kaliope123 kaliope123 komentáře u knih

☰ menu

Brněnské nevěstky Brněnské nevěstky Naďa Horáková

Paní Horáková mne překvapila - a to mile. Kniha je poutavá, nemá hluchá místa, prostě se velmi dobře čte. Už sahám po další od této autorky :))

03.12.2016 5 z 5


Citadela Citadela Antoine de Saint-Exupéry

"Pravda, je špatné, když jeden člověk drtí stádo lidí. Ale to největší zotročení je jinde - když stádo drtí člověka."

21.04.2014


Navzdory básník zpívá Navzdory básník zpívá Jarmila Loukotková

Kniha, která mne doprovází životem od mých patnácti let, kdy jsem ji četla vůbec poprvé, až do dnešních dnů. Nečtu ji pokaždé celou, to ne. Spíš v ní hledám jistou útěchu, slova, jež přináší vysvětlení, náplast na srdce a pohlazení, které mi paradoxně dává, protože ač je osud Villona tragický, Loukotková ho dokázala podat takovým způsobem, že kniha sama o sobě dává jistou naději - bude líp. A pro ty, kdo nečetli, malý úryvek
"Poněvadž kláštery berou lidem to nejhezčí, co jim Pán Bůh dal. Berou jim lásku. - Tak jsem vám tu udělala kapku teplo a učte se, jen se hezky učte, ať máte hlavu plnou a v srdci prázdno."

21.04.2014


Bundori Bundori Laura Joh Rowland

Kniha, která vás chytne a nepustí. Provází nás Japonskem, kde vládnou samurajové,odhaluje zvyky a tradice, život běžných lidí i šogunových hodnostářů. Pokora a oddanost pánovi, život těsně spjatý s náboženstvím - to všechno zasazené do detektivní zápletky. Určitě vyhledám další knihy spisovatelky.

19.04.2014


Aztécký kodex Aztécký kodex Paul Christopher (p)

Místo do thrillerů by měli tuto knihu zařadit mezi literární brak - mohu soudit ovšem pouze do poloviny, protože dál jsem nečetla - nedalo se.

17.04.2014


Norské dřevo Norské dřevo Haruki Murakami

Tak nějak nevím - příběh sám o sobě je silný, místy depresivní, místy úsměvný, ale osoby v něm mi připadají tak strašně vzdálené obyčejnému životu, odtržené od společnosti, že po přečtení ve mě zanechaly jen trpkou příchuť jakési vnitřní zlosti. Těch životních tragédií je až příliš, psychicky vyšinutých lidí příliš mnoho - prostě spousta zmaru a neschopnosti vyrovnat se sám se sebou a postavit se životu čelem. Možná jen nejsem ten správný čtenář pro tento druh knih.

14.04.2014


Zlodějka knih Zlodějka knih Markus Zusak

Jedna z nemnoha knih, kterou ze své čtečky nevymažu. Potřebuji se k ní vrátit, ale musím vyčkat, až se dojmy usadí. Obdivuji poetičnost jazyka, aniž by jeho mistrné ovládnutí bylo na škodu drsnosti příběhu. Stala se knihou mého srdce.

06.04.2014