kuba3954 kuba3954 komentáře u knih

☰ menu

Účinný lék Účinný lék Arthur Hailey

Vcelku jsem si z knihy odnesl pár užitečných informací a toho si na knihách cením.Komentář píši s odstupem.

15.07.2020 3 z 5


Trhlina Trhlina Jozef Karika

Kromě všeho co zde ostatní zmínili tak já se velmi bavil Igorovým vztahovým popisům jako “má mě přečteného” nebo “vím že tento pohled znamená to a to” nebo “bylo mi jasné, že teď s ní nebude min. 1,5 dne řeč” či “dělej si co chceš, ale pak nebreč”. Opravdu krásný přirozený popis pokročilých vztahů.

21.11.2018 5 z 5


Dvacet tisíc mil pod mořem Dvacet tisíc mil pod mořem Jules Verne

Ikdyž se strašně snažím hodnotit tuto knihu z pohledu 19. století bohužel i přesto ji shledávám nudnou. Kdyby byla opravdu dobrá (minimálně by měla být, když je tak známá) čas by nehrál roli. Nicméně až od 3/4 jsem dostal chuť knihu dočíst (jinak se mi příběh vlekl) - o to pak pro mě bylo větší zklamání z konce, který mi nezodpověděl prakticky jedinou otázku, která mě jako čtenáře zajímala.

25.09.2018 2 z 5


My děti ze stanice ZOO My děti ze stanice ZOO Christiane Vera Felscherinow

Celou dobu čtení mě udivovalo, že by si hlavní postava všechny svoje činy takto duchapřítomně uvědomovala. Už z popisu, že běžně na lidi byla hrubá a řvala na cizí (což by mi k narkomanovi odpovídalo) si neumím potom představit, že by svůj příběh takto uvědoměle dokázala vyprávět v 16 letech (tedy ani ne rok potom co přestala s heroinem). Proto soudím, že hodně věcí je uměle domyšleno autory. Když to pominu, tak mě překvapilo, jak se během knihy měnily moje sympatie k hlavní postavě - asi podobně jako její matce ke své dceři. Poslední 1/3 jsem se těšil, aby už byl konec, jelikož jsem ze zdrojů z internetu věděl, že stejně brát drogy nepřestala a tak "veselý" konec knihy jsem četl spíš s úšklebkem než s uznáním.
Přesto dávám 5 hvězd - mám rád knihy, které mě nutí přemýšlet, hledat informace a něco ve mně zanechají.

24.07.2018 5 z 5


Saturnin Saturnin Zdeněk Jirotka

Tato kniha mě svým kouzlem opravdu dostala. Nesmělost a způsob vyprávění hlavní postavy jsou velmi roztomilé.

07.06.2018 5 z 5


Zima světa Zima světa Ken Follett

Vždy jsem měl pouze slabší povědomí o dějinách 1.poloviny 20.století. Díky skvělému příběhu vsazeného na pozadí světových dějin si lehce dokážu představit útrapy tehdejších obyvatel Evropy.
Největším šokem pro mě byl překvapivě závěr knihy, kdy se pro někoho konec války stal pouze začátkem dalšího teroru.

25.05.2018 5 z 5


Malý princ Malý princ Antoine de Saint-Exupéry

Jako malý jsem tuto knihu přečetl a nějak jsem se v ní nedokázal zorientovat. Nyná po cca 20 letech jsem se o to pokusil znovu a přesto jsem v ní nedokázal najít to kouzlo.

27.03.2018 2 z 5


Počátek Počátek Dan Brown

Knihy Dana Browna mám hodně rád, ale tato mezi ně nejspíš patřit nebude. Po zhruba 120 stránkách neproběhlo v knize prakticky nic, snad zaujmutí čtenáře, který je zvědavý jak kniha dopadne..respektive jak si spisovatel poradí se zakončením. Průběh je vcelku nudný, chybí napětí, šifry, symboly...vlastně všechno co bylo na knihách Browna dobré...i popis architektonických skvostů a různých uměleckých děl byl dosti okleštěn. "Zásadní" zvrat, na který jsme v Brownových knihách zvyklí ani nebyl zvratem, jelikož v knize bylo natolik málo postav, takže se jednalo prakticky o logické vysvětlení jasné od poloviny knihy.
Dávám 1* navíc z vášně pro Browna.

12.03.2018 2 z 5


Hana Hana Alena Mornštajnová

Žánr uvádí, že se jedná o knihu pro ženy, nicméně jsem si ji dovolil díky velmi vysokému hodnocení přečíst a mohu říci, že kniha byla naprosto skvělá. Výborně se četla, poutavý příběh, dechberoucí zakončení kapitol a při představě, že takové věci se opravdu děly mám husí kůži nejen po dočtění, ale i teď. Jo, opravdu dobrá kniha!

07.02.2018 5 z 5


Blackout – Zítra bude pozdě Blackout – Zítra bude pozdě Marc Elsberg (p)

Pořád jsem čekal, že se nějak rozvine napětí, ale to se bohužel nestalo. Závěr knihy také ničím nepřekvapil.

