Kníženka Kníženka komentáře u knih

☰ menu

Vesnice Vesnice Kristýna Trpková

Zklamání. Děj je vidět, že je vymyšlený, nepůsobí věrohodně, ani vyprávění není poutavé či tajuplné, jak bych čekala od detektivky, osud inspektorky našroubovaný na příběh, často se opakující konstatování...

09.03.2024 odpad!


Sítě Sítě Petra Dvořáková

Čtivě a naprosto důvěrohodně a reálně napsané! Příběhy mají šmrnc a grády, ač se v nich jakoby nic neděje. Autorka to snad musela sama prožít. Příběhy mohou sloužit jako povzbuzení pro ty ženy, které jsou na tom stejně.

12.01.2024 5 z 5


Město nad městem Město nad městem Lucie Brejšová

Hezká obálka, ale kniha je jen plná nudných popisů, místy jako bychom četli encyklopedii architektury, děj se neodehrává, jen nudně plyne, čtenář se neorientuje v tom, oč v knize jde. Dávala jsem šanci do poloviny knihy, zda se to nezlepší, nezlepšilo. Za mne zklamání.

12.01.2024 odpad!


Holka, kterou nechtěli Holka, kterou nechtěli Torey L. Hayden (p)

Škoda, že Thorey neumí psát čtivěji. Zajímavý příběh, zajímavé téma, zamyšlení by nemělo zůstat jen na dívenkou, ale i nad zničeným životem vychovatele, který byl obviněn ze závažného trestného činu!

11.09.2023 2 z 5


Mojenka Mojenka Olga Stehlíková

Hezká obálka a pěkná recenze. Ale to je tak vše. Pak přišlo zklamání. V knize jsou rozličné chyby, rozhodně autorka přírodě a chovatelství nerozumí, vše je navíc poskládáno tak uměle a nereálně, takže je vidět, že se jedná o vymyšlený příběh. Poselství dětem také uniká.

10.09.2023


Labyrint upgrade Labyrint upgrade Jan Hábl

Klasický Komenského Labyrint jsem četla před lety a nedávala. A ani nedočetla. Tato kniha je skvělým počinem pro všechny takové jako já. Čtivá, srozumitelná, psaná současným jazykem, poselství je pochopitelné a tudíž i Komenský je tak trošku blíž. A o to asi šlo. Přiblížit dílo tohoto úžasného pedagoga a myslitele současníkům. A moc se mi líbily i ilustrace v knize!

10.09.2023 5 z 5


Hory zpívají Hory zpívají Nguyen Phan Que Mai

Opravdu zajímavá kniha, dobře a čtivě napsaná (resp. asi i přeložená), příběh poskládaný z reálných událostí, značně smutných, které se ve Vietnamu odehrávaly v období let 1955- 1975 asi skoro v každé rodině, příběh o lidském utrpení, ale také síle vše špatné překonat a kostky, které nejsou dobře vrženy, zase poskládat, když ne na samé šestky, tak aspoň natolik, aby skóre ukazovalo, že svět je slušné místo pro život.

10.09.2023 5 z 5


Jeřabinový dům Jeřabinový dům Marie Hajdová

Výborně napsaná kniha! Autorka strčí do kapsy Třeštíkovou, Dvořákovou, Mornštajnovou, Lednickou, Hanišovou a jiné české autorky, píše čtivě, citlivě, poeticky. Umí zachytit jak události, tak i atmosféru okamžiků, které popisuje. Vykreslit scenérie. A z malého, jakoby obyčejného příběhu udělat velké dílo. Jeřabinový dům je prostě nádherný.

10.09.2023 5 z 5


Zloději zelených koní Zloději zelených koní Jiří Hájíček

Ne příliš autentický příběh, ačkoli možná jeden takovýto "charakterní" kopáč vltavínů mohl opravdu existovat. Děj taktéž nic extra poutavého, prostě slabší knížka jinak velmi čtivého autora.

09.04.2023 2 z 5


Dešťová hůl Dešťová hůl Jiří Hájíček

Dobře napsané, autentické, čtivé, ze života...

09.04.2023 5 z 5


Citlivá zpověď jednoho blázna Citlivá zpověď jednoho blázna David Svoboda

Kdo čeká, že se dozví něco ze zákulisí psychiatrického ústavu, konkrétní okamžiky a myšlenky člověka, který zápasí s duševní poruchou, ať nečeká mnoho, zrovna toto autor ve většině případů vynechal či popsal jednou větou a naopak přidal popisy dětství a mládí a všedních událostí. Kniha měla velký potenciál právě pro ten pohled člověka "ponořeného" uvnitř, škoda, že zůstal nevyužitý.

