Luca86 Luca86 komentáře u knih

☰ menu

Ostrov Entry Ostrov Entry Peter May

May prostě v tomto prostředí umí nejlíp! Detektivní zápletka v současnosti tady není rozhodující a já ji odložila na druhou kolej. Bylo to čtivé, ale detektiv Sime měl těch problémů až příliš a mě prostě znepokojovalo, že usne, kde nemá nebo si způsobí nějaký další problém. A než jsem odhalila, co je na manželce oběti tak zajímavého, byla mi její postava trochu nepříjemná. Prolnutí obou časových linií bylo fajn a dojemné.
Historická linie knihy je o mnoho důležitější, příběh hrdiny (a že je to fakt hrdina s velkým H) z minulosti byl strhující a k tomu máte naservírovaná fakta o hladomoru a násilném potlačování obyvatelstva na ostrovech. Obecně je vždycky hrozně fajn si připomenout osudy houževnatých předků, kteří mnohdy museli bojovat o holý život, o území, budovat obydlí a tvořit základy společnosti, zatímco my si dneska v tomto ohledu víceméně sedíme v klídku na zadku. Možná, že by tento příběh mohl klidně být samostatným historickým románem.

16.04.2024 5 z 5


Hlasy Hlasy Ursula Poznanski

Další knížka po které jsem v knihovně jen tak sáhla bez předchozích informací. A dobře jsem udělala. Četlo se to samo a líbilo se mi prostředí psychiatrické léčebny. Navíc mám ráda, když se o ústředních postavách dozvídám i něco osobního. Lépe si je pak dovedu představit. Někdo tvrdí, že to je rušivé, ale v tomto případě to bylo docela pěkně sladěné. Chemie mezi vyšetřovateli byla fajn. Vraha jsem tušila tak padesát na padesát a až hodně ke konci.

14.04.2024 5 z 5


Zrcadlový muž Zrcadlový muž Lars Kepler

Jak mi některé novější díly už přišly slabší, tak tady to rozhodně neplatí. Konečně zase to pravý ořechový. Přečteno jedním dechem. Závěr mě dostal, vůbec jsem netušila, kdo je pachatel.

14.04.2024 5 z 5


Složka 64 Složka 64 Jussi Adler-Olsen

Podle mého nejlepší kniha ze série o oddělení Q. To, že se dobře čte a je napínavá snad už ani není nutné zmiňovat. Velkou výhodou je zvolené téma a souvisejicí problematika. To je naprostá pecka. A konec jsem teda vůbec nečekala. Paráda!

14.04.2024 5 z 5


Poslední poutník Poslední poutník Gard Sveen

Knížku jsem náhodně objevila v knihovně. Zezačátku jsem měla problém se začíst, vyznat se v postavách a prolínání dějových linek mě trochu rušilo. A tajemný Kaj Holt byl tajemný až moc. Naštěstí jsem si rychle vše ujasnila, děj nabral spád a bylo to napínavé. Historická dějová linie byla určitě lepší. Vše do sebe zapadalo a konec jsem odhadla.

14.04.2024 5 z 5


Království Království Jo Nesbø

Tahle knížka se JN moc povedla. Postavy byly skvěle propracované, prostředí a celková atmosféra stejně tak. Bylo to takové vzrušující a znepokojivé. A na to já slyším.
Závěr mě trochu nemile překvapil, ale zpětně v kontextu celého příběhu jsem musela uznat, že to do sebe skvěle zapadalo.

14.04.2024 5 z 5


Šachové figurky Šachové figurky Peter May

Nejslabší z celé trilogie

13.04.2024 4 z 5


Žárlivost a jiné povídky Žárlivost a jiné povídky Jo Nesbø

Ale jo, fajn povídky. Na zadek jsem si z nich ale nesedla a hned se mi vypařily z hlavy :) Nejvíce se mi líbily povídky Londýn, Fronta a Náušnice. Povídka Žárlivost byla zbytečně zdlouhavá, přitom nápad nebyl vůbec špatný.

13.04.2024 3 z 5


Dva proti Říši Dva proti Říši Jiří Šulc

Dokonalá, bravurně napsaná kniha! Povinná četba prosím pěkně :)

13.04.2024 5 z 5


Levhart Levhart Jo Nesbø

Jedna z mých neoblíbenějších s HH

13.04.2024 5 z 5


Červenka Červenka Jo Nesbø

Jedna z mých nejoblíbenějších s HH.

