katerina0952 katerina0952 komentáře u knih

☰ menu

Ve škole i za školou Ve škole i za školou * antologie

Škola je vděčné téma. Pro mě asi jedna z lepších povídkových knížek z téhle edice. Nejvíc se mi líbili Dvořáková, Katalpa, Epstein a Kábrtová. Jejich povídky měly příběh a pointu. A naopak bych si úplně odpustila povídky od Rudčenkové a Berana.

23.04.2024 4 z 5


Srdcerváči. Kniha 5 Srdcerváči. Kniha 5 Alice Oseman

No nevím. I pátý díl Srdcerváčů mi dokáže vykouzlit úsměv na tváři, protože prostě jsou to Nick a Charlie. Ilustrace a celkové provedení jsou fakt krásné. Ale... příběh tak trochu o ničem. Vedlejší postavy se někam ztratily, např. Tao se pouze mihne na pár obrázcích ze setrvačnosti. Hetero postavy kromě rodičů asi neexistují. Na jednu stranu se všichni tváří, že řeší hromadu problémů, ale na druhou je vždy všechno zalité sluncem. Další díl si přečtu, ne že ne, ale přijde mi, že série ztrácí dech a vysoké hodnocení je spíše výsledkem obliby starších dílů a seriálu.

16.03.2024 3 z 5


Vůbec o nic nejde Vůbec o nic nejde Barbora Vajsejtlová

Příjemné povídky. Některé trochu depresivní, ale skoro všechny mají dobrou pointu.
Podle mého názoru může být těžší napsat dobrou povídku, než dobrý román.
Když jsem zjistila, že autorka Bokovky vydala další knížku pro dospělé, měla jsem radost. Ta následně trochu opadla, když jsem zjistila, že to je „jen“ sbírka povídek.
Ale z „Vůbec o nic nejde“ jsem nakonec nikterak zklamaná nebyla. Jednotlivé povídky si drží slušnou úroveň. Nejvíce se mi asi líbily Ohleduplný, Vtip, Sociální sítě, Sousedé a Nedělní oběd. A z opačného pólu: o žádné bych asi neřekla, že se mi vyloženě nelíbila. Což je chvályhodné.
Těším se na další literární počiny, Vajsejtlová to s jazykem i stavbou příběhu umí.

30.12.2023 4 z 5


Vrahova žena Vrahova žena Victor Methos

Na začátku jsem se nějak nemohla začíst, ale pak se to rozjelo. Právnické prostředí je rozhodně atraktivní. Rozřešení a závěr soudního líčení mi připadaly trochu rychlé, ale možná to byl jen můj pocit, jak jsem rychle četla. Úplný závěr překvapil. Zatím mě žádná knížka od Methose nezklamala.

28.11.2023 4 z 5


Letní bouřky Letní bouřky Eva Pospíšilová

Kdybych měla knížku popsat jedním slovem, asi bych zvolila MILÁ. Prostě letní feel good počtení pro mladé čtenáře.
Ani se mi nechce věřit, že stejné autorky napsaly temnou Neexistenci.

Kdyby si to kluci vyříkali hned, tak by to samozřejmě bylo o moc jednodušší, ale zase bychom přišli o „všechnu srandu“. :)

Pro mě zatím nejlepší kniha tohoto autorského dua.

28.10.2023 4 z 5


Karneval zvířat Karneval zvířat Zuzana Dostálová

Moje první knížka od autorky, takže jsem neměla s čím srovnávat a zklamaná jsem nebyla. Možná se tu vyskytuje trochu omílaní podobných situací a s chýlícím se koncem už to někomu může přijít zdlouhavé. Ale věřím, že je to trefná sonda do života orchestrálních hráčů. Hořkosladké. S důrazem spíše na první část toho slova.
Potěšily mě muzikantské vtípky, je poznat, že Z. Dostálová ví, o čem píše.
„Violy, jste příliš rychlé!“ rozčíleně vykřikl (* dirigent). Laštůvka se pyšně rozhlédl a pravil k orchestru: „Slyšeli jste to všichni?!“ :)

TROCHU SPOILER
Na konci s nástupem roku 2020 a covidu mě až trochu zamrazilo. Úplně jsem si vzpomněla, jaké to tehdy bylo a jak jsme netušili, do čeho vstupujeme.

21.10.2023 4 z 5


Velké maličkosti Velké maličkosti Jodi Picoult

Další pěkná knížka od Jodi Picoult s dalším problematickým tématem ve spojení se soudní síní. Nezařadila bych ji mezi její top 3 díla, ale i tak je zajímavá a čtivá.
Obdivuju široký záběr zajímavých témat a čtivost této autorky. A to, jak vás každá její kniha donutí přemýšlet o světě a o životě.
A právnické prostředí mi trochu připomíná starého dobrého Henryho Denkera.

