kecel12 kecel12 komentáře u knih

☰ menu

Pohyblivý svátek Pohyblivý svátek Ernest Hemingway

Krásná kniha z krásných časů.

01.07.2020 5 z 5


Andělin popel Andělin popel Frank McCourt

Velice pěkná kniha se smutným příběhem o ztraceném dětství díky obrovské chudobě, věčně opilému otci, přísné katolické výchově a i díky samotné době. Po celou dobu Frenkovo dospívání jsem mu držel pěsti, aby už z toho prokletého Irska vypadl. Když pak konečně nasedl na loď, radoval jsem se s ním.

01.07.2020 5 z 5


Měsíční údolí Měsíční údolí Jack London

Pěkná pohádka pro dospělé. První část poněkud zajímavější, ta druhá polovina o hledání vysněného údolí je také pěkná, ale asi až moc bezstarostná a idilická.

04.09.2019 3 z 5


Krvavé jahody Krvavé jahody Jiří S. Kupka (p)

Již když jsem knihu četl, zdálo se mi, že některé věci jsou trochu přehnané a možná opsané z vyhlazovacích táborů v době války. Ale říkal jsem si, že to byla třeba nějaká vyjímečná situace, když zapalovali barák i se zajatci, či je stříleli na lesním paloučku. Takové věci si nedovolilo ani nacistické Německo v době předválečné. Nu a nakonec je všechno smyšlené. Tudíž se z knihy stal nic nevypovídající brak.

19.07.2019 odpad!


Muž, který sázel stromy Muž, který sázel stromy Jean Giono

Krátká povídka, má něco do sebe, ale přeci jen jsem čekal trochu víc.

15.04.2019 3 z 5


Škodné zmar! Škodné zmar! Josef Václav Rozmara

Zajímavá kniha popisující různé metody odchytu a odstřelu zvěře kdysi nazývané škodná. V dnešní době jsou mnohé metody právem zakázány, nicméně je zajímavé poznat, jakými způsoby kdysi lovili naši předci.

14.04.2019 4 z 5


Cesta Cesta Jack London

Nádherná kniha po jejímž přečtení člověk touží všeho nechat, vyskočit na nákladní vlak a jet vstříc neznámým dálkám a dobrodružství. Popis romantické, ale také velice drsné doby, kdy život chudého člověka, natož tuláka opravdu nestál ani za příslovečnou zlámanou grešli.

14.04.2019


Nabarvené ptáče Nabarvené ptáče Jerzy Kosiński

Pokud by se jednalo o opravdovou autobiografii, byl by to skutečně silný a dojemný příběh malého dítěte ve světě plného zvráceností a surovosti. Nicméně to autobiografie není a tak je to popis zvrácenosti samotného autora, který musel trpět jistou dávkou skrytého, či skrývaného sadismu a při psaní se musel alespoň ve své fantazii doslova ukájet. Nedočetl jsem ani do půlky, ihned jak jsem zjistil, že je to výmysl chorého mozku, knihu jsem odložil a vracet se k ní nehodlám.

14.04.2019


Na východ od ráje Na východ od ráje John Steinbeck

Pan Steinbeck napsal dle mého něco, co nemá obdoby. Kniha Na východ od ráje je pro mne ta skutečně nej. Troufám si říci, že jsem přečetl stovky knih, ale stále marně hledám alespoň náznakem něco tak krásně napsaného, jako je kniha Na východ od ráje. Tato kniha má skutečně všechno, co má dobrá kniha mít. Ale především je to kniha, která vás po přečtení neopustí, něco z ní s vámi zůstane na vždy a kdykoliv si na ní vzpomenete, před očima uvidíte vyprahlé vrchy nad úrodným Salinským údolím a usměvavou tvář úžasného člověka Samuela Hamiltona a moudrého Číňana Lee. Často lituji, že jsem neměl možnost se setkat s některými lidmi a mezi mnoha je to právě Samuel Hamilton, Lee a především John Steinbeck.

02.03.2019