09.04.2023 1 z 5


Vzdelaná Vzdelaná Tara Westover

Rozhodně zajímavé téma (jak někdo v dnešní době baží chodit do školy a jak moc nás ovlivňuje rodina), nicméně zpracování pokulhává, často jsou to jen popisy, chybí vypointování, dotažení zápletek, aby kniha byla čtivější, dramatičtější, plná hlubších myšlenek. Dalo se z toho získat víc. Je vidět, že ne každý prostě umí napsat dobrou knížku, byť má co zajímavého sdělit. Takže kvalitně napsaná kniha to není. Ke sdělení podstatného by stačilo, kdyby byla tenčí.

30.06.2022 2 z 5


Tiché roky Tiché roky Alena Mornštajnová

Kniha je výborně napsaná, hodnotím i použitá slova, zpracované myšlenky, plynulý a zajímavě popisovaný děj. Silný je i příběh. Skutečně dobré čtení, čtenář je udržován stále v napětí, a rozuzlení působí na rozdíl od knihy Hana reálně a tedy příběh krásně zakončuje!

18.06.2022 5 z 5


Hana Hana Alena Mornštajnová

Bravurně zpracované téma holokaustu a života Židů v ČR těsně před a za 2. světové války. Napsáno čtivě, zajímavě, svěže, s pointou. Zároveň zpracována výborně fakta, zasazená do příběhu. Sice smutné téma, ale uchopeno opravdu tak, že je možno knihu doporučit každému.

31.05.2021 5 z 5


Stela a 16 huskyů Stela a 16 huskyů Tereza Pařízková

Knížka zaujala nádhernými ilustracemi, ovšem příběh, tedy hlavně jeho ztvárnění za nimi pokulhává.

07.02.2021 2 z 5


Rostlinopis aneb Podivuhodné pravdy a výmysly ze zeleného světa Rostlinopis aneb Podivuhodné pravdy a výmysly ze zeleného světa Jiří Dvořák

Úžasná kniha, nádherné ilustrace! Autor přibližuje život a vše kolem rostlin (druhy jako divizna, hadí kořen, hrách... pojmy jako mykorhiza,) originálně, vtipně a skutečně zajímavě! Vhodné jak pro dospělé, tak pro starší děti jako tzv. "poučná literatura". I ty, co rostliny fakt neba, tak při čtení těchto řádků nemohou jinak, než dočíst a něco se dozvědět! Navíc nádherné a zajímavé ilustrace. Doporučuji!

23.01.2021


Skvostná země Skvostná země Grace McCleen

Zajímavá kniha, byť po celou dobu je děj jakoby zahalený smutkem a na čtenáře skoro padá deprese. Dobře psané texty, z kterých na čtenáře doslova přejde ono zmatení, strach a vše to, co prožívá desetiletá dívenka, které navíc ve škole ubližují a nechápe onen náboženský svět svého otce a cítí se na vše sama. Zároveň je dobře vystiženo uvažování dítěte, které čtenáře přenese do jeho vlastního dětství. Nad knihou je nutné přemýšlet, není tedy pro každého, vnímaví čtenáři v ní najdou mnoho krásných chvil a míst, jazyk knihy je čtivý a svižný, přečteno za pár dní.

23.01.2021 4 z 5


Princ & Princ Princ & Princ Linda de Haan

Chudý příběh, který se snaží děti, které hledají pevný řád ve světě akorát zmást a dezorientovat, ilustrace bez umělecké hodnoty a postrádající dokonce i pro děti líbivost, kniha nemá co dětem nabídnout. Ovšem velký humbuk kolem, protože se přece jedná o téma "homosexuality". Pouze a jedině z tohoto důvodu je kniha částí veřejnosti protěžována. Malé děti ve věku 3-6 let, kterým má být kniha určena (dle síly a hloubky textu pro starší děti být rozhodně nemůže, naopak tipuji spíše pro děti 2 leté) se učí ve světě orientovat, potřebují normy a jistoty, mají se učit základní vztahy, které vycházejí z uspořádání rodiny a přirozeného řádu věcí kolem nich, ne být mateny a seznamovány s abnormalitami. Je vidět, že pisatelé knihy i ti, kteří knihu takto malým dětem čtou, neznají základní psychologii dítěte. Ono snažit se dětem vnutit něco, co vývojově patří výš, je spíše zločin, než zásluha. Kniha by mohla být dobrá jedině tak do hodin otevírajících téma homosexuality ve vyšších ročnících ZŠ .

16.04.2017 odpad!