Dobrá matka

Dobrá matka https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/397349/bmid_dobra-matka-MSt-397349.jpg 5 232 97

Ak niekoho ľúbite, nenecháte ho odísť. Ale čo ak vás o to úpenlivo prosí? Kate kedysi bývala šťastná matka a milujúca manželka. Po narodení tretieho dieťaťa sa všetko zmenilo. Nick sa vracal z práce k vyčerpanej žene čoraz neskôr, neraz nasiaknutý ženským parfumom. Kate nezvratný rozpad rodiny psychicky zničil a pripravil ju aj o strechu nad hlavou. Napriek ťažkému obdobiu sa postaví na nohy a je odhodlaná začať novú etapu života. Všetko je na najlepšej ceste, až kým jej dvanásťročnej dcére Jessice nediagnostikujú leukémiu. Osamelá matka má osemnásťročného syna, ktorého zožiera nenávisť k otcovi, zmäteného sedemročného syna, ktorý vyvádza, a bývalého manžela, čo sa nedokáže zodpovedne postaviť k rodičovským povinnostiam. A uprostred stojí jej milované, statočné dieťa, ktoré každým dňom chradne. Kate vie, že musí odsunúť vlastný strach aj žiaľ a urobiť to, čo je najlepšie pre jej deti, najmä Jessicu. Ale čo ak urobiť to najlepšie znamená dospieť k rozhodnutiu, aké si ani len nedokážete predstaviť?... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

The Good Mother , 2017


více info...

Přidat komentář

babiočka
01.02.2024 5 z 5

Nádherný a zároveň nesmírně smutný příběh. Přestože ho autorka dokázala velmi citlivě odlehčit i humornými rodinnými situacemi a prožitky, nedá se tato knížka číst bez zásoby kapesníků.

Evkae36
28.01.2024 4 z 5

Velmi silný příběh. Zvlášť, pokud máte někoho blízkého, kdo touto nemocí prochází
Příběh opravdu nesobecké lásky. Nesobecké v tom, že svojí dceru nenechala trpět na úkor toho, aby se obohatila její společností. Smrtelně nemocný člověk by měl mít právo si zvolit, jak a kdy odejít z tohoto světa, zvlášť, když už je to jen bolest a utrpení.
Každý člen rodiny situaci prožívá úplně jinak. Malé zpestření v podobě ztřeštěných dvojčat bylo fajn a úsměvné.
Jinak bych uvítala více podrobností co se týče léčby A toho všeho okolo. Přišlo mi to dost osekané.
Ano, i tohle je život. Se všemi radostmi, starostmi a bolestmi.


Evaho73
30.12.2023 3 z 5

Citlivo napísaný príbeh s ťažkou témou a  dosť kontroverzným záverom, ktorý som ja osobne nevedela stráviť...
Autorka tu rozoberá dopad akútnej leukémie nielen na ňou trpiacu dcéru hlavnej postavy, ale aj na jej okolie - predovšetkým na matku, otca, súrodencov, starého otca, kamarátov...
Páčilo sa mi, ako tu boli opísané vzťahy, ktoré vyznievali veľmi realistický, no celý čas som dúfala v iný koniec, ktorý by dodal trochu viac nádeje a povzbudenia pre rovnako postihnutých pacientov. Namiesto toho tu autorka rozoberá iný "hapyend", ktorý je pre mňa osobne ešte ťažší ako samotná rakovina a nie som morálne ani inak stotožnená so záverom tohto príbehu...

patricia8137
30.09.2023 5 z 5

Kniha DOBRÁ MATKA je mojím prvým stretnutím s autorkinou tvorbou. Kapitoly boli prerozprávané z pohľadu hlavných postáv (hlavne Kate, Nick, Jess) ale aj tých vedľajších (napr. Piper, ukážka ich rodinnej atmosféry, život so 4 sestrami). V knihe sa objavili aj úryvky z Bobbyho denníka (najmladší Katin syn). Väčšinu postáv som si zamilovala, stala som sa súčasťou Katinej rodiny a prežívala spolu s nimi všetky radosti aj utrpenia. K Nickovi som nemala žiadne sympatie, neschvalovala som jeho odchod od rodiny, ani to, ako si nevedel nájsť čas na svoje deti. Na druhú stranu, Kate ho pred deťmi neočierňovala, nenadávala naňho, dokonca ho obhajovala. Jess bola na svoj vek veľmi vyspelá, rozumná, to ako sa zmierila so svojou chorobou bolo úctihodné. Tento neuveriteľne silný príbeh bol plný bolesti a smútku, ale tiež plný materinskej, súrodeneckej a priateľskej lásky. Musela som si ho dávkovať postupne, aby som sa vysporiadala so všetkými emóciami, ktoré vo mne vyvolával. Táto kniha mi zostane ešte dlho v hlave, ale myslím si, že nie je vhodná úplne pre každého, keďže  je plná utrpenia a smútku. Popravde ani ja sama by som dobrovoľne nesiahla po takejto knihe, ale z anotácie čitateľ nevyčíta, aké pocity bude prežívať pri čítaní. Určite neľutujem, že som si knihu prečítala, v knižnici ma čaká ešte jedna kniha od autorky, ktorá snáď bude v pozitívnejšom duchu.

