lneste.giovans lneste.giovans komentáře u knih

☰ menu

Aristoteles a Dante odhalují záhady vesmíru Aristoteles a Dante odhalují záhady vesmíru Benjamin Alire Sáenz

Nemám žádnou výtku. Jedná se o nádherný příběh, který není o nějakém složitém ději, nýbrž zobrazuje vzah dvou kluků, přátel, kteří dospívají, bojují se sebou samými, sebezapřením, první láskou a všude kolem se nachází spousta ,,záhad vesmíru". Moc doporučuju. Přečtením rozhodně neprohloupíte.

26.12.2016 5 z 5


Illuminae Illuminae Amie Kaufman

Nejlépe zpracovaná kniha ever! Popravdě jsem si to užívala a ke konci jsem byla napnutá jak struny, přestože na mě dopadl opar faktu, že čtu YA. Námět pro mně zatím neokoukaný a přesto tomu něco chybělo. Nějaké ,,něco", co mohlo z knihy udělat Bestseller s velkým B. Svým způsobem je těžké knihu zařadit. Podprůměrná rozhodně není. Řekla bych, že dokonce maže rozdíl mezi průměrem a nadprůměrem. Představte si nejdokonalejší knihu, kterou si dokážete představit a následně ji osekejte o následující body:
1. Žádný vztah k hlavním postavám?! - Styl, kterým je kniha napsaná, plně neumožňuje aby si čtenář k postavám vytvořil plnhodnotný vztah. Chybí tu myšlenky a emoce jsou nám zdělovány zkresleně z pohledu jiných postav. A přesto nějakým záhadným způsobem si vytvoříte názor koho mít rád a koho ne a tak to i budete praktikovat.
2. Předvídatelnost. - Ne, každému všechno hned dojde. Ale když dojde a vcelku tak poměrně brzy, máte chuť nechápajícímu hl. hrdinovi zatřást rameny, profackovat ho, nechat ho ležet na místě a dodělat to za něj. (Beru v potaz, že tento bod, může být v celku zavádějící, názor od názoru.)
3. Konec. - popravdě mám ráda Happy Endy, kterých se nám v knihách moc nedostává. (Nebo alespoň ne mně v těch, které čtu.) Konec knihy mi přijde zvláštní. Nevím, jestli za to může uplně hl. hrdinka, u které do teď nemám jasno jestli jí mám ráda nebo ne, neboť její chatovací vyjadřování mě... Každopádně myslím, že touhle knihou to klidně mohlo skončit.
4. YA - Tento žánr je skvělý! Ale je pro mnohé i majákem, že se těmto knihám mají vyhnout a přiznejme si stačila špetka a měli jsme tu krvelačné, drastické sci-fi a druhou Millu Jovovich.
5. Série. - Vyjde celá? Nevyjde celá? Vyjde celá? - S nakladatelství CooBoo a knižními sériemi mám prozatím jen dobrou zkušenost s dovydáváním celých sérií a doufám že to tak i zůstane. Pak je tu ještě otázka nekonečných sérií a potenciál dalších dílů udržet kvalitu.

Možná jsem, ale jen moc kritická :D Tahle kniha je skvělá a věřím, že se hoooodně lidem bude líbit. Mě se líbí. Splnila moje očekávání! Dostala jsem dva hlavní hrdin - žádný milostný trojúhelník. ,,Dokonalou" umělou inteligenci, která si mě ke konci naprosto získala. Trošku podezřele okoukanou nemoc, která tady perfektně zafungovala a vytvořila prostor pro famózní survival. Vesmír. Vedlejší postavy, které jsem si hned zamilovala (většinou dřív než ty hlavní). Hodnotím čtyři a půl hvězdičky. Kdyby ta půlka šla dát...

04.12.2016 4 z 5


Jak udělat revoluci: Zápisky z trestanecké kolonie Jak udělat revoluci: Zápisky z trestanecké kolonie Naděžda Tolokonnikova

