něco tomu chybělo. Stránky ubíhaly, ale scházel tomu pořádný zvrat a byl najednou konec.

Kristy.Seb
22.09.2023 4 z 5

Rozhodnutí, to ta utvářejí nás osud.

Opět silný a čtivý příběh. Trochu mě překvapilo, že se spisovatelka nedržela "svého" stylu. Ale povedený i tak!

ZuzanaZ83
18.09.2023 5 z 5

Úžasná kniha. Autorka píše neuvěřitelně čtivě. Knihu jsem začala číst v sedm večer a skončila v půl druhé ráno.
Za mě jedna z nejlepších knih, které jsem letos četla.

Lenisk@
09.09.2023 2 z 5

Mám přečtené téměř všechny autorčiny knihy a bohužel musím říci, že tahle byla velmi slabá. K hlavní postavě jsem si neutvořila žádný vztah, nijak se mě její životní osudy nedotknuly, nepřišlo mi, že by se jakkoli vyvinula. V ději se také žádné wow momenty neobjevily. Čekala jsem, jak je u autorky zvykem, že přijde NĚCO, ale nedočkala jsem se. Ani prostředí nebylo pořádně vykresleno. Bohužel zklamání.

blueberrypink
05.09.2023 2 z 5

Ruta je skvělá autorka, ale tato kniha mě nenadchla. Pořád jsem čekala na nějaký wow moment, ale nic takového se nekonalo. Neurazí, nenadchne. Přečtěte si raději v šedých tónech.

Holly.W
30.08.2023 3 z 5

K převážně pochvalným recenzím se, bohužel, připojit nemohu.
Knihy Musím tě zradit, V šedých tónech, Sůl moře, mnou luboce zarezonovaly. Jsou k zamyšlení, o zajímavých historických událostech, jsou to knihy, které mají předat nějaké poselství.
Čekala jsem něco takového i od této knihy, ale bohužel. Je to kniha o holce, která holt měla v životě smůlu. Ale takových lidí je na světě spousta. Pořád jsem na NĚCO čekala, ale to NĚCO nepřišlo. Pořád jsem přemýšlela, jaká je vůbec pointa a smysl této knihy.
Nezaujala mě. Vůbec. A z mysli sejde velice brzy.

artlucie
21.08.2023 3 z 5

Na Rutu to dle mého bylo málo, umí daleko lepší příběhy které rvou srdce. Ale i tak pěkná kniha, bavila a byla zajímavá, jen už od této spisovatelky čekám víc.

Siwan
07.08.2023 3 z 5

Bylo to moje první setkání s autorkou a myslím, že i poslední. Ne, že by kniha byla vyloženě špatná - námět, prostředí, vyvrcholení zápletky i závěr jsou poměrně fajn. Jenom je to prostě celé takové průměrné. Postavy nejdou dostatečně do hloubky...ačkoliv tak nějak víme, že bychom měli k některým postavám cítit sympatie, tak tam na to není dost času. Zároveň New Orleans této doby vyloženě svádí k tomu vytěžit z atmosféry maximum, což se tady ani zdaleka neděje. Hlavní postavě by člověk měl fandit, a fandí, jenom se ho to celé tak nějak nedotýká. Prostě tak nějak za tři.

Monni
25.04.2023 3 z 5

Tohle je opravdu Autorka s velkým A. Tohle byla moje třetí kniha od autorky a to, že jsem jí dala jen tři hvězdičky neznamená, že je to špatná kniha. Kniha je super, ale já první četla knihu Musím tě zradit a jako druhou jsem četla V šedých tónech a ty byly prostě lepší než tahle. Nic jiného za hodnocením není, možná snad jen ještě to, že prostředí mafie moc nemusím, ale kniha je to vážně super a určitě si přečtu všechny její knihy a moc se na ně těším. Rozhodně vím, že když na mě přijde čtecí krize, tak tyto knihy mě z ní určitě vytáhnou. Rozhodně má autorka neskutečný talent.

Agatha84
20.04.2023 2 z 5

Od autorky jsem měla možnost již zhltnout V šedých tónech, a tak nalákána na podobný čtenářský zážitek, rezervovala jsem si v knihovně její další titul - na dětském oddělení, již toto mi mělo být "varováním". Já totiž vlastně vůbec nevím, o čem to mělo být... Možná že děvčata v nelehkých pubertálních fázích naleznou nějaké poselství, které mi unikalo. Pro mě osobně to bylo jen nudně lineární vyprávění bez napětí, souznění, emočního prolnutí s postavami. Po otočení poslední stránky zůstávám knihou zcela nedotčena. A to je mi vážně líto.

hankapimi
05.04.2023 2 z 5

Josie má za mámu prohnanou a zkaženou prostitutku. Neví, kdo je její otec, tak si vymýšlí otce imaginárního. Chtěla by studovat, ale nemá peníze na školné a plácá se v prostředí, do kterého se narodila a ze kterého chce za každou cenu pryč. Korunu tomuto příběhu nasadila laskavá bordelmamá, taková se snad ještě nenarodila... Za mne těžko uvěřitelné. Přečetla jsem od autorky Sůl moře a dám ještě šanci V šedých tónech na doporučení zdejších komentářů.