mschmidtova
01.07.2023 2 z 5

(SPOILER) Nerozumím tomu, za co kniha dostává tolik hvězdiček. Mně z ní bylo hodně zle. Nelíbilo se mi, k jakému rozhodnutí Kate dospěla. Nesouhlasím s tím a nikdy nebudu. Už je to pár let, co jsem ji přečetla, přesto si ale obsah pamatuji.

Hledala jsem nějakou knížku, kde bych se poučila, kde bych dostala příklad "Dobré matky", ale místo toho jsem se hodně zklamala. Knížku vůbec nikomu nedoporučuji, nelíbí se mi, jaký dává návod.

Prateri
25.06.2023 4 z 5

. . . člověk nikdy neví, co je za dveřmi.
Slzy mi netekly už dlouho, ale Dobrá matka to dokázala. Vyhýbám se takovým knihám, u kterých tuším, že se mi nebude líbit, co se člověku děje, ale občas si mne najdou asi samy.
Neumím dostatečně vyjádřit, jak mi bylo z knihy smutno. Stačilo mi to úplně, nepotřebuji další srdcervoucí situace ani hlubší sondy do lidského utrpění. Vtipnější a veselejší okamžiky v knize, nebylo jich mnoho, jsem uvítala.

Holly.W
19.04.2023 2 z 5

Čím víc jsem se blížila ke konci, tím horší mínění o této knize jsem měla. Až moc postav - jestli šlo autorce o to, aby ve čtenáři rozdmíchala emoce, tak tento příběh měla nechat v nejbližším okruhu rodiny. Jestli se autorka snažila o jakési odlehčení v tom smyslu, že jsme sledovali vyprávění z pohledu x postav, tak se jí to nepodařilo. Dohadování sester Pipper bylo zbytečné a moje mysl odplouvala a nebyla schopna se soustředit. Nick byl protivně hysterický a vzteklý.
Tato kniha nebyla schopna ve mě vykřesat nic, žádnou emocionální odezvu. Když to srovnám s Přáním od Nicholase Sparkse, který též píše o těžké nemoci, tak u Přání jsem byla jako na emocionální horské dráze, bulela jsem jako želva a knihu mám v mysli ještě teď. To u dobré matky nehrozí, bude zapomenuta už zítra. Příběh nejde bohužel do hloubky, ale klouže po povrchu. Čekala bych mnohem mnohem větší ponoření se do mysli a psychiky Jess, i její matky.
A rozhodnutí matky Jess? Tak to bych čekala do podrbona rozebrané, všechny její pocity, odhalení celého jejího nitra a to se, bohužel nestalo.

Pavouček2
27.03.2023 4 z 5

Velmi smutný příběh, kord když člověk ví, že tyhle věci se hodně stávají... Ale jak zde někde bylo psáno, také mi přišlo, že autorka moc tlačí na citlivou stránku aby se co nejvíc brečelo. Chyběl mi víc popsán reálný život, ne jen hezké, nebo smutné okamžiky a hlavně to jak si furt říkají jeden druhýmu jak je skvělý, chápající, milující... toho je tam prostě až až a to mi ubíralo na realné představivosti.

Evikkurcik
03.03.2023 5 z 5

Kniha je dobře napsaná, četla se velice dobře,je to velice silný příběh

JJJ007
11.02.2023 5 z 5

Tato kniha je výborně napsaná. Je velmi smutná a to ještě horší, když si uvědomím, že toto prožívá mnoho rodin. Matku v knize obdivuji, miluje bezmeznou láskou, bez ohledu na sebe a svoji rodinu.

mStationka
17.01.2023 5 z 5

Příběh nepředstavitelný a přesto je to realita. V důvěru otočení se konce jsem slzy zadržovala, jakmile přišla odpověď a to konečná, už jsem jen plakala a plakala....

Máca216
01.01.2023 5 z 5

Strašně smutné, hrozně jsem brečela.