01.09.2023 4 z 5


Podíl na smrti Podíl na smrti Deborah Crombie

Tohle je celkem pomalý rozjezd mé oblíbené série. Krátké, trochu málo Gemmy a její interakce s Kincaidem, ale to vše ještě přijde. Postavy byly představené rychle a v podstatě všechny najednou, takže jsem si musela napsat tahák, abych se v nich zorientovala. Klasické vyšetřování, žádné velké psycho nebo krvák. Takové příběhy už se dnes snad ani nevydávají. Konec mi přišel možná až moc rychlý. Ale je to celkem poctivá detektivka ze staré školy. A další díly jsou už jen lepší.

01.09.2023 3 z 5


neexistence neexistence Eva Pospíšilová

Já vlastně nevím, jestli se mi kniha líbila. Po Páté minutě jsem nečekala něco tak syrového, temného, toxického. Oba hlavní protagonisty na střídačku nesnášíte. Ale přesto mám nakonec pocit, že nemůžu dát méně než čtyři hvězdičky. Zanechalo to ve mě totiž přesně ten pocit, jaký to nejspíš zanechat mělo. Ale teď budu potřebovat něco sakra romanticky přeslazeného, čím bych to spláchla.

01.09.2023 4 z 5


Hypotéza lásky Hypotéza lásky Ali Hazelwood

Skvělá oddechovka, romantika jak má být. Asi mám slabost pro vysoké, inteligentní morouse. I špetku té vědy jsem si moc užila.

Nebýt postelové scény (plus bonusové kapitoly) a některých výrazů v ní, možná bych dala i pět hvězdiček. Tohle mi chvílemi přišlo jako z mnohem lacinějšího žánru.

26.08.2023 4 z 5


Dokonalá lítost Dokonalá lítost Helen Fields

Dokonalost v názvu je zkrátka nomen omen. Podle mě snad nejlepší současná série detektivek. A tenhle díl byl jízda. Perfektní příběh, perfektní střídání současnosti a minulosti. Tentokrát mi přišlo, že je tam více vyšetřování a méně osobního života detektivů. Ale konec? Uf. Netuším, jak přečkám zase minimálně rok, než vyjde další díl.

11.06.2023 5 z 5


Jsem tu pro tebe Jsem tu pro tebe Lenka Křížová

Autorka by si zasloužila větší pozornost. Pro mě špička mezi současnou queer literaturou a ještě ke všemu českou. A právě tahle knížka se mi od Lenky Křížové zatím líbila nejvíc.

25.05.2023 5 z 5


Most sebevrahů Most sebevrahů Taylor Adams

(SPOILER) Není úniku byla mnohem lepší. Možná neuvěřitelná, ale napínavá a plná zvratů. Tady bylo rozuzlení DOCELA zajímavé, ale na prvních 200 (a to už je prostě moc!) stránkách se nedělo téměř nic.

SPOILER!
I kdybych připustila, že kluk přežil pád do studny, jak mohla najednou střílet na 50 metrů, když jí předtím vypadly čočky a skoro nic neviděla?

24.04.2023 1 z 5


Normální lidi Normální lidi Sally Rooney

Ach jo, to byla tak zbytečná knížka. Já chápu, že to mělo vypovídat o mladé generaci, do které mimochodem taky patřím a bordel v hlavě mám taky, přesto mě vůbec nezaujala. Nebylo to o ničem a postavy mě všechny do jedné iritovaly. (Chybějící uvozovky mi taky docela vadily, ale kdyby knížka za něco stála, dokázala bych je odpustit.)

17.02.2023 2 z 5


Trochu víc Trochu víc Lydia Strong

Moc to vysoké hodnocení nechápu. V knize je celkem dost překlepů a chyb a hlavní postavy mě dost často štvaly. V tomhle žánru je rozhodně lepší Lenka Křížová nebo Sarina Bowen + Elle Kennedy.

01.01.2023 3 z 5


Bez lásky Bez lásky Alice Oseman

(Varování: silně subjektivní recenze.)
Tak tohle mě rozsekalo! Alice Osemanová prostě umí. Srdcerváči jsou miloučká srdcovka, na kterou nedám dopustit. „Bez lásky“ mi však přijde mnohem závažnější a dospělejší. Tématem, pojetím, stylem psaní, věkem postav. Krátké kapitoly ubíhají jedna za druhou.
Přiznávám, že netuším, jak bych knížku prožívala, kdybych se s ní tak moc neztotožňovala. I když na druhou stranu si myslím, že může být obohacující pro kohokoli, kdo je jen trochu otevřený pohledu na sexualitu, hledání sebe sama a kdo chce trochu nahlédnout do lidské duše.
Pro mě nečekaný objev roku a velký palec nahoru za téma, které se v knihách ani filmech zatím moc neřeší. A pokud jste citlivky jako já, mějte po ruce kapesníčky a nečtěte ve veřejné dopravě. ;)

04.12.2022 5 z 5