26.01.2018 2 z 5


Abych přežila Abych přežila Yeonmi Park

Jednoznačně nejlepší je 1/3 odehrávající se v Severní Koreje (i dál je to fascinující příběh). Mám asi lepší představu o tom jak to tam vypadá, nicméně beztak tomu nemůžu nikdy porozumět, jelikož v porovnání s lidmi v KLDR se mám jako prase v žitě.

19.10.2017 5 z 5


Prach Prach Hugh Howey

Pro mě tento závěrečný díl je jednoznačně nejslabší z celé trilogie (hodnocení nechám uležet). Opravdu mě nadchla atmosféra Sila (napětí, tajemno, kdy tušíte, že něco není úplně tak jak má být), kterou však Turnus (stále ještě pro mě skvělé dílo) zmírnil a z Prachu se již vytratilo téměř vše co se mi právě na prvním díle líbilo - žádná záhada a předvídatelný děj.
Ale jedna věc mi bude vrtat asi velmi dlouho. Silo jedna (potažmo Thurman) je schopné jedním tlačítkem zabít tisíce obyvatel dalších, ale své "neposlušné" (obyvatele sila 1) raději posílá znovu spát - ikdyž vlastně pokud by projekt doběhl do konce - beztak by zemřeli...a celkově postava Thurmana mi lezla krkem - nemám rád ty co si rádi hrají na bohy - a v tomto měřítku....

01.02.2017 3 z 5


Harry Potter a prokleté dítě: Část první a druhá Harry Potter a prokleté dítě: Část první a druhá Jack Thorne

Kniha nepřináší naprosto nic nového - pouze jednu novou postavu, jinak vše je postaveno na předchozích dílech (postavy, kouzla, předměty, zápletky apod.). Chyběla mi hlubší zápletka a opravdu mě nebavili části o tom jaký kdo je "špatný otec". Jelikož je to předloha hry, tak se dá pochopit rychlost děje. A četlo se to vcelku dobře.

28.11.2016 3 z 5


Kostičas Kostičas Samantha Shannon

Kniha je pravděpodobně zaměřená na jinou skupinu, jelikož mě úplně nechytla. Chyběly mi zvraty či překvapení. Děj si tak nějak plyne a čtenář vcelku znuděně knihu dočítá s tím, že neočekává žádný překvapivý konec....a ten se skutečně nedostaví. A myšlenky rozmarné Paige mě začaly nudit po pár stránkách. Éter/aura/hadální zóna?!...po dočtení stejně nevím o co šlo. Jediné co mělo potenciál bylo tajemství okolo Refájců, možná se víc dozví čtenář v dalších dílech, ale na to já už sílu nemám.

Hodnocení nechám ještě uležet.

23.08.2016 2 z 5


Zabijáci Zabijáci Jussi Adler-Olsen

Kimiin uzlíček mi celou knihu naháněl husí kůži.

28.06.2016 4 z 5


Kafe @ cigárko Kafe @ cigárko Marie Doležalová

Vtipné a důvěrné nahlédnutí do myšlenek autorky a také do zákulisí herectví. Obdivuji autorku za sebekritiku a upřímnost.Sama je nerada přirovnávána ke své "nejznámnější" roli, avšak sama často popíše situaci, ve které se zachovala přesně tak jako zmíněná role, ale to jí nelze míti za zlé.

20.01.2016 4 z 5


Motýlek Motýlek Henri Charrière

Hrdina mi byl od začátku do konce naprosto nesympatický. Nesmyslně jej všichni zbožňovali přičemž on samotný se choval vcelku bezohledně. Při představě, že hrdina je skutečně autor knihy, opravdu si nemyslím, že je ho za co chválit a už vůbec ne proč ho litovat (jak on by si nejspíš přál). Ale zase nemůžu kvůli hlavní postavě ubírat na kvalitě díla, takže 60% i za milé chování místních obyvatel.

12.01.2016 3 z 5


Konečná diagnóza Konečná diagnóza Arthur Hailey

Kniha mě opravdu nadchla, bylo to zas trochu něco jiného. Dala mi i pár užitečných informací a jednu dobrou radu do stáří.

12.01.2016 5 z 5


Mráz Mráz Bernard Minier

Dobrá kniha (resp. 3/4), napínavý příběh, který postupně graduje až má čtenář pocit, že zbývajících 200 stran musí přečíst ihned....bohužel se spisovatel nedržel známého "v nejlepším přestat". Příliš akce a vlastně ani hlavní padouch nebyl dopaden. Dále čtenář se nedozví jak dopadl komplic z ústavu. Způsob jakým na konci knihy hlavní hrdina vyřeší dceřin "problém" se mi vůbec nelíbil a zkazil mi pohled na něj. K epilogu snad jen jedna otázka, proč se téměř všichni autoři snaží hlavního hrdinu na konci příběhu s někým spárovat...úplně zbytečně...přeci tuto knihu jsem si nevybral protože "mám rád dobré konce".
60%, přestože jsem si dlouho myslel, že to je kniha na 5 hvězd.

12.01.2016 3 z 5


Žena v kleci Žena v kleci Jussi Adler-Olsen

Skvěle se čte, ale bohužel podle mě vcelku slabý motiv a celkové rozuzlení průměrné.
Filmové zpracování (viděno až po přečtení) se mi však velmi líbilo, ale nakolik to bylo tím, že jsem knihu četl nedokážu posoudit.

16.09.2015 4 z 5