Josh Josh komentáře u knih

☰ menu

Chatrč Chatrč Wm. Paul Young (p)

U recenzí této knihy mne napadnou slova z Bible, kniha Matouš, kapitola 13 (většina Čechův životě Bibli neotevřela, ale řečí plno, o Bohu jaký je/není, jak dopustí zlo, atd.). Co kdyby vás někomu cizí člověk popsal a ani slovo by se vám nelíbilo, nebo o vás známí řekli, že jste něco udělali a nebyla to pravda... Máte zde hodnotit knihu, přitom komentujete víru v Boha. Tak proč neříci toto:

"Vyšel rozsévač, některá zrna padla podél cesty a ptáci je sezobali, jiná padla na skalnatou půdu, hned vzešla, ale slunce je spálilo, jiná padla mezi trní a to je udusilo, jiná zrna padla do dobré země a dala užitek ... Mluvím v podobenstvích, protože obrostlo tukem srdce lidu, ušima nedoslýchají a oči zavřeli, takže nevidí ani neslyší, srdcem nepochopí a nezmění se."

Nevím, jak si kdo všímá svého života, ale jen 2 věci v životě "sáhnou" na ego – láska nebo utrpení! U lásky nemáte věci pod kontrolou a v utrpení nemáte na výběr. U lásky radostně neřešíte, ale co utrpení/bolest? Kdo se v životě nezeptal – proč já? proč jsem nemocný? proč někdo milovaný? proč se děje tolik zla lidem, zvířatům, přírodě? Kdo z vás pak buď nenadával na kohosi, někdo na Boha, kdo skoro neřval ať ho někdo, i Bůh, uzdraví?

Pak když čtete v této knize o únosu dítěte, což je pro každého normálního člověka ta nejmilovanější osoba se divíte, že autor, který musel vědět co se lidí tolik dotkne jako křesťan odpovídá v čem je láska a utrpení? Jak snadno a lehce soudíte.... jiné, ale ego si lebedí, nechce slyšet, nechce vidět. A co odpuštění? Jiným – jen těm co si to zaslouží? Ještě vám ho nikdo neodepřel? Mohli jste se na hlavu postavit jak jste o to stáli, ale ten člověk byl vámi tak zraněný a odmítl je DÁT?

Ve filmu je řečeno Ježíšem „Nechci otroky, chci vztah.“ Trojjediný Bůh jsou ve filmu tři osoby. Jaký jiný obraz vztahu by vám stačil? OSOBNÍ vztah bez předsudků o tom je tato kniha!! Až budete mít s Bohem, Ježíšem vztah pak posuďte „náboženské“ řeči....

Za sebe díky za hodnocení Mánička178.

27.02.2024 5 z 5


Noc zpovědníka Noc zpovědníka Tomáš Halík

První pokus číst Halíka nevyšel. A stal se i posledním, protože jeho „akademičnost“ je stále více rozpoznatelné předvádění. Ufff zahlcení super -znalostmi i -pojmy vč. řady oblíbených slov např. „frapantní“, jež by se dala říci lidštěji... Potřeba autora se vyslovit ke všemu ok, ale jak se vyslovuje! Viz citace. Souvětí na stránku, i dvě, v němž se autor dostane od A do Z, od Z do A a pak fronta dalších od-do nejsou zkouškou pozornosti čtenáře, ale spíše zkouškou inteligence, i víry.

Nepřihlédnout na srozumitelnost pro lidi, to už je na křesťana, který by měl slovem šířit evangelium/víru, tak to by bylo lépe psát si pro sebe... Dílko psané za ztišení? pandemie kovidu nepandemie kovidu to nadzvedne z letargie lidskosti, i víry. Jaké mám doporučení po této knize? Během studia teologie znám dostupnější autory, bez urážky - bez ohledu na tituly či postavení v církvi - takže tohoto autora buď jen poslouchat, nebo ani to:o(

CITACE: „Děti, které tráví denně hodiny podivnou duchovní masturbací při počítačových hrách“ nebo „kultovní knihy katolického romantismu 19.století sadomachistické fantazie Kateřiny Emmerichové.“