Geniální. Šílené. Tahle kniha Vás nenechá chladnými. Kam se hrabou knihy typu Kraď jako umělec a Ukaž co děláš. Chcete něco dělat a ukázat? Je potřeba nakopnout? A jako bonus obraz toho jak to chodí ,,za rohem" v Rusku. Pohledem nezávislé (a trochu šílené) ženy, která skrze své umění spustila revoluci. Kdo hledá, či je příznivcem feminismu a LGBT komunity - tady najde. Sice se na konci autorka trochu zamotala do tématu náboženství v Rusku a jeho postavení ve společnosti - a nebo jsem se zamotala já xD Pokud jste vlastníkem, tahle kniha skončí polepená ,,lepíky". Jediná škoda, že některé části jsou i v českém překladu v angličtině. Já sice anglicky umím, ale kdybych chtěla dát přečíst knihu mamince, která umi paradoxně rusky a ne anglicky, nepochodila bych. Přesto se mi anglické části líbili a neumím si bez nich knihu představit. Kdybych byla ale opravdový rýpal nebo spíše teoretik, je zajímavé jaké části jsou/zůstaly v angličtině. Nezbývá než doufat, že to není cílené, ale nechané pro "umělecký" kontext vydání. Pro mě, spíše než občasnou vulgaritou, šokujicí ve smyslu odhalení toho, co se děje ve 21.století v poměrně vyspělém Rusku.

01.12.2016 5 z 5


Odpusť mi. Megan Odpusť mi. Megan Abbie Rushton

Je to, jako by jste Vy byli Megan. Čekáte ráno na autobus, kolem se potlouká banda vašich rádoby dokonalých spolužáků. Jste pro ně mimoň. Ale Megan, ta nemluví. Tahle knížka poskytuje na první pohled jen další oddychový příběh, ve skutečnosti to tak ale není. Tenhle příběh je tvárný, živý a je jako hmota. Skoro jako by jste cítili slunce, letní závan, všemožné květinové vůně a slyšeli ševelení přírody a potůčků, které je, opravdu jen stručně, popsané v knize. Tohle není jen další YA kniha. Sama se YA snažím vyhnout, ale tenhle příběh mě opravdu mile překvapil. Kniha vás rozhodně nenechá chladnými. Pocit dejavu není vyloučen...

30.08.2016 5 z 5


Kam jsi odešla Kam jsi odešla Gayle Forman

Bolest a láska. Smekám před paní spisovatelkou. Nemám nejmenší páru jak se ji povedlo tak dokonale zachytit bolest, ztrátu, nehynoucí lásku a krizi existence, ale zvládla to a vešla se do 300 stran. Poprvé po opravdu dlouhé době jsem chtěla aby příběh nekončil, aby byl nekonečný. Je docela sporné zda se na 224 stran vejde kvalitní příběh, ale na těhlech 224 stran se v tomto případě vešel. Nemyslím si, že kniha je dojnou krávou. Nevím, kde se v autorech bere to něco, co je vybičuje aby zvládli napsat něco takového - knihu, která má duši. Přiznávám, že jsem se v tomhle příběhu lásky trochu zhlédla, a proto má pro mě nejspíše takovou nostalgií políbenou hodnotu. Myšlenka toho, že někomu z naší minulosti dlužíme vysvětlení nebo omluvu, či snad to od někoho očekáváme, ale víme, že už je příliš pozdě a ubíjí nás to.

29.08.2016 5 z 5


Marťan Marťan Andy Weir

Popravdě… Žádná velká sláva se nekonala. Námět dobrý, ale tím to pro mě končilo. Kniha je cílovkou hlavně zaměřená na super geniální geek chalany s hlavou v pejru - teda pradon, ve vesmíru. Než budete něco namítat znám jednoho takového, jen se zaměřením na dinosaury. Kromě toho všeho, co o nich ví, a o době ve které žili, je umí i do detailu nakreslit. Ale dost o mém kamarádovi. Andy Weir je jisto jistě sympaťák, už podle fotky. Nic moc o autorovi nevím, i když jeho dílo mi poskytlo docela slušný obrázek. Textově jsem rozuměla tak 50%. Časté ohlasy typu: ,,Je to vtipné!", se mi nepotvrdily. Buď nejsem atrofyzik, nebo čím bych to musela být, ale ,,Opravdu vtipné", to není. Na dokonalosti zkrátka ubírá až převelký obsah ,vědeckých termínu'. Samozřejmě nějaký ten vtip se najde, ale jinak si většinu času lámete hlavu jestli hlavní hrdina už není tuhej a tohle všechno se mu nezdá, protože s jeho genialitou, by mohl být klidně oboupohlavní člen Avangers. Přesto všechno, ale stále máte nervy, zda to hrdina dá, či ne, a to vás nutí číst dál. Pokud máte dva dny na zabití, a nevíte o něčem jiném a lepším, proč ne!

29.08.2016 2 z 5