Drahuš
20.11.2022 5 z 5

Moc smutná kniha, chce to hodně síly přečíst si poslední třetinu. Budu se z ní dlouho vzpamatovávat.

harena
13.11.2022 5 z 5

Silný a strhující příběh plný bolesti a smutku, ale také plný mateřské a sourozenecké lásky. Hlavně i příběh byl pro mě uvěřitelný, říkala jsem si, že spisovatelka snad musela podobné rodinné drama prožít. Ale jsou tu i vtipné pasáže a příběh nutí člověka číst dál a dál. Přečtu si i další autorčinu knihu.

Moniska2410
24.09.2022 5 z 5

Tohle byla strašně moc silná knížka. Vůbec si nedokážu představit čím si musela Kate procházet a doufám, že to nikdy nezažiju.
Jak moc matka dokáže milovat svoje děti,co vše je schopná pro ně udělat, i to co jí způsobí ještě větší bolest, než samotná nemoc.
Doufala jsem, že se z toho Jess dostane.Většinu knihy jsem pročetla s knedlíkem v krku a slzami v očích. A přece je tak nadějeplná, má v sobě tolik vroucnosti a lásky napříč bezedným utrpením, kterým si rodina Kate musela projít. Mimořádný příběh, na který nezapomenu.

Poslední slova Jess....."Děkuji ti. Díky, že si mě zachránila před další bolestí. Díky, že mě necháš, abych umřela po svém. Jsem šťastná mami. Jsem připravená odejít. Chci to tak. Miluju tě,,.

4xbabča
21.08.2022 5 z 5

Krásná kniha, která je ale velmi smutná, se spoustou bolesti a utrpení. Když jde o zdraví dítěte, které je opravdu vážně nemocné, je to vždy hodně náročné i pro rodinu plnou lásky a porozumění. Nepamatuji si, že bych během četby knihy několikrát brečela, ale i tak stál tento silný příběh za přečtení.

Gibis
03.08.2022 5 z 5

Tak jsem byla rozhodnutá, že teď v létě budu číst jen samé lehké letní romantické čtení. Dlouho v mém seznamu byla tato kniha, tak jsem se do ní pustila jako do ženského románu, aniž bych si znovu přečetla anotaci. No a dostala jsem tedy pěknou nálož, úplnou emoční smršť, ani jsem si knihu nemohla brát na cesty do práce, četla jsem jen doma v soukromí, s haldou kapesníků po ruce. Krutý boj s krutou nemocí, který rozloží na prvočástice asi každého.

Han-nah
04.04.2022 5 z 5

Kniha je velmi emotivní, bolestivá s krutým tématem a to je, když se rodiče doví , že jejich dítě je těžce nemocné.
Rozvedená Kate se po rozvodu vrací ke svému tátovi a s jeho pomocí se stará o dva syny a dceru. A zrovna Jess onemocní agresivní formou leukémie. Co vše je schopna matka pro své děti udělat? Je pojítkem, kdy sourozenci soupeří mezi sebou o její pozornost. Snaží se přes svou bolest a ponížení, aby se narovnal vztah dětí s jejich otcem Nickem, který je opustil, našel si mladší ženu, se kterou má dalšího malého synka.
S pomocí přátel bojuje o každičký den pro svou těžce nemocnou dcerku. Jako každá milující máma by položila svůj život za život svého dítěte. A jak se má rozhodnout, když ji její dcera o něco požádá a jí to rve srdce. Jak pomoci, když se dívá do krásných, ale velice smutných očí Jess a vidí, jak trpí.
Hezky je popsána i celá rodina Piper. Jak důležití jsou přátelé, kteří jsou tu vždy, když Kate potřebuje. Nemoc sestry má vliv i na bratry. Luke je "skoro" dospělý a malý sedmiletý Bobby své pocity vyjadřuje v Bobbyho deníku. Ten měl pro mě trochu rušivý podtext svým stylem, ale obsahem vyjádřil, jak se s rozvodem, nevlastním bráškou, nezájmem otce a nemocí sestry malý Bobby vyrovnával. Rozvod rozdělí rodiče, ale ti by se měli povznést nad své křivdy a vždy tu být pro své dítě. To následně pochopil i Nick.

dana8437
21.02.2022 5 z 5

Neskutečně silný a smutný příběh, který bez slzavého údolí prostě nejde přečíst. Opravdu stojí za přečtení. Mám ji ve své sbírce a vím, že se k ní určitě někdy vrátím.

Inka8
15.02.2022 5 z 5

Po dlouhé době jsem si při čtení pobrečela . Naposledy se mi to stalo při čtení Most přes řeku Léthé . Příběh je smutný a bohužel , se i takové věci dějí i v reálném životě . Je moc smutné , když rodiče přijdou o své dítě , Vím o tom své , jen můj syn odešel téměř ve 35 letech a ne ve 12 . Za moji osobu doporučuji přečíst i když si třeba pobrečíte jako já