18.02.2024 1 z 5


Přání Přání Nicholas Sparks

Dlouhé zimní večery, připravíte se na romantiku, kdy autor je známý jako jistota a pak? Čtete 20-30 stran, kde je detailní popis průběhu rakoviny, tak tomu se říká „být hozen do ledového romantického rybníka.“ Takže Sparks poprvé a hned naposled? No, naštěstí byla Maggie fotografka a s těmito + body a jistým odstupem se dal příběh dočíst.... a přežít:o)

03.02.2024 3 z 5


Upovídané houby Upovídané houby Irena Ričlová Lachoutová

Zábavná a poučná kniha, takže 2v1 :o)) Různým houbám, které jsou také na vnitřní obálce knihy přehledně zobrazeny jsou věnovány samostatné příběhy založené na jejich typickém prostředí a rysech. Prohlíželi jsme si poté dva různé houbařské průvodce a hledali jak houby vypadají reálně vyfocené a co o nich píše odborná literatura. Některé houby patří mezi ojedinělé, ale i tak jsou příběhy pro děti pěkné povídání....

31.01.2024 5 z 5


Zpět o sto let na výlet Zpět o sto let na výlet Renata Šindelářová

Zdejší popis knihy skoro vše vyzradí, ale jen recenze řekne dojmy, takže: První gamebook a hned velký ÚSPĚCH! Kombinace čtení a hry je skvělá, obojí posouvá příběh a zároveň si čtenář vyzkouší svůj postřeh nejen z jeho děje. Interaktivní a přitom na papíře znamená, že „bez zásuvky“ si knihu lze otevřít kdykoliv a kdekoliv :o)

31.01.2024 5 z 5


Krabička Krabička Isabella Paglia

Vypadá to jen jako kniha pro nejmenší, ALE svým posláním je i pro starší děti, přes rodiče až po prarodiče. Nádherná!

31.12.2023 5 z 5


Stane se zázrak Stane se zázrak Zuzana Štelbaská

Příběh je určen pro nejmenší děti, ale ty budou vnímat spíše krásné obrázky, človíčka než jeho poslání. Je to však příležitost pro pra/rodiče, kteří mohou s dětmi nejen číst, ale také si s nimi povídat a zamyslet se nad zázrakem. Doba Vánoc je pro to úplně na míru :o))

27.12.2023 5 z 5


Cesta za štěstím Cesta za štěstím Michael Engler

Tento příběh bude jinak vnímat dítě – MŠ, prvňák, větší školák – ale je to dobře, poslání knihy v něco věřit, zkusit jít za svými sny nemá věkové omezení.... A když si dítko knihu bude číst s pra/rodičem budou mít příležitost si spolu o snění, obou, pěkně popovídat :o))

14.12.2023 4 z 5


Zázrak o Vánocích Zázrak o Vánocích Hana Zobačová

Tohle se povedlo kompletně – příběh, ilustrace, pohlazení na duši čtenářské i lidské. Líbí se všem generacím! Příběh je nejen od srdce psaný, ale předává to i na čtenáře – radovat se a obdarovat (se). Kéž by tuto knihu nejen o letošních svátcích mělo hodně hodně rodin a ten náš národ se stále dobrovolně neobíral o poselství Vánoc, na úkor honičky za nesmyslným mamonem hodně dárků za hodně peněz, které mají na pomíjivou chvilku nahradit čas a sdílení během celého roku.

01.12.2023 5 z 5


Hurá na start! Hurá na start! Ivona Březinová

Díky autorce i ilustrátorce za super čtení a zábavu! Má na kontě desítky knih a za mne to bylo 1.seznámení, ale hned na 1* :o) Příběh s auty není jenom pro kluky, ať malé či velké. Hned bych si třeba řízení Ferrari či Lamborghini jako holka s Metůdkem vyměnila.... Praktický pracovní sešit přinese nejen ověření paměti ze čtení (poslechu) knihy nebo poučení, ale hlavně zábavu a širokou škálu hádanek. TIP NA DÁREK!

29.11.2023 5 z 5


Tatínek tě má moc rád Tatínek tě má moc rád Jillian Harker

Krásné rodičovské vyjádření lásky, která pomáhá, radí, vychovává. Medvídě není středem světa jako dnes děti jsou, přesto z každé stránky knihy a slov tatínka lze poznat lásku a péči....