13.04.2024 5 z 5


Pavouk Pavouk Lars Kepler

Bohužel mi kniha moc nesedla. Už nějakou dobu mám dojem, že tato série má sestupnou tendenci a myslím si, že ji autoři měli uzavřít dřív. Zaprvé jsem se nemohla moc začíst, přistihla jsem se, že mě už unavuje schéma vražd jedna za druhou jak na běžícím páse a nic nového pod sluncem. Až zhruba v půlce mě kniha víc chytla. A závěr byl vážně postavený na hlavu. A co víc, rozčilovalo mě tentokrát, jak jsou Joona i Saga vykreslení jako zlomení lidé, bez perspektivy. Joona už mi delší dobu připadá takový "plochý" a nemastný neslaný a třeba Valerii si nějak vůbec nedokážu představit. Možná už mám v hlavě prostě "přeKeplerováno" :)

13.04.2024 3 z 5


Ochráním tě Ochráním tě Peter May

Trošku slabší Mayova kniha. Ne snad, že by se špatně četla nebo se odehrávala v nezajímavém prostředí, to bylo jako vždy super a hezky to plynulo. Ale závěr je celkem přitažený za vlasy. Asi na dvou třech místech jsem si říkala, že tady to May trošku přepískl :)

13.04.2024


Kalmann Kalmann Joachim B. Schmidt

Kalmanna jsem si oblíbila. Autor ho bezvadně vystihnul, stejně tak jako prostředí. Island, svérázný hrdina, trocha humoru, detektivní zápletka a JE TO!

12.04.2024 5 z 5


Pamatuji si vás všechny Pamatuji si vás všechny Yrsa Sigurðardóttir

Tak tohle nebyla žádná detektivka, ale spíš horor. Bylo to napínavé jak kšandy, celou dobu jsem se krásně bála a čekala, co bude, nutilo mě to pořád číst dál a dál. Jenže některé věci mi připadaly neobjasněné a z konce jsem měla nečekaně nepříjemný pocit. A tenhle divný pocit se mě chvíli držel.

12.04.2024 5 z 5


S Gretou si nic nezačínej S Gretou si nic nezačínej Susanne Abel

Skvělý zážitek. Smutné téma, ale v mých očích svěží a občas docela vtipné. Obě dějové linky byly výborně zpracované, více jsem si oblíbila tu historickou, kdy jsem se mimo jiné dozvěděla něco o poválečných peripetiích obyčejných Němců a hlavně o dětech, které zažívaly vyčlenění ze společnosti. Tom mě občas trochu lezl na nervy, Greta byla skvělá celou dobu. Neseděl mi ale uspěchaný konec. A navíc jsem moc nevěřila Tomovi, že by najednou tak prozřel.

12.04.2024 5 z 5


Les v domě Les v domě Alena Mornštajnová

Knihu jsem přečetla jedním dechem, ostatně jako všechny od této autorky. V této je však podle mě nejvíce tísně a beznaděje (v těsném závěsu je Listopád). Pořád jsem čekala na nějakou naději, a i když se občas zdálo, že se blýská na lepší časy, zase přišla nějaká rána. Úplný závěr mě rozsekal. A ještě dlouho po dočtení jsem nad tím přemýšlela. To téma, navíc dokonale zpracované, je silné a aktuální. A když si odmyslím to nejhorší, přemítala jsem i nad tím, jak se nejlíp chovat ke svému dítěti a jakému jednání se vyvarovat. A vsadím se, že jsem nebyla jediná.

12.04.2024 5 z 5


Esterčini otcové Esterčini otcové Hana Radulić

Tahle knížka mě dostala, nemohla jsem se odtrhnout. Tak intenzivní a emotivní příběh jsem už dlouho nečetla, dokonce jsem si i trošku pobrečela. A ta atmosféra! Nemá cenu se tady víc rozepisovat, vše bylo řečeno v předchozích komentářích.

12.04.2024 5 z 5


15 roků lásky 15 roků lásky Patrik Hartl

Knížky tohoto autora mám moc ráda, když se potřebuju odreagovat, ale u této jsem už v druhé půlce trošku vypouštěla a už už jsem to chtěla mít odbyté. Nápad výborný, kniha se skvěle čte a je vtipná, ale zkrátila bych ji. Na můj vkus se autor na hlavním hrdinovi dost vyřádil a když už to vypadalo, že konečně bude mít klid, tak se ukázalo, že nebude.

12.04.2024 4 z 5


Osm Osm Radka Třeštíková

Dle mého názoru asi nejlepší knížka autorky. Je to svižné, čtivé a napínavé. Vývoj událostí mě kolikrát překvapil a detektivní zápletka příběh zpestřila.

12.04.2024 5 z 5