jiradvo jiradvo komentáře u knih

☰ menu

Mezi světy Mezi světy Lucie Výborná

Výborná kniha od Výborné Lucie :-). Krásný průlet nejen světem, ale i světem myšlenek a pocitů. Kdo se občas "utrhnul" a našel si prostor pro cestu (nemyslím dovolenou), tak při čtení této knihy často pokyvuje hlavou, myšlenky a zážitky se vracejí a nohy začínají svrbět. Děkuji Lucie.

01.05.2023 4 z 5


První pomoc není věda První pomoc není věda Eva Bernatová

Myslím, že firmy , které přispěly na tuto publikaci na ní přispěly hlavně proto, že jim není lhostejná ani první pomoc a ani děti. A to propojení už z tohoto důvodu jim dávalo logiku a proto přispěly. A to, že z větší části vznikla reklamní brožura s občasným textem o první pomoci je spíše podvod, než kvalitní práce. Myšlenka krásná a provedení hrůzostrašné.

01.04.2021 odpad!


Pražské jaro Pražské jaro Simon Mawer

Mám velmi rád jazyk, jakým píše Simon Mawer a ani tato kniha mě nezklamala. Dvě linie příběhů, které se propojí v jeden na pozadí historické události, která je v našich dějinách velmi smutnou rudou skvrnou. Která na desítky let zastavila život.

21.02.2021 4 z 5


Normalizované životy Normalizované životy Adam Drda

Skvělá a zároveň děsivá rekapitulace těžké doby, která není tak daleko vzdálená a v jistých podobách se snaží vracet. A je dost smutné, že i dost lidí, kteří byli aktivní součástí minulého režimu i v současné době fungují na postech, které tvoří a formují dnešní společnost.

29.01.2021 5 z 5


Podat ruku ďáblovi: Příběh poslední genocidy 20. století Podat ruku ďáblovi: Příběh poslední genocidy 20. století Roméo Dallaire

Těžká četba popisující hořkou skutečnost, jak se historie opakuje a asi zřejmě stále opakovat bude. Jak je západnímu, našemu, světu jedno, že v jiných zemích umírají tisíce lidí denně. Když se nás to bezprostředně netýká, není to náš problém a to je ten největší omyl, který nás jednou dostihne, pokud s tím nezačneme rychle něco dělat. Podle knihy byl natočen i stejnojmenný film - syrovější než je známý Hotel Rwanda. A dalším tipem je třeba film Sometimes in April a Shooting dogs.

23.01.2021 4 z 5