23.11.2023 5 z 5


Maminka tě má moc ráda Maminka tě má moc ráda Jillian Harker

Krásné rodičovské vyjádření lásky, která pomáhá, radí, vychovává. Medvídě není středem světa jako dnes děti jsou, přesto z každé stránky knihy a slov maminky lze poznat lásku a péči....

13.11.2023 5 z 5


Dráček Mráček Dráček Mráček Daniela Krolupperová

Kdo by nechtěl mít za kamaráda hodného draka? Nejen děti :o))) Kdo nezná dráčka z časopisu Sluníčko, pak mu radost udělá 12 příběhů v jedné knize naráz. Prolíná se v nich dnešní i kouzelný svět. Příběhy jdou číst samostatně, ale navazují na sebe, takže určitě tip pro pra/rodiče na čtení dětem v postýlkách na dobrou noc. Grafika mne osobně nenadchla, ale děti (kniha uvádí od 4 let) budou draka vyhledávat na každé stránce.

05.11.2023 5 z 5


Myška a sedm postýlek Myška a sedm postýlek Susanna Isern

Ilustrace přesně k příběhu pro nejmenší, k usnutí a pro pra/rodiče k rychlému čtení na dobrou noc... možná bez malého spáče ve své posteli;-) Jen kdyby ta myška nebyl plch :-(

31.10.2023 4 z 5


Dědečkové Dědečkové Pavel Čech

Po dlouhé době mám v rukách komiks, jehož vychvalovaný autor, navíc ověnčený cenami sliboval, že nepřijde zklamání... Zajímavá grafika... Několik dědečků, beze slov - mne oslovilo, hodně. Někteří dědečkové méně... Ale určitě každý z nich vzbudil zamyšlení mysli i srdce.

19.10.2023 4 z 5


Proč padají hvězdy. Bajky, legendy a podpohádky Proč padají hvězdy. Bajky, legendy a podpohádky Martin Nodl

Zajímavé, některé jasné, jiné matoucí, záleží na jednotlivci, která bajka člověka osloví:o))

14.10.2023 4 z 5


Dům číslo 226 Dům číslo 226 Jana Šrámková

Nápad úplně skvělý - každý dům, byt, tedy domov má pro každého svůj smysl, ale ne vždy známe jeho minulost, i když je rodinná, protože generace se nemusely potkat.... ALE zpracování úplně hrozný - nepříjemná, nepřehledná grafika, fakt zklamání.... Na Zlatou stuhu mám jiné tipy;-)

01.10.2023 1 z 5


Cestovatel časem - Vynálezy Cestovatel časem - Vynálezy Oldřich Růžička

Nesdílím chvalozpěv na tuto knihu, protože nevím jakého čtenáře měla oslovit. Ilustrace jsou pro děti všeho věku fajn, ale co informace? Nepřehlednost, zvláštní výběr některých vynálezů a jejich komentáře to aby měl člověk 2-3 technické VŠ:o(( Tady opravdu platí heslo "méně znamená více". U našich tří generací zklamání....

26.09.2023 3 z 5


Dědovy říkanky: Jazykolamy Dědovy říkanky: Jazykolamy Michal Kraus

Popsat tuto knihu jedním slovem skvělá. Zábavu s jazykolamy si hravě užijí všichni a v případě dětí navíc i hravě zvládnou těžká písmenka k vyslovení. Graficky (p.Quis) je obsah doplněn tzv. akorát a napomáhá pozornosti na slova jednotlivých básniček.

26.09.2023 5 z 5


Řemesla Řemesla Klára Smolíková

Kniha pro děti od 10 let, možná pro menší s vysvětlením od pra/rodiče. Popsat tuto knihu pro každou generaci - jedním slovem nádhera.

Řemesla jsou přehledně rozdělena do skupin, používané nářadí i jejich erby, na konci příběhu je otázka. Grafika text krásně doplňuje, dává názornou představu. Matěj a čert Lukáš jsou nerozluční kamarádi a přirozeným, zábavným způsobem přiblížují každé řemeslo, které si nejen děti, ale už mnoho dospělých nemůže pamatovat... Co třeba milíř z pohádky Pyšná princezna?

18.09.2023